Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
14. 8. 2020,
16.24

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,31

4

Natisni članek

Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Polanc Criterium de Dauphine Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič

Petek, 14. 8. 2020, 16.24

3 leta, 8 mesecev

Kriterij Dauphine, 3. etapa (Corenc - Saint-Martin-deBelleville, 157 km)

Primož Roglič v svojem svetu: spet je zablestel

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,31

4

Primož Roglič | Primož Roglič je tudi v tretji etapi kriterija Dauphine dal tekmecem vdeti, kaj ga zanima na tej dirki. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Primož Roglič je tudi v tretji etapi kriterija Dauphine dal tekmecem vdeti, kaj ga zanima na tej dirki.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na kriteriju Dauphine slovenski kolesar Primož Roglič nadaljuje z izjemnimi predstavami. V tretji etapi je bil sicer najhitrejši Italijan Davide Formolo, ki pa v boju za rumeno majico ni ogrožal slovenskega šampiona. Ta je ob koncu 157 kilometrov dolge trase spet pobegnil tekmecem v boju za skupno zmago in jim dal vedeti, da ga bodo na tej dirki težko spravili s prestola.

2. etapa kriterija Dauphine 

Podrobno dogajanje v 3. etapi kriterija Dauphine

Cilj - Davide Formolo (UAE Emirates) je uspel s pobegom. Zato pa je bilo zanimivo spremljati boj v skupini z rumeno majico. Primož Roglič (Jumbo Visma) je še enkrat več dokazal, da je v izvrstni formi. Ob koncu je pobegnil tekmecem in si prislužil bonifikacijske sekunde, ki jih je prejel za drugo mesto. S tem se je še bolj utrdil na prvem mestu. Tretji je bil Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), ki zdaj za Rogličem v skupnem seštevku zaostaja 14 sekund. V skupini, ki je za zmagovalcem zaostala 33 sekund, je bil tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki skupno za rumeno majico zaostaja 1:17.

Dobro so nadzorovali situacijo

"Za nami je še en težak dan, v katerem smo pokazali, da smo močna ekipa. Dobro smo nadzorovali situacijo, saj smo vedeli, da nas bodo napadali. Pred nami sta še dva zahtevna dneva v gorah," je po napornem dnevu povedal slovenski šampion Roglič.

Rezultati 3. etape

1.

Davide Formolo (Ita) UAE Team Emirates

4;06:56

2.

Primoz Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma

 

3.

Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ

 

4.

Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe

 

5.

Daniel Martinez (Col) EF Pro Cycling

 

6.

Mikel Landa Meana (Spa) Bahrain McLaren

 

7.

Guillaume Martin (Fra) Cofidis

 

8.

Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates

vsi 0:33

Skupni vrstni red po 3. etapi

1. Primoz Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma 13;14:35
2. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ 0:14
3. Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe 0:20
4. Guillaume Martin (Fra) Cofidis 0:24
5. Mikel Landa Meana (Spa) Bahrain McLaren 0:26
... ...  
11. Tadej Pogačar (UAE Emirates) 1:17

2,4 km do cilja - Primož Roglič za vodilnim Davidom Formolo zaostaja le še dobro minuto. Moštvenega kolega lovi tudi Tadej Pogačar. Sepp Kuss narekuje tempo vodilne skupine.

6.8 km do cilja - Davide Formolo (UAE Team Emirates) ima le še 2:25 prednosti. Vlak Jumbo-Visme, v katerem je v rumeno odeti Primož Roglič, drvi proti njemu. Tadej Pogačar (UAE Emirates) je prav tako v skupini glavnine. Rogliču pomagajo Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin in Sepp Kuss). Egan Bernal ima ob sebi le Gerainta Thomasa in Pavla Sivakova.

9 km do cilja - v skupini z rumeno majico, ki jo nosi Primož Roglič, narekuje tempo ekipa Jumbo-Visma. Za njo so kolesarji Team Ineos. Davide Fermolo kot vodilni v etapi ima 3:11 naskoka.

11 km do cilja - Prednost Davida Formola kopni. Zdaj znaša le še 3:30.

15 km do cilja - Pred zaključni vzpon je ekipa Jumbo-Visma pripeljala Primoža Rogliča z zaostankom 4:20, kar pomeni, da ima slovenski šampion spet rumeno majico tudi v virtualni razvrstitvi. Sam v ospredju je še vedno Davide Formolo (UAE Team Emirates).

Zadnji vzpon na cilj tretje etape je dolg 14,8 kilometra, njegov povprečni naklon pa znaša šest odstotkov.

