Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 3. 2023,
16.30

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

8

Natisni članek

Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič

Sobota, 11. 3. 2023, 16.30

1 leto, 1 mesec

Dirka Od Tirenskega do Jadranskega morja, 6. etapa

Primož Roglič še do tretje zaporedne zmage!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

8

Primož Roglič | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je dobil še tretjo zaporedno etapo na dirki Od Tirenskega do Jadranskega morja.

Milan Vader
Sportal Rogličev moštveni kolega po hudi nesreči: Življenje lahko v trenutku mine #video

Triintridesetletni Zasavec je v ciljnem sprintu 193 kilometrov dolge šeste etape dirke med dvema morjema ugnal Britanca Taa Geoghegana Harta (Ineos Grenadiers) in Portugalca Joãa Almeido (UAE Emirates). "Bil je zahteven zaključni sprint in menim, da je zmagal najmočnejši kolesar," je v cilju prirediteljem dirke priznal zadnji.

"Konec je bil malce zagaten z vsemi kolesarji okrog mene, ampak izšlo se je odlično," je v cilju prirediteljem povedal zmagovalec etape, ki si je za današnjo preizkušnjo tudi obril noge. Jutri mora Roglič le še varno priti v cilj in še drugič po letu 2019 bo zmagovalec dirke. "Dirke pa ni konec, dokler je ni konec. Še ena nas čaka," pa ostaja previden kolesarski as, ki je v zadnjih letih doživel nekaj grdih padcev. 

Roglič se je s tretjo zaporedno zmago še utrdil v skupnem vodstvu dirke, ki se bo končala v nedeljo s 154-kilometrsko etapo s startom in ciljem v San Benedettu del Trontu. Pred zadnjim dnem dirke ima 18 sekund prednosti pred Joaom Almeido (UAE Emirates) in 23 pred Britancem Taom Geogheganom Hartom (Ineos Grenadiers). 

Drugi Slovenec na dirki, Luka Mezgec (Jayco AlUla) je bil 151., v cilj je prišel 24:59 za Rogličem. V skupnem seštevku je 34-letni Kranjčan 127. (+ 1;07:04).

Od Tirenskega do Jadranskega morja, konec 6. etape:

Cilj: Primož Roglič je dobil še tretjo zaporedno etapo in se še utrdil v skupnem vodstvu!

1 km do cilja - skupina favoritov je v zadnji kilometer zapeljala skupaj. Odločal bo ciljni sprint.

2 km do cilja - Kanadčan Michael Woods (Israel PremierTech) se je odpeljal v vodstvo. Ima nekaj metrov prednosti pred zasledovalci, med katerimi je tudi Roglič.

3 km do cilja - Mikel Landa je z napadom naredil selekcijo v glavnini, v vodstvo se je tako odpeljala skupina favoritov z Rogličem, Joãom Almeido, Hughom Carthyjem, Enricom Masom, Giulijem Cicconejem, Michaelom Woodsom.

4,9 km do cilja - napadel je Mikel Landa (Bahrain Victorious), Roglič se ga drži. Etapa se je razživela.

5 km do cilja - Vlasov in ubežniki so ujeti, Van Aert pa je opravil svoje delo za danes in Rogliča pustil samega v glavnini.

8 km do cilja - ubežniki vzdržujejo 26 sekund naskoka, zdaj pa so se na čelo glavnine postavili kolesarji moštva Ineos Grenadiers. Roglič in ekipa Jumba so se nekoliko potuhnili.

13 km do cilja - na čelu glavnine je bilo nekaj nediscipline in vodilni kvartet je spet nekoliko povečal prednost.  

14 km do cilja - prednost ubežnikov kopni, Vlasov ni več v virtualni modri majici.

18 km do cilja - vodilna četverica ima 27 sekund prednosti pred glavnino z Rogličem, to pa pomeni, da je virtualno majico vodilnega oblekel Vlasov, ki je po petih etapah v skupnem seštevku za Rogličem zaostajal le 21 sekund. Na čelu glavnine so Jumbo-Vismi na pomoč priskočili še kolesarju UAE Emirates.

28 km do cilja - Jumbo-Visma se je spet sestavila in zasedla položaje ob Rogliču na čelu glavnine, a je tej pobegnila močna skupinica z Guillaumom Martinom (Cofidis) in Aleksandrom Vlasovom (Bora - Hansgrohe). Ob Rusu in Francozu sta še španska člana Movistarja Alex Aranburu in Carlos Verona. Četverica si je hitro privozila nekaj deset sekund prednosti.

34 km do cilja - kolesarji so v zadnjem krogu današnje etape, Rogličeva Jumbo-Visma je še pred nekaj minutami povsem nadzorovala glavnino in imela ob kapetanu še Van Aerta, pa Attilo Valterja in Wilca Keldermana, je zdaj izginila iz ospredja. Kelderman je padel, Valter ga je počakal, Van Aert in Roglič pa sta diktiranje tempa na čelu glavnine prepustila tekmecem.

40 km do cilja - bega je konec, na čelu glavnine pa silovit tempo diktira Wout van Aert iz Jumbo-Visme. Roglič se vozi za njim, Belgijec pa je razbil glavnino.  

45 km do cilja - večji del 193-kilometrske šeste etape dirke je v begu večja in močna skupina kolesarjev, med katerimi so tudi Američan Quinn Simmons, Italijan Alessandro de Marchi, pa Nizozemec Mike Teunissen in Belgijec Gianni Vermeersch, pa tudi Kolumbijec Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), ki ima v skupnem seštevku le 1:20 zaostanka za vodilnim Primožem Rogličem (Jumbo-Visma).

Prisotnost Buitraga je domala zagotovilo, da beg danes ne bo uspel in res na predzadnjem prečkanju klanca na Osimo (dvakrat so že opravili z njim  na vrhu tega pa je tudi cilj današnje etape), prednost vodilnih kopni.

Pred etapo

Primož Roglič, ki na prvi dirki po operaciji rame oktobra lani kaže vrhunske predstave, v predzadnjo etapo dirke dveh morij, ki bo odločilna, saj je v nedeljo na sporedu samo še ravninska etapa, kjer najbrž ne bo večjih sprememb v skupnem seštevku dirke, vstopa kot vodilni kolesar.

33-letni Kisovčan vodi tako v skupnem seštevku dirke kot v posebni razvrstitvi gorskih ciljev in najboljšega po točkah.

Pred drugouvrščenim Lennardom Kamno (BORA-hansgrohe) ima Roglič štiri sekunde prednosti, pred Portugalcem Joaom Almeido (UAE Emirates), ki vodi v seštevku mladih kolesarjev, pa 12 sekund.  

Pred kolesarji je izjemno zahtevna etapa, ki ima v zaključku tri kroge s štirimi strmimi vzponi, zidovi, od katerih sta zadnja dva, na Via Roncisvalle in Via Olimpia še posebej brutalna. Tudi zadnjih deset kilometrov bo velik izziv.

Profil 6. etape dirke od Tirenskega do Jadranskega morja:

Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja 6. etapa | Foto: Preberite še:

Primož Roglič Tirreno Adriatico
Sportal Ciljni vzpon, napadi, odločil pa šprint. In dobil ga je Roglič!
Tadej Pogačar Pariz-Nica
Sportal Izredne razmere na dirki Pariz-Nica, kjer Pogačar brani rumeno majico
Olav Kooij
Sportal Za etapno zmago tokrat sprinterji, Pogačar pa je ubranil skupno vodstvo
Primož Roglič
Sportal Roglič je nazaj: četrta etapa sezone, prva zmaga!

 

Ne spreglejte