Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
27. 9. 2020,
18.18

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,79

3

Natisni članek

Luka Mezgec Jan Polanc Andrej Hauptman Imola svetovno prvenstvo Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 27. 9. 2020, 18.18

3 leta, 7 mesecev

Po cestni dirki na svetovnem prvenstvu v Imoli

Roglič postavil trden temelj, pustil pa eno odprto vprašanje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,79

3

Primož Roglič | Slovenska reprezentanca je krojila cestno dirko na svetovnem prvenstvu, na koncu pa ji je malce zmanjkalo za medaljo. | Foto Vid Ponikvar

Slovenska reprezentanca je krojila cestno dirko na svetovnem prvenstvu, na koncu pa ji je malce zmanjkalo za medaljo.

Foto: Vid Ponikvar

Osrednji junak kar 258,2 kilometra dolge cestne dirke na svetovnem prvenstvu v Imoli je postal Francoz Julian Alaphilippe. Srebrno medaljo je osvojil Belgijec Wout van Aert, bronasto Švicar Marc Hirschi. Najboljši Slovenec je bil Primož Roglič na šestem mestu, junak Dirke po Franciji Tadej Pogačar pa je mešal štrene dober krog pred koncem, ko se je odločil za samostojni napad.

Od našega poročevalca (sportal) | Foto:

Za razliko od večdnevnih dirk je cestna preizkušnja na svetovnem prvenstvu nekaj povsem drugega. Že razdalja 258,2 kilometra je takšna, ki je z izjemo na klasikah kolesarji ne vozijo. Da bi že od začetka potekal taktičen boj, ni bilo za pričakovati.

Julian Alaphilippe
Sportal Alaphilippe osrečil Francijo, Roglič šesti na svetovnem prvenstvu

Francoski kolesar Julian Alaphillipe je pred dirko izpostavil, da je trasa namenjana hribolazcem. Eden od njegovih scenarijev je bil, da bi lahko Slovenci naredili dirko težko. Taktično je pozornost usmeril v druge, nato pa imel v zaključku svoj šov.

Pred štartom je bilo nekako jasno, da je nedeljska trasa bolj namenjena tistim kolesarjem, ki so dobri na enodnevnih klasikah. Kljub vsemu sta za Slovenijo Tadej Pogačar in Primož Roglič predstavljala dve železji v ognju za medaljo.

Slovensko reprezentanco na cestni dirki so sestavljali:

Jan Tratnik, Jani Brajkovič, Domen Novak, Jan Polanc, Luka Mezgec, Luka Pibernik, Primož Roglič in Tadej Pogačar.

Dogovor med Rogličem in Pogačarjem

Dogajanje na sami progi je bilo sprva dolgočasno. Dobra dva kroga – skupaj jih je bilo devet – pred koncem so začeli navijati tempo Francozi, ki so stavili prav na Alaphilippa. Tisti resnejši napad pa se je zgodil 42 kilometrov do cilja. Luka Mezgec je pripeljal zmagovalca Dirke po Franciji Pogačarja v ospredje glavnine, nato pa je slovenski šampion skočil, kar je bil dogovor med njim in Rogličem. Prikolesaril si je že 25 sekund prednosti in šel v zadnji krog kot vodilni, vendar njegov beg ni zdržal do konca, kar so upali in želeli prav vsi Slovenci doma in tisti, ki so v velikem številu prišli v Imolo bodrit naše kolesarje.

"Ko sem videl, da belgijska ekipa ob mojem napadu ni odreagirala, sem skušal pobegniti. Da bi naredil večjo razliko. Skušali smo narediti težko dirko, da bi bilo selektivno. Nihče ni odreagiral na moj napad. Belgijci so pametno odvozili in tempirali do zadnjega kroga. Ko sem jih videl, da me držijo na distanci, sem vedel, da me bodo ujeli. A sem skušal čim dlje ostati v spredaj," je razložil Pogačar, ki se je v begu preveč izčrpal, da bi lahko še zadnjič na klancih na Mazzolano (2,8 kilometra/5,9-odstotni naklon) in Cima Gallisterna (2,7 kilometra/6,4-odstotni naklon) kaj konkretnega naredil.

Anna van der Breggen
Sportal Zgodovinski dosežek slovenskih kolesark

"Morda je malce prekmalu skočil. Po bitki je lahko biti general."

"Hoteli smo narediti čim bolj težko dirko, ampak se Belgijci niso ozirali na to, kdo napada," je ponovno poudaril Pogi, ki je imel po veliki zmagi na Touru naporen teden: "Čuden je bil. Nisem vedel, kako bodo noge delale. Na koncu je bilo kar v redu. Malce nenavadno je bilo z regeneracijo. Noge niso bile tako slabe, niso bile pa najbolj vrhunske."

Tadej Pogačar je poskusil z napadom, ki pa ga ni mogel izpeljati do konca. | Foto: Vid Ponikvar Tadej Pogačar je poskusil z napadom, ki pa ga ni mogel izpeljati do konca. Foto: Vid Ponikvar

Selektor Andrej Hauptman med traso ni mogel biti v navezi s kolesarji, saj na svetovnem prvenstvu ni radijske zveze med kolesarji in spremljevalnimi vozili: "Tadej se je dobro počutil in skušal narediti dirko težko. Morda je malce prekmalu skočil. Morda bi moral počakati še to ravnino. A je biti po bitki lahko general."

Približno 15 kilometrov do cilja je poskusil še Jan Polanc, a z razlogom: "Vedel sem, da moje noge niso najboljše, da bi bil med pet. Upal sem, da bi bil Roglič v ospredju in bi navil pod klancem. Ker ga ni bilo, sem raje počakal."

Roglič držal stik s specialisti za klasike. Zavedal se je, kaj ga čaka v zaključku.

Kmalu zatem je skočil Alaphilippe in z izjemno vožnjo prikolesaril na dirkališče v Imoli ter po stezi za formulo 1 z veliko hitrostjo prišel do zlate medalje. V ozadju mu je sledila peterica Wout van Aert (Belgija), Marc Hirschi (Švica), Michal Kwiatkowski (Poljska), Jakob Fuglsang (Danska) in naš Roglič. Med njimi se je vnel šprint, največ moči pa sta imela van Aert in Hirschi. 

Osrednji junak je postal Julian Alaphilippe, ki se je otresel peterice kolesarjev in prišel do zlate medalje in mavrične majice. | Foto: Reuters Osrednji junak je postal Julian Alaphilippe, ki se je otresel peterice kolesarjev in prišel do zlate medalje in mavrične majice. Foto: Reuters

Vsi kolesarji v družbi Primoža so bolj specialisti za enodnevne klasike, zato se je naš šampion zavedal, da bo težko prišel do medalje. Na koncu ga je še nekoliko zaprl Fuglsang. "Malce sem bil prekratek na klanec. Konec koncev so vsi ti fantje hitrejši v šprintu. Kar sem lahko storil, je bilo to, da bi poskušal loviti Alaphilippea. Najmočnejši je bil in zasluženo zmagal," je dejal Roglič.

Nekdanji skakalec je z današnjo dirko dobil potrdilo, da se lahko znajde tudi na klasikah, pa čeprav je imel verjetno nekaj grenkega priokusa, ker na koncu ni prišel do medalje. Hkrati je postavil trden temelj, da lahko tudi slovenski kolesarji na tovrstnih dirkah posežejo visoko: "Vse je bilo, kot sem si zamislil. Pošteno, na koncu mi je malo zmanjkalo. Zagotovo sem zadovoljen, da sem iztisnil to iz sebe. Po vsem, kar sem prestal v preteklih tednih ... S tekmovalci, ki smo bili tu, ni nihče specialist za enodnevne dirke. Tudi sam sem bil z nekaterimi specialisti v ospredju. Super dirkanje smo prikazali. Zdaj se bomo ponovno skušali spočiti."

Jan Tratnik
Sportal Velika smola za Tratnika: zlomljeno krmilo in strah pred padcem

Vuelta? Še brez odgovora.

Za njim in Pogačarjem so naporni tedni, potem ko sta se že na Dirki po Franciji borila za rumeno majico. Počitek bi zagotovo del obema, a ga še ne bo, saj so pred njima belgijske klasike. Roglič je prijavljen za enodnevno dirko Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege. Pri vprašanju, ali bo dejansko res nastopil na Vuelti, ki jo je lani osvojil, pa je pustil odgovor še v zraku: "Kje je še Vuelta ... Najprej bi se rad malce spočil, nato dalje oddirkal kakšno dirko v Belgiji."

Ni še jasno, ali bo Primož Roglič dejansko šel na Vuelto ali ne. | Foto: Vid Ponikvar Ni še jasno, ali bo Primož Roglič dejansko šel na Vuelto ali ne. Foto: Vid Ponikvar

In kako je misli po svetovnem prvenstvu sklenil selektor Hauptman? "Načrt je bil pustiti Mezgeca spredaj, če bi slučajno dirka izpadla lažja, kot je. Polanc je imel nalogo, da je zraven, Jan Tratnik in Luka Pibernik, da popravljata pozicijo. Kar sem videl iz avta, so vozili skupaj in to spredaj. Proga je bila ozka, zahtevna. Odlično smo dirkali in verjamem, da bomo slej ko prej nagrajeni z medaljo," je odgovoril prvi mož stroke v slovenski reprezentanci.

Izidi:
 1. Julian Alaphilippe (Fra)              6:38:34
 2. Wout Van Aert (Bel)                    + 0:24
 3. Marc Hirschi (Švi)
 4. Michal Kwiatkowski (Pol)
 5. Jakob Fuglsang (Dan)
 6. Primož Roglič (Slo)                  isti čas
 7. Michael Matthews (Avs)                   0:53
 8. Alejandro Valverde (Špa)
 9. Maximilian Schachmann (Nem)
10. Damiano Caruso (Ita)                 isti čas
...
27. Jan Polanc (Slo)                         2:03
33. Tadej Pogačar (Slo)                      3:44

Odstop: Luka Pibernik, Jan Tratnik, Domen Novak, Jani Brajkovič,
Luka Mezgec (vsi Slovenija)

Ne spreglejte