SiolNET. Sportal Kolesarstvo
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dirka po Španiji, 8. etapa (Pola de Laviana−Colláu Fancuaya, 153,4 km)

Roglič ni mogel mimo vodilnega Remca, osrednji junak spet Avstralec

10

termometer

Primož Roglič, Vuelta22 | Primož Roglič je na cilj prikolesaril skupaj z vodilnim Remcom Evenepoelom in Enricom Masom. V skupnem seštevku je zdaj tretji. | Foto: Guliverimage
Primož Roglič je na cilj prikolesaril skupaj z vodilnim Remcom Evenepoelom in Enricom Masom. V skupnem seštevku je zdaj tretji. Foto: Guliverimage

Osrednje ime osme etape na Dirki po Španiji, ki je imela gorski predznak, je postal Jay Vine. Avstralec se je veselil že druge zmage na Vuelti in obakrat v gorski etapi s ciljem v klanec. Remco Evenepoel ostaja v rdeči majici vodilnega. V samem zaključku je bil boljši od največjih tekmecev v boju za skupno zmago Primoža Rogliča in Enrica Masa. Slovenski kolesar se je v skupnem seštevku povzpel na tretje mesto. Za Remcom še vedno zaostaja minuto in sekundo, za Masom pa 33 sekund.

Dirka po Španiji, 8. etapa, podrobneje

Cilj - Junak dneva je postal Jay Vine (Alpecin Fenix), ki je po šesti osvojil še osmo etapo. Obe sta se končali z vožnjo v klanec. Drugo mesto je osvojil Marc Soler, tretje pa nekdanji zmagovalec dirke Po Sloveniji Rein TaaramäeRemco Evenepoel ostaja v rdeči majici vodilnega in je bil v samem zaključku boljši od Primoža Rogliča in Enrica Masa, a so vsi prikolesarili v cilj z istim časom. 

"Na začetku, na prvem klancu, nisem vedel, ali bo beg uspel. Odločil sem se za gorske cilje, da jih bom osvojil. Nato je šlo naprej. Etapa je bila osrednji cilj. Lucenko je na zaključnem vzponu skočil prvi. Na njegovem kolesu sem bil in mu sledil. Ni bilo videti, da bi še enkrat napadel. Pritiskal sem in po minuti in pol sem pogledal nazaj ter videl, da ni bilo nobenega za menoj. Nadaljeval sem vse do cilja," je po zmagi povedal Vine..

"Dobro sem se počutil danes. Noge so bile boljše kot pred dnevi na Pico Jano. Raven kolesarjenja na Vuelti je zelo visoko. Moja forma je dobra. V dobri skupini sem bil danes, skupaj z najboljšimi. Zelo sem zadovoljen, kako se je razpletlo. Smo na pravi poti. Počasi rastem. Veliko se lahko še zgodi v naslednjih dveh tednih," je dan pokomentiral Roglič.

Rezultati (La Pola Llaviana−Collau Fancuaya, 153,4 km):

 1. Jay Vine (Avs/Alpecin-Deceuninck)              4:05:25
 2. Marc Soler (Špa/UAE Team Emirates)              + 0:43
 3. Rein Taaramäe (Est/Intermarche-Wanty-Gobert)  isti čas
 4. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)                  0:47
 5. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step)                  1:20
 6. Enric Mas (Špa/Movistar)                      isti čas
 7. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
 8. Simon Yates (VBr/Bikeexchange)                    1:33
 9. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)       isti čas
10. Sebastian Reichenbach (Švi/Groupama-FDJ)          1:42
...
34. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                4:31
...

Skupno (8/21):

 1. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step)              29:28:19
 2. Enric Mas (Špa/Movistar)                        + 0:28
 3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                   1:01
 4. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)           1:47
 5. Tao Hart Geoghegan (VBr/Ineos Grenadiers)         1:54
 6. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                2:02
 7. Simon Yates (VBr/Bikeexchange)                    2:05
 8. Joao Almeida (Por/UEA Team Emirates)              2:44
 9. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)                  2:51
10. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroen)                   2:59
...
32. Jan Polanc (Slo/UEA Team Emirates)               10:28
...


1 km do cilja - Jay Vine (Alpecin Fenix) bo junak osme etape, saj se oddaljuje Marcu Solerju. V skupini z Remcom Evenepoelom so še Enric Mas, Primož Roglič in Carlos Rodriguez.

1,5 km do cilja - Marc Soler lovi Jaya Vina. Za njim zaostaja 25 sekund. Rdeči Remco Evenepoel še vedno narekuje tempo v svoji skupini. Za njim sta Enric Mas in Primož Roglič. Njihov zaostanek za vodilnim je 1:47. Najtežji del vzpona pride na vrsto na koncu. Vuelta22, trasa osme etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

2 km do cilja - Vodilni Remco Evenepoel je skupaj s Primožem Rogličem, Enricom Masom in Carlosom Rodriguezom. Remco spet narekuje svoj tempo, preostali mu sledijo.

3 km do cilja - Na cilju je megleno, organizatorji pa so izgubili sliko. 

4 km do cilja - Videti je, da bo Jay Vine (Alpecin Fenix) prikolesaril do druge zmage na letošnji Vuelti. Njegova prednost pred glavnino znaša 2:10. Primož Roglič ima v glavnini ob sebi le še Chrisa Harperja, ki pa se drži na repu skupine.

5,2 km do ciljaJay Vine (Alpecin Fenix) s solo vožnjo proti cilju. Glavnina se vse bolj redči. Primož Roglič kolesari za člani Ineos Grenadiers, tempo pa narekujejo kolesarji Quick Stepa.

Zaključni vzpon dneva. | Foto: zajem zaslona Zaključni vzpon dneva. Foto: zajem zaslona 5,8 km do cilja Jay Vine (Alpecin Fenix), ki je bil zmagovalec šeste etape − prav tako z gorskim predznakom in zaključnim vzponom −, je skočil in je trenutno vodilni. Bo tudi tokrat zdržal do konca? Njegova prednost je 2:03.

6,3 km do cilja - Aleksej Lucenko (Astana-Qazaqstan), Thibaut Pinot in Jay Vine (Alpecin Fenix) so se odlepili ubežnikom.

6,5 km do cilja - Glavnina se vse bolj redči. Julian Alaphilippe je odnehal, a ima Remco Evenepoel še vedno tri pomočnike, ki narekujejo tempo. Ubežniki imajo še 2:15 prednosti. Primož Roglič je v ospredju glavnine.

7,6 km do cilja - Spet so na čelu kolesarji glavnine Quick-Stepa, ki imajo v svojih vrstah vodilnega Remca Evenepoela. Ritem narekuje svetovni prvak Julian Alaphilippe. Prednost ubežnikov je skopnela na 2:45.

8,7 km do cilja - Na čelu glavnine je zdaj ekipa Ineos Grenadiers. Prednost ubežnikov se je zmanjšala na 3:12.

10,1 km do cilja - Ubežniki so s prednostjo 3:32 začeli zaključni vzpon − Collau Fancuaya (I. kategorija, 10,1 kilometra dolg vzpon z 8,5-odstotnim povprečnim naklonom in rampami, kjer naklonina doseže tudi 19 odstotkov).

 16,4 km do cilja - Prednost ubežnikov znaša 3:44, vse bližje pa je zaključni vzpon. Kako močne noge ima Primož Roglič?

24 km cilja - Povprečna hitrost v prvih treh urah vožnje je znašala 38,9 km/h.

39 km do ciljaJay Vine (Alpecin Fenix) je osvojil tudi gorski cilj Puerto de Perlavia (III. kategorija, 4 km, 7,7-odstotni povprečni naklon). Pred kolesarji je 25 km vožnje, nato bo sledil finale. Vzpon na Collau Fancuaya (I. kategorija), to je 10,1 kilometra dolg vzpon z 8,5-odstotnim povprečnim naklonom in rampami, kjer naklonina doseže tudi 19 odstotkov. Prednost ubežnikov je še vedno štiri minute.

43 km do cilja - Zadnje ogrevanje pred zaključnim vzponom predstavlja Puerto de Perlavia (III. kategorija, 4 km, 7,7-odstotni povprečni naklon), na katerega se kolesarji vzpenjajo. Glavnina drži ubežnike na varni razdalji. Za njimi zaostaja 4:19.

58 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na Puerto de Tenebreo (III. kategorija, 5,3 km, 6,2-odstotni povprečni naklon). Prednost ubežnikov znaša štiri minute.

83 km do ciljaJay Vine (Alpecin Fenix) je bil najhitrejši tudi na gorskem cilju Alto de la Mozqueta (II. kategorija, 6,8 km, 6,6-odstotni povprečni naklon). Naskok ubežnikov znaša 4:16

95 km do cilja - Deset ubežnikov ima pred glavnino 3:50 prednosti. Najhitrejši na gorskem cilju Alto de la Mozqueta (II. kategorija, 6,8 km, 6,6-odstotni povprečni naklon) je bil Jay Vine (Alpecin Fenix). Pred kolesarji je vzpon na gorski cilj Alto de Santo Emiliano (III. kategorija, 5,7 km, 5,3-odstotni povprečni naklon).

110 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na drugi gorski cilj Alto de la Mozqueto (II. kategorija, 6,8 km, 6,6-odstotni povprečni naklon). Prednost desetih ubežnikov znaša 2:46.

125 km do cilja - Aleksej Lucenko (Astana-Qazaqstan), Mikel Landa (Bahrain Victorious), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Rein Taaramae (Intermarché-Wanty-Gobert), Lucas Hamilton (BikeExchange-Jayco) in Mads Pedersen (Trek-Segafredo) so se priključili Marcu Solerju (UAE Team Emirates) in Jayu Vinu (Alpecin-Deceuninck). Prednost pred glavnino znaša 1:18. Med ubežniki je v skupnem seštevku najvišje Landa, ki za vodilnim Remcom Evenepoelom zaostaja 6:33.

135 km do cilja - Pri spustu sta se odlepila zmagovalca pete in šeste etape Marc Soler (UAE Team Emirates) in Jay Vine (Deceuninck-Quick Step). Nabrala sta si 20 sekund prednosti pred zasledovalci, glavnina z rdečo majico zaostaja dodatnih 20 sekund.

143,6 km do cilja - Kolesarji so opravili s prvim gorskim ciljem. Jay Vine (Alpecin Fenix) je bil najhitrejši. Po spustu bo sledil nov gorski preizkus, ki bo slišal na ime Alto de la Mozqueta (II. kategorija, 6,8 km, 6,6-odstotni povprečni naklon).

144 km - Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) je ujet, medtem ko imajo preostali približno deset sekund prednosti.

147 km do cilja - Skočil je Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Ob njem so še Marc Soler (UAE Team Emirates) Rohan Dennis (Jumbo-Visma), Bruno Armirail (Groupama-FDJ) in Alejandro Valverde (Movistar), ki pelje zadnjo Vuelto v karieri.

149 km do cilja -  Aleksej Lucenko (Astana-Qazaqstan), Davide Villella (Cofidis), Mark Padun (EF Education-EasyPost), Brandon McNulty (UAE Team Emirates), Robert Stannard, Jay Vine (Alpecin Fenix) in Elie Gesbert (Arkea-Samsic) so pobegnili glavnini.

152 km do cilja - kar pet gorskih ciljev bo pred zaključnim vzponom. Takoj po štartu se kolesarji že vzpenjajo na Alto de la Colladono (II. kategorija, 6,4 km s 7-odstotnim povprečnim naklonom).

153 km do cilja – Začela se je zanimiva gorska etapa, v kateri bodo morali tisti, ki jih zanima skupna zmaga na Vuelti, pokazati močne noge. V rdeči majici vodilnega kolesari mladi Remco Evenepoel. Kako se bo danes odrezal Primož Roglič, ki v četrtek ni imel najboljših nog?

Štirje kolesarji niso štartali, od tega so bili trije pozitivni na novi koronavirus. Nikias Arndt, Mark Donovan (Team DSM) in Anthony Delaplace (Arkea-Samsic) so bili pozitivni na testiranju na koronavirus, Jake Stewart (Groupama-FDJ) pa se je ponoči počutil slabo, vendar je imel negativen rezultat testa na novi koronavirus.

Jesus Herrada Sportal Pobeg uspel, Primož Roglič pa je preživel miren tekmovalni dan

Preberite še:

Primož Roglič, Vuelta 22 Sportal Avstralcu etapa, Roglič izgubljal čas proti tekmecem za skupno zmago

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin