Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2024,
17.49

Osveženo pred

2 uri, 9 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10
Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Primož Roglič Primož Roglič

Natisni članek

Petek, 30. 8. 2024, 17.49

2 uri, 9 minut

Dirka po Španiji, 13. etapa (Lugo–Puerto de Ancares, 176 km)

Primož Roglič zablestel na brutalnem klancu, rdeča majica vse bližje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10
Primož Roglič, Vuelta 2014 | Primož Roglič je pridobil skoraj dve minuti proti vodilnemu Benu O'Connorju. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je pridobil skoraj dve minuti proti vodilnemu Benu O'Connorju.

Foto: Guliverimage

Slovenski šampion Primož Roglič je v 13. etapi Dirke po Španiji odščipnil minuto in 55 sekund v primerjavi z vodilnim Benom O'Connorjem. Ta na zaključnem vzponu ni mogel slediti ostremu tempu člana Red Bull - BORE - hansgrohe, ki zdaj za rdečo majico zaostaja le še minuto in 21 sekund. Junak dneva je postal Michael Woods.

"Danes sem bil na pravi strani. Kar lahko naredim, je to, da vplivam nase," je po veliki interni zmagi med favoriti za končen uspeh na Vuelti ob prihodu v cilj dejal Primož Roglič. Slovenski kolesar se je na zaključnem vzponu odpeljal preostalim favoritom in jih iz metra v metra puščal za seboj.

Kot zadnji ni mogel več slediti njegovemu tempu Enric Mas, ki je v skupnem seštevku tik za njim. Na koncu je izgubil 58 sekund v primerjavi z Rogličem, Ben O'Connor pa kar minuto in 55 sekund. Po 13. etapi je tako Rogla od rdeče majice vodilnega oddaljen zgolj še minuto in 21 sekund, medtem ko Mas na tretjem mestu za vodilnim zaostaja tri minute in eno sekundo.

"Najprej bom užival. Lepo je pridobiti čas in se dobro peljati. Težko je še vedno. Grem dan za dnem," je o tem, ali mu je to v spodbudo, v pogovoru za Eurosport dejal Roglič in s tem dal vedeti, da še vedno čuti posledice padca na Dirki po Franciji: "Ne počutim se povsem samozavestno, bili smo malce zadržani. Zato moramo iti dan za dnem."

O'Connor je bil "skuhan"

Da je bilo danes zelo težko, je izpostavil še vedno vodilni O'Connor: "Skuhan sem bil. Ko je Primož napadel, sem že odpadel. Kontroliral sem se. Nisem mogel več."

Njegov naskok kopni iz etape v etapo, česar se dobro zaveda tudi sam. In po njegovih besedah je razbrati, da bi se lahko od rdeče majice poslovil v nedeljo: "Ne vem, kako bo. Na Granadi sem se počutil dobro, zdaj se ne več. En dan bom še v rdeči majici. Bomo videli, kako bo šlo v nedeljo."

Podrobneje, 13. etapa:


Cilj: Michael Woods (Israel - Premier Tech) je zmagovalec 13. etape Vuelte. Drugi je bil Mauro Schmidt, tretji pa Marc Soler. Primož Roglič se je na zaključnem vzponu otresel tekmecev v skupni razvrstitvi in v cilj prišel s skoraj dvema minutama prednosti pred vodilnim Benom O'Connojem. Debelih 58 sekund je za Roglo zaostal tudi Enric Mas.

Results powered by FirstCycling.com

700 m do cilja: Woods pelje zaključne metre etape, zadaj pa je pestro. Roglič, Kuss in Mas so se odpeljali naprej, O'Connor pa ne more držati tega tempa.

1,7 km do cilja: Woods se pelje etapni zmagi naproti, zadaj pa je narekovanje tempa v glavnini prevzela Red Bull - BORA - Hansgrohe. Dirka po Španiji 13. etapa profil | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.

4,8 km do cilja: Woods je napadel, Schmidt je nekaj časa še držal priključek, preostala trojica pa jima na zaključnem vzponu ne more slediti. Glavnina je 15 minut in pol zadaj, tempo pa narekuje ekipa Movistarja.
 


Dirka po Španijia 13. etapa zaključni vzpon | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O.
7 km do cilja: Peterica, ki jo sestavljajo Wout van Aert, Marc Soler, Michael Woods, Sam Oomen in Mauro Schmidt, vztraja v ospredju, glavnina pa je še vedno daleč zadaj, v njej pa vse mirno.

26 km do cilja: Ubežniki so že na vzponu na Puerto de la Lumeras, v skupini pa se vrstijo napadi, a odpeljal se ni še nihče. Glavnina zaostaja 17 minut.

42 km do cilja: Ubežna skupina se je razbila na dva dela. Victor Campanaerts je ob napadu s seboj potegnil Wouta van Aerta, Maura Schmidta in Simona Guglielmija, a zadnji je kmalu odpadel. Vodilna trojica ima pol minute prednosti pred drugimi, glavnina pa je že skorajda 16 minut zadaj.

61 km do cilja: Razlika med ubežniki in glavnino se je povzpela že na 14 minut.

89 km do cilja: Prednost ubežnikov pred glavnino znaša že več kot 12 minut. Rdeča majica sicer ni v nevarnosti, saj med ubežniki še najmanj zaostaja José Felix Parra (Kern Pharma). Njegov zaostanek pred etapo je znašal nekaj več kot 30 minut.



105 km do cilja: Prednost ubežnikov pred glavnino še naprej narašča. Znaša že skoraj deset minut.

118 km do cilja: Prednost ubežