Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 8. 2022,
15.50

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

7

Natisni članek

Mednarodna kolesarska zveza UCI padec Dirka po Burgosu

Četrtek, 4. 8. 2022, 15.50

1 leto, 2 meseca

Druga etapa dirke po Burgosu odmeva

Kolesarji besni zaradi "ležečega policaja": To je nesprejemljivo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

7

Včerajšnji dogodki z zaključka druge etape Dirke po Burgosu, ko je v zadnjem kilometru prišlo do grdega množičnega padca, še odmevajo. Številni kolesarji so se poškodovali, domala vsi so danes besni zaradi slabe organizacije dirke. 

Sportal Kaos na Dirki po Burgosu: kolesarji padali kot domine #video

Le kdo pri zdravi pameti bi sprinterski zaključek trase speljal prek hitrostne ovire, se danes sprašujejo kolesarski profesionalci, ki so bili včeraj v zaključku druge etape Dirke po Burgosu vpleteni v množičen padec. Do tega je prišlo, ko je nizozemski kolesar moštva Jumbo-Visma David Dekker kakšnih 700 metrov pred ciljem pri visoki hitrosti izgubil nadzor nad kolesom, ko je priletel čez t. i. ležečega policaja. 

Dekker je padel in sprožil niz dogodkov, na tleh pa je pristala domala polovica pelotona. Preostali so bili ujeti za gmoto koles in padlih kolegov ter niso mogli sprintati za etapno zmago, le trojici članov Jumbo-Visme, ki so vozili v ospredju, se je uspelo izmuzniti in ta nizozemska ekipa se je naposled tudi veselila trojne zmage.

Tretja etapa Francozu, Sivakovu skupno vodstvo

Zmagovalec tretje etape dirke je Francoz Bastien Tronchon (AG2R Citroën), ki je v sprintu ugnal Pavla Sivakova (Ineos Grenadiers), je pa Rus s francoskim potnim listom prevzel vodtsvo v skupnem seštevku.  Tretji je bil danes španski superveteran Alejandro Valverde (Movistar), ki se pripravlja na svojo zadnjo Vuelto v bogati karieri.

Edini Slovenec na dirki, Matevž Govekar (Bahrain Victorious), je bil danes 103. (+ 16:59), v skupnem seštevku pa je 96. (24:38).

Sivakov ima pred Kolumbijcem Santiagom Buitragom (Bahrain Victorious) zdaj 23 sekund prednosti v skupnem seštevku, tretji je Portugalec Ruben Guerreiro (EF Education - EasyPost), s 26 sekundami zaostanka. Dirka se bo končala v soboto.

"Nesprejemljivo!"

Edoardo Affini: Niti sanjalo se mi ni, da je bil za nami popoln masaker. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Edoardo Affini: Niti sanjalo se mi ni, da je bil za nami popoln masaker. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Eden od teh, Italijan Edoardo Affini, včeraj drugi, se je danes odzval na kritike, češ da se včeraj ne bi smel veseliti v cilju. "Preden začnete s tem s***jem, naj bo povsem jasno: Jaz sem v tistem trenutku vlekel 'na polno', ko me je 200 metrov pred ciljem prehitel ekipni kolega, sem se seveda veselil, niti sanjalo se mi ni, da je bil za nami popoln masaker," je na twitterju zapisal Affini.

Ko so zmagovalci vendarle spoznali, kaj se je zgodilo, so bili tudi sami ogorčeni. "Draga UCI (Mednarodna kolesarska zveza, op. p.), glede na vse, kar se je v našem športu že zgodilo, je to, da ste dovolili hitrostno oviro v zaključnem sprintu, ki smo jo prepeljali z izjemno visoko hitrostjo, popolna sramota. Nesprejemljivo!" je bil še jezen 26-letni Italijan.

"Vse skupaj se je odvijalo popolno za našo ekipo, potem je šlo vse grozljivo narobe," je po sporni etapi povedal športni direktor Jumbo-Visme Addy Engels. "Našim kolesarjem ni bilo jasno, kaj se je zgodilo za njimi, šele v cilju so dojeli. To je vrhunski šport in tekmujemo za zmage, a na tak način raje ne bi zmagali," je še povedal.

Francoz poletel čez ogrado

Damien Touze je poletel čez zaščitno ogrado in končal v bolnišnici. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Damien Touze je poletel čez zaščitno ogrado in končal v bolnišnici. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dekker jo je pri padcu odnesel relativno srečno, ima nekaj udarnin in odrgnin, medtem ko so jo nekateri skupili veliko huje. Davide Ballerini (Quick-Step) je prvi poletel čez Dekkerja in pri padcu utrpel podplutbe in številne odrgnine, njegov moštveni kolega Jannik Steimle pa si je zlomil ključnico. Ballerinijev padec je povzročil, da je Damien Touze (AG2R Citroën) poletel čez zaščitno ogrado in že včeraj končal v bolnišnici.

Z zlomi sta dirko končala tudi David Gonzalez in Orluis Aular iz moštva Caja Rural - Seguros RGA, prvi si je izpahnil komolec, drugi zlomil zapestje. Touzejev moštveni kolega Clement Barthet si je nalomil prst na roki in je potreboval operacijo. 

Prireditelji dirke so si prislužili še številne kritike, prav tako UCI, ki ni poskrbela, da se spoštujejo njena pravila glede varnosti. Po hudi nesreči Fabia Jakobsena na Dirki po Poljski leta 2020 je namreč UCI prirediteljem dirk zapovedala, da v zadnjem kilometru sprinterskih etap ne sme biti nobenih zožanj ceste, nobenih hitrostnih ovir in nobenih prometnih otokov." Tega prireditelji Dirke po Burgosu zelo očitno niso upoštevali.   

Preberite še:

Richard Carapaz
Sportal Carapaz se seli, Pogačarjevi in Rogličevi se krepijo
Wout van Aert
Sportal Belgijec se je odpovedal kronometru, zanima ga le cestna dirka
Ne spreglejte