Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
1. 12. 2022,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

Natisni članek

UAE Emirates Domen Novak Jan Polanc Tadej Pogačar Tadej Pogačar Andrej Hauptman

Četrtek, 1. 12. 2022, 4.00

1 leto, 4 mesece

Intervju: Andrej Hauptman

Pri Pogačarju ne bodo veliko spreminjali

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

Andrej Hauptman & Tadej Pogačar, 2021 | Andrej Hauptman in Tadej Pogačar dobro sodelujeta pri ekipi UAE Emirates. | Foto Vid Ponikvar

Andrej Hauptman in Tadej Pogačar dobro sodelujeta pri ekipi UAE Emirates.

Foto: Vid Ponikvar

"Za nami je fenomenalna sezona. Tadej Pogačar je osvojil 16 zmag in je številka ena na svetu. Tudi ogromno drugih kolesarjev je zmagovalo na dirkah," je Andrej Hauptman na hitro povzel leto 2022, ki so ga pri UAE Emirates dodobra analizirali in ovrednotili kot uspešnega, hkrati pa postavljajo smernice za leto 2023. Kot športni direktor bo tudi v prihodnje igral pomembno vlogo pri eni najboljši ekip v karavani WorldToura.

Sezona ni bila naporna le za kolesarje, ampak tudi za vas, funkcionarje. Ali ste si povsem odpočili in s polnimi pljuči zadihali pred vstopom v letu 2023?
Zaključil sem jo že takoj po Vuelti. Na tistih zadnjih dirkah, vključno z Dirko po Lombardiji, sem bil bolj navijač z družino ob progi. Kar spočil sem se, a smo že imeli tedenski kamp v Abu Dabiju, kar pomeni, da smo priprave na 2023 že začeli.

Kakšen je bil poudarek na teh mini pripravah v Združenih arabskih emiratih?
Bolj na druženju, spoznavanju. Priključili so se nam novi obrazi. Glede na to, da je bilo sredi oktobra, je bilo sproščeno vzdušje. V prvi vrsti je bilo namenjeno druženju.

Andrej Hauptman | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Vodja ekipe Matxin Joxean Fernandez je v nedavnem pogovoru za Sportal omenil tudi vas in preostale športne direktorje. Povedal je, da vam zaupa in da ima ekipa dobre strokovnjake, ki bodo vodili kolesarje na dirkah. Kakšna bo vaša naloga v letu 2023?
Mislim, da ne bo drugačna kot do zdaj. Vsi športni direktorji, ki smo na različnih dirkah in imamo različne vloge, smo kot ekipa super. Verjamem, da bo tudi v letu 2023 tako kot letos. Seveda, v upanju na boljše.

Koliko ste analizirali letošnji Tour de France, celotno sezono in v luči tega potegnili smernice za leto 2023?
Nismo analizirali le Toura. Že med sezono lahko vidiš, kako gredo stvari. Pred Tourom in po njem gledaš naprej, proti naslednji izvedbi Dirke po Franciji. Veliko se razmišlja o tem, kaj bi se lahko še naredilo.

V kakšni meri vam je stresno opravljati delo športnega direktorja? Skrbeti morate za taktiko, dajati prava navodila na Dirki po Franciji, svetem gralu kolesarstva …
Zdaj ste me spomnili, da je to sveto (smeh, op. a.). Vsaka dirka, na kateri si v avtu, prinaša odgovornost. Na Touru ni nič drugače. Vse dirke, ki so na višji ravni, se tretirajo enako. Nenehno je treba biti osredotočen in skrbeti za ekipni uspeh.

Andrej Hauptman | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kaj ste se denimo naučili z letošnjega Toura?
Nenehno se učiš, po drugi strani pa veš, da so vse ekipe odlične, imajo odlične kolesarje. Da ni samoumevno, da se dirke kar zmagujejo.

Ali vam drugo mesto na Dirki po Franciji predstavlja na nek način razbremenitev, da Tadej Pogačar ne bo imel v letu 2023 tarče na hrbtu. Bili ste favoriti. Kaj je letošnji Tour prinesel pozitivnega?
Tadej je naredil fenomenalno delo. Celotna ekipa ga je, sploh ker je bila tako okrnjena. Tadej je bil skupno drugi, zmagal je na treh etapah, zato ne vidim nobenih težav. Da bi bil razbremenjen, če grem z njim na štart? To ne gre. Vedno si favorit. Je pa res, če je Tadej favorit, da so na dirki tudi drugi odlični kolesarji. Kolesarstvo je globalen šport in krog favoritov za zmago je širok.

Kako gledate na trend, da na tritedenskih dirkah blestijo vse mlajši kolesarji?
Ogromno mladih kolesarjev se je hitro znašlo v ospredju. Tega trenda se je treba navaditi. Lahko rečemo, da je menjava generacij. Tudi Valverde in Nibali sta zaključila. Povsem drugi kolesarji so v ospredju kot pred petimi leti.

Ali bo za Tadeja Pogačarja tudi v letu 2023 uvertura pred Tourom domača dirka Po Sloveniji? Nekako je videti, da mu leži slovenski zrak, preden se z vso glavo obrne proti Touru.
Dirka Po Sloveniji je odlična priprava za Tour de France. Pa ne le za to dirko. To je dirka, ki jo želi osvojiti vsak Slovenec. Koledar bo znan pred novim letom. Pred nami je trening kamp v Španiji, kjer bo postavljen okviren program dirkanja.

novinarska konferenca 28. Dirka po Sloveniji  Andrej Hauptman | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Ali se igrate morda z mislijo, da bo Tadej v letu manj dni tekmovalno aktiven?
Mislim, da Tadej ni imel preveč tekmovalnih dni. Zadnja leta se mi zdi, da nismo naredili nobenih napak, glede na to, da je bil celotno sezono konkurenčen. Ne bomo veliko spreminjali.

Slovenska zasedba pri UAE Emirates bo v prihodnji sezoni okrepljena. Ob Tadeju Pogačarju in Janu Polancu bo tu še Domen Novak. Kaj pričakujete od zadnjih dveh?
Za Janom je super sezona. Naporna je bila, ker je imel spomladi veliko štartov. Zmaga na spomladanski dirki v Italiji je bila super. Na koncu je imel še lepo Vuelto. Ogromno je naredil za tretje in peto mesto klubskih kolegov, poleg tega bil skoraj sam še med desetimi. Od njega v letu 2023 pričakujemo, da bo pomemben mož v ekipi. Seveda smo veseli, da je v naše vrste prišel Domen Novak. Verjamemo, da bomo z njim naredili korak naprej, da bo ekipa še močnejša.

Kakšen je sploh njegov prispevek in kaj lahko doseže?
Večkrat je dokazal, da je v drugi polovici tritedenskih dirk vedno s prvimi. Ogromno naredi za ekipo skozi celotno etapo. Verjamem, da bo tudi v prihodnji sezoni podobno. Glede na njegovo starost lahko pričakujemo, da bo naredil korak naprej.

S čim pa so zadovoljni šefi iz Združenih arabskih emiratov? Z letošnjo sezono so bili?
Vsaka ekipa, ko pride na takšno raven, si želi ponoviti ali preseči dosežene cilje. Za nami je fenomenalna sezona. Tadej je osvojil 16 zmag in je številka ena na svetu. Tudi ogromno drugih kolesarjev je zmagovalo na dirkah. Če ne bi imel Juan Ayuso na Vuelti smole z okužbo z novim koronavirusom, bi se lahko hitro zgodilo, da bi bili na vseh treh tritedenskih dirkah na odru za zmagovalce. Fenomenalna sezona je obveza za naprej. Vedno moraš gledati, da boš še boljši. Zato je treba biti osredotočen, da takšno sezono spet lahko dosežeš.

Ne spreglejte