Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 12. 2022,
3.54

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

3

Natisni članek

Remco Evenepoel UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar Jonas Vingegaard Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Martin Hvastija

Petek, 9. 12. 2022, 3.54

1 leto, 4 mesece

Martin Hvastija

Gre Roglič na Giro? "Trasa mu je pisana na kožo, toda …"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

3

Roglič Pogačar | Nestrpno že pričakujemo informacijo o tem, ali se bosta tudi na Touru 2023 spopadla slovenska superšampiona Tadej Pogačar in Primož Roglič. | Foto Guliverimage/Getty Images

Nestrpno že pričakujemo informacijo o tem, ali se bosta tudi na Touru 2023 spopadla slovenska superšampiona Tadej Pogačar in Primož Roglič.

Foto: Guliverimage/Getty Images

Vse od konca oktobra, ko so prireditelji dveh največjih tritedenskih dirk, Toura in Gira, razkrili trasi za leto 2023, ugibamo, katera od pentelj bo bolj zamikala slovenskega asa Primoža Rogliča. Pri Tadeju Pogačarju vprašanja ni, izjasnil se je že, da ga zanima predvsem tretja zmaga na francoski pentlji. Za pomoč pri razreševanju Rogličeve skrivnostnosti pa smo poklicali našega strokovnjaka Martina Hvastijo.

Po pompozni razgrnitvi tras Gira in Toura 2023 najboljši kolesarji sveta že vedo, kakšni izzivi jih čakajo na naslednjih izvedbah dveh največjih več etapnih dirk na svetu. Kako pa to vedenje vpliva na potek priprav, ki se bodo za najboljše ekipe sveta začele že v tem mesecu?

"Trasa dirk vpliva na sestavo ekip bistveno manj, kot si morda mislimo," razkriva Martin Hvastija. | Foto: Vid Ponikvar "Trasa dirk vpliva na sestavo ekip bistveno manj, kot si morda mislimo," razkriva Martin Hvastija. Foto: Vid Ponikvar "V bistvu ne vpliva prav odločilno, sploh pa ne na to, kam bo kdo šel," je z odgovorom nekoliko presenetil nekdanji slovenski profesionalec Martin Hvastija. "Zagotovo ne tako, kot si morda predstavljajo prireditelji ali pa novinarji. Za kolesarje, ne glede na traso, Tour ostaja številko ena. Tisti, ki si želijo zmagati na Dirki po Franciji, zagotovo ne bodo šli na Giro, četudi jim njegova trasa še tako ustreza. Je pa to nedvomno poskus prirediteljev, da bi na Giro privabili Rogliča, Pogačarja in druge, tudi Evenepoela."

In belgijskega čudežnega dečka Remca Evenepoela, zmagovalca letošnje Vuelte in svetovnega prvaka s cestne dirke v Wollongongu, jim je uspelo privabiti na Dirko po Italiji. "Je, ampak mislim, da je on tako ali tako hotel iti na Giro, ker se na nek način še izogiba neposredni konfrontaciji s Pogačarjem, Jumbo-Vismo in tako naprej," razmišlja Hvastija in še enkrat poudari: "Torej, menim, da sama trasa ne vpliva toliko na sestavo ekip, kot si mislimo. Bistveno manj kot mislimo."

Remco Evenepoel Dirka po Španiji 2022
Sportal Svetovni prvak Evenepoel navijače nagovoril s posebnim obvestilom #video

Roglič je še skrivnosten

Bo Primoža Rogliča zamikalo skoraj 70 kilometrov vožnje na čas, ki jih ponuja Giro 2023? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Bo Primoža Rogliča zamikalo skoraj 70 kilometrov vožnje na čas, ki jih ponuja Giro 2023? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Vseeno sta si trasi obeh dirk zelo različni, posebej bode v oči razlika v kronometrih. Medtem ko bo imel Tour naslednje leto le 22 kilometrov vožnje na čas, jih Giro ponuja skoraj 70 kilometrov. To je najbrž magnet za specialiste za to disciplino, tudi za Primoža Rogliča, olimpijskega prvaka v vožnji na čas. Trasa Gira je Zasavcu najbrž bolj pisana na kožo. "Saj mu je. Na papirju," prikimava Hvastija, a dodaja: "Ne vem. Dokler Roglič ne pove svojega, ne moremo vedeti. Dokler on in njegova ekipa jasno in glasno ne povesta ter ne razkrijeta namenov za prihajajočo sezono, težko sodimo. Po mojem mnenju je Roglič leta 2019 naredil napako, ko je šel na Giro. Takrat bi lahko zmagal na Touru. Bil je res v formi, na Giru pa je imel vse sorte težav. Ampak pustimo preteklost. Mislim, da on … Ne vem, njega osebno bi bilo treba vprašati. On nikoli iskreno ne pove tega, kar si želi. Zame pa šteje le tisto, kar on misli. Ne pove neposredno, ne novinarjem ne meni ne selektorju. Pač tega ne pove neposredno. Mislim pa, da si še vedno želi zmagati Tour de France. A če želi na njem zmagati, potem do tja vodi le ena samo pot. In ta je, da se stoodstotno osredotoči na Tour de France."

Primož Roglič
Sportal Roglič osem tednov po operaciji spet na kolesu: Roke še ne morem normalno iztegniti

Bo Vingegaardov pomočnik?

"Mislim, da bodo vse spet zavili v nek celofan, da ne bodo z neko neposredno rezultatsko in kapetansko odgovornostjo bremenili Vingegaarda." | Foto: KL-Photo "Mislim, da bodo vse spet zavili v nek celofan, da ne bodo z neko neposredno rezultatsko in kapetansko odgovornostjo bremenili Vingegaarda." Foto: KL-Photo Pa bo na Touru Kisovčan sploh imel proste roke za napad na skupno zmago? Ali ni nenapisano pravilo, da je kapetan moštva avtomatsko branilec zmage? To pa je pri Jumbo-Vismi Jonas Vingegaard. Bo Roglič na francoski pentlji vsaj sprva Dančev pomočnik? "Mislim, da bodo vse spet zavili v nek celofan, da ne bodo z neko neposredno rezultatsko in kapetansko odgovornostjo bremenili Vingegaarda, za katerega vemo, da psihološko ni tako kako močan in teh pritiskov ne mara. Spet bodo uporabili neke formule, da bo kapetanov več, in nato videli, kdo se na cesti bolje znajde. Lani se jim je to super izšlo. Govoriti, da imaš dva kapetana za skupni seštevek, in potem pač tisti, ki preživi, preživi, je dobro, če imaš dva res dobra. In tudi, če se enemu nekaj zgodi. Medtem ko s stališča psihologije nekega zaupanja znotraj ekipe, pa res ne vem, ali je to dobro. Sploh s stališča nas, navijačev Primoža Rogliča, to ni dobro."

Se je pa Roglič že letos odlično odrezal kot eden ključnih Vingegaardovih pomočnikov pri odločilnem napadu na Pogačarja v 11. etapi z vzponom na Col du Granon. "Seveda, ker je naredil svoje. Ne glede na to, da je bil poškodovan, je vseeno naredil svoje. Kar govori v korist temu, da je izjemno trden. Mene bolj zanima, kdaj bodo drugi kaj naredili zanj," se sprašuje naš sogovornik, tudi nekdanji selektor članske slovenske reprezentance, danes pa športni direktor pri Kolesarski zvezi Slovenije in selektor moških reprezentanc do 23 let.

Primož Roglič & Jonas Vingegaard
Sportal Danec želi na Tour, kaj pa Primož Roglič in Wout Van Aert?

