Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2024,
16.59

Osveženo pred

2 tedna, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Matteo Jorgenson Magnus Cort Nielsen Primož Roglič Primož Roglič Kriterij po Dofineji

Torek, 4. 6. 2024, 16.59

2 tedna, 2 dneva

Tretja etapa Kriterija po Dofineji (Celles-sur-Durolle–Les Estables, 181,7 km)

Padec Primoža Rogliča, junak Kanadčan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Primož Roglič | Primož Roglič je v tretji etapi padel, na koncu pa bil v ospredju. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je v tretji etapi padel, na koncu pa bil v ospredju.

Foto: Guliverimage

Za slovenskega kolesarja Primoža Rogliča (BORA - hansgrohe) je tretja etapa Kriterija po Dofineji terjala določen davek, potem ko je padel. Veliki zmagovalec dneva je postal Kanadčan Derek Gee, ki je na zaključnem vzponu pravi čas skočil in prikolesaril do zmage in rumene majice vodilnega. Pri Rogliču, ki je zdaj skupno četrti s sedmimi sekundami zaostanka, je bilo videti, kot da se v zaključku ni želel podati v boj za tretje mesto. Na koncu je ciljno črto prečkal kot deseti, z istim časom kot osrednji favoriti za skupno zmago na francoski osemdnevni preizkušnji. V sredo bo zanje ura resnice, saj jih čaka posamični kronometer.

V živo:

Cilj - Derek Gee (Israel-Premier Tech) je zmagal pred Romainom Grégoirejem (Groupama-FDJ). Primož Roglič se v zaključku ni želel podati v boj za tretje mesto. V cilj je prišel z glavnino s tremi sekundami zaostanka. Favorite za skupno zmago čaka v sredo ura resnice, saj bodo nastopili v posamičnem kronometru.

Results powered by FirstCycling.com

"Neverjetno je zmagati tu. Čakal sem na zmago v Evropi. Večkrat sem bil že drugi, zdaj mi je uspelo. Prav posebno bo nositi jutri rumeno majico vodilnega," je bil vesel Gee po velikem zmagoslavju.

800 metrov do cilja - Skočil je kolesar ekipe Israela.

1 km do cilja - Zdaj so na čelu glavnine kolesarji BORE - hansgrohe in INEOS Grenadiers.

2 km do cilja - Na čelu glavnine so kolesarji Soudal Quick-Stepa, INEOS Grenadiers in Visme | Lease a Bike. V ospredje želijo priti tudi kolesarji BORE - hansgrohe s svojim kapetanom Primožem Rogličem

2,5 km do cilja - Ubežniki so ujeti. Primož Roglič je v bližini Remca Evenepoela.

3,8 km do cilja - Vse bolj napeto je v glavnini. Kolesarji si skušajo priboriti najboljše izhodišče za zaključni vzpon. Primoža Rogliča še vedno ni povsem v ospredju. Kolesarji so začeli zaključni vzpon, prednost ubežnikov je 13 sekund. Zaključni vzpon na Côte des Estables je dolg 3,9 kilometra in ima 5,2-odstotni povprečni naklon. Chris Froome ne more več držati tempa.

Kriterij po Dofineji. 3. etapa | Foto: 6 km do cilja - Vse bližje je zaključni vzpon. Prednost ubežnikov je le še 22 sekund. Primož Roglič se z moštvenimi kolegi pri BORA - hansgrohe skuša pribiti na čelo glavnine. Fred Wright (Bahrain - Victorious) je imel težave s kolesom in je izgubil stik z glavnino.

13 km do cilja - V glavnini so navili tempo. Prednost ubežnikov (Nicolas Prodhomme (Decathlon-Ag2R), Harry Sweeny (EF Education-Easypost) in Christopher Juul Jensen (Jayco-AlULa)) je padla na 40 sekund. Na čelu glavnine so kolesarji UAE Emirates in INEOS Grenadiers. Primož Roglič je za njimi.

16 km do cilja - Trije ubežniki so začeli zadnji spust današnjega dne, nakar jih čaka le še zaključni vzpon na Côte des Estables. Klanec tretje kategorije bo dolg 3,9 kilometra in bo ime 5,2-odstotni povprečni naklon. Glavnina za ubežniki zaostaja minuto.

21 km do cilja - Chris Harper (Jayco-AlUla) je po padcu ujel glavnino. Ni edini padel na današnji trasi. Na tleh se je znašel tudi Primož Roglič. Prednost ubežnikov znaša 52 sekund. Zdaj so v ospredju le še trije (Nicolas Prodhomme (Decathlon-Ag2R), Harry Sweeny (EF Education-Easypost) in Christopher Juul Jensen (Jayco-AlULa), saj Rémy Rochas (Groupama-FDJ) ne more več držati tempa.

30 km do cilja - Nicolas Prodhomme (Decathlon-Ag2R), Rémy Rochas (Groupama-FDJ), Harry Sweeny (EF Education-Easypost) in Christopher Juul Jensen (Jayco-AlULa) imajo 59 sekund prednosti. V glavnini nov padec. Med udeleženci padca je bil Chris Harper (Jayco-AlUla), ki v skupnem seštevku za rumeno majico vodilnega zaostaja 10 sekund.

35 km do ciljaChristophe Juul Jensen (Jayco ALula) je ujel ubežno trojico. Pred glavnino imajo 50 sekund prednosti. Za njimi je še Valentin Madouas (Groupama-FDJ). Ubežniki so prečkali prelaz Côte de Valogeon. Do zaključnega vzpona kolesarje čaka še naprej razgiban teren.

40 km do cilja - Trije ubežniki imajo 1:07 prednosti. Iz glavnine je skočil Christophe Juul Jensen (Jayco ALula). Med njim in glavnino je še Valentin Madouas (Groupama-FDJ).

44 km do cilja - Kaj je pred začetkom dneva povedal Primož Roglič, ki je na trasi nato padel, glede morebitne etapne zmage? "Videti moramo. Včeraj smo šli na polno. Danes je verjetno na drugih. Bomo videli, kako bo šla dirka od začetka," je povedal Roglič, za katerega upamo, da ne čuti posledic padca, ki sicer ni bil hujše narave.

52 km do cilja - Povprečna hitrost znaša 43 km/h. Kolesarji se vzpenjajo na prelaz Côte de Valogeon, vzpon četrte kategorije, ki je dolg dva kilometra in ima 5,2-odstotni povprečni naklon. Primož Roglič, ki je danes padel, je s svojo ekipo blizu čela glavnine. Trije ubežniki imajo še 1:10 prednosti.

Remco Evenepoel: "Včeraj nisem gledal na etapno zmago. V prvi vrsti želim na tej dirki videti, kako bo moje telo reagiralo na dirkanje po padcu na Dirki po Baskiji."

60 km do cilja - Naslednji gorski cilj bo Côte de Retournac (3,2 km/5,3 %).

86 km do ciljaNicolas Prodhomme (Decathlon-Ag2R), Rémy Rochas (Groupama-FDJ) in Harrison Sweeny (EF Education-Easypost) imajo 1:50 naskoka.

90 km do cilja - Do konca še polovica trase. Prednost ubežnikov je padla na 2:30. 

110 km do cilja - Trije ubežniki imajo tri minute prednosti.

Fotogalerija
1
 / 7

137 km do cilja - Glavnina je nekoliko upočasnila tempo in Primož Roglič je ujel priključek.

Zadnji zabeleženi padci Primoža Rogliča (vir: Procyclingstats)

Datum Dirka
2024-04-04 Dirka po Baskiji | 4. etapa
2024-04-03 Dirka po Baskiji | 3. etapa
2023-08-27 Vuelta | 2. etapa
2023-05-17 Giro d'Italia | 11. etapa
2023-05-10 Giro d'Italia | 5. etapa
2022-09-06 Vuelta | 16. etapa
2022-07-06 Tour de France | 5. etapa
2021-08-26 Vuelta | 12. etapa
2021-08-24 Vuelta | 10. etapa
2021-06-28 Tour de France | 3. etapa
2021-03-14 Pariz - Nica | 8. etapa
2021-03-14 Pariz - Nica | 8. etapa
2021-03-11 Pariz - Nica | 5. etapa
2020-08-15 Kriterij po Dofineji | 4. etapa

141 km do cilja - Padec Primoža Roglič! Glede na to, da prenosa ni, je težko govoriti, kakšne posledice je utrpel.

150 km do cilja - Nicolas Prodhomme (Decathlon-Ag2R), Rémy Rochas (Groupama-FDJ) in Harrison Sweeny (EF Education-Easypost) so v begu in imajo 50 sekund prednosti.

170 km do cilja - Tudi zadnjega ubežnika je glavnina ujela. Ves čas se vrstijo poizkusi pobega.

171 km do cilja - Glavnina je ujela ubežnike. Zdaj je skočil Dorian Godon (Decathlon AG2R La Mondiale Team).

