Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
10. 9. 2023,
18.22

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,04

Natisni članek

Sepp Kuss Primož Roglič Primož Roglič Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Nedelja, 10. 9. 2023, 18.22

7 mesecev, 3 tedne

Po 15. etapi na Dirki po Španiji

Roglič nasmejan, Kuss vse bolj navajen

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,04
Rui Costa Lennard Kämna | Rui Costa je v ciljnem šprintu ubežnikov prehitel Lennarda Kämna, ki je na zadnjem spustu pred ciljem padel, sicer bi se veselil etapnega uspeha. | Foto Guliverimage

Rui Costa je v ciljnem šprintu ubežnikov prehitel Lennarda Kämna, ki je na zadnjem spustu pred ciljem padel, sicer bi se veselil etapnega uspeha.

Foto: Guliverimage

Pred zadnjim tednom Vuelte imajo izvrstno izhodišče pri Jumbo-Vismi, ki imajo na prvih treh mestih vse svoje predstavnike. Prav vsi so brez težav prestali pasti nedeljske etape in se že spogledujejo s ponedeljkovim prostim dnevom. V zaključni teden bo iz najboljšega štartnega položaja tako vstopil v rdečo majico oblečeni Sepp Kuss, ki se vse bolje počuti v prestižni opravi, Primož Roglič, ki je bil danes spet nasmejan v cilju, se bo podal z drugega, Jonas Vingegaard pa s tretjega mesta. V izjemno razburljivi nedeljski etapi je bil v cilju najbolj vesel Portugalec Rui Costa.

Na Vuelti je bilo pestro tudi v nedeljo. Razigrani Remco Evenepoel, ki je imel v petek ogromne težave in je izgubil dobrih 27 minut, je bil po sobotni zmagi spet vroč. Že od samega začetka je skušal priti v beg. Pri prvem poizkusu je imel pomoč tudi v slovenskem kolesarju Matevžu Govekarju (Bahrain-Victorious), vendar je bila takratna trojica ubežnikov ujeta.

Remco je nadaljeval s skoki, od glavnine pa se mu je uspelo odlepiti na začetku vzpona na prvi gorski cilj Puerto de Lizarraga. Za seboj je potegnil številčno zasedbo, skupaj pa so kolesarili proti cilju. Kako hitro je šlo, pove podatek, da smo videli najhitrejšo prvo uro dirkanja na letošnji Vuelti – povprečna hitrost je znašala kar 52,6 km/h. A je imela ekipa Jumbo-Visme, ki ima v svojih vrstah tri vodilne kolesarje na dirki, vse pod nadzorom in držala ubežnike vseskozi na razdalji okoli treh minut.

Primož Roglič
Sportal Dramatičen dan na Vuelti, Roglič varno

Kämna: Naredil sem veliko neumnost

Na vzponu zadnjega gorskega cilja Puerto de Zuarrarrate sta sprva skočila Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty)in Santiago Buitrago (Bahrain Victorious). Evenepoel je izgubljal stik, nakar se je iz njegove skupine izstrelil še Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), ki je kmalu ujel ubežnika. Pri spustu proti cilju si je Nemec nato prikolesaril lepo prednost. Videti je bilo, da se bo odpeljal k zmagi naproti, nakar je sledil levi ovinek, v katerem je imel preveliko hitrost: "Mislim, da bi imel lepo priložnost, če ne bi padel. Neumnost je bila, da sem toliko tvegal. Skušal sem omiliti škodo. Še vedno bi lahko na koncu zmagal, kar me je presenetilo, a sem zmago izgubil zaradi padca."

Kämna se je v zadnjih dveh kilometrih priključil Costi in Buitragu, ki sta kalkulirala. Na koncu so se udarili v ciljnem šprintu, v katerem je imel največ moči Portugalec Costa: "Ekipa verjame vame od začetka. Zmaga na Vuelti je zelo pomembna zame in tudi za ekipo. Zelo sem vesel."

Evenepoel je na koncu osvojil četrto mesto, zmago pa najverjetneje izgubil zaradi porabe energije pri vseh poizkusih pobegov.

Remco Evenepoel, Vuelta 2023
Sportal Čustveni Belgijec od pekla do raja: Lahko sem ponosen

Kuss vse bolj navajen rdeče majice

Glavnina z rdečo majico, ki jo nosi Sepp Kuss, je zaostala 2:52, kar je pomenilo, da se v skupnem seštevku ni nič bistvenega spremenilo. Jumbovci še naprej kraljujejo. Najbolje kaže Kussu, ki ima šest etap pred ciljem 1:37 prednosti pred Primožem Rogličem in 1:44 pred Jonasom Vingegaardom.

Sepp Kuss izpostavlja, da se počuti odlično. | Foto: Unipublic/Sprint Cycling Agency Sepp Kuss izpostavlja, da se počuti odlično. Foto: Unipublic/Sprint Cycling Agency

"Zelo hiter začetek je bil. Zadnja dva klanca so pri Alpecinu narekovali tempo. Hitro je šlo danes. Kot je v navadi pred dnevom počitka, ko želijo vsi iz sebe iztisniti veliko energije. Rdečo majico je lepo nositi. Iz dneva v dan sem je bolj vajen," je po koncu nedeljskega tekmovalnega dne govoril Američan in pogledal proti ključnemu tednu, v katerem bi lahko morda le prišel do zgodovinske zmage na Grand Touru: "Vsak dan sem res bližje, vendar je tretji teden na Grand Tourih vedno odločilen. Dobro se moram spočiti. Počutim se tudi dobro. Zelo težak zadnji teden bo. Drugi bodo napadali. Dobrodošlo je, da smo trije v vodstvu, če bo imel kdo slab dan, bosta druga skočila."

Federico Bahamontes
Sportal Najbrž najbolj nora Vuelta v zgodovini, v osrednji vlogi pa španski zvezdnik

Roglič: Vse smo imeli pod nadzorom

"Na začetku dneva je bilo veliko napadov, preden se je formiral beg, a vse smo imeli pod nadzorom. Gremo k jutrišnjemu prostemu dnevu," pa je po koncu dneva za Val 202 dejal Roglič, ki ostaja nasmejan, kar je dober znak pred zadnjimi šestimi etapami Vuelte, ki jo je v karieri že trikrat osvojil.

Primož Roglič je bil vidno zadovoljen tudi po koncu 15. etape. Kako bo v zadnjem, odločilnem tednu, v katerega se podaja z drugega mesta? | Foto: Guliverimage Primož Roglič je bil vidno zadovoljen tudi po koncu 15. etape. Kako bo v zadnjem, odločilnem tednu, v katerega se podaja z drugega mesta? Foto: Guliverimage

Prvi v generalni razvrstitvi, ki ne prihaja iz nizozemskega moštva, je na četrtem nadarjeni Španec Juan Ayuso (UAE Emirates), ki za rdečo majico zaostaja 2:37, njegov rojak Enric Mas (Movistar) ima pribitek 3:06, še en Španec Marc Soler (UAE Emirates) pa na šestem mestu zaostaja 3:10.

V ponedeljek je na Vuelti prost dan, nakar sledijo trije težki dnevi, ki bodo najverjetneje odločili skupnega zmagovalca. Zlasti sredina etapa s ciljem na Angliru bo predstavljala pravi izziv in pekel – povprečna naklonina na 12,4 kilometra dolgem zaključnem klancu znaša 9,8 odstotka, a je treba povedati, da je zadnjih šest kilometrov brutalnih. Povprečni naklon bo 13,1 odstotka, najvišji pa bo znašal kar 24 odstotkov. Vsi ti podatki so dovolj zgovorni, da nas čaka zelo razburljivo nadaljevanje španske tritedenske pentlje.

Ne spreglejte