Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 7. 2023,
19.36

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,93

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Jonas Vingegaard Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Nedelja, 23. 7. 2023, 19.36

9 mesecev, 1 teden

Dirka po Franciji, 21. etapa (Saint-Quentin-en-Yvelines–Pariz, Elizejske poljane, 115,1 km)

Pogačar poskrbel za šov tudi sredi Pariza, Vingegaard osrednji junak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,93
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je poskrbel za šov sredi Pariza. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je poskrbel za šov sredi Pariza.

Foto: Guliverimage

Konec je Dirke po Franciji. Sklepno dejanje je pripadlo šprinterju Jordiju Meeusu, ki je bil najhitrejši v zaključku na Elizejskih poljanah v Parizu. Osrednji junak Toura je dokončno postal Jonas Vingegaard, ki je drugič zapored osvojil dirko vseh dirk in dal že zjutraj vedeti, da bo letos nastopil še na Dirki po Španiji. Tadej Pogačar je še enkrat več pokazal svoja razkošen potencial in igrivost. Takoj po prihodu kolesarjev Pariz je s skokom razburkal dogajanje in se nekaj časa vozil v begu, ki ni šel do konca. Zato pa je Pogi na koncu osvojil skupno drugo mesto in belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Pohvali se lahko z dvema etapnima zmagama, veliko zmago pa je v 19. etapi zabeležil tudi Matej Mohorič, ki je poskrbel še za čustven intervju, s katerim se je dotaknil številnih src širom sveta.

Žiga Jerman
Sportal Veljal za nadarjenega slovenskega kolesarja, a je trpljenje zamenjal za užitek
Jonas Vingegaard, TDF 23
Sportal Presenečenje: na Vuelto tudi Vingegaard

V izjemnem šprintu sredi Pariza je veliki zmagovalec presenetljivo postal član Bora - hansgrohe Jordi Meeus. Drugo mesto je osvojil prvi favorit Jasper Philipsen, tretji je bil Dylan Groenewegen. V zadnjih osmih letih smo vselej videli različnega zmagovalca zadnje etape Toura. Za Meeusa je to uspeh kariere, kar je izpostavil tudi sam. 

Cilj Tour de France | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

"Najboljši dan v moji športni karieri je to. Glede na prejšnje šprinte sem vedel, da sem zmožen takšnega rezultata. Danes se je vse izšlo popolno. Super vesel sem, da sem zmagal," je dejal debitant na Dirki po Franciji.

Skupni zmagovalec Jonas Vingegaard je prišel na cilj z dobrimi dvema minutama zaostanka.

Jordi Meeus je presenetljivo osvojil prestižni šprint v Parizu. | Foto: Reuters Jordi Meeus je presenetljivo osvojil prestižni šprint v Parizu. Foto: Reuters

"Ponosen sem na ekipo. Drugič nam je uspelo osvojiti Dirko po Franciji. V Parizu je bilo veliko danskih navijačev. Zahvaljujem se celotni Danski, ekipi in družini. Dolga pot je bila, ki pa se je hitro odvila. Vsak dan smo dirkali. Dirka je bila težka, prav tako boj s Tadejem. Naslednje leto pa se bom vrnil. Morda mi uspe Tour osvojiti še tretjič. Vsaj poskusil bom. Takšen načrt bo," je po koncu Toura dejal osrednji junak Vingegaard.

"Na koncu gre vse prehitro. Veseli smo, da je konec. V zadnjih treh tednih je bil zelo dober Tour. Veliko vzponov in padcev je bilo. Zagotovo si bom najbolj zapomnil, kakšno vzdušje smo imeli v ekipi. S fanti sem užival. Tudi v težkih trenutkih so me znali spodbuditi," so bile besede Pogačarja po koncu Toura.

"Mogoče bova postala šprinterja," se je Matej Mohorič sprva v pogovoru za nacionalno televizijo pošalil, ko se je v zaključku skupaj s Tadejem Pogačarjem znašel povsem v ospredju, in nato nadaljeval: "Nisva se dogovorila. Skušal sem pomagati Fredu. Mislim, da je na koncu izgubil moje kolo. Veseli smo z doseženim na Touru. Tudi sam sem uresničil svoje sanje in osvojil eno izmed etap, kar mi je v preteklosti že uspelo. Veseli me tudi, da se je moj intervju dotaknil tolikega števila ljudi. Da navdihnemo ljudi."

Zadnja etapa Toura podrobneje:

Cilj - V izjemen šprintu je veliki zmagovalec presenetljivo postal član Bora - hansgrohe Jordi Meeus. Drugo mesto je osvojil prvi favorit Jasper Philipsen, tretji je bil Dylan Groenewegen. V zadnjih osmih letih smo vselej videli različnega zmagovalca zadnje etape Toura. Za Meeusa je to nedvomno uspeh kariere. Skupni zmagovalec Jonas Vingegaard je prišel na cilj z dobrimi dvema minutama zaostanka.