35 km do cilja Davide Formolo (UAE Team Emirates) je še naprej virtualno v rumenem. Prednost pred Primožem Rogličem znaša 5:20, pred današnjo etapo pa je zaostajal 4:54. A je pred kolesarji še ciljni vzpon, kjer se bodo karte spet premešale.

50 km do cilja - Kot prvi je na Col de la Madeleine prikolesaril Davide Formolo (UAE Team Emirates). njegov naskok pred glavnino znaša 5:46 in ima virtualno še vedno rumeno majico.

58 km do cilja - Italijanski koelsar Davide Formolo (UAE Team Emirates) ima 5:56 prednosti pred glavninov, v kateri je v rumeni majici Primož Roglič. To pomeni, da je virutalno v rumenem Formolo, ki je imel pred etapo zaostanek 4:54.

63 km do cilja Davide Formolo (UAE Team Emirates) ima povprečno hitrost 45 km/h. Na vzponu na Col de la Madeleine se je otresel Pierreja Latourja. Zdaj je sam v ospredju. Njegova prednost pred Rogličem znaša 4:40, kar pomeni, daj e blizu virtualni rumeni majici, saj v skupnem seštevku zaostaja 4:54.

67 km do cilja - kolesarji že pogledujejo proti vrhu Col de la Madeleine (HC kategorija). V ospredju je ubežna skupina razpadla. Primož Roglič za vodilnimi zaostaja dobre štiri minute.

84 km do cilja - Prednost devetih ubežnikov je 3:15, približujejo pa se vzponu na Col de la Madeleine (HC kategorija), ki bo dolg 17,3 km in ima povprečni naklon 8,3-odstotka.

91 km do cilja - "Skozi celotno etapo sem se počutil dobro. Če damo rezultat vstran, so bili občutki dobri. In iz tega bom izhajal. Danes bomo videli, kako se bom počutil. A bomo morali biti potrpežljivi," je dejal lanskoletni zmagovalec Tour de France Egan Bernal (Team Ineos), ki je v skupnem seštevku s 16 sekundami zaostanka za Rogličem.

103 km do cilja - Ubežna skupina devetih kolesarjev ima pred skupino Primoža Rogliča dobro minuto prednosti. Med njimi je v skupnem seštevku najbližje slovenskemu kolesarju Davide Formolo (UAE Team Emirates), ki zaostaja sicer 4:54.

125 km do cilja - Kolesar Dan Martin je zaradi posledic skupinskega padca med drugo etapo zaključil nastope na dirki. Irec, ki si je ob padcu zlomil križnico, upa, da bo ko konca meseca okreval in bo lahko nastopil na dirki po Franciji.

130,5 km do cilja - Kolesarji poizkušajo s pobegi, vendar za zdaj še nobeni skupini ni uspelo pobegniti glavnini, v kateri ima rumeno majico vodilnega na dirki Primož Roglič (Jumbo-Visma).

Štart - Kolesarje čaka danes 157 kilometrov dolga etapa in novi gorski testi. Na 86. kilometru se bo namreč začel vzpon na Col de la Madeleine (17,3 kilometra in 8,3-odsotni naklon). Povzpeli se bodo na nadmorsko višino 2000 metrov, vzpon pa ima predznak ekstra kategorije (HC).

A cilj ni na vrhu. Po spustu jih čaka še ena težavnostna ovira, ki sliši na ime Saint-Martin De-Belleville. Zadnji vzpon na cilj tretje etape je dolg 14,8 kilometra, njegov povprečni naklon pa znaša šest odstotkov. Ker bodo noge že pošteno utrujene, se bo tu naredila nova selekcija med najboljšimi, obeta pa se nov razburljiv dan, ki ga bomo tudi danes pospremili na Sportalu.

kriterij Dauphine | Foto: criterium-du-dauphine.fr Foto: criterium-du-dauphine.fr

Primož Roglič
Sportal Velika zmaga izjemnega Primoža Rogliča!

 

Sportal Po veličastni zmagi Rogliča jih je napadla toča #video
Primož Roglič
Sportal Primož Roglič v svojem svetu, v katerem izpostavlja eno stvar #video

Skupni vrstni red po 2. etapi

1. Primoz Roglič (Jumbo-Visma) 9;07:12
2. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) 0:12
3. Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) 0:14
4. Egan Bernal (Team Ineos) 0:165. Guillaume Martin (Cofidis) 0:18
...
14. Tadej Pogačar (UAE Emirates) 1:11
...
48. Jan Polanc (UAE Emirates) 8:42
114. Matej Mohorič (Bahrain McLaren) 33:47

 

Ne spreglejte