Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 6. 2024,
19.15

Osveženo pred

2 dneva, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Sobota, 29. 6. 2024, 19.15

2 dneva, 1 ura

Po prvi etapi 111. Dirke po Franciji

Pogačar in Roglič sta si oddahnila, Mohoriča zdelala vročina #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85
Tadej Pogačar, TDF 2024, 1. etapa | Tadej Pogačar: Danes sem na klancih malo preveril noge, bilo je dobro.  | Foto Reuters

Tadej Pogačar: Danes sem na klancih malo preveril noge, bilo je dobro.

Foto: Reuters

"Dober dan je za nami. Prvi dan je mimo. Vedno je najbolj stresna ravno prva etapa," je po uvodni preizkušnji letošnje Dirke po Franciji v cilju v Riminiju razlagal slovenski as Tadej Pogačar. V zaključku 206 kilometrov dolge etape, ki se je začela v Firencah, je tudi šprintal za tretje mesto, a se moral zadovoljiti s četrtim. Jutri v etapi s ciljem v Bologni pričakuje večje razlike. Tudi Primož Roglič je bil zadovoljen z opravljenim delom: "Vse dobro, prišli smo v cilj."   

Romain Bardet. TDF 2024, 1. etapa
Sportal Francoskemu veteranu zmaga in rumena majica, Tadej Pogačar za začetek četrti

"Nimam pripomb, zelo dobro sem se počutil in na koncu poskusil tudi šprint. Skoraj sem prehitel enega od dveh najhitrejših šprinterjev v glavnini, poleg Madsa Pedersena je to Wout van Aert, pa mi je malo zmanjkalo in sem osvojil četrto mesto. Vsa čast ubežnikoma Bardetu in van den Broeku, res sta letela in si zaslužila zmago," je novinarjem v jadranskem letovišču Rimini, kjer je leta 2004 umrl legendarni italijanski as Marco Pantani, razlagal Tadej Pogačar.

Letos si želi ponoviti Pantanijev dosežek iz leta 1998, ko je ta osvojil epski dvojček Giro – Tour. "Danes sem na klancih malo preveril noge, bilo je dobro. Mislil sem, da bomo v zaključku ujeli ubežnika, razlika je bila le 25 sekund, zato sem tudi šprintal, želel sem si bonifikacijske sekunde, ampak še enkrat, kapo dol fantoma," je še razlagal 25-letnik s Klanca pri Komendi, ki je Tour dobil v letih 2020 in 2021.

Fotogalerija s cilja 1. etape Dirke po Franciji (Foto: Ana Kovač)

Fotogalerija
1
 / 24

Jutri je na vrsti etapa od Cesenatica do Bologne (199,2 kilometra). Glavni del dogajanja pa kolesarje čaka v zadnjih 33 kilometrih, ko bodo morali dvakrat preko znamenitega klanca San Luca (1,9 kilometra/10,6 odstotka) nad Bologno. "Na San Luci pričakujem bolj odprt boj za zmago. Mislim, da bodo večje razlike, kot so bile danes," meni Pogačar.

Primož Roglič: Prva etapa je za nami, gremo dalje. | Foto: Guliverimage Primož Roglič: Prva etapa je za nami, gremo dalje. Foto: Guliverimage

Roglič: Za San Luco ni posebne taktike

To je klanec, na katerem se je v preteklosti že večkrat izkazal drugi slovenski kolesarski superzvezdnik Primož Roglič. "Ah, tam ni neke posebne taktike, le najhitreje je treba priti gor," je v svojem slogu razlagal za TV Slovenija. Tudi izkušeni 34-letni Zasavec je bil povsem zadovoljen z napornim uvodnim dnem 111. Toura. "Vroče. Predvsem vroče. In hitro. Na koncu pa vse dobro, prišli smo v cilj," je za slovensko nacionalno televizijo povzel etapo.

Rogličev pogled na zaključek druge etape na San Luco

Tudi on je kot drugi favoriti za skupno zmago preveril stanje nog. "Vse je bilo dobro," je z veseljem poročal in še enkrat dodal, da je bilo v hudi vročini, cel dan je bilo več kot 30 stopinj Celzija, in domala nenehnemu plezanju (več kot 3.600 višinskih metrov), vse prej kot enostavno: "Tempo je bil neugoden, bilo je težko, predvsem pa je bilo še toliko težje zaradi vročine. Ni pa bilo takšne selekcije, da bi v zaključku ostali samo najboljši, bila je večja skupina. Prva etapa je za nami, gremo dalje."

Dirka po Franciji se tudi jutri nadaljuje v Italiji, na vrsti je napornih 199 kilometrov od Casenatica do Bologne s šestimi kategoriziranimi klanci. Prav v zaključku bodo morali dvakrat premagati San Luco nad Bologno. Začetek etape bo ob 12.35.

Mohorič: Vročina me je zdelala

Etapo je zaznamoval slovenski as Matej Mohorič, ki je 140 kilometrov preživel v begu, moči pa so mu pošle v zadnjih 50 kilometrih dneva. "Vročina me je precej zdelala," je povedal v Riminiju.

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Dirka po Franciji Firence
Sportal Peklenska vročina na štartu Toura! Kako se nanjo pripravljajo v ekipi Ineos?
Matej Mohorič
Sportal Matej Mohorič ima poseben cilj na Dirki po Franciji
pogačar
Sportal Se spomnite fanta, ki ga je osrečil Pogačarjev bidon? Zdaj je dobil še avtogram. #video
Tour Firence Primož Roglič Red Bull - Bora - Hansgrohe
Sportal Roglič podkrepil besede o želji po zmagi na Touru: Sicer ne bi zamenjal ekipe
Jan Tratnik
Sportal Kot iz topa ustrelil ime Tadej Pogačar
Ne spreglejte