Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 3. 2023,
16.04

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34

9

Natisni članek

Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 12. 3. 2023, 16.04

1 leto, 1 mesec

Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja, 7. etapa

Primož Roglič samo pet mesecev po operaciji rame do novega trizoba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34

9

Primož Roglič | Primož Roglič je še drugič v karieri osvojil dirko od Tirenskega do Jadranskega morja. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je še drugič v karieri osvojil dirko od Tirenskega do Jadranskega morja.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec letošnje dirke od Tirenskega do Jadranskega morja je Primož Roglič (Jumbo-Visma)! Zasavec je danes modro majico vodilnega le varno pripeljal v cilj in ponovil uspeh iz leta 2019, ko je prvič v karieri osvojil dirko dveh morij. Po 154 kilometrih zaključne etape dirke so se v turističnem središču San Benedetta del Tronto za zmago sicer udarili sprinterski asi, najmočnejši je bil Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck).

Primož Roglič je danes v cilj prišel v času zmagovalca, v skupnem seštevku pa je za 18 sekund ugnal Portugalca Joaa Almeido (UAE Team Emirates), še pet sekund več je zaostal tretjeuvrščeni Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers).

"Lepo se je vrniti na dirke na ta način, z zmago. Užival sem ves teden," je sprva za organizatorje dirke dejal Roglič. Drugič v karieri je prejel Neptunov trizob za skupno zmago. V pogovoru po preizkušnji ni pozabil pohvaliti moštvenih kolegov, ki so mu pomagali v zadnjih etapah. "Bili so zelo močni. Pred tednom dni sem pričakoval le, da bom trpel. Še bolje je zmagati, ko tega ne pričakuješ. Občutek pred Girom je zelo dober," je še dodal Kisovčan.

Kisovčan je večino prednosti pred tekmeci nabral z bonifikacijskimi sekundami. Zbral jih je kar 30 za tri etapne zmage v sprintih manjših skupin. 

Od Slovencev je na dirki v vlogi pomočnika nastopil tudi Luka Mezgec (Jayco-AlUla). Skupno je končal na 119. mestu z več kot uro in sedmimi minutami zaostanka. Kapetanu Groenewegnu je v sprintih pomagal do drugega, sedmega in osmega mesta v treh ravninskih etapah.

Rogliča v nadaljevanju prvega dela sezone predvidoma čaka nastop po Kataloniji, v maju pa se bo podal po skupno zmago na dirko po Italiji. 

Od Tirenskega do Jadranskega morja 2023, končni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                  28;38:57
2. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)               + 0:18
3. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)            0:23
4. Lennard Kämna (Nem/Bora-Hansgrohe)                   0:34
5. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo)                  0:37
6. Enric Mas (Špa/Movistar)                             0:41
7. Mikel Landa (Špa/Bahrain-Victorious)                 0:56
8. Hugh Carthy (VBr/EF Education-EasyPost)              0:57
9. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)                1:10
10. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)                     1:11
...
119. Luka Mezgec (Slo/Jayco-AlUla)                     1;07:04
...

Od Tirenskega do Jadranskega morja, zaključek 7. etape:

Cilj: Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) je dobil zaključni spriterski spopad na dirki, skupno zmago pa je potrdil Primož Roglič (Jumbo-Visma)!

Philipsen je v sptrintu ugnal Nizozemca Dylana Groenewegna (Jayco-AlUla) in Italijana Alberta Daineseja (Team DSM).

4 km do cilja - Vodilna osmerica še vztraja sedem sekund pred glavnino, sprinterji pa so pripravljeni na spopad za etapno zmago.

8 km do cilja - Na čelu glavnine se vzpostavljajo sprinterski vlaki, ubežnikom so štete minute. Rogliča kolegi iz Jumbo-Visme držijo na varnem.

20 km do cilja - Glavnina vozi 26 sekund za vodilno osmerico, Roglič je obkrožen s kolegi iz Jumbo-Visme, ki budno pazijo, da se slovenskemu asu ne pripeti kakšna nevšečnost. Rumeno-črni vlak se vozi takoj za čelom glavnine. 

30 km do cilja - Prednost ubežnikov je padla na vsega pol minute. Kolesarji so opravili tudi s letečim ciljem, na katerem Belgijec Jasper Philipsen ni imel priložnosti osvojiti točk, kar pomeni, da si je Primož Roglič zagotovil tudi zmago po točkah. Ob modri majici vodilnega v skupnem seštevku ima Roglič še ciklamno majico najboljšega po točkah ter pikčasto najboljšega hribolazca na dirki. Le bela majica najboljšega mladega kolesarja se nasmiha Portugalcu Joau Almeidi (UAE Emirates).

50 km do cilja - V begu je osmerica kolesarjev Nans Peters, Mikkel Honore, Lorenzo Fortunato, Samuele Zoccartato, Bruno Armirail, Henri Vandenabeele, Valentin Ferron in Arthur Kluckers. Vozijo minuto pred glavnino z Rogličem, v skupnem seštevku pa je med ubežniki še najnevarnejši Dortunato, ki za Zasavcem zaostaja 5:41.

Drugi del zaključne etape dirke je povsem ravninski, pričakujemo lahko sprinterski spopad za zmago. Cilj bo v San Benedettu del Trontu.

profil tirenno adriatico 7. etapa | Foto:

Pred etapo

Primož Roglič je le pet mesecev po operaciji leve rame v izvrstni formi, ki jo te dni prikazuje na kolesarski dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Pred njim in konkurenti je le še današnja etapa, ki zaradi ravninskega profila ne bi smela premešati razmerij pri vrhu.

A Roglič, ki pred Portugalcem Joaom Almedio (UAE Emirates), vodilnim v razvrstitvi mladih kolesarjev, vodi 18 sekund, 23 sekund pa ima prednosti pred Britancem Taom Geoghegan Hartom, zaradi preteklih izkušenj ve, da ni konec, dokler ni konec. "Čaka nas še ena etapa," 33-letni Kisovčan miri evforijo. 

S tretjo zaporedno zmago na dirki dveh morij se je Roglič izenačil z Morenom Argentinom in Oscarjem Freiro, ki sta hat-trick na dirki Tirenno-Adriatico dosegla leta 1992 oz. 2005. 


Preveč penečega vina

Glede na to, da Roglič vodi v skupnem seštevku dirke, v točkovanju in na gorskih ciljih, za povrhu pa je v soboto slavil še eno etapno zmago, mora te dni pogosto na zmagovalni oder, kjer mu kot zmagovalcu pripade tudi čast odpiranja penečega vina in požirek. Kot se je izkazalo, je vsega skupaj tudi zanj že nekoliko preveč. 

Nič več penine, sicer bom pijan, se je po sobotni etapi pošalil Roglič:

 


Pred Girom samo še na Dirko po Kataloniji

Roglič kljub izjemni formi ne razmišlja o tem, da bi prihodnjo soboto vozil na dirki Milano-Sanremo, ampak se raje osredotoča na današnjo etapo in na Dirko po Kataloniji (od 20. do 26. marca), ki ga čaka konec marca. Vrhunec prvega dela sezone ga čaka na Dirki po Italiji, kjer bo odkrito napadal skupno zmago.

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič še do tretje zaporedne zmage!
Julian thumb
Sportal Alaphilippe med dirko snel čelado (in še kaj) in si prislužil kazen #video
Milan Vader
Sportal Rogličev moštveni kolega po hudi nesreči: Življenje lahko v trenutku mine #video
Primož Roglič Tirreno Adriatico
Sportal Ciljni vzpon, napadi, odločil pa šprint. In dobil ga je Roglič!
Ne spreglejte