Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 7. 2023,
17.31

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

Natisni članek

Jayco AlUla Bahrain Victorious Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Jumbo-Visma Jonas Vingegaard UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Petek, 14. 7. 2023, 17.31

9 mesecev, 3 tedne

Dirka po Franciji, 13. etapa (Chatalion-Sur-Chalaronne–Grand Colombier, 137,8 km)

Poljak do veličastne zmage, Pogačar po silovitem napadu spet bližje Vingegaardu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13
kwi | 13. etapa Dirke po Franciji se bo končala z epskim vzponom na Grand Colombier in bi lahko spremenila razmerja pri vrhu dirke.

13. etapa Dirke po Franciji se bo končala z epskim vzponom na Grand Colombier in bi lahko spremenila razmerja pri vrhu dirke.

Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) je veliki zmagovalec 13. etape Dirke po Franciji. 33-letni Poljak je napadel na zaključnem klancu na Grand Colombier, potem ko je ves dan preživel v veliki ubežni skupini. Tadej Pogačar (UAE Emirates) je silovito pospešil v zadnjih 500 metrih, v cilj pripeljal kot tretji, s štirimi sekundami prednosti pred Jonasom Vingegaardom. Dobil je še štiri odbitne sekunde in za rumeno majico zdaj zaostaja samo še devet sekund. Tudi Matej Mohorič je bil ves dan zelo dejaven v ubežni skupini in je na koncu osvojil 18. mesto, Luka Mezgec (Jayco-AlUla) pa se je na Grand Colombier pripeljal kot 159. Jutri karavano čaka še ena zahtevna gorska etapa. 

33-letni poljski kolesar Michal Kwiatkowski je s sijajnim vzpenjanjem iz ubežne skupine prišel do 31. zmage v karieri. Svetovni prvak s cestne dirke pred devetimi leti v Španiji je drugič slavil etapno zmago na Touru, prvič mu je to uspelo pred tremi leti.

Tadej Pogačar je s silovitim napadom Jonasu Vingegaardu odščipnil osem sekund prednosti.  | Foto: Reuters Tadej Pogačar je s silovitim napadom Jonasu Vingegaardu odščipnil osem sekund prednosti. Foto: Reuters

V skupnem seštevku je razlika na vrhu še nekoliko manjša. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) se je s silovitim napadom okoli 500 metrov pred koncem vendarle malce odlepil branilcu zmage in ciljno črto prečkal kot tretji s 50 sekundami zaostanka za Kwiatkowskim. S tem je pridobil še štiri bonifikacijske sekunde.

Drugo mesto je pripadlo ubežniku, Belgijcu Maximu Van Gilsu (Lotto Dstny), ki je zaostal 47 sekund, Vingegaard (Jumbo-Visma) pa je ciljno črto prečkal kot četrti z zaostankom 54 sekund.

Jonas Vingegaard | Foto: Reuters Foto: Reuters

V generalni razvrstitvi ima zdaj Vingegaard še devet sekund naskoka pred Pogačarjem. Tretjeuvrščeni Avstralec Jai Hindley (Bora-hansgrohe) ima po novem dve minuti in 51 sekund zaostanka, potem ko je danes ciljno črto prečkal kot šesti (+1:05).

V begu se je danes znašel tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki pa na zase ne ravno najboljšem terenu ni imel možnosti za etapno zmago. Kljub temu se je dobro boril in ciljno črto prečkal kot 18. z zaostankom dveh minut in šestih sekund.  skupnem seštevku je pridobil nekaj mest in je zdaj 72. (+1:49:09). Tretji Slovenec Luka Mezgec (Jayco-AlUla) se je na Grand Colombier pripeljal kot 159. Bil je skupaj s skupino sprinterjev ter zaostal 26:18 minute. V skupnem seštevku je 127. (+2:47:55).

Grand Colombier | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Pogačarjev UAE ves dan na lovu za ubežniki

Danes je Pogačarjevo moštvo ves čas lovilo ubežnike in skušalo omogočiti favoritom boj za etapno zmago. Vseeno so bili za slabo minuto prekratki. Ob vznožju zaključnega vzpona na Grand Colombier (17,4 km/7,1 %) je imelo 16 ubežnikov slabe štiri minute naskoka pred glavnino, Kwiatkowski pa je v ospredju zdržal in na francoski državni praznik slavil prestižno zmago.

V soboto bo na sporedu prva alpska etapa od Annemassa do Morzina (151,8 km). Gre sicer za drugo od treh zaporednih gorskih etap ta konec tedna, v tej pa bodo morali kolesarji premagati pet kategoriziranih vzponov ter skupno 4.100 višinskih metrov.

Results powered by FirstCycling.com

Podrobnejši potek 13. etape Dirke po Franciji:

Cilj! Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) je veliki zmagovalec 13. etape Dirke po Franciji. Tadej Pogačar (UAE) je v zadnjih 500 metrih silovito pospešil in v cilj pripeljal kot tretji, kar mu je prineslo dodatne štiri odbitne sekunde. Skupaj je danes izničil osem sekund zaostanka za vodilnim Vingegaardom. Od rumene majice ga loči samo še devet sekund. 

Kwi | Foto: Reuters Foto: Reuters

1,5 km do cilja: Oster tempo Adama Yatesa! Kaj pripravlja ekipa UAE? Glavnina je pravkar ulovila Mohoriča, ki je danes spet pokazal, da je v izjemni formi. 

3 km do cilja: Michal Kwiatkowski se skozi špalir navijačev, ki na dan Bastilje, francoski državni praznik, uživajo v prostem dnevu, vozi etapni zmagi naproti. Že zdaj je jasno, da bo razglašen za najbolj bojevitega kolesarja.

5 km do cilja: Mohorič je nekoliko popustil in se zdaj vozi na šesti poziciji. Kwiatkowski s skoraj minuto prednosti drvi proti cilju, morda tudi etapni zmagi. Na čelu glavnine je zdaj njegov rojak Rafal Majka, zaostanek skupine s Pogačarjem in Vingegaardom je zdaj dve minuti in 20 sekund. 

7 km do cilja: 33-letni Poljak Michal Kwiatkowski pridobiva prednost pred zasledovalci, zdaj ima že več kot 50 sekund prednosti. Glavnina z rumeno in belo majico, kjer že ves dan tempo narekuje ekipa UAE Emirates, je nekoliko stopila razliko, ta zdaj znaša dve minuti in 48 sekund.  

Samo še deset kilometrov do cilja! Mohorič je medtem že ujel trojko Shaw, Van Gils, Tejada in zdaj složno lovijo Kwiatkowskega, ki ima 37 sekund prednosti. Glavnina s Pogačarjem in Vingegaardom, ki za zdaj (še) ne kažeta interesa za napad in popestritev razmer v skupnem seštevku, še vedno zaostaja več kot tri minute.

 Spektakularni prizori! 

11 km do cilja: Sprememba! Michał Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) je pospešil in prehitel vodilno trojko. Blizu je tudi Matej Mohorič, ki za vodilnim zaostaja okoli 20 sekund. Med njim in Poljakom je samo še trojka James Shaw, Maxim Van Gils in Harold Tejada. V ozadju tempo navija Marc Soler iz Pogačarjeve ekipe UAE Emirates. 

15 km do cilja: iz skupine ubežnikov se je kmalu po začetku vzpona odlepil Francoz Quentin Pacher (Groupama - FDJ), a so ga zasledovalci že ujeli. Zdaj so na čelu dirke James Shaw, Maxim Van Gils in Harold Tejada. Glavnina še vedno zaostaja tri minute in 30 sekund. 

Quentin Pacher v akciji | Foto: Reuters Quentin Pacher v akciji Foto: Reuters

Glavnina še vedno zaostaja tri minute in 40 sekund, a tudi tam je vse bolj živahno. UAE narekuje tempo, Vingegaard se kot klop drži Pogačarja, ki je na ciljem vzponu na Grand Colombier enkrat že zmagal, in sicer leta 2020, ko je tam premagal Rogliča. 

Grand Colombier | Foto: Reuters Foto: Reuters 17 km do cilja: ubežna skupina z Matejem Mohoričem je že na vznožju vzpona na zaključni klanec današnje etape. Klanec na Grand Colombier, kjer je Tadej Pogačar zmagal leta 2020, je dolg skoraj 18 kilometrov in ima sedemodstotni povprečni naklon. Zmagovalec bo prejel deset odbitnih sekund, drugouvrščeni šest in tretji štiri sekunde. Glavnina je pospešila, zdaj zaostaja tri minute in 42 sekund. 

27 km do cilja: ubežna skupina z Matejem Mohoričem je na spustu močno pospešila in prednost pred glavnino povečala na skoraj štiri minute. Se lahko eden od njih – v skupini je še 17 kolesarjev – danes pripelje do etapne zmage? Medtem so na Radio Touru sporočili, da je Avstralec Caleb Ewan (Lotto-Dstny), zmagovalec petih etap na prejšnjih izvedbah Toura, odstopil in končal dirko.

50 km do cilja: ubežniki so že na letečem cilju, ki ga je prvi prečkal nekdanji Rogličev moštveni kolega Mike Teunissen (Intermarché - Circus - Wanty) in pobral 20 točk. Tik za njim je črto prečkal Mohorič in silovito pospešil, da mu Nizozemec ne bi ušel. Ubežniki počasi popuščajo, nekateri so že odpadli iz prve skupine, ki ima še vedno dve minuti in 25 sekund prednosti pred glavnino. Razliko med ubežniki in glavnino ohranjata Matteo Trentin in Mikkel Bjerg iz ekipe UAE Emirates. 

Dirka po Franciji | Foto: Reuters Foto: Reuters
56 km do cilja: kolesarji se približujejo letečemu cilju, ki bo v mestu Hauteville-Lompnès 50 kilometrov pred ciljem. Ubežniki, med katerimi je 19 kolesarjev, tudi Matej Mohorič, imajo dve minuti in 20 sekund prednosti. Mohorič je nekoliko pospešil, a ni naredil večje razlike, je pa zanimiral skupino. V ozadju glavnino vleče italijanski kolesar Matteo Trentin, moštveni kolega Tadeja Pogačarja, ki bo danes očitno napadel etapno zmago, morda tudi rumeno majico. 

TDF23, trasa 13. etape | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

17 km do cilja: kolesarji se približujejo vznožju končnega vzpona današnje etape. Klanec na Grand Colombier, kjer je Tadej Pogačar zmagal leta 2020, je dolg skoraj 18 kilometrov in ima sedemodstotni povprečni naklon. Zmagovalec bo prejel deset odbitnih sekund, drugouvrščeni šest in tretji štiri sekunde.

60 km do cilja: ubežna skupina z Matejem Mohoričem ima že dve minuti in 19 sekund prednosti pred glavnino, v kateri UAE navija tempo in nadzoruje beg, kar daje vedeti, da ima Tadej Pogačar danes visoke načrte. "Čakajo nas tri zelo težke etape, želimo si vzeti nekaj sekund, vemo pa, da je proti Jonasu zelo težko. Današnja etapa je zelo dobra za to, da poskusimo startati na etapno zmago. Malenkost drugače je, ker sem klanec (Grand Colombier, op. a.) že prevozil, mali plus je, ker vzpon poznam in lahko tempiram moči," je pred etapo v pogovoru za nacionalno televizijo povedal Pogačar, ki bo moral za prevzem rumene majice izničiti 17 sekund naskoka, ki ga ima njegov glavni tekmec Jonas Vingegaard. 

Tadej Pogačar | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

65 km do cilja: mimogrede, se spomnite, kaj se je zgodilo na današnji dan leta 2016?

80 km do cilja: Ubežna skupina z 20 kolesarji, tudi s slovenskim asom Matejem Mohoričem, ima minuto in pol prednosti pred glavnino, kjer kolesarji ekipe UAE pod taktirko Mikkela Bjerga in Vegarda Stakeja Laengena še vedno narekujejo tempo. Glavnina je razpotegnjena, hitrosti pa so izjemno visoke. Povprečna hitrost v današnji etapi je po skoraj 40 kilometrih vožnje 52,7 km/h, poleg tega so temperature višje od 30 stopinj Celzija. Eurosportov poročevalec Jens Voigt je prepričan, da bo rumena majica danes zamenjala lastnika in prešla v slovenske roke.

110 km do cilja: nova situacija v etapi! Večja skupina, v kateri je kar 20 kolesarjev, med njimi je tudi Matej Mohorič, je ujela ubežniški kvartet. Najvišje uvrščen kolesar v skupni razvrstitvi, ki se mu je uspelo prebiti v ubežno skupino, je Harold Tejada (Astana), ki je s skoraj 55 minutami zaostanka na 40. mestu. V ozadju tempo navija ekipa UAE, ki si očitno ne želi prevelike razlike za ubežno skupino, ta ima dobro minuto prednosti.  

