Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 8. 2022,
9.35

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

Natisni članek

Dirka po Španiji Dirka po Španiji Primož Roglič Primož Roglič

Sobota, 6. 8. 2022, 9.35

1 leto, 8 mesecev

Vodilni pri Jumbo-Vismi čakajo na Rogliča: to bo povsem spremenilo pristop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32
Primož Roglič | Pri ekipi Jumbo-Visma čakajo na odločitev glede nastopa Primoža Rogliča na letošnji Dirki po Španiji.  | Foto Reuters

Pri ekipi Jumbo-Visma čakajo na odločitev glede nastopa Primoža Rogliča na letošnji Dirki po Španiji.

Foto: Reuters

Čeprav je slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič po hudi poškodbi na letošnji Dirki po Franciji spet na kolesu, pri ekipi Jumbo-Visma še ne vejo, kaj to pomeni za strategijo ekipe na letošnji Dirki po Španiji. Ta se bo z ekipnim kronometrom v Utrechtu na Nizozemskem začela (že) 19. avgusta. 

Če bo Primož Roglič pripravljen za nastop na španski Vuelti, kjer je zmagal vedno, ko je tam startal, bo seveda on kapetan ekipe Jumbo-Visma, če pa so posledice poškodbe, ki jo je utrpel na letošnjem Touru, še vedno preveč boleče, bodo v ekipi morali temeljito spremeniti svoj pristop.

Sportal Dobra novica! Primož Roglič je spet na kolesu.

"Primož okreva, upamo, da bo lahko nastopil na Vuelti, a je za napovedi še prezgodaj," je bil v pogovoru za kolesarski portal Velonews redkobeseden trener Jumbo-Visme Mathieu Heijboer. "Strategija ekipe je povsem odvisna od Primoževega statusa. Če ga na dirki ne bo, bo to povsem spremenilo naš pristop," je napovedal.

Roglič se je šele pred dnevi vrnil k treningu, potem ko se je v 5. etapi letošnjega Toura pri padcu čez balo sena, ki se je znašla na trasi, hudo poškodoval in pozneje odstopil z dirke. V ekipi Jumbo-Visma so bili glede narave Rogličeve poškodbe zelo skrivnostni in še vedno ni znano, za kako hudo poškodbo je pravzaprav šlo. Govorilo se je, da si je 32-letni Zasavec pri padcu poškodoval vretenci.

Tudi če Roglič bi nastopil, je že zdaj znano, da mu pri tem ne bosta v pomoč ne Jonas Vingegaard, ki si je po zmagi na Touru vzel daljši premor, niti Tom Dumoulin, ki se konec te sezone poslavlja od tekmovalnega kolesarstva.

Pri Jumbotu imen kolesarjev, ki bodo nastopili na letošnji Vuelti, še niso razkrili, bodo pa (vsaj za zdaj) med osmerico zagotovo Avstralec Rohan Dennis, Nizozemec Robert Gesink in Američan Sepp Kuss, ki je bil ključni mož pri vseh treh Rogličevih zmagah na Vuelti.

Dirka po Španiji se bo začela 19. avgusta in končala tri tedne pozneje, 11. septembra. Start dirke bo v Utrechtu na Nizozemskem, cilj pa že tradicionalno v Madridu.

Če bi Roglič na španskem krogu zmagal tudi letos, bi se s četrto zmago izenačil z rekorderjem te dirke, španskim asom Robertom Herasom, bi pa postal prvi kolesar s štirimi zaporednimi zmagami na zadnji tritedenski kolesarski dirki sezone. Po tri zmage sta na španski pentlji nanizala še Švicar Tony Rominger in Španec Alberto Contador.

Kdo bodo glavni tekmeci na španskih cestah?

Med glavnimi favoriti za skupno zmago na letošnji Vuelti so Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Simon Yates (Team BikeExchange - Jayco), Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl Team) in zmagovalec Gira Jai Hindley (BORA-hansgrohe), ne gre pa pozabiti niti na Miguela Angel Lópeza (Astana Qazaqstan), Joãoja Almeido (UAE Team Emirates) in Mikela Lando (Bahrain Victorious).

Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je na Vuelti nastopil leta 2019 in s tremi etapnimi zmagami, belo majico najboljšega mladega kolesarja in tretjim mestom v skupnem seštevku dirke, takoj opozoril na svoj talent, je svoj nastop na španski dirki nekaj dni po letošnjem Touru odpovedal. Namesto v Vuelto je svoj pogled usmeril v enodnevne dirke in septembrsko svetovno prvenstvo v Avstraliji. 

Preberite še:

Richard Carapaz
Sportal Carapaz se seli, Pogačarjevi in Rogličevi se krepijo
Mathieu Heijboer, Jumbo-Visma
Sportal Rogličev trener o dopinških vprašanjih: Za vsakega od naših dam roko v ogenj
Adria Mobil Roglič bivalnik
Avtomoto Roglič se bo še naprej vozil z bivalnikom iz Novega mesta

 

Ne spreglejte