šprint Pariz | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

1,2 km do cilja - Tadej Pogačar gre na polno spredaj. Matej Mohorič je tretji.

4 km do cilja - Beg je nevtraliziran. Luka Mezgec se postavlja v ospredje in bo delal za moštvenega kolega Dylana Groenewegna. Ekipa Jonasa Vingegaarda je spustila stik z glavnino. Ne želijo tvegati kakšnega padca v ciljnem šprintu.

4,6 km do cilja - Remi Cavagna je zdaj pospešil. Sledi mu Alberto Bettiol. Težko delo čaka šprinterske ekipe.

6 km do cilja - Kolesar Movistarja Omar Fraile je skočil, za njim je šel Alberto Bettiol.

7 km do cilja - Zadnji krog za kolesarje. 

10 km do cilja - Glavnina je ujela ubežnike. Na čelu glavnine že kolesar ekipe Alpecin, ki ima v svojih vrstah osrednjega favorita Jasperja Philipsena.

12 km do cilja - Ubežniki so skoraj ujeti. Prvi favorit za peto etapno zmago na letošnjem Touru je Jasper Philipsen, ki je lani prav zadnji dan prišel do prve etapne zmage na največji dirki. Dež je začel padati in bo lahko zaradi tega nevarno na kockah.

14 km do cilja - Še dva kroga ločita kolesarje do konca Toura. Vse bo v znamenju šprinterjev.

17 km do cilja - Trojica Simon Clarke (Israel), Nelson Oliveira (Movistar) in Frederik Frison (Lotto) je na radarju glavnine, ki zaostaja 16 sekund.

23 km do cilja - Trojica ubežnikov ima 15 sekund prednosti. Tadej Pogačar je zdaj v glavnini.

30 km do ciljaSimon Clarke (Israel), Nelson Oliveira (Movistar) in Frederik Frison (Lotto) so šli v beg. V glavnini je želel priključek ujeti spet naš Tadej Pogačar.

33 km do cilja - Glavnina ujela ubežnike na čelu s Tadejem Pogačarjem, ki je s svojim napadalnim slogom navdušil občinstvo v Parizu.

35 km do cilja - Tadej Pogačar je s seboj povlekel Mattiasa Skjelmoseja in Alberta Bettiola. Preostali so izgubili stik. Prednost pred glavnino je le pet sekund.

38 km do cilja - Tadej Pogačar dobil šest pomočnikov. Če bodo složni, bi lahko še kaj pridobili. Trenutno imajo 14 sekund naskoka.

40 km do cilja - Tadej Pogačar osvojil leteči cilj. Za ubežnikoma so šli štirje kolesarji.

41 km do cilja - Še šest krogov do cilja. Tadej Pogačar še naprej vleče, Nathan Van Hooydonck se mu le pelje v zavetrju. V ozadju so se zganile ekipe, ki imajo v svojih vrstah šprinterje. Prednost ubežnikov znaša 18 sekund.

44 km do cilja - Enajst sekund imata prednosti Tadej Pogačar in član Jumbo-Visme. Tempo narekuje le slovenski kolesar.

48 km do cilja - Tadej Pogačar (UAE Emirates) v svojem slogu v drugem krogu skočil. Za njim je šel Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma). Njuna prednost je 6 sekund.

51 km do cilja - Takoj po prihodu v Pariz se je hitrost povzpela in dirka se je razplamtela.

59 km do cilja - Kolesarji so prvič prečkali ciljno črto na Elizejskih poljanah. Čaka jih osem krogov. Na čelu glavnine so kolesarji Jumbo-Visme z zmagovalcem Toura Jonasom Vingegaardom. Tour de France 21. etapa | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

65 km do cilja - Tadej Pogačar zadnjič v karieri nosi belo majico za najboljšega mladega kolesarja, ki jo je osvojil v vseh njegovih uvodnih štirih izvedbah Toura. Naslednje leto bo namreč star 25 let, majico za najboljšega mladega kolesarja pa se podeli tekmovalcem starim do 25. leta starosti.

73 km do cilja - Edini gorski cilj v današnji etapi je bil IV. kategorije. In kdo ga je osvojil? Jasno, lastnik pikčaste majice za najboljšega na gorskih ciljih, Italijan Gulio Ciccone (Lidl-Trek), ki se je nekoliko pozabaval z moštvenima kolegoma Madsom Pedersenom in Mattiasom Skjelmosejem.

74 km do cilja - Slikanja je konec, zato se je tudi hitrost povečala. Po prvih 40 kilometrih je vsega 28 km/h.

93 km do cilja - Slikanje se še ni končalo.

Jonas Vingegaard | Foto: Reuters Foto: Reuters

100 km do cilja - Še vedno poteka slikanje kolesarjev. Bližje, ko bodo do Pariza, bolj napeto bo. Zlasti če se ne bodo posušile kocke v zaključku trase.

Jonas Vingegaard | Foto: Reuters Foto: Reuters

103 km do cilja - Vingegaard in Pogačar sta kot Hinault in Zoetemelk. Identično je bilo v letih 1978 in 1979, ko je bil obakrat prvi Bernard Hinault in drugi Joop Zoetemelk. Hinault je tudi zadnji francoski kolesar, ki je osvojil Tour de France. Leta 1985 mu je uspelo petič, od takrat naprej pa Francija čaka na naslednjega junaka.

107 km do cilja - Nosilci vseh majic se zdaj slikajo v ospredju. V rumeni majici najboljšega je Jonas Vingegaard, v beli majici za najboljšega mladega Tadej Pogačar, v pikčasti majici za najboljšega na gorskih ciljih Giulio Ciccone in v zeleni majici za najboljšega po točkah Jasper Philipsen

108 km do cilja - Thibaut Pinot vozi zadnjo etapo Toura, prav tako šprinterski specialist Peter Sagan.

110 km do cilja - Vseh 150 kolesarjev, kolikor jih je začelo zadnjo etapo, je spet skupaj.

Najboljša na letošnjem Touru: Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard. V zadnjih štirih letih sta vsak po dvakrat osvojila sveti gral. | Foto: Reuters Najboljša na letošnjem Touru: Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard. V zadnjih štirih letih sta vsak po dvakrat osvojila sveti gral. Foto: Reuters

114 km do ciljaVictor Campenaerts (Lotto Dstny) je takoj po štartu skočil in na ta način proslavil nagrado za najbolj borbenega kolesarja na Touru.

Jonas Vingegaard in kolesarji so pred začetkom zadnje etape naredili še kroge po velodromu. | Foto: Guliverimage Jonas Vingegaard in kolesarji so pred začetkom zadnje etape naredili še kroge po velodromu. Foto: Guliverimage

16.30: Pozdravljeni ljubiteljice in ljubitelji kolesarstva. Zadnji dan Toura je na sporedu. Kolesarji so štartali na velodromu Saint-Quentin-en-Yvelines, pred njimi pa je 115,1 km dolga vožnja. Sprva bo vse v znamenju parade šampionov na čelu s skupnim zmagovalcem Jonasom Vingegaardom, v zaključku pa se obeta šprint glavnine. Težave bi lahko kolesarjem povzročali vlažni tlakovci v Parizu pred Elizejskimi poljanami, kjer bo cilj današnjega dne.

Kolesarski navdušenci že od leta 1986 čakajo na to, da bo Dirka po Franciji znova obiskala Saint-Quentin-en-Yvelines, kjer je bil takrat ekipni kronometer. Leta 2014 je tam zrasel nacionalni velodrom, ki zdaj gosti sedež francoske kolesarske zveze. In ta veličastni velodrom bo naslednje leto gostil kolesarske dogodke na olimpijskih in paralimpijskih igrah v Parizu.

Zadnja etapa Dirke po Franciji je vedno posebna. Kolesarji prevozijo 37 kilometrov po avtocesti, nakar prvič prispejo v središče Pariza. Šprinterji se bodo prebijali skozi mestne ulice, prečkali čudovite mostove in občudovali znamenitosti, cilj pa bo na Elizejskih poljanah, kjer se bodo borili za prestižno zmago.

Tadej Pogačar bo Tour končal na drugem mestu. Leta 2020 in 2021 je bil zmagovalec, v zadnjih dveh letih pa obakrat drugi. Premoč je moral priznati le Jonasu Vingegaardu. | Foto: Reuters Tadej Pogačar bo Tour končal na drugem mestu. Leta 2020 in 2021 je bil zmagovalec, v zadnjih dveh letih pa obakrat drugi. Premoč je moral priznati le Jonasu Vingegaardu. Foto: Reuters

Zato pa je že znano, kdo bo osvojil Tour de France. Jonas Vingegaard si je drugič zapored pokoril vso konkurenco in bo že na trasi proslavljal s penino, že konec avgusta pa se odpravlja na štart Dirke po Španiji. Prav tako so oddane preostale majice. Belo za najboljšega mladega kolesarja je še četrtič zapored osvojil Tadej Pogačar, pikčasto Italijan Giulio Ciccone, zeleno pa šprinter Jasper Philipsen, ki bo skušal danes prikolesariti še do pete etapne zmage na letošnjem Touru. Lani je prav zadnji dan prišprintal do premiernega etapnega uspeha na Touru.

V zadnjih sedmih letih smo v zadnjih etapah videli sedem različnih zmagovalcev: André Greipel (2016), Dylan Groenewegen (2017), Alexander Kristoff (2018), Caleb Ewan (2019), Sam Bennett (2020), Wout van Aert (2021) in Jasper Philipsen (2022).

Ne spreglejte