Dirka po Franciji francoska zastava | Foto: Reuters Foto: Reuters
Poglejmo, kdo vse je v ubežni skupini:
Matej Mohorič, Fred Wright (Bahrain Victorious), Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Alberto Bettiol, James Shaw (EF Education-EasyPost), Kasper Asgreen (Soudal-Quick Step), Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Adrien Petit, Mike Teunissen, Georg Zimmerman (Intermarché-Circus-Wanty), Nelson Oliveira (Movistar), Hugo Houle (Israel-PremierTech), Luca Mozzato (Arkéa-Samsic), Maxim Van Gils (Lotto-Dstny), Cees Bol, Harold Tejada (Astana Qazaqstan), Anthon Charmig (Uno-X) in Pierre Latour (TotalEnergies).

116 km do cilja: Napadi se nadaljujejo. Zdaj z begom poskušajo Quentin Pacher (Groupama - FDJ), Mike Teunissen (Intermarché - Circus - Wanty), Nelson Oliveira (Movistar Team) in Maxim Van Gils (Lotto Dstny), ki so si privozili približno deset sekund prednosti pred glavnino. Bo ta zadovoljna s sestavo ubežne skupine? 

14.15: Po 15 kilometrih hitre vožnje si je nekaj prednosti pred glavnino uspelo izboriti šest kolesarjev, in sicer Remi Cavagna, Jonathan Castroviejo, Omar Fraile, Magnus Cort, Fred Wright in Bryan Coquard, a je v ozadju še vedno živahno. Številni kolesarji se želijo pridružiti ubežni skupini. Nazadnje je to uspelo še Nelsonu Oliveiri, Rasmusu Tillerju in Maximu Van Gilsu. 

14.00: Prvih 75 kilometrov današnje etape, ki se je z zaprto vožnjo v Chatalion-Sur-Chalaronnu začela ob 13.45, uradno pa deset minut pozneje, je bolj ali manj ravninskih. Nato za ogrevanje kolesarje čaka nekategoriziran in dokaj nezahteven klanec, preden se bo na 120. kilometru začel zahteven ciljni vzpon. Tour danes prihaja na obronke Alp, v gorovje Jura, nekakšno predsobo največjega in najbolj impozantnega evropskega gorovja. Tu naj bi imel Vingegaard nekaj prednosti pred Pogačarjem, a to bo moral danski as danes tudi dokazati.

13:55: Direktor dirke Christian Prudhomme je zamaknil z zastavico, zdaj gre zares, napadi se začenjajo! Francozi danes praznujejo dan Bastilje, francoski državni praznik, in zmaga francoskega kolesarja na ta dan je vredna neskončno več kot druge. Kdo so glavni francoski kandidati za etapno zmago? 

Tadej Pogačar | Foto: Reuters Foto: Reuters
13.45: Kolesarji so se že podali na zaprto vožnjo v Chatalion-Sur-Chalaronnu, po desetih minutah ležerne vožnje, namenjene gledalcem ob cesti, se bo ob 13.55 dirka začela zares. Prvih 75 kilometrov bo bolj ali manj ravninskih. Lastnike majic zdaj že dobro poznamo, ostajajo pri istih lastnikih. 

13.30: Smo tik pred začetkom 13. etape Dirke po Franciji, ki bi lahko premešala razmerje na vrhu skupnega seštevka. Bo Tadej Pogačar že danes izničil prednost Jonasa Vingegaarda? Zaključni vzpon na Grand Colimbier zelo dobro pozna, tam je leta 2020 že zmagal, tik pred Primožem Rogličem.  

Kaj prinaša trasa 13. etape? 

Danes se v Chatalion-Sur-Chalaronnu začenja peklenski konec tedna 110. Dirke po Franciji. Že današnja etapa bo pokazala, kakšna so razmerja moči na dirki vseh dirk, a to bo le ogrevanje pred koncem tedna, v katerem se bo že dodobra pokazalo, kakšna so resnična razmerja moči. Nosilec rumene majice in branilec lanske zmage s francoske pentlje, Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ter dvakratni šampion Toura Tadej Pogačar (UAE Emirates) sta se dobro merila že v prvih 12 etapah letošnje dirke, a je bilo to bolj ali manj le ogrevanje za preizkušnje, ki so jih prireditelji nanizali v prihodnjih šestih dneh.