"Prioriteti sta Giro in Tour, za zaključek sezone pa se dolžniki oprimejo še Vuelte"

Remco Evenepoel se je letos osredotočil na Vuelto, a to ni običaj. Prednosti sta še vedno Giro in predvsem Tour. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Remco Evenepoel se je letos osredotočil na Vuelto, a to ni običaj. Prednosti sta še vedno Giro in predvsem Tour. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slabo desetletje ob prelomu stoletja je bil Hvastija profesionalni kolesar, in če se spomni tistih časov, nam lahko pove tudi to, kdaj kolesarji radi izvejo, kakšen je njihov program dirk. "Zdaj pa, roko na srce, nekoč nisem bil v teh vlogah, kot so zdaj slovenski kolesarji," nam je odgovoril v smehu in nato potrdil, da bi vsi radi imeli program na voljo čim prej. "Konec novembra, v začetku decembra, ko so prve priprave, se seveda že pogovarjajo o tem. Tudi sezona se začne zgodaj. Konec januarja je Avstralija, februarja Bližnji vzhod in potem naprej. Marca je za nekatere že višek sezone. Tisti, ki mislijo štartati ostro oziroma dobro, morajo resno trenirati in imajo čisto drugačen program. Tisto, kar pa najbolj zanima splošno javnost, pa so seveda Tour, Giro, Vuelta. Tu so stvari še vedno iste. Neki okvirni programi se postavljajo decembra, predvsem za Giro in Tour, Vuelta pa potem je, kar je. Redki se zanjo odločajo že pred sezono, z izjemo Evenepoela letos, ampak to je bila posebna zgodba, on se še izogiba neposredni konfrontaciji s Pogačarjem. Vendar oni so se res odločili za Vuelto in potem za svetovno prvenstvo, ki ji je sledilo. Sicer pa tega večinoma ne počnejo. Prednosti sta Giro in Tour, za zaključek sezone pa se dolžniki oprimejo še Vuelte."

Andrej Hauptman & Tadej Pogačar, 2021
Sportal Pri Pogačarju ne bodo veliko spreminjali

Tadej Pogačar bo v prihajajoči sezoni najbrž le še bolj osredotočen na Dirko po Franciji. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tadej Pogačar bo v prihajajoči sezoni najbrž le še bolj osredotočen na Dirko po Franciji. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pri Pogačarju je jasno

Pri Pogačarju najbrž ni dilem … "Ne, po tem, kar je povedal sam in kar so izjavljali v njegovi ekipi, je jasno, da ima prednost samo Tour de France," prikimava Hvastija. A Pogačarja bo zagotovo zamikal tudi še kak spomenik. Letos je še drugič zmagal na Lombardiji, lani osvojil Liege–Bastogne–Liege, pa si letos pokoril novo klasiko Strade Bianche … Mladi Gorenjec pač izjemno rad dirka. Zagotovo ga mikajo tudi lovorike na Milano–Sanremo, Dirki po Flandriji in Pariz–Roubaix. "Morda, prepričan sem, da si tega želi, nisem pa prepričan, da se jih bo loteval toliko kot letos, ko je vseeno izgubljal kar nekaj energije na teh dirkah. Bomo videli. Vsekakor ima prednost Tour de France."

Na tem je po dveh zaporednih slavjih letos doživel poraz … "Saj ni bil poražen, to je bila šola," nas v smehu popravi sogovornik, se pa strinja, da bo zato Pogačar na prihodnjem Touru še bolj lačen zmage. Zagotovo ga ta "poraz" pekli, čeprav ga je sprejel vsaj na videz prostodušno, vsekakor pa gentlemansko. "Oja, zagotovo ga pekli. Zagotovo ni zadovoljen, ker ni zmagal in je bil samo drugi. Tisti samo je mišljeno v narekovajih, seveda."

Preberite še:

Miha Koncilija
Sportal Včasih so se trudili z novačenjem kolesarjev, danes komaj sprejmejo vse
Remco Evenepoel
Sportal Zlato kolo Evenepoelu, Pogačar na tretjem mestu
Matej Mohorič
Sportal Zdravniki potrjujejo, da so težave za njim, pred seboj ima poseben cilj
Dirka po Franciji 2022
Sportal Zdaj je znano vse: organizatorji Dirke po Franciji razgrnili traso za Tour 2023
Romain Bardet
Sportal "Tadej Pogačar in Remco Evenepoel sta kolesarska genija"
Primož Roglič, Vuelta 22
Sportal Rogličeva lekcija: tudi naslednjega velikega talenta našli med nordijci
Primož Roglič
Sportal Skušnjava za Rogliča
Merijn Zeeman
Sportal Vingegaard na Tour, Roglič na Giro?
Ne spreglejte