Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 7. 2023,
21.15

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,17

Natisni članek

Tour de France Tour de France Jonas Vingegaard Dirka po Franciji Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Nedelja, 23. 7. 2023, 21.15

9 mesecev, 1 teden

Rekord Pogačarja med mladimi kolesarji

"Mogoče so to moje zadnje stopničke v Parizu, ne vemo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,17
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je vse štiri Dirke po Franciji, na katerih je nastopil, končal na zmagovalnem odru. Dvakrat je bil prvi in dvakrat drugi, je pa postavil poseben rekord med mladimi kolesarji.  | Foto Reuters

Tadej Pogačar je vse štiri Dirke po Franciji, na katerih je nastopil, končal na zmagovalnem odru. Dvakrat je bil prvi in dvakrat drugi, je pa postavil poseben rekord med mladimi kolesarji.

Foto: Reuters

"Najprej si moram odpočiti, zagotovo pa na Touru še nisem rekel zadnje besede," je po slavnostni podelitvi na Elizejskih poljanah v Parizu napovedal slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar, ki je Tour de France, najpomembnejšo kolesarsko dirko v sezoni, še drugo leto zapored končal na izjemnem drugem mestu. Tudi letos je bil Danec Jonas Vingegaard, ki bo čez dober mesec dni skupaj s Primožem Rogličem nastopil še na Dirki po Španiji, premočan nasprotnik. Je pa Pogačar postavil poseben rekord med mladimi kolesarji. 

"Na koncu gre vse kar prehitro mimo, ampak smo veseli, da je Toura konec," je v pogovoru za nacionalno televizijo priznal Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je na vseh tritedenskih dirkah, ki se jih je udeležil, stal na zmagovalnem odru. Krst je doživel na Dirki po Španiji leta 2019 in bil odličen tretji, nato pa na dveh izvedbah Toura zmagal (2020 in 2021) ter bil lani in letos drugi. Obakrat je bil boljši le Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma).

Tadej Pogačar | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Bil je fenomenalen Tour, z vidikov navijačev in dirkanja. Nihče ne sme biti razočaran, bila je res epska dirka," se je 24-letni as s Klanca pri Komendi ozrl na pretekle tri tedne. V tem času je doživel veliko dobrih, pa tudi veliko težkih trenutkov.

"Kaj si bom najbolj zapomnil? Ne vem, bomo videli čez deset let. Zagotovo pa si bom najbolj zapomnil vzdušje v ekipi, s fanti sem res užival, tudi v težkih trenutkih so me znali spodbuditi."

Najboljši trije na 110. izvedbi Dirke po Franciji: Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard in Adam Yates.  | Foto: Reuters Najboljši trije na 110. izvedbi Dirke po Franciji: Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard in Adam Yates. Foto: Reuters

"Mogoče je to moj zadnji 'podium', ne vemo"

Na vprašanje, ali se je že navadil stati na zmagovalnem odru v Parizu, je presenetil z odgovorom: Mogoče so to moje zadnje stopničke v Parizu, ne vemo, je pa neverjeten občutek, ko tukaj stojiš na zmagovalnem odru," je dejal slovenski šampion, ki je letos na Touru postal rekorder v lastništvu bele majice, ki jo nosi najboljši kolesar do 25 let.

Belo majico je letos oblekel po prvi etapi v Bilbau in je do zaključka Toura v Parizu ni več slekel. "Res je, poslavljam se od bele majice, kar pomeni, da nisem več 'junc'," se je pošalil Gorenjec.

Nosilci majic na 110. Tour de Franceu: Jasper Philipsen (zelena majica najboljšega po točkah), Vingegaard (rumena skupnega zmagovalca), Giulio Ciccone (pikčasta za najboljšega na gorskih ciljih) in Pogačar (bela majica za najboljšega mladega kolesarja).  | Foto: Guliverimage Nosilci majic na 110. Tour de Franceu: Jasper Philipsen (zelena majica najboljšega po točkah), Vingegaard (rumena skupnega zmagovalca), Giulio Ciccone (pikčasta za najboljšega na gorskih ciljih) in Pogačar (bela majica za najboljšega mladega kolesarja). Foto: Guliverimage

Na Touru še ni rekel zadnje besede

Glede prihodnjih korakov je Pogačar dejal, da si mora najprej odpočiti, zagotovo pa na Touru še ni rekel zadnje besede. "Če potegnem črto, lahko rečem, da smo lahko ponosni, da sva dva iz ekipe (UAE Emirates, Pogačar in Adam Yates, op. a.) v Parizu na zmagovalnem odru, in da smo odpeljali vrhunski Tour. Da, šli smo na zmago, ampak tako je, enkrat zmagaš, enkrat izgubiš, se bomo pa borili naprej."

Vedno najboljši med mladimi kolesarji

Tadej Pogačar je tako še svoj četrti Tour končal kot najboljši med mladimi kolesarji. Vse od leta 2020, ko je prvič nastopil na dirki vseh dirk, je dobil kar 75 od možnih 84 belih majic, ki so jih podelili na zadnjih štirih izvedbah Toura, kar je kar 89 odstotkov. Pogačar je tako z naskokom rekorder med nosilci belih majic.

Tadej Pogačar | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Ker bo septembra dopolnil 25 let, razvrstitev pa je namenjena kolesarjem, mlajšim od 25 let, je bila to njegova zadnja dirka, kjer se je potegoval za belo majico. Na letošnjem Touru med mladimi kolesarji ni imel resnejše konkurence. Njegov najbližji zasledovalec Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers) v skupni razvrstitvi za Pogačarjem zaostaja skoraj šest minut.


Večkratni zmagovalci razvrstitve za belo majico:

4 x – Tadej Pogačar (2020, 2021, 2022 in 2023)
3 x – Andy Schleck (2008, 2009 in 2010)
3 x – Jan Ullrich (1996, 1997 in 1998)
2 x – Marco Pantani (1994  in 1995)
2 x – Nairo Quintana (2013 in 2015)


Dostava pice za Pogija:

Preberite še:

Tadej Pogačar Jonas Vingegaard
Sportal Vingegaard: Ne povem vam, kakšen je bil načrt zlomiti Pogačarja
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar poskrbel za šov tudi sredi Pariza, Vingegaard osrednji junak
Jonas Vingegaard, TDF 23
Sportal Presenečenje: na Vuelto tudi Vingegaard
Žiga Jerman
Sportal Veljal za nadarjenega slovenskega kolesarja, a je trpljenje zamenjal za užitek
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar se zahvaljuje ekipi, navijačem, družini in v šali dodaja: Bodite veseli, da nisem šprinter
Tadej Pogačar
Sportal Junak Pogačar čustven: Spet sem bil kot otrok

 

Ne spreglejte