Pogačar se še spominja leta 2020

"Da, jutri bo med nama zagotovo boj do konca," je včeraj o prihajajočem spopadu s Pogačarjem povedal Vingegaard, medtem ko si je slovenski as zaželel, da bi se etapa s ciljnim vzponom na Grand Colombier, epski, 17,4 kilometra dolg klanec s 7,1-odstotno povprečno naklonino in deli, kjer ta presega deset odstotkov, odvila tako, kot se je podobna leta 2020. Takrat je 24-letnik s Klanca pri Komendi prav na Colombieru premagal Primoža Rogliča in kasneje tudi osvojil svoj prvi Tour de France.

Tadej Pogačar | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Klanec naj bi mi ustrezal, prevozil sem ga že na Touru leta 2020. Spomnim se, da sva s Primožem sprintala na vrhu in upam na podoben scenarij," je včeraj povedal slovenski as, ki za Vingegaardom v skupnem seštevku zaostaja pičlih 17 sekund. Colombier bo zaključek druge najkrajše etape letošnje dirke, če izvzamemo dobrih 22 kilometrov dolg torkov kronometer. Le zadnja, bolj ali manj ekshibicijska etapa s ciljem na Elizejskih poljanah je krajša, a bo tista v nedeljo skoraj povsem ravninska, medtem ko bodo morali na današnji kolesarji premagati več kot 2.400 višinskih metrov.

Tadej Pogačar, TDf23
Sportal Velika zmaga Špancu, na brutalni etapi trpeli tudi favoriti

TDF23, trasa 13. etape | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O. Začelo se bo na ravnini

Prvih 75 kilometrov današnje etape, ki se bo z zaprto vožnjo v Chatalion-Sur-Chalaronnu začela ob 13.45 in predvidoma po desetih minutah ob 13.55 začela tudi zares, je bolj ali manj ravninskih. Nato za ogrevanje kolesarje čaka nekategoriziran in dokaj nezahteven klanec, preden se bo na 120. kilometru začel zahteven ciljni vzpon. Tour danes prihaja na obronke Alp, v gorovje Jura, nekakšno predsobo največjega in najbolj impozantnega evropskega gorovja. Tu naj bi imel Vingegaard nekaj prednosti pred Pogačarjem, a to bo moral danski as danes tudi dokazati.

Utegne favorita kdo presenetiti?

Če se bo kateri od glavnih favoritov danes znašel v težavah, se mu v prihodnjih dneh ne piše nič dobrega. Povsem mogoče je, da bosta Pogačar in Vingegaard danes še skrivala svoje adute in zgolj pazila drug na drugega, njuno morebitno neaktivnost pa bi utegnili za svoj trenutek slave izkoristiti kolesarji, kot so Jai Hindley, Daniel Martínez, Valentin Madouas, Mikel Landa, Jack Haig, Tom Pidcock, Giulio Ciccone, Mattias Skjelmose, Ben O'Connor, Felix Gall, Simon Yates, Guillaume Martin, Ruben Guerreiro, Michael Woods, Tobias Johannessen, Thibaut Pinot … A to je glede na videno malo verjetno.

Najverjetnejši je nov neposreden spopad glavnih favoritov za skupno zmago in potencialno menjava v skupnem vodstvu na dirki. Vprašanje je tudi, katera od ekip bo poskušala nadzorovati dirko in omejevati ubežnike, vlogo favoritov so si tudi zato najbrž vodilni možje obeh ekip včeraj podajali. A rumeno majico brani Jumbo-Visma, ki ima zagotovo tudi načrt, kako omejiti vselej agresivnega Pogačarja. Obeta se nam prava kolesarska poslastica, ki se bo končala enkrat med 17.12 in 17.32. Vročina utegne biti dejavnik v prvem delu etape, na višini bo bolj prijetno.

V soboto in nedeljo sledita še zahtevnejši alpski etapi z več kot štiri tisoč metri plezanja, po ponedeljkovem dnevu odmora pa edini kronometer in v sredo strah vzbujajoča kraljevska 17. etapa z več kot 5.400 "višinci".

Izidi in skupni vrstni red po 12. etapi:

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

 

Tadej Pogačar, TDF23
Sportal Pogačar: Ni bilo lahko, ampak nisem razmetaval z močmi
Ne spreglejte