174 km do cilja - Iz glavnine so skočili trije kolesarji. Med njimi je tudi Remy Rochas (Groupama - FDJ)

12.30 - Današnji vzponi:

- 22.1 km – Cote d’Augerolles (IV. kat.)
- 87.6 km – Cote de St Victor sur Arlanc (II. kat.)
- 125 km – Cote de Retournac (III. kat.)
- 147.1 km – Cote de Valogeon (IV. kat.)
- 181.7 km – Cote des Estables (III. kat.)

12.25 - Začetek skoraj 182 kilometrov dolge etape, ki bo v drugi polovici ponudila zanimivo dogajanje.

12.20 - Pozdravljeni ljubiteljice in ljubitelji kolesarstva. Na Kriteriju po Dofineji je čas za tretjo etapo, ki se bo končala z vožnjo v klanec. Sicer sam zaključek ne bo pretirano težek, a bodo favoriti za skupno zmago spet v središču pozornosti. Tudi Primož Roglič, ki je bil včeraj drugi in je drugi tudi v skupnem seštevku.

Napoved pred etapo

Tretja etapa Kriterija po Dofineji se bo začela v mestu Celles-sur-Durolle in končala po 182 kilometrih na vzponu Les Estables–Côte des Estables na nadmorski višini 1341 metrov, ki bo najbrž ključni del etape, ki prinaša pet kategoriziranih vzponov. 

Profil tretje etape Kriterija po Dofineji: 

Prvi kolesarje čaka že na 22. kilometru trase. Gre za klanec četrte kategorije na Côte d'Augerolles, ki bo dolg 2,6 kilometra in ima 5,2-odstotni povprečni naklon. Na 75,8 kilometra jih čaka leteči cilj v Arlancu, kmalu zatem pa bodo kolesarji znova zagrizli v klanec. 

Na 88. kilometru trase jih čaka najtežji vzpon dneva, Côte de Saint-Victor-sur-Arlanc, klanec druge kategorije, ki bo dolg 3,1 kilometra in ima 9,4-odstotni povprečni naklon. 

Intenzivno bo tudi v zadnjem delu trase, kjer kolesarje čakata še dva kategorizirana vzpona. Na 125. kilometru bo to prelaz Côte de Retournac terje kategorije, ki je dolg 3,2 kilometra in ima 5,4-odstotni povprečni naklon, na 147. kilometru pa prelaz Côte de Valogeon, vzpon četrte kategorije, ki je dolg dva kilometra in ima 5,2-odstotni povprečni naklon.

Tudi cilj bo navkreber, kolesarji bodo za konec morali splezati na Les Estables–Côte des Estables na nadmorski višini 1341 metrov, klanec tretje kategorije, ki bo dolg 3,9 kilometra in ima 5,2-odstotni povprečni naklon.

Magnus Cort je novi vodilni na Kriteriju po Dofineji.  | Foto: A.S.O./Billy Ceusters Magnus Cort je novi vodilni na Kriteriju po Dofineji. Foto: A.S.O./Billy Ceusters

V rumenem znova Danec

V rumeni majici vodilnega bo danes vozil Danec Magnus Cort (Uno-X Mobility), ki je včeraj prvi pripeljal na vrh prelaza Loge in prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Izkazal se je tudi Primož Roglič (BORA - hansgrohe), ki zaostaja le štiri sekunde in danes sodi med favorite za etapno zmago, Američan Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike) je s šestimi sekundami zaostanka tretji, vodi pa v posebnem seštevku mladih kolesarjev.

Tiberi preutrujen za Dofinejo

Že pred začetkom etape so iz ekipe Bahrain-Victoriuous sporočili, da je Antonio Tiberi, najboljši mladi kolesar na letošnjem Giru in peti v skupnem seštevku dirke, zaradi posledic utrujenosti odstopil.

Preberite še:

Magnus Cort
Sportal Roglič razočaran, da se ekipi ni oddolžil z zmago, rumena majica spet v danskih rokah
Primož Roglič
Sportal Brkati Danec udaril tik pred ciljem, Roglič dokazal, da je v izjemni formi #video
Tadej Pogačar, Giro 2024
Sportal "Vsi imamo isto težavo, soočili se bomo s Tadejem Pogačarjem"
Primož Roglič, Dofineja
Sportal Pedersen zmagovalec uvodne etape, Roglič brez težav
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Najbolje plačani slovenski športniki
Primož Roglič
Sportal Primož Roglič ima pred seboj težak izziv
Ne spreglejte