Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 9. 2021,
16.40

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

evropsko prvenstvo Matej Mohorič Matej Mohorič Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Nedelja, 12. 9. 2021, 16.40

2 leti, 7 mesecev

Evropsko prvenstvo, cestna dirka (moški)

Veliko zmagoslavje Colbrellija na domačem dvorišču, Pogačar blizu vrha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Sonny Colbrelli | Italijan Sonny Colbrelli je novi evropski prvak v cestni vožnji.  | Foto Guliverimage

Italijan Sonny Colbrelli je novi evropski prvak v cestni vožnji.

Foto: Guliverimage

31-letni Italijan Sony Colbrelli je z zmago na cestni dirki postavil piko na i letošnjemu evropskemu prvenstvu v cestnem kolesarstvu v italijanskem Trentu. O zmagovalcu je odločil zaključni šprint, v katerem je Remco Evenepoel potegnil krajšo. Bron je osvojil Francoz Benoît Cosnefroy. Tadej Pogačar je bil na koncu peti, Matej Mohorič pa je vknjižil 13. mesto.

Odločitev na 179,2 kilometra dolgi trasi je padla v predzadnjem krogu (od osmih po okolici Trenta), ko se je s silovitim napadom odlepila trojica (Remco Evenepoel, Sonny Colbrelli in Benoît Cosnefroy), ki ji Tadej Pogačar, ki se je boril do konca in lovil ubežno trojko, ni mogel slediti.

Cosnefroy je v zadnjem krogu na vzponu odpadel in osvojil bron, za zmago pa sta se pomerila Evenepoel in moštveni kolega Mateja Mohoriča (13. mesto), Colbrelli. Izkušeni Italijan je v ciljnem šprintu zanesljivo ugnal "čudežnega dečka" belgijskega kolesarstva, ki je na letošnjem prvenstvu osvojil že bron v kronometru, in pred bučnimi navijači svoji domovini privozil četrti zaporedni naslov evropskega prvaka v članski konkurenci.

Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila srebrni Remco Evenepoel in bronasti Benoît Cosnefroy. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila srebrni Remco Evenepoel in bronasti Benoît Cosnefroy. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Podrobnejši potek dirke (179,2 km, 3.700 višinskih metrov):

Cilj: Italijanski as Sonny Colbrelli je v zaključnem šprintu ugnal belgijskega čudežnega dečka Remca Evenepoela! Bron je osvojil Francoz Benoît Cosnefroy, četrti je bil še en Italijan Matteo Trentin, peto mesto pa je zasedel Tadej Pogačar. 

Izidi EP v kolesarstvu (člani):
1. Sonny Colbrelli (Italija)          4:19:45
2. Remco Evenepoel (Belgija)         isti čas
3. Benoît Cosnefroy (Francija)         + 1:30
4. Matteo Trentin (Italija)              1:43
5. Tadej Pogačar (Slovenija)         isti čas
6. Marc Hirschi (Švica)
7. Markus Hoelgaard (Norveška)
8. Ben Hermans (Belgija)                 1:45
9. Pavel Sivakov (Rusija)                1:49
10. Victor Campenaerts (Belgija)          5:41
...
13. Matej Mohorič (Slovenija)             5:50

- odstop: Domen Novak, Žiga Jerman, David Per (vsi Slovenija)

Kolesarje zdaj čaka nekaj dni premora, že prihodnjo nedeljo pa se bo z vožnjo na čas začelo svetovno prvenstvo v Flandriji (19.−26. september).

Čustva med poslušanjem italijanske himne. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Čustva med poslušanjem italijanske himne. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

6 km do cilja: Kdo bo evropski prvak leta 2021? Bližamo se končni odločitvi. Odločila bo ravnina.

12 km do cilja: Evenepoel se je otresel  Cosnefroya, ki je omagal. Se bo znebil tudi Colbrellija, ki se izogiba vožnji na čelu? Pogačarjeva skupina ima že minuto zaostanka.

22 km do cilja: Silovit napad Evenepoela, ki sta se mu pridužila še Colbrelli in Cosnefroy. Pogačar se ne predaja, a zaostaja že pol minute.

16.30 (25 km do cilja): Do cilja sta samo še dva 13-kilometrska kroga in dva vzpona na Povo (3,6 km/4,7 %). Ubežna skupina devetih kolesarjev, med njimi je tudi Pogačar, vodilni kolesar lestvice UCI, si je pridelala udobno razliko dveh minut.

Tadej Pogačar je dirko končal na 5. mestu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tadej Pogačar je dirko končal na 5. mestu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

16.05 (39 km do cilja): Še trije krogi do cilja. V ospredju je še deveterica (Campenaerts je odpadel zaradi težav s kolesom), med njimi tudi Pogačar, Colbrelli in Evenepoel, ki si je pred glavnino nabrala že krepko minuto prednosti.


15.40 (53 km do cilja): Do konca dirke, ki odloča o tem, kdo bo v prihodnji sezoni nosil majico evropskega prvaka, so še štirje krogi, vodilna skupina pa se množi. Zdaj je v njej že deset kolesarjev, tudi Colbrelli, ki je zaradi svojih specifik (zna se vzpenjati, še bolje pa šprintati) eden od glavnih favoritov za evropski naslov.

15.35 (61 km do cilja): Vodilna peterka dobiva družbo. Pogačarjevi skupini so se pridružili Francoz Benoit Cosnefroy, Švicar Marc Hirschi in belgijski adut Remco Evenepoel. Svoj kos pogače si želi tudi ruski kolesar Pavel Sivakov.


15.20 (66 km do cilja): Spet sprememba v ospredju dirke! Tokrat je to dobra novica tudi za slovenske ljubitelje kolesarstva. Pogačar vozi v vodilni skupini petih kolesarjev, ki ima pol minute prednosti pred glavnino.

V vodilni peterki je tudi Pogačarjev moštveni kolega pri ekipi Emiratov Matteo Trentin, Belgijec Victor Campenaerts, Norvežan Markus Hoelgaard in Ukrajinec Mark Padun. Trentin je majico evropskega prvaka že oblekel in sicer leta 2018.

15.15 (74 km do cilja): Napad Romaina Bardeta, ki pa glavnine očitno ne skrbi, saj se na potezo Francoza, ki je sicer izrazit hribolazec, ni odzvala.

Povo | Foto: 15.10: 77 kilometrov pred ciljem sta glavnina in ubežna skupina zopet združeni. Pogačar in Mohorič vozita v ospredju, tempo diktirajo Belgijci, ki stavijo na Evenepoela, in Italijani, ki računajo na Colbrellija in Trentina.  

15.05 (78 km do cilja): Tadej Pogačar se je odlepil od glavnine in lovi vodilno četverico!

15:00 (87 km do cilja): Spet sprememba na čelu dirke. Napadu domačina Diega Ullisija in Belgijca Victorja Campenaertsa, sta se pridružila še Dewulf in Oliviera.

14.45 (95 km do cilja):
V ospredju je spet živahno. Belgijec Stan Dewulf, Francoz Warren Barguil, Španec Roger Adria, Nemec Jonas Rapp in Portugalec Nelson Oliveira so se odlepili od glavnine (+0.10), kjer so najbolj aktivni Italijani, s Filippom Ganno na čelu, ki izkorišča ravninski teren, kjer se odlično znajde. Slovenci za zdaj še niso opozorili nase.

Trento EP | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

14.30 (100 km do cilja): Karavano čaka osem 13-kilometrskih krogov s po 250 metrov višinske razlike ob vzponu na Povo. Glavnina je 100 kilometrov pred ciljem ujela ubežno skupino. 

14.15 (115 km do cilja): Nesojeni zmagovalec Dirke po Franciji, Francoz Thibaut Pinot, je prvi prečkal najvišjo točko današnje dirke, Candriai na 1024 metrih nadmorske višine. Sledi spust po zelo zaviti cesti in kroženje po mestu.

ep | Foto: 130 km do cilja: Vodilna skupina se približuje najtežjemu vzponu dneva, Candriai, ki leži na nadmorski višini 1.040 metrov (5,6 km, 7,1-odstotni naklon, največ 9,8 odstotka). Portugalska prevzema pobudo pri lovljenju vodilne skupine. Njena prednost med vožnjo navkreber počasi kopni.

140 km do cilja: Zasledovalna skupina je ujela ubežnike. V ospredju zdaj vozi skupina 12 kolesarjev, med njimi so kar štirje Španci in trije Francozi. Slovenija bi na EP lahko nastopala z osmimi kolesarji, a se jih je v Trentu zbralo le pet.

145 km do cilja: Ubežni skupini, ki ima minuto prednosti pred glavnino, se je pridružil še Francoz Thibaut Pinot, medtem ko se je Španec Soto nekoliko iztrošil in je trenutno v zasledovalni skupini, v kateri uigrano vozijo kar štirje Španci. Belgijci, ki imajo v svojih vrstah tudi vročega Remca Evenepoela, ki je bil na kronometru EP odličen tretji, v glavnini prevzemajo pobudo, medtem ko Slovenci za zdaj vozijo v ozadju.

150 km do cilja: Tako kot na olimpijskih igrah kolesarji tudi na evropskem prvenstvu nimajo radijske povezave s spremljevalnimi avti, kar je dodatna oteževalna okoliščina. Se spomnite, kaj se je zgodilo na ženski olimpijski dirki? 

EP Trento | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

155 km do cilja: Največ kolesarjev na današnji dirki ima ekipa Emiratov, kar deset. Sledi moštvo Bahraina z devetimi kolesarji in Groupama-FDJ ter Deceuninck - Quick Step s sedmimi. Med njimi je tudi irski šprinter Sam Bennett, ki ni dirkal že do maja. Vmes se je spopadal s poškodbo kolena in zapletel v spor s svojim šefom Patrickom Lefevrom, ki je znan po svojem ostrem jeziku.

170 km do cilja: Po nekaj poskusih bega je nekaj razlike uspelo ustvariti štirim kolesarjem. Francoza Franck Bonnamour in Aurélien Paret-Peintre, Belgijec Harm Vanhoucke in Španec Antonio Jesús Soto so si pred glavnino ustvarili minuto in pol prednosti.

179,2 km dolga trasa cestne dirke je razdeljena na dva dela. Prvi del je bolj hribovit. Dolg je dobrih 70 kilometrov in ima tri krajše, a strme vzpone. Sledi še osem 13-kilometrskih krogov okoli Trenta. Kolesarji bodo skupaj premagali dobrih 3.700 višinskih metrov. | Foto: 179,2 km dolga trasa cestne dirke je razdeljena na dva dela. Prvi del je bolj hribovit. Dolg je dobrih 70 kilometrov in ima tri krajše, a strme vzpone. Sledi še osem 13-kilometrskih krogov okoli Trenta. Kolesarji bodo skupaj premagali dobrih 3.700 višinskih metrov.

Štart dirke ob 12.45: Karavano čaka dobrih 179 kilometrov in skoraj 3.700 višinskih metrov. Trasa je razdeljena na dva dela. Prvi del je bolj hribovit. Dolg je dobrih 70 kilometrov in ima tri krajše, a strme vzpone. Sledi še osem 13-kilometrskih krogov okoli Trenta. Lanskega evropskega prvaka Italijana Giacoma Nizzole ni na štartu.

Kdo bo na koncu prevzel pobudo?

Prav Pogačar in Mohorič, slednji se je z dirke po Beneluksu in Poljski vrnil kot drugi v skupnem seštevku dirke, sta v slovenski vrsti aduta za vrh, od dnevne forme, počutja in situacij na trasi pa bo odvisno, kdo od njiju bo na koncu prevzel vlogo vodje.

Pogačar in Mohorič sta glavna aduta slovenske ekipe. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pogačar in Mohorič sta glavna aduta slovenske ekipe. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Profil je razgiban in ponuja kar nekaj priložnosti za napad. Zadnji del bo potekal v krogih, kjer se nekdanji dvakratni svetovni prvak v mlajših selekcijah še posebej dobro znajde.

"Nihče ne bo dirkal s figo v žepu"

Kdo bo na koncu prevzel odgovornost, Pogačar ali Mohorič, bo odvisno od samega dogajanja na trasi.

"To bova videla. Zagotovo bova zaščitena kolesarja v naši ekipi. Preostali trije se bodo potrudili, da si bova midva čim bolj spočila. Morala pa se bova še pogovoriti. Sva dobra prijatelja in nihče ne bo dirkal s figo v žepu. Sama se bova odločila, kako pristopiti do zadnjega dela dirkanja. Najverjetnejši scenarij je ta, da bo tisti, ki bo v boljšem položaju, sledil napadu v klanec, drugi pa bo iz druge vrste branil hrbet prvega in s tem bova oba pridobila ter morda oba dosegla dober rezultat," je zaključil Mohorič.

Belgijske barve bo zastopal Remco Evenepoel, ki se skokovito vrača na zmagovalne tirnice po predlanski poškodbi na Dirki po Lombardiji. Na kronometru EP je bil tretji.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Belgijske barve bo zastopal Remco Evenepoel, ki se skokovito vrača na zmagovalne tirnice po predlanski poškodbi na Dirki po Lombardiji. Na kronometru EP je bil tretji. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pestra zasedba na štartu

Na štartu je še nekaj zvenečih imen, a jih je zagotovo bistveno manj kot na svetovnem prvenstvu, ki bo v Flandriji in Belgiji potekalo med 19. in 26. septembrom.

Na štartni listi so med drugim Belgijec Remco Evenepoel, ki je bi na kronometru evropskega prvenstva tretji, nekdanji trikratni svetovni prvak Slovak Peter Sagan, Irec Sam Bennett, Italijani Matteo Trentin, Diego Ullisi in Sony Colbrelly, Francozi Romain Bardet, Thibaut Pinot in Warren Barguil.

V oranžnem dresu Nizozemske bomo spremljali Bauka Mollemo, v švicarskem Marca Hirschija in Gina Maderja. Portugalsko čast bo med drugim branil Joao Almeida, norveško Alexander Kristoff, za Ruse nastopa Pavel Sivakov, v reprezentanci Španije je tudi David de la Cruz. Britanske in danske reprezentance pa na štartu ne bo.

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal Pogačarju vse padlo dol, naučil se je nekaj novega
Tadej Pogačar
Sportal Švicar razžalostil Italijane, Pogačar daleč od medalje
Filippo Ganna Italija kronometer mešanih ekip ep
Sportal Italijani evropski prvaki v kronometru
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar osrednja zvezda

 

Ne spreglejte