Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 7. 2023,
17.57

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Jonas Vingegaard Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Sobota, 15. 7. 2023, 17.57

9 mesecev, 3 tedne

Dirka po Franciji, 14. etapa (Annemassa–Morzin, 151,8 km)

Nora etapa! Vingegaard po epskem spopadu s Pogačarjem pridobil eno sekundo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, TDF23 | Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta uprizorila še en epski dvoboj, igro sekund pa je tokrat dobil Danec. | Foto Reuters

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta uprizorila še en epski dvoboj, igro sekund pa je tokrat dobil Danec.

Foto: Reuters

Zmagovalec 14. etape Dirke po Franciji je Španec Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers), vrhunski dvoboj sta uprizorila slovenski as Tadej Pogačar in Danec Jonas Vingegaard, izid pa je bil skoraj neodločen, nosilec rumene majice je proti 24-letnemu Gorenjcu pridobil le sekundo. Dvaindvajsetletni Rodriguez se je prebil na tretje mesto v skupnem seštevku.

Slabih 151 kilometrov dolga 14. etapa 110. Toura od Annemasseja do Morzina se je začela s pravo dramo in množičnim padcem po vsega sedmih kilometrih dirke. Ta je tako ali drugače ustavil polovico pelotona in direktor dirke Christian Prudhomme je etapo prekinil. Zdravniki so številnim kolesarjem oskrbeli rane, odstopili pa so Antonio Pedrero, Louis Meintjes, Ramon Sinkeldam in Esteban Chaves. Dirka se je nato začela znova, nedolgo zatem, na prvem spustu dneva, pa sta padla še Romain Bardet in James Shaw in dirko zapustila. Za posledicami uvodnega padca se je čez čas predal še Ruben Guerreiro in samo današnja etapa je terjala sedem žrtev.   

Kolesarji so danes trpeli na petih kategoriziranih klancih, na zadnjem in najtežjem, Col de Joux Plane, sta imeniten dvoboj uprizorila najboljša kolesarja na dirki, Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar. Boj za bonifikacijske sekunde na gorskem cilju je dobil Danec, v cilju pa Slovenec in po seštevku vsega je Vingegaard prednost v skupni razvrstitvi povečal za eno sekundo.

Preostala Slovenca na dirki, Luka Mezgec (Jayco-AlUla) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious), sta v etapi, ki jima ni ustrezala, ciljno črto prečkala daleč v ozadju na 151. oziroma 157. mestu, a zanesljivo prehitela časovno zaporo. V skupnem seštevku je Mohorič 71., Mezgec pa 123.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Franciji, potek 14. etape:

Cilj: Španec Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers) je zmagovalec 14. etape, Tadej Pogačar (UAE Emirates) je v ciljnem sprintu za drugo mesto premagal Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma). Po seštevku bonifikacijskih sekund – Danec je Slovenca premagal na zadnjem gorskem cilju dneva  je Pogačar danes eno sekundo izgubil proti Vingegaardu in v skupnem seštevku zaostaja za deset sekund. 

5 km do cilja - na spustu je Carlos Rodriguez (Ineos) ušel Vingegaardu in Pogačarju, ima že sedem sekund naskoka.

9 km do cilja - Rodriguez in Yates sta ujela vodilni dvojec.

10 km do cilja - Pogačar in Vingegaard vozita skupaj, približujeta se jima še Carlos Rodriguez in Adam Yates.

12 km do cilja - Vingegaard je dobil sprint za gorski cilj, Pogačar pa ga je napadel takoj po prečkanju prelaza.

Izidi gorskega cilja, Col de Joux Plane (ekstra kategorija):
1. Vingegaard 20 točk/8 bonifikacijskih sekund
2. Pogačar 15/5
3. Rodriguez 12/2
4. A. Yates 10
5. Kuss 8
6. Hindley 6
7. Gall 4
8. S. Yates 2

12,4 km do cilja - Pogačar je napadel, a so ga ustavili motocikli, ki se s težavo prebijajo skozi špalir navijačev. Obračuna za sekunde še ni. Zdaj je v boljšem položaju Vingegaard, ki vozi za Pogačarjem.

12,6 km do cilja - Pogačar vozi za Vingegaardom, ta pričakuje napad za bonifikacijske sekunde.

