Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 7. 2024,
22.06

Osveženo pred

2 uri, 18 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,34
Tadej Pogačar Tadej Pogačar Mark Cavendish Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Natisni članek

Nedelja, 21. 7. 2024, 22.06

2 uri, 18 minut

Slovo legende

Pogačarjevo sporočilo Cavendishu: Zaradi tebe sem zapravil vso svojo žepnino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,34
Mark Cavendish, TDF 2024 | Marka Cavendisha so v cilju njegovega zadnjega Toura pričakali žena Peta in njegovi otroci. | Foto Reuters

Marka Cavendisha so v cilju njegovega zadnjega Toura pričakali žena Peta in njegovi otroci.

Foto: Reuters

"Danes je šlo samo še za uživanje, zame ni bilo pritiska, kar je malo čudno za zadnjo etapo Toura," je v cilju svoje zadnje, že 15. Dirke po Franciji povedal 39-letni britanski sprinter Mark Cavendish. Na vprašanje, ali je bila to tudi njegova zadnja dirka v karieri, je odvrnil: "Najverjetneje, da."

Tadej Pogačar, TDF 2024
Sportal Tadej Pogačar s še eno izjemno predstavo potrdil zmago na Touru!

Za britanskega kolesarskega asa Marka Cavendisha je bil letošnji Tour poseben, na njem je prišel do svoje 35. etapne zmage in s tem postal absolutni rekorder te dirke po številu etapnih zmag, prav zato, da bi dosegel ta mejnik in prehitel belgijsko legendo Eddyja Merckxa, je tudi podaljševal kariero. Kazahstanska Astana se je letos posvetila prav temu, da Cavendishu omogoči rekord.

In uspelo mu je v peti etapi, in to po tem, ko je močno trpel že na uvodnih etapah letošnje dirke in smo se bali, da bo dirko celo predčasno končal. "Dve leti je trajalo, da smo te spravili v pokoj, zdaj pa nikar ne pomisli na kakšno neumnost samo zato, ker Tadej nabira zmage," je 39-letnemu veteranu sporočila tudi žena Peta.

Sporočila Cavendishu:

Cavendish je Pogačarju na letošnji dirki že v šali zabrusil: "Da mi ne bi slučajno vzel rekorda!", a 25-letni Slovenec je letos zmagal še v petih etapah in svoj skupni izkupiček na Touru povišal na 17 zmag. "Ko sem bil otrok, sva te z bratom rada spremljala, gledala tvoje zmage in kupovala tvoja očala Oakley. Ker si zmagoval tako veliko, sem zaradi tebe zapravil vso svojo žepnino," je Cavendishu v videoposnetku sporočil Pogačar ter dodal: "Res mi je bilo v veliko čast dirkati s teboj."

Britanski legendi so se v ganljivem posnetku s sporočili poklonili tudi nekdanja zmagovalca Toura Chris Froome in Bradley Wiggins ter letošnji zmagovalec seštevka za zeleno majico Biniam Gormay, ki je kolegu sporočil, da je bil tudi zanj velik navdih.

Zadnji start legende:

Cavendish se je po navadi na zadnjih etapah Tourov boril za prestižne sprinterske etapne zmage na Elizejskih poljanah v Parizu, a tokrat te priložnosti ni imel, saj se je dirka prvič po letu 1903 končala zunaj Pariza, v Nici. Francoska prestolnica se namreč te dni pripravlja na olimpijske igre.

"Imel sem veliko, veliko srečo, da imam takšno kariero. Da delam z ljudmi, ki jih imam, da spoznavam ljudi in da lahko živim sanje. Vidite uspeh, vidite fotografije zmag, videoposnetke zmag, vendar je zelo redko, da ljudje vidijo vse, kar je v ozadju," je še povedal poslavljajoči se veteran, ki je v 17-letni profesionalni karieri zbral 165 zmag. Na Tour se bo zagotovo še vrnil, a zdaj le kot gledalec, je še obljubil.

Preberite še:

Patrick Lefevere
Sportal Patrick Lefevere o opazki Visme o Pogačarjevih zmagah: Tako govorijo slabi poraženci
Tadej Pogačar
Sportal Pri Tadeju Pogačarju ne mislijo riniti z glavo skozi zid
Primož Roglič
Sportal O zdravju Primoža Rogliča ne more govoriti
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar zaprl usta kritikom: To ni zabava, to je Tour de France
Ne spreglejte