Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 7. 2023,
17.27

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,39

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Lotto Dstny Caleb Ewan

Sobota, 15. 7. 2023, 17.27

9 mesecev, 2 tedna

Drama v ekipi Lotto Dsnty zaradi odstopa Caleba Ewana

Ostre besede: Javno ponižanje kolesarja, ki je ekipi toliko dal, je odvratno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,39
Caleb Ewan | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Potem ko je izvršni direktor ekipe Lotto Dsnty Stéphane Heulot po včerajšnjem odstopu Caleba Ewana z Dirke po Franciji, domnevno zaradi izčrpanosti, izjavil, da očitno kolesarstvo ni šport zanj, se je danes ostro odzval Jason Bakker, predstavnik Caleba Ewana. "Da javno ponižaš kolesarja, ki je ekipi Lotto v zadnjih petih letih dal toliko, je odvratno," je bil oster.

Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, TDF23
Sportal Nora etapa! Vingegaard po epskem spopadu s Pogačarjem pridobil eno sekundo.

Potem ko je 29-letni avstralski sprinter Caleb Ewan 40 kilometrov pred ciljem 13. etape sestopil s kolesa in končal Tour, je Stéphane Heulot, izvršni direktor njegove ekipe Lotto Dsnty, med drugim izjavil, da če obupaš na tak način, potem kolesarstvo ni šport zate. Ewana je v pogovoru za Het Nieuwsblad obtožil pomanjkanja spoštovanja do moštvenih tovarišev in motivacije.

V taboru Caleba Ewana so seveda nad njegovimi besedami ogorčeni. "Dejstvo, da si drzneš nekaj takega izjaviti javno, pove več o tebi kot o osebi, o kateri govoriš," je bil v pogovoru za Cycling Weekly oster Jason Bakker.

Heulot je med drugim govoril tudi o tem, da Ewan mentalno ni bil pravi. "To, da dvomiš o mentalnem zdravju nekoga, je zelo slabo. Moral bi se opravičiti," je dejal Bakker.

Nad odstopom Caleba Ewana je bil zelo razočaran tudi njegov pomočnik Jasper de Buyst, ki mu je dan, ko je Avstralec že preživljal težke čase, delal zavetrje skoraj celotno etapo. Očitno je bil njegov trud zaman. "Upal sem, da so težki dnevi zanj mimo, še vedno sta pred nami dve sprinterski etapi. Rekel sem mu, da morava prebroditi dan za dnem. Z njegovim odstopom smo ostali brez možnosti za zmago v sprintu in to je res škoda." | Foto: Guliverimage Nad odstopom Caleba Ewana je bil zelo razočaran tudi njegov pomočnik Jasper de Buyst, ki mu je dan, ko je Avstralec že preživljal težke čase, delal zavetrje skoraj celotno etapo. Očitno je bil njegov trud zaman. "Upal sem, da so težki dnevi zanj mimo, še vedno sta pred nami dve sprinterski etapi. Rekel sem mu, da morava prebroditi dan za dnem. Z njegovim odstopom smo ostali brez možnosti za zmago v sprintu in to je res škoda." Foto: Guliverimage

Pravi, da so izjave, ki jih je podal Stéphane Heulot, krivične. "Pot, ki jo prehodi profesionalni kolesar, ni nikoli ravna črta, vedno so vzponi in doline. To je težko obdobje za Caleba, ki pa je v ekipo prinesel tudi ogromno pozitivnega. Očitno imajo slab spomin."

"Kako sploh lahko obtožiš Caleba pomanjkanja motivacije, ko pa je v začetku leta sam plačal potovanje v Avstralijo, kjer je za avstralsko ekipo nastopil na dirki  Tour Down Under in Cadel Evans Great Ocean Road Race, ker Lotto Dstny tja ni želela poslati ekipe. Poleg tega je želel nastopiti na dirki po Dofineji kot pripravi na Tour, pa mu tudi tega niso odobrili."

Ewan je bil na letošnjem Touru dvakrat blizu etapni zmagi (2. in 3. mesto), a je bil Jasper Philipsen obakrat preprosto premočan. "Na Tour je prišel v boljši formi kot v prejšnjih letih, ampak če vidiš, da ekipa nima zaupanja vate, je vse težje. Caleb je bil edini, ki je Philipsenu nekoliko otežil pot do zmage, in to kljub poškodbam njegovih pomočnikov v sprintu, Jacopa Guarnierija in Jasperja De Buysta," je razloge, ki so Ewana stali etapno zmago, nizal Bakker.

Preberite še:

Chris Froome
Sportal Lastnik ekipe Israel-Premier Tech: Froome ni bil vreden tega denarja
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar pred zahtevnim gorskim koncem tedna Dancu diha za ovratnik
kwi
Sportal Poljak do veličastne zmage, Pogačar po silovitem napadu spet bližje Vingegaardu
Tadej Pogačar, TDF23
Sportal Pogačar: Ni bilo lahko, ampak nisem razmetaval z močmi

 

Ne spreglejte