13,6 km do cilja - Pogačar in Vingegaard sta spet skupaj, uprizarjata še eno epsko bitko.

14 km do cilja - Pogačar je zdaj šest sekund pred Vingegaardom, Danec se ne predaja. Do gorskega cilja je še dva kilometra.

15 km do cilja - Vingegaard se ne da, poskuša ujeti vodilnega Slovenca, ki je malce popustil, razlika med asoma je pet sekund. Do vrha klanca je še tri kilometre.

15,6 km do cilja - Tadej Pogačar je sprožil silovit napad, Jonas Vingegaard je malce zaostal!

16,6 km do cilja - Sepp Kuss se je iztrošil in umaknil, zdaj tempo narekuje Adam Yates za Tadeja Pogačarja, Jonas Vingegaard se ju drži, odpadel je tudi Carlos Rodriguez.

17 km do cilja - Avstrijec Felix Gall (AG2R Citroën) izgublja stik z vodilnimi, tudi Avstralec Jai Hindley (Bora - Hansgrohe) je na meji moči. Kuss še vleče Vingegaarda, Pogačarja, Adama Yatesa in Carlosa Rodrigueza.

18 km do cilja - Sepp Kuss še vedno narekuje tempo na čelu vodilne skupine, do gorskega cilja je še šest kilometrov. Vodilna sedmerica se počasi oddaljuje zasledovalcem. 

21 km do cilja - Van Aert je opravil svoje, skupino favoritov zdaj vleče Sepp Kuss. V njej so še Pogačar, Vingegaard, Adam Yates, Carlos Rodriguez, Jai Hindley in Felix Gall. Za vodilnimi so številne skupinice, tista s Simonom Yatesom je 25 sekund za čelom dirke, z Davidom Gaudujem že 53 ...

21,8 km do cilja - Rafal Majka se je umaknil s čela dirke, vodilni skupini pa se je spet pridružil Wout van Aert. Razmerje moči se je v trenutku spet spremenilo, Vingegaard ima zdaj ob sebi še Van Aerta in Kussa, Pogačar le še Adama Yatesa.

22,6 km do cilja - v klanec je silovito zagrizel Pogačarjev pomočnik Rafal Majka in takoj naredil selekcijo, Vingegaard je v trenutku izgubil Keldermana in Van Aerta, ob sebi ima le še Seppa Kussa. 

23 km do cilja - začel se je vzpon na prelaz Joux Plane (ekstra kategorija, 11,6 km, 8,5-odstotni povprečni naklon).

25 km do cilja – na "ravnini" se je skupinica s Simonom Yatesom pridružila vodilnim, sedemnajsterica pa se je Pidcockovi skupini oddaljila na 2:20, skupina s pikčasto majico zaostaja 11:30, skupina z zeleno pa že skoraj 19 minut.

35 km do cilja – na vratolomnem spustu, ki k sreči poteka po povsem suhem cestišču, se je vodilna skupina raztrgala, nekoliko so zaostali Gall, Martin, Harper, Castroviejo in Simon Yates. Pidcock, Van Baarle, Soler in Buchmann vozijo že več kot minuto za čelom dirke. Kolesarje zdaj čaka nekaj kilometrov lažne ravnine, rahlega vzpona proti začetku zadnjega klanca dneva, prelaza Joux Plane, ki je ocenjen kot klanec ekstra kategorije. Na vrhu tega bodo na voljo bonifikacijske sekunde, in sicer 10-6-4, enako bo tudi na cilju. Sledi 12 kilometrov dolg spust do cilja v Morzinu, kjer bo Pogačar moral biti še posebej pozoren, da ostane na kolesu, saj njegovo zapestje še ni stoodstotno.

Medtem je prišla še ena slaba novica, dirko je moral končati tudi Portugalec Ruben Guerreiro (Movistar). 

42 km do cilja - v vodilni skupini so poleg Pogačarja in Vingegaarda še Jai Hindley, brata Simon in Adam Yates, Carlos Rodriguez, Pello Bilbao, David Gausu, Felix Gall, Guillaume Martin, Chris Harper, Jonathan Castroviejo, ter pomočniki najboljših dveh, Wout van Aert, Wilco Kelderman in Sepp Kuss iz Jumbo-Visme ter Felix Grossschartner, Rafal Majka in že omenjeni Yates iz UAE Emirates. Sedemnajsterica ima 35 prednosti pred Pidcockom, Solerjem, Van Baarlejem in Buchmannom. Mateja Mohoriča je povsem pobralo in se je pridružil Luki Mezgecu v grupettu, ki vozi daleč za čelom dirke.

50 km do cilja – prelaz Ramaz je prvi prečkal Wout van Aert, ki ga ni izzval nihče, skupina favoritov je imela na vrhu 35 sekund prednosti pred skupino s Pidcockom (ob Britancu so še Buchmann, Van Baarle in Soler) in 7:38 pred skupino s pikčasto majico.

Izidi gorskega cilja, Col de la Ramaz (I. kategorija):
1. Van Aert 10 točk
2. Kelderman 8
3. Vingegaard 6
4. Pogačar 4
5. Majka 2
6. Kuss 1

52 km do cilja – v ospredju je ostalo le še 19 kolesarjev, Jonas Vingegaard ima ob sebi še Wouta Van Aerta, Seppa Kussa in Wilca Keldermana, Tadej Pogačar pa Rafala Majko, Felixa Grossschartnerja in Adama Yatesa. Stik z vodilnimi je izgubil tudi Tom Pidcock (Ineos), že pred tem Matej Mohorič (Bahrain Victorious). Skupina s pikčasto majico zaostaja 6:10, skupina z zeleno 11:39.

58 km do cilja - tudi Ciccone je ujet, močno razredčeno glavnino proti vrhu Ramaza vodi Jumbo-Visma. Glavnina, v kateri poleg sproščenega Pogačarja še vztraja tudi Matej Mohorič, ima 1:30 prednosti pred skupino z 28 kolesarji in že 5:30 pred deveterico s pikčastim Powlessom. Grupetto z zelenim Philipsenom in Luko Mezgecem je zdaj že dobrih 11 minut za čelom dirke.

59 km do ciljaCiccone se je odpeljal sam v vodstvu, vlak Jumbo-Visme je s hudim tempom naredil selekcijo v glavnini in se čelu dirke približal na vsega deset sekund. Pogačar se s še nekaj kolegi iz UAE Emirates cel dan vozi tik za Vingegaardovimi čebelami.

63 km do cilja – začel se je vzpon na prelaz Ramaz (I. kategorija, 13,9 km/7,1 odstotka), Giulio Ciccone in Michael Woods sta spet skočila v vodstvo in zdaj vozita 13 sekund pred deveterico zasledovalce in 32 sekund pred glavnino.

67 km do cilja – vodilna enajsterica ima zdaj 45 sekund prednosti pred glavnino in dobrih osem minut pred skupino sprinterjev okoli zelene majice. Prvi dve uri etape so kolesarji prevozili s povprečno hitrostjo 40,6 km/h.

81 km do cilja - vodilna enajsterica (Ciccone, Aranburu, Woods, Martin, Martinez, Poels, Houle, Pinot, Izaggire, Lucenko in Landa) ima še 20 sekund prednosti pred glavnino. Karavana se približuje začetku vzpona na prelaz Ramaz (I. kategorija, 13,9 km/7,1 odstotka), za konec pa jo čaka še najhujši zalogaj dneva, vzpon na Col de Joux Plane. Na tem se že od dopoldneva zbirajo navijači, ki bodo poskrbeli za vzdušje, vreme pa je danes 1.691 metrov nad morjem spremenljivo. Sončna obdobja s hudo vročino prekinjajo nalivi.

Takole je bilo danes na vrhu zadnjega klanca dneva:

86 km do cilja - Giulio Ciccone (Lidl – Trek) je dobil tudi leteči cilj na prelazu Jambaz.

Izidi letečega cilja, Col de Jambaz:
1. Ciccone 20 točk
2. Aranburu 18
3. Woods 15
4. Martin 13
5. Martinez 11
6. Poels 10
7. Houle 9
8. Pinot 8
9. Izagirre 7
10. Lucenko 6
11. Landa 5
12. Laporte 4
13. Van Hooydonck 3
14. Van Aert 2
15. Kelderman 1

89 km do cilja - Jumbo-Visma je na ravnini pospešila in že ujela skupino s pikčasto majico, šesterici so se v vodstvu pridružili še Guillaume Martin, Daniel Martinez, Gorka Izagirre, Aleksej Lucenko in Hugo Houle, imajo pa le še 20 sekund prednosti pred glavnino.

91 km do cilja – kolesarji se vzpenjajo na nekategoriziran Col de Jambaz, na vrhu katerega bo leteči cilj. Šesterica Ciccone, Pinot, Landa, Woods, Poels in Aranburu vozi 19 sekund pred skupino s pikčasto majico in 42 sekund pred glavnino. Na čelu glavnine danes gara Jumbo-Visma, Pogačarjev UAE Emirates ji le mirno sledi in varčuje z močmi.

94 km do cilja – Ciccone se je na spustu odpeljal v vodstvu, pa nato počakal kolege Woodsa, Pinota, Lando, Poelsa in Aranburuja. Šesterica vozi 25 sekund pred trinajsterico zasledovalcev s pikčastim Powlessom in 1:17 za zdaj že zelo razredčeno glavnino z Vingegaardom, Pogačarjem in Mohoričem.

99 km do cilja – Ciccone je dobil sprint na gorskem cilju Col du Feu in osvojil deset točk. Glavnina je za čelom dirke zaostala minuto in 20 sekund.

Izidi gorskega cilja, Col du Feu (i. kategorija):
1. Ciccone 10 točk
2. Woods 8
3. Landa 6
4. Pinot 4
5. Poels 2
6. Aranburu 1

100 km do cilja - Michael Woods je pospešil, sledi mu le Giulio Ciccone.

101 km do cilja - vodilni četverici se je pridružil še Mikel Landa, prednost pred glavnino je narasla na 45 sekund. Iz glavnine je izpadel David Gaudu, ki ima očitno slab dan. 

102 km do cilja – v vodstvu je zdaj četverica Pinot, Woods, Ciccone in Lopez, ima 11 sekund prednosti pred najbližjimi zasledovalci in le 30 sekund pred glavnino, ki jo še naprej vodijo nizozemske čebele Jonasa Vingegaarda. Skupina sprinterjev z nosilcem zelene majice Jasperjem Philipsenom na čelu je zaostala že na prvem klancu prve kategorije in zdaj vozi že skoraj štiri minute za čelom dirke. V tej skupini je tudi Luka Mezgec, ki pazi na kolega iz moštva Jayco AlUla Dylana Groenewegna. 

104 km do cilja - začel se je vzpon na prelaz Feu (I. kategorija, 6,1 km, 7,7 odstotka).

105 km do cilja - trojica Gorka Izagirre, Alex Aranburu (oba Movistar) in Tobias Johannessen (Uno-X) je na spustu malce ušla sedemnajsterici kolegov ubežnikov, glavnina za čelom dirke zaostaja že 55 sekund. V glavnini tempo še naprej nadzoruje Jumbo-Visma.

Kaj je pred etapo povedal Tadej Pogačar?
"Vsak dan sem malce bližje, zdaj le devet sekund, poskušam črpati samozavest iz včerajšnjega dne. Zadovoljen sem. Mislim, da bo Jumbo-Visma danes poskušala narediti težko dirko, poslati kolesarja v beg in nam pripraviti kakšno presenečenje na predzadnjem ali zadnjem klancu. Nam ni treba delati, to odgovornost bomo predali. Na ogledu sem že videl, da je zadnji spust precej zahteven, upam, da bomo dirkali razumno," je za Eurosport pred današnjo etapo povedal Pogačar.

110 km do cilja - bežijo Kwiatkowski, Martínez, Pinot, Powless, Alaphilippe, Landa, Poels, Politt, Ciccone, Lopez, Geschke, Aranburu, Gorka Izagirre, Jorgenson, Woods, Houle, Neilands, Craddock, Champoussin, Lutsenko in Johannessen. Pred glavnino imajo 40 sekund prednosti. V skupnem seštevku je med vodilnimi najnevarnejši Thibaut Pinot (Groupama – FDJ), ki je pred današnjo etapo za vodilnim Vingegaardom zaostajal 9:08.

