Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 8. 2022,
19.54

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

David Dekker Matevž Govekar Joao Almeida Pavel Sivakov Dirka po Burgosu

Sobota, 6. 8. 2022, 19.54

1 leto, 8 mesecev

Dirka okoli Burgosa

Rusu zmaga, Govekarju samozavest, odmeva grozljiv padec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Pavel Sivakov | Pavel Sivakov je zmagovalec letošnje Dirke okoli Burgosa. | Foto Guliverimage

Pavel Sivakov je zmagovalec letošnje Dirke okoli Burgosa.

Foto: Guliverimage

S šesto etapo, ki jo je dobil Portugalec Joao Almeida, moštveni kolega Tadeja Pogačarja pri UAE Emirates, se je končala Dirka okoli Burgosa. Skupne zmage se je veselil Rus s francoskim potnim listom Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), edinemu Slovencu na dirki, Matevžu Govekarju (Bahrain Victorious), bo preizkušnja ostala v lepem spominu, saj je na njej vknjižil etapno zmago, a mnogi se je bodo spominjali tudi zaradi grozljivega množičnega padca v zaključku druge etape.

Joao Almeida je v zadnji etapi 44. izvedbe Dirke okoli Burgosa slavil zmago pred Kolumbijcem Miguelom Angelom Lopezom (Astana) in Francozom Pavlom Sivakovom (Ineos), ki se je veselil zmage v skupnem seštevku dirke. Odlično se je odrezal tudi edini Slovenec na dirki, 22-letni Matevž Govekar. Ta je v petek dobil peto etapo in prišel do svoje prve zmage med profesionalci, kar mu bo bržčas dalo kar nekaj samozavesti za nadaljevanje kariere.

Matevž Govekar
Sportal Prva zmaga najmlajšega Slovenca na dirkah najvišje ravni

Direktor dirke za dramo obtožil Nizozemca

Govekar je dirko končal na 89. mestu, za zmagovalcem je zaostal 34:07 minut. A bolj kot po uspehih kolesarskih asov bo preizkušnja ostala v spominu zaradi hudega množičnega padca v zaključku druge etape. Ta še vedno odmeva. Ko so kolesarji pred dnevi udrihali po prirediteljih, češ da so naredili "nedopustno" napako, ko so zaključek etape speljali po cesti s hitrostno oviro, t. i. "ležečim policajem", je tem v bran stopil direktor dirke Marcus Moral.

Kot glavnega krivca za množični padec je obtožil kar nizozemskega kolesarja Davida Dekkerja (Jumbo-Visma). Dekker je v zaključku druge etape, kakšnih 700 metrov pred ciljem pri visoki hitrosti (cesta se je spuščala), pri prečkanju hitrostne ovire izgubil nadzor nad kolesom, padel, čezenj so nato kot domine popadali še številni drugi kolesarji. 

Sportal Kolesarji besni zaradi "ležečega policaja": To je nesprejemljivo!

Hitrostna ovira le rahlo privzdignjena zebra?

A "hitrostna ovira" je le izgovor, meni Moral in trdi, da niti ni šlo za "ležečega policaja", pač pa le malce privzdignjen prehod za pešce, t. i. zebro. "Šlo je za največ 2,5 centimetra povzdignjen del ceste z zebro, na nevarnost so kolesarje opozarjale oznake na cestišču in redar z zastavico. Pa še posebej smo jih opozorili na sestanku pred etapo," je Moral povedal za francoski časnik L'Equipe. 

"Nemogoče je najti cesto brez kakršnihkoli ovir, teh prehodov in krožišč pa tudi ni mogoče kar odstraniti. Za padec je bila kriva predvsem Dekkerjeva napaka. Tega se tudi zaveda in se zato opravičuje," meni Moral. Poudarja, da Dekker ni izključni krivec, pač pa večinski: "Vsi so malo krivi, ne moremo zdaj napadati samo prirediteljev za oviro, ki je bila primerno označena. Menim, da so bili zadnji kilometri druge etape povsem korektni, del odgovornosti sprejemamo tudi mi, ni pa pravično, da nas ljudje demonizirajo."

Sportal Kaos na Dirki po Burgosu: kolesarji padali kot domine #video

Dekker: Če ne bi bilo ovire na cesti, jaz ne bi padel

Tudi Dekker je za WielerFlits priznal, da je delno odgovoren za kaos. "Da, moja napaka je, da nisem krmila držal bolj čvrsto. Drugače pa mislim, da je precej enostavno. Če kršiš pravila UCI (Mednarodna kolesarska zveza, op. p.), si kriv. Če ne bi bilo ovire na cesti, jaz ne bi padel. Če bi se peljali v drugo smer (v klanec, op. p.), bi vozili samo s 40 km/h, in ne 75 km/h in prav tako ne bi bilo nobenih težav. Zavedam se, da sem naredil napako, ampak ovira na cesti tako blizu cilja, še posebej, ko se cesta spušča, je recept za težave."

"Tekmovalci se moramo držati številnih pravil, ne smemo voziti v 'super tuck' položaju, sprintati moramo v ravni črti, smeti odmetavati samo na določenih delih trase. Če moramo pravila spoštovati mi, jih mora tudi prireditelj. UCI pa mora bolje nadzirati vse skupaj," je po poročanju portala CyclingWeekly še povedal Dekker.  

Preberite še:

Sportal Nenavaden prizor v cilju kolesarske dirke: za las se je izognil katastrofi #video
Primož Roglič
Sportal Vodilni pri Jumbo-Vismi čakajo na Rogliča: to bo povsem spremenilo pristop
Ethan Hayter
Sportal Poljsko pentljo dobil kolesar Ineosa
Ne spreglejte