Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 3. 2023,
16.24

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Natisni članek

Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja

Petek, 10. 3. 2023, 16.24

1 leto, 1 mesec

Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja, 5. etapa

Ciljni vzpon, napadi, odločil pa šprint. In dobil ga je Roglič!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Primož Roglič Tirreno Adriatico | Primož Roglič je dobil četrtkovo in petkovo etapo na dirki Tirreno - Adriatico. | Foto Guliver Image

Primož Roglič je dobil četrtkovo in petkovo etapo na dirki Tirreno - Adriatico.

Foto: Guliver Image

Peta etapa kolesarske dirke Od Tirenskega do Jadranskega morja se je končala z desetkilometrskim vzponom na Sassoletto. Dobil jo je slovenski as Primož Roglič. In to po kako dramatičnem razpletu! Odločil je fotofiniš. Drugi je bil Giulio Ciccone, tretji pa Tao Geoghegan Hart. To je Rogličeva 67. profesionalna zmaga, s katero je prevzel tudi modro majico vodilnega na dirki.

Primož Roglič
Sportal Roglič je nazaj: četrta etapa sezone, prva zmaga!

Zaradi slabega vremena so podelitev izvedli kar v eni od stavb na cilju. | Foto: AP / Guliverimage Zaradi slabega vremena so podelitev izvedli kar v eni od stavb na cilju. Foto: AP / Guliverimage Italijan Damiano Caruso (Bahrain - Victorious) je napadel dobre štiri kilometre pred ciljem. Sprva mu ni nihče sledil. Veteran pri 35 letih in 149 dneh na najvišji ravni ni zmagal že leto in 200 dni.

Španec Enric Mass (Movistar) je močno dvignil svoj tempo kilometer in 200 metrov pred ciljem. Primož Roglič (Jumbo-Visma) ni odgovoril na njegov napad. Mass je imel 13 sekund zaostanka za Carusom, ta pa je očitno napadel prehitro. Osemsto metrov pred ciljem je Carusa ujela najprej peterica na čelu z Massom, nato še nekaj več kot 10 drugih kolesarjev, med njimi Roglič. 

In tako je po desetkilometrskem ciljnem vzponu (povprečni naklon 7,3 stopinje) na Sassoletto odločal ciljni šprint okoli 20 kolesarjev. In po fotofinišu ga je dobil nihče drug kot Roglič! Njegova druga zaporedna etapna zmaga na dirki Od Tirenskega do Jadranskega morja in že 67. v profesionalni karieri. Drugi je bil Giulio Ciccone (Trek - Segafredo), tretji pa Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers). Caruso je bil v času zmagovalca na koncu deveti. Etapo je zaznamovalo še slabo vreme: močan veter in dež.

Roglič: Lepo je, zabavam se

V majici vodilnega. | Foto: AP / Guliverimage V majici vodilnega. Foto: AP / Guliverimage "Noro, še ena zmaga. Lepo je, zabavam se," je v prvi izjavi po dirki na novinarski konferenci dejal Roglič. "Odlično je. Samo uživam in sem tudi presenečen. Seveda je noro. Ko se vrneš nazaj in imaš dve etapni zmagi, je res super. Zdaj smo lahko bolj sproščeni, že včeraj smo lahko bili, danes pa še bolj. Dosegel sem več, kot sem upal, da bom tukaj dosegel. S fanti, ki jih imamo, se bomo tudi jutri potrudili po najboljših močeh," je novinarjem še dodal 33-letni Kisovčan.

Na dirki nastopa še en Slovenec, Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki pa kot šprinter in pomočnik v ekipi spet ni posegel v boj za visoka mesta. V cilj petkove etape je pripeljal na 147. mestu.

Po peti etapi in pred sobotno šprintersko je novi nosilec majice vodilnega na dirki Roglič. Ima štiri sekunde prednosti pred Lennardom Kämno (BORA - hansgrohe) in 12 pred Joaom Almeido (UAE Emirates). Dirka se bo končala v nedeljo.

Neptunov trizob je ob končnem slavju s skupnem seštevku Roglič prejel že leta 2019. V letih 2021 in 2022 pa je dirko dobil Tadej Pogačar.
Tadej Pogačar Pariz-Nica
Sportal Izredne razmere na dirki Pariz-Nica, kjer Pogačar brani rumeno majico
Ne spreglejte