116 km do cilja – Italijan Giulio Ciccone (Lidl – Trek) je prvi prečkal prelaz Cou in osvojil deset gorskih točk. Nosilec pikčaste majice Neilson Powless jih je osvojil osem.

Izidi gorskega cilja, Col de Cou:
1. Ciccone 10 točk
2. Powless 8
3. Alaphilippe 6
4. Pinot 4
5. Martinez 2
6. Landa 1

118 km do cilja - Mateja Mohoriča ni več v vodilni skupini dvajsetih kolesarjev, ti imajo 20 sekund prednosti pred glavnino. Na čelu te hud tempo narekujejo kolesarji Jumbo-Visme.

120 km do cilja - Giulio Ciccone in Tobias Johannessen sta si privozila nekaj malega prednosti v klanec, dirko je končal še Britanec James Shaw (EF Education - EasyPost). Na dirki je ostalo še 160 kolesarjev.

Tudi James Shaw je 110. Tour končal predčasno. | Foto: Reuters Tudi James Shaw je 110. Tour končal predčasno. Foto: Reuters

123 km do cilja – kolesarji se vzpenjajo na prelaz Cou (I. kategorija, 7,1 km, 7,5 odstotka), v ospredju se je oblikovala močna in velika skupina kolesarjev, med temi je tudi včerajšnji zmagovalec Michal Kwiatkowski (Ineos), pa tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious).

Še ena slaba novica, dirko je končal tudi Romain Bardet (DSM).

Romain Bardet je na spustu grdo padel in končal z dirko. | Foto: Reuters Romain Bardet je na spustu grdo padel in končal z dirko. Foto: Reuters

127 km do cilja - Alaphilippe, Lucenko, Van den Berg, Martinez in Neilands imajo le majhno prednost pred glavnino. Na spustu je padel še Romain Bardet (DSM). Tudi Britanec James Shaw (EF Education - EasyPost) je obležal ob cesti.

133 km do cilja – vodilni trojici sta se pridružila še Daniel Martinez in Aleksej Lucenko. Martinez je na prvem gorskem cilju dneva pobral dve točki, eno pa Alaphilippe.

135 km do cilja - Van den Bergu sta se pridružila še Julian Alaphilippe in Krists Neilands. Medtem je z dirke odstopil še kolumbijski državni prvak Esteban Chaves (EF Education - EasyPost), po padcu je poskušal nadaljevati in ugotovil, da so bolečine prehude.

136 km do cilja - glavnina je ujela vodilno skupino, zdaj v ospredju z majhno prednostjo vztraja še Lars van den Berg (Groupama-FDJ).

137 km do cilja - začel se je vzpon na prelaz Saxel (III. kategorija, 4 km, 4,7-odstoten povprečni naklon), deseterica ima majhno prednost, iz glavnine še vedno skačejo novi kandidati za beg.

138 km do cilja - glavnini je ušla deseterica kolesarjev, med ubežniki so Ferron, Schultz, Eenkorn, Craddock ...

140 km do cilja - po O'Connorju je za kratek čas povedel še Francoz Valentin Ferron (TotalEnergies), a je bil rudi njegov poskus neuspešen. Zdaj so se začeli nekoliko odločnejši napadi.

142 km do cilja - cesta gre zdaj že rahlo v klanec, nekaj prednosti si je privozil Avstralec Ben O'Connor (AG2R Citroën).

14:01 (144 km do cilja) - etapa se je še drugič danes začela zares, glavnina se je takoj močno razpotegnila.

13.57 (144 km do cilja) - karavana se je spet pognala na zaprto vožnjo, Prudhomme bo moral še enkrat dati znak za začetek dirke. Ta se nadaljuje s 163 kolesarji, brez Louisa Meintjesa in Antonia Pedreda.

13.52 - direktor Christian Prudhomme bo dirko znova zagnal čez pet minut, ko se karavani pridružijo nova reševalna vozila. Prišla je tudi potrditev, da si je Louis Meintjes (Intermarche), do danes 13. v skupnem seštevku, zlomil ključnico in z dirko ne more nadaljevati. 

13.43 - dirka je še vedno prekinjena, kolesarji še čakajo na nekatere svoje kolege, ki so pristali na tleh, Louisa Meintjesa pregledujejo zdravniki, povsem mogoče je, da mu ne bodo dovolili nadaljevati Toura. Videti je, da so jo vsi trije slovenski tekmovalci, Tadej Pogačar, Matej Mohorič in Luka Mezgec, odnesli srečno.

Padec se je zgodil na mokri cesti v desnem ovinku na rahlem spustu, številnim kolesarjem še oskrbujejo manjše rane, ogromno dela imajo tudi mehaniki s poškodovanimi kolesi. Tudi Pogačarjev moštveni kolega Vegard Stake Laengen bo  dirko nadaljeval, polepljen z obliži na desni roki. Pri zdravniku dirke smo opazili tudi Francoza Warena Barguila.

144 km do cilja - prišlo je do množičnega padca, številni kolesarji so pristali na tleh, nekaj je poškodovanih, direktor dirke je nevtraliziral etapo. Spet se bo začela, ko se stvari pomirijo, nekaj kolesarjev nalagajo v reševalna vozila. Španec Antonio Pedrero (Movistar) je končal letošnji Tour, bojimo se, da ne bo edini. 

150 km do cilja - dogajanje na čelu glavnine danes ni tako eksplozivno, kot je bilo v preteklih dneh, največjo željo za pobeg za zdaj kaže Američan Neilson Powless (EF Education - EasyPost), ki si želi ubraniti pikčasto majico najboljšega hribolazca na dirki. 

13.24 (151,8 km do cilja) - začela se je 14. etapa! Takoj po uradnem startu so se začeli skoki in napadi, tudi danes je veliko zanimanje za mesto v begu. Pred startom je že rahlo deževalo in kakšna kaplja dežja lahko kolesarje ujame tudi čez dan. Čeprav vremenarji ne pričakujejo močnejših padavin, bi lahko že vlažno cestišče močno otežilo številne spuste na današnji etapi. Upamo, da se bo vse izteklo srečno.

Start: ob 13.05 so se kolesarji podali na zaprto vožnjo, kakšnih 15 minut pozneje se bo 14. etapa 110. Toura začela tudi zares.

Včeraj sta z dirke odstopila še Avstralec Caleb Ewan in Britanec Ben Turner, današnjo etapo bo tako začelo 165 tekmovalcev.

Pred etapo

14. etapa, prva v Alpah na 110. izvedbi Dirke po Franciji, se bo začela v mestu Annemasse blizu švicarske meje. To je tudi rojstno mesto bratov Auréliena in Valentina Paret-Peintra iz ekipe AG2R Citroën.

14. etapa Dirke po Franciji TDF | Foto:

Na 151,8 kilometra dolgi trasi bodo kolesarji morali premagati pet kategoriziranih vzponov ter skupno 4.100 višinskih metrov. Že uvod bo zahteven, saj se bodo v prvih 55 kilometrih povzpeli na tri klance, dva od teh spadata v prvo kategorijo. 

Prvi kategoriziran gorski cilj jih čaka že po 18,5 kilometra. Vzpon na prelaz Saxel (III. kat.) bo dolg štiri kilometre in ima 4,7-odstoten povprečni naklon. Sledi spust in takoj serija dveh vzponov 1. kategorije, najprej prelaz Cou (7,1 km, 7,5 %) in nato še prelaz Feu (6,1 km, 7,7 %). Leteči cilj bo na 65,5 kilometra, na prelazu Jambaz (6,8 km, 3,8 %).

Ramaz | Foto:

Odločitev v etapi bo padla v drugi polovici, ko bo morala karavana najprej prek prelaza Ramaz (13,9 km/7,1 %), nato pa se bo začel strm prelaz Joux Plane, ki je dolg skoraj 12 kilometrov in ima 8,5-odstoten povprečni naklon, kjer bo zagotovo prišlo do akcije med favoriti, če ubežne skupine ne bodo spustili predaleč.

Na vrhu prelaza Joux Plane, ki je ocenjen kot klanec ekstra kategorije, bodo na voljo bonifikacijske sekunde, in sicer 10-6-4, enako bo tudi na cilju. Sledi 12 kilometrov dolg spust do cilja v Morzinu, kjer bo Pogačar moral biti še posebej pozoren, da ostane na kolesu, saj njegovo zapestje še ni stoodstotno.

Joux Plane | Foto:

Prelaz Joux Plane je v preteklosti že prinesel korenite spremembe v skupni razvrstitvi. Leta 2006 je Američan Floyd Landis nadoknadil kar sedem minut zaostanka za najbližjim tekmecem Oscarjem Pereiro Siojem, Nizozemec Peter Winnen pa je etapo dobil leta 1982, potem ko je prvi dosegel gorski cilj Joux Plane. 

Prvi boji v Alpah

Etape v Alpah naj bi bile bolj pisane na kožo Vingegaardu, a Pogačar na to odgovarja z besedami: Bomo videli, komu bolj ustrezajo Alpe. Glavna favorita za etapno zmago sta vodilna kolesarja na Touru, Pogačar in Vingegaard, seveda pa je krog precej širši.

Ne smemo pozabiti na Toma Pidcocka, ki se je včeraj dobro držal na zaključnem vzponu na Grand Colombier in ga zdaj samo še 45 sekund loči od njegovega ekipnega tovariša Carlosa Rodrigueza na 4. mestu skupne razvrstitve. Njegove izjemne sposobnosti na spustu, ki jih je pokazal že lani v etapi na Alpe d'Huez, kjer je zmagal, bi mu lahko danes zelo koristile.


Razdalja: 151,8 km
Kategorizirani vzponi:
5
Točke v razvrstitvi za pikčasto majico: 52
Točke v razvrstitvi za zeleno majico: 40 (20+20)
Bonifikacijske sekunde: 18 (8+10)

Časovnica pomembnih segmentov v 13. etapi:
Prelaz Saxel: med 13.45 in 13.50
Prelaz Cou: med 14.15 in 14.30
Prelaz Feu: med 14.45 in 15.00
Leteči cilj na Col de Jambaz: med 15.00 in 15.20
Prelaz Ramaz: med 16.05 in 16.30
Prelaz Joux Plane: med 17.00 in 17.40


Potem je tu še Avstrijec Felix Gal, ki je na tem Touru že nosil majico najboljšega na gorskih ciljih in je trenutno glavni adut ekipe AG2R. Z več kot desetimi minutami zaostanka je v skupni razvrstitvi deseti, kar je precej bolje od njegovega moštvenega kolega Bena O'Connorja, ki na Touru še ni imel dobrega dne.

Thibaut Pinot čaka na zadnjo etapno zmago na Touru. Po tej sezoni se poslavlja od kolesarstva.  | Foto: Reuters Thibaut Pinot čaka na zadnjo etapno zmago na Touru. Po tej sezoni se poslavlja od kolesarstva. Foto: Reuters

Nikoli ne smemo odpisati zimzelenega Francoza Thibauta Pinota, ki je z devetimi minutami zaostanka za rumeno majico trenutno na 11. mestu, niti Italijana Giulia Cicconeja (Lidl-Trek), ki je bil v 5. etapi tik za zmagovalcem Jaijem Hindleyjem.  

Vremenoslovci napovedujejo sončno vreme. V mestu, ki gosti start etape, Annemasse, se bo živo srebro v zgodnjem popoldnevu dvignilo do 32 stopinj Celzija, medtem ko bo na cilju v Morzinu nekaj stopinj hladneje, a še vedno vroče, 28 stopinj Celzija.

Etapa se bo z zaprto vožnjo po mestu Annemasse začela ob 13.05, uraden start pa bo ob 13.20. Kolesarji naj bi cilj dosegli med 17.15 in 17.5.

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar pred zahtevnim gorskim koncem tedna Dancu diha za ovratnik
RB Leipzig Benjamin Šeško
Sportal Šeško v Nemčiji govoril o Dončiću in Pogačarju
Tadej Pogačar, TDF23
Sportal Pogačar: Ni bilo lahko, ampak nisem razmetaval z močmi
Tadej Pogačar, TDf23
Sportal Velika zmaga Špancu, na brutalni etapi trpeli tudi favoriti
Mark Cavendish
Sportal Okrevanje po padcu na dirki po Franciji bo trajalo nekoliko dlje
Ne spreglejte