Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
17. 9. 2023,
19.52

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

Natisni članek

Sepp Kuss Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta

Nedelja, 17. 9. 2023, 19.52

7 mesecev, 1 teden

Dirka po Španiji, 21. etapa, Hipódromo de la Zarzuela–Madrid, 101,5 km

Drama tudi zadnji dan, junaki prešteti

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

Junaki na Vuelti so dokončno prešteti. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) je tudi uradno postal kralj Vuelte. Drugo mesto je osvojil Jonas Vingegaard, tretje pa naš šampion Primož Roglič. Za Jumbo-Vismo je to trojna zmaga in trojna zmaga, če gledamo skalpe na vseh grand tourih v letošnjem letu. Dramatično pa je bilo tudi zadnji dan, ko se je skupina šestih kolesarjev na čelu z Remcom Evenepoelom odločila za skok iz glavnine in zdržala vse do konca. Junak zaključnega šprinta v Madridu je postal lastnik zelene majice Kaden Groves.

Primož Roglič, Jonas Vingegaard, Vuelta 2023
Sportal "Sobivanje Jonasa in Primoža je zdaj oteženo, ampak daleč od tega, da bi bilo nemogoče"
Primož Roglič Sepp Kuss Jonas Vingegaard
Sportal Roglič, Jonas in Kuss spregovorili o dvomih

Podrobnejše dogajanje v zadnji etapi Vuelte:

Cilj - junak zaključnega šprinta je postal Kaden Groves in upravičil sloves najboljšega šprinterja na Vuelti. Ob koncu se je šesterica ubežnikov začela spogledovati in glavnina se je nemudoma približala. Remco Evenepoel je imel dovolj čakanja in je začel šprintati, za njim pa je šel Groves, ki je imel na koncu največ moči in je vknjižil tretjo etapno zmago. 

Osrednji junak Vuelte je tudi uradno Sepp Kuss, ki je postal četrti Američan, ki je osvojil grand tour. Jonas Vingegaard je osvojil drugo, Primož Roglič tretje mesto in zaokrožil uspeh Jumbo-Visme, ki se lahko pohvali tudi z zgodovinsko trojno zmago na vseh treh grand tourih. Roglič je osvojil Giro, Vingegaard Tour de France, Kuss zdaj še Vuelto. V veliko pomoč pri pohodu do velikega zmagoslavja na Vuelti je imel tudi Jan Tratnik, ki se je vnovič izkazal za odličnega pomočnika. 

Veselje v taboru Jumbo-Visme | Foto: Alenka Teran Košir Veselje v taboru Jumbo-Visme Foto: Alenka Teran Košir "Ne, še vedno bom ista oseba. Sprememba razumljivo je. Dobil sem veliko spominov, še vedno jih podoživljam in bo še trajalo. Pred nami je zabava. Družina in prijatelji so tukaj. Posebno bo, da bom z vsemi tukaj: moštvenimi kolegi, vso ekipo," je Kuss povedal, da se po tej zmagi ne bo spremenil, in dodal, da je užival v dnevu, a hkrati tudi trpel, ker so ubežniki navili takšen tempo.

Kako so si razdelili majice na Vuelti? Rdeča za najboljšega na dirki torej pripada Seppu Kussu, zelena po točkah Kadenu Grovesu, pikčasta za najboljšega na gorskih ciljih Remcu Evenepoelu in bela za najboljšega mladega kolesarja Juanu Ayusu, najboljša ekipa pa je Jumbo-Visma.

Rezultati 21. etape

Results powered by FirstCycling.com

2,7 km do cilja - drama tudi zadnji dan. Glavnina se ne da. Nekaj sekund jih loči od ubežnikov.

4 km do cilja - ubežnikom bo, kot kaže, uspelo. Glavnina zaostaja 12 sekund.

5,5 km do cilja - ubežniki so začeli zadnji krog po Madridu. Njihova prednost je 16 sekund.

10 km do cilja - ubežniki se ne dajo. Še vedno imajo prednost, ki znaša 14 sekund.

21. etapa Vuelta | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O. 17 km do cilja - prednost je 23 sekund. Bo šesterici uspelo?

23 km do cilja - prednost šestih ubežnikov znaša 27 sekund. Med ubežniki so Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), Nico Denz, Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty) in Kaden Groves (Alpecin).

26 km do cilja - prednost ubežnikov na čelu z Remcom Evenepoelom pred glavnino znaša 19 sekund.

37 km do cilja - Remco Evenepoel je prav tako skočil iz glavnine. Kaden Groves je šel za njim, prav tako trije kolesarji Ineos Grenadiers Kim Heiduk, Omar Fraile in Filippo Ganna.

40 km do cilja - Nico Denz, Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) in Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty) so po letečem cilju napadli.

44 km do cilja - Kaden Groves, lastnik zelene majice, je osvojil leteči cilj. Remco Evenepoel bi moral osvojiti etapo, Groves pa ne bi smel biti med prvimi sedmimi, če bi želel Avstralcu vzeti majico za najboljšega po točkah.

60 km do cilja - parade je konec, kolesarji bodo čez sedem kilometrov začeli krožno vožnjo po Madridu. Čaka jih devet krogov. Glavnina je v celoti skupaj.

93 km do cilja - kolesarji Jumbo-Visme imajo posebne drese, na katerih je mogoče jasno razbrati, da so v letošnjem letu osvojili vse tri grand toure. Izstopajo torej rožnata (Giro), rumena (Tour de France) in rdeča (Vuelta), ki so v čast zmagovalcem Primožu Rogliču, Jonasu Vingegaardu in Seppu Kussu. Le zadnji je, razumljivo, danes oblečen v rdečo majico najboljšega na Vuelti.

17.14 - pozdravljeni, ljubiteljice in ljubitelji kolesarstva. Dogaja se zadnja etapa na Vuelti. Osrednji junak Sepp Kuss bo tudi danes kolesaril v rdeči majici vodilnega, v Madridu nekaj po 20. uri pa ga bodo okronali za skupnega zmagovalca. Zelena majica po točkah pripada Kadenu Grovesu, pikčasta za najboljšega na gorskih ciljih Remcu Evenepoelu in bela za najboljšega mladega kolesarja Juanu Ayusu, najboljša ekipa pa je Jumbo-Visma.

Napoved pred etapo

Za Jumbo-Vismo bo danes prazničen dan. Po zmagoslavju Primoža Rogliča na Giru in Jonasa Vingegaarda na dirki Tour de France bo v španski prestolnici za kralja Vuelte okronan še Sepp Kuss. Člani nizozemskega moštva so pokorili vse tekmece na grand tourih in imajo nadvlado nad vsemi, zato se šefom razumljivo smeji.

Zadnji dan bo sprva namenjen fotografiranju osrednjih junakov Vuelte, povsem za konec pa se bodo ekipe udarile še za zadnjo etapno zmago, v kateri pričakujemo ciljni šprint. Nekaj preglavic bi lahko povzročila kakšna ploha, ki je napovedana v zgodnjepopoldanskem času in bi lahko navlažila cesto, kar ni dobrodošlo za kolesarje.

Vse skupaj se bo začelo ob 17.14, kolesarji pa bodo morali opraviti le s 101,5 kilometra dolgo traso. Večji del jo bodo vozili po ulicah Madrida, saj bodo morali devetkrat opraviti s 5,8 kilometra dolgim krogom. V zaključni fazi bo tudi nekaj tehničnih odsekov, zadnja ravnina pa bo dolga 1,1 kilometra.

In kdo so favoriti za etapno zmago? Kaden Groves (Alpecin Deceuninck) je najhitrejši kolesar na dirki, vendar se je večkrat že pokazalo, kako moraš imeti v zaključkih tudi nekaj sreče. Jasno je, da bo osvojil zeleno majico za najboljšega po točkah, želi pa si tretjega etapnega uspeha.

Primož Roglič Sepp Kuss Jonas Vingegaard
Sportal Junak Kuss se je zahvalil Rogliču, šef ekipe ponosen

Juan Sebastián Molano (UAE Emirates) je naslednji v vrsti, ki bi lahko prekrižal načrte Avstralcu. Tu je še Alberto Dainese, ki se je dobro znašel v 19. etapi in prijetno presenetil. Zaradi vetra, ki naj bi pihal od zadaj, bi lahko bil šprint pogodu tudi močnejšim kolesarjem, kot je Filippo Ganna, ki se je na Vuelti že preizkusil v zaključku.

Okoli 20. ure zvečer bomo dobili odgovor na to vprašanje, jasno pa je že, kdo vse bo osvojil majice.

Rdeča za najboljšega na dirki pripada Seppu Kussu, zelena po točkah Kadenu Grovesu, pikčasta za najboljšega na gorskih ciljih Remcu Evenepoelu in bela za najboljšega mladega kolesarja Juanu Ayusu, najboljša ekipa pa je Jumbo-Visma.

Vrstni red po 20. etapi

Results powered by FirstCycling.com

 

Ne spreglejte