SiolNET. Sportal Kolesarstvo
5,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dirka po Španiji, 16. etapa

Roglič po izjemnem šprintu še povišal skupno prednost!

5,24

termometer

Vuelta20: 16. etapa Primož Roglič Magnus Cort Nielsen
Primož Roglič ima pred predzadnjo etapo Vuelte 45 sekund prednosti pred Richardom Carapazom. Foto: Luis Angel Gomez ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je z drugim mestom v 16. etapi Dirke po Španiji še za malenkost povečal vodstvo v skupnem seštevku, dobil je namreč bonifikacijske sekunde. Pred Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers) ima zdaj 31-letni Kisovčan 45 sekund prednosti. Etapne zmage se je veselil Danec Magnus Cort Nielsen (EF Pro Cycling).

Zmagovalec 162-kilometrske etape od Salamance do Cuidad Rodriga je torej Danec Cort Nielsen, ki je bil v ciljnem šprintu nekoliko močnejši od Rogliča, ta pa je tekmecem spet pokazal, da je za zaključek letošnje Vuelte zadržal še veliko moči. S šestimi sekundami bonifikacije za drugo mesto je Kisovčan še povečal prednost v skupnem seštevku na 45 sekund pred Carapazom in 53 pred Britancem Hughom Carthyjem (EF pro Cycling).

Zadnji kilometer 16. etape:

Roglič si je danes želel zmage, pa mu je v ciljnem šprintu pred kolo zapeljal Portugalec Rui Costa, zaradi česar je izgubil nekaj hitrosti in se moral zadovoljiti z drugim mesto. Sprva tretjeuvrščenega Portugalca so komisarji zaradi nevarnega šprinta kaznovali in ga potisnili na 32. mesto. Tretje mesto je pripadlo Smithu (Mitchelton-Scott).

Jutri bodo imeli Rogličevi tekmeci še zadnjo priložnost za napad na rdečo majico, sobotna 17. etapa pa bo naporna. Začela se bo v Sequerosu in po 178,2 kilometra dirkanja končala na Covatilli.

Kolesarji bodo morali premagati šest kategoriziranih vzponov, od tega tri tretje kategorije ter po enega druge, prve in posebne kategorije. Te je prav ciljni vzpon na Covatillo, dolg je 11,4 kilometra s povprečnim naklonom 7,1 odstotka. Najtežji je srednji del, zadnjih sedem kilometrov vzpona pa povprečje znaša nekaj nad osem odstotkov.

Izidi 16. etape:

1. Magnus Cort Nielsen (Dan) EF Pro Cycling 4;04:35
2. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma
3. Dion Smith (NZl) Mitchelton-Scott
4. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team
5. Richard Carapaz (Ekv) Ineos Grenadiers
6. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe
7. Dorian Godon (Fra) AG2R la Mondiale
8. Michael Valgren (Dan) NTT Pro Cycling
9. Jasha Sütterlin (Nem) Team Sunweb
10. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana) isti čas

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma 64;20:31
2. Richard Carapaz (Ekv) Ineos Grenadiers + 0:45
3. Hugh Carthy (VBr) EF Pro Cycling 0:53
4. Daniel Martin (Irs) Israel Start-Up Nation 1:48
5. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team 3:29
6. Wout Poels (Niz) Bahrain McLaren 6:21
7. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe 7:20
8. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team 8:45
9. Aleksandr Vlasov (Rus) Astana Pro Team 8:54
10. David De la Cruz Melgarejo (Špa) UAE Team Emirates 9:29

Dirka po Španiji, potek 16. etape:

Cilj: o zmagovalcu etape je odločal ciljni šprint, dobil ga je Danec Magnus Cort Nielsen, Roglič pa je bil drugi in seveda zanesljivo tudi ubranil rdečo majico vodilnega na Vuelti. Še več, z bonifikacijskimi sekundami je prednost pred Carapazom povečal na 45 sekund.

2 km do cilja: tudi Cavagna je ujet, glavnina z vsemi favoriti je strnjena in pripravljena na zaključni obračun.

5 km do cilja: Cavagna še kar vztraja v vodstvu, prikolesaril si je že več kot 20 sekund prednosti, zdaj pa mu, kot kaže, zmanjkuje moči in vozi le še 13 sekund pred glavnino. Roglič se drži Carapaza in pazi tudi na preostale potencialno nevarne tekmece v boju za rdečo majico.

17 km do cilja: glavnina, v kateri so narekovanje tempa prevzeli kolesarji Movistarja, je ujela še Stannarda, Cavagna pa se še ne pusti in vztraja v vodstvu s kakšnimi 14 sekundami prednosti.

25 km do cilja, leteči cilj, Serradilla del Llano:

1. Robert Stannard (Mitchelton-Scott) 4 točke/3 bonifikacijske sekunde
2. Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) 2/2
3. Jorge Arcas (Movistar) 1/1

35,4 km do cilja: Stannard in Cavagna sta El Robledo prečkala 23 sekund pred glavnino, ki pa je zaradi ostrega tempa, ki so ga diktirali kolesarji Ineosa, močno razredčena. Roglič se drži Carapaza, še vedno pa ima ob sebi nekaj močnih pomočnikov.

Gorski cilj, El Robledo:

1. Robert Stannard (Mitchelton-Scott) 10 točk
2. Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) 6
3. Luis Angel Mate (Cofidis) 4
4. Rui Costa (UAE Team Emirates) 2
5. Rob Power (Sunweb) 1

39 km do cilja: ubežna skupina je razpadla, v vodstvu zdaj vztrajata le še Cavagna in Stannard, Goossens in Madrazo sta popustila, glavnina pa se je vodilnima približala na vsega 33 sekund. Do vrha El Robleda imajo le še slabe štiri kilometre.

46 km do cilja: na klancu, na katerem najstrmejši deli dosegajo 12 %, je popustil še Jesus Ezquerra (Burgos-BH) in zdaj za vodilnim kvartetom zaostaja že 20 sekund. Vodilni imajo pred glavnino le še 1:25 naskoka. Primož Roglič se v družbi kolegov iz Jumbo-Visme vozi v ospredju glavnine, na čelu te pa so kolesarji Ineosa z zelenim Richardom Carapazom. Favoriti danes ne kažejo interesa za kakšen napad, bržčas varčujejo moči za jutrišnjo zahtevno etapo, ki bo ponudila še zadnjo priložnost za napad na vodilnega Kisovčana pred nedeljskim zaključkom letošnje Vuelte. 

50 km do cilja: kolesarji se že vzpenjajo na El Robledo (1.130 m.n.v., 11,7 km vzpona pri 3,8 % povprečnega naklona), klanec prve kategorije. Prednost ubežne peterice se je skrčila na 1:46,  tudi Juan Felipe Osorio (Burgos-BH) se je pridružil glavnini.

68 km do cilja: ubežniki so vrh El Portilla dosegli 3:29 pred glavnino, Osorio se vozi minuto za vodilnimi, a še vztraja v begu. Kolesarji so zdaj na dolgem in tehničnem spustu. Roglič se vozi mirno, obkrožen z moštvenimi kolegi, ki pazijo na vse najnevarnejše tekmece slovenskega prvaka.

Gorski cilj, Puerto El Portillo:

1. Robert Stannard (Mitchelton-Scott) 5 točk
2. Kobe Goossens (Lotto Soudal) 3
3. Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) 1

80 km do cilja: na klancu se je v težavah znašel Kolumbijec Osorio in zaostal za vodilno skupino (+ 0:29). Glavnina se vzpenja s 4:40 zaostanka za čelom dirke, sicer pa so kolesarji v drugi uri etape prevozili 39,8 kilometra.

85 km do cilja: kolesarji so že na prvem kategoriziranem vzponu dneva, ubežniki 4:04 pred glavnino. 

95 km do cilja: vodilna šesterica se s štirimi minutami in pol prednosti pred glavnino približuje prvemu vzponu dneva. El Portilo (1.240 m.n.v., 13,8 km vzpona s povprečnim naklonom 4,4%) je klanec druge kategorije.

120 km do cilja: Amezqueta in Smit sta obupala in se pridružila glavnini, šesterica vodilnih pa ima zdaj 5:05 prednosti. V prvi uri etape so kolesarji prevozili 40,1 kilometra.

130 km do cilja: Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), Robert Stannard (Mitchelton-Scott), Kobe Goossens (Lotto Soudal) in Jesus Ezquerra (Burgos-BH) so ujeli Angela Madraza in Juana Felipeja Osoria (Burgos-BH) na čelu dirke, 1:12 za njimi vozita še Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA) in Willie Smit (Bugos-BH), glavnina z vsemi nosilci majic pa ima zdaj že 5:37 zaostanka za vodilnimi.

138 km do cilja: v lov za vodilnima se je podalo še nekaj kolesarjev. Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) se jima je že skoraj pridružil, poskušajo še Robert Stannard (Mitchelton-Scott), Kobe Goossens (Lotto Soudal), Jesus Ezquerra (Burgos-BH) in Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA).

Rogličevi kolegi pri Jumbo-Vismi danes spet budno pazijo na svojega kapetana, kot eden njegovih najboljših pomočnikov v gorah poleg vselej izvrstnega Američana Seppa Kussa se je na tej Vuelti izkazal mladi, 23-letni Danec Jonas Vingegaard, dobra forma pa je presenetila tudi njega samega.

"Trudim se le pomagati Primožu, tukaj v Španiji pa nisem presenetil le javnosti in ekipe, pač pa tudi sebe. Vem, da sem sposoben dobro dirkati, ko sem v najboljši formi, nisem pa pričakoval, da bom v tako dobro formi. Danes pričakujemo bitko, delali se bodo ešaloni, težko bo in stresno," je povedal pred etapo.   

142 km do cilja: Madrazu se je pridružil še njegov klubski kolega Juan Felipe Osorio. Kolumbijec in Španec imata 58 sekund prednosti pred glavnino.   

Tudi danes kolesarjem nagaja veter, zaradi česar tudi prvi del etape pred klanci ne bo preprost, pričakuje vodilni Roglič. "Prvih 35 kilometrov bo kar zahtevnih, ostati moramo zbrani. Kasneje tudi pričakujem nekaj akcije, saj nimamo več prav veliko dni do konca. Potruditi se moramo po najboljših močeh," je prirediteljem dirke povedal pred etapo.

146 km do cilja: takoj po štartu so se začeli napadi, majhno prednosti si je za zdaj privozil le Angel Madrazo (Burgos-BH). Španec vozi kakšnih 10 sekund pred glavnino.

Štart: malo po 13. uri so kolesarji prepeljali "kilometer nič" v Salamanci in začeli 16. etapo letošnje Vuelte. Preizkušnje tokrat ni začel Španec Luis Leon Sanchez, iz njegovega moštva Astana so sporočili, da je bil v odstop "prisiljen iz osebnih razlogov". Etapo je tako začelo 144 kolesarjev.

Petkov kolesarski dan na Vuelti se bo končal predvidoma nekaj čez 17. uro v Ciudad Rodrigu.

Pred etapo

Primož Roglič Sportal Roglič vesel, da je bilo dneva konec

Vuelta 16 etapa Foto: A.S.O.

Na razgibani trasi bo slovenski šampion Primož Roglič (Jumbo-Visma) branil 39 sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers). Čeprav bosta dva vzpona predstavljala izziv, pa ni pričakovati, da bi kdo od tekmecev ogrozil Kisovčana pri branjenju rdeče majice.

Primož Roglič Sepp Kuss Sportal Za Rogliča zlata vredna ameriška pomoč s slovenskim pridihom

Puerto El Portillo ima predznak gorskega cilja II. kategorije, a ni pretirano zahteven. Puerto El Portillo ima predznak gorskega cilja II. kategorije, a ni pretirano zahteven. Foto: A.S.O.

Prvi gorski cilj v 16. etapi bo Puerto El Portillo, ki ima težavnostni predznak II. kategorije (13,8 km/4,4-odstotni naklon). A tudi drugi Puerto El Robledo, ki bo sicer I. kategorije, ne bo prezahteven. Le na krajšem delu se bo naklonina povzpela prek deset odstotkov, a pa ne bo predstavljala pretežke ovire.

V soboto bodo imeli tekmeci več manevrskega prostora, saj bo na sporedu zadnja gorska etapa pred nedeljsko parado šampionov do Madrida.

Skupni vrstni red pred 16. etapo:

 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                 60:19:41
 2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)            + 0:39
 3. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                    0:47
 4. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)          1:42
 5. Enric Mas (Špa/Movistar)                            3:23
 6. Wout Poels (Niz/Bahrain-McLaren)                    6:15
 7. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)           7:14
 8. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                   8:39
 9. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana)                       8:48
10. David de la Cruz (Špa/UAE Team Emirates)            9:23

THUMB - roglič Sportal Roglič preživel najdaljši dan na Vuelti

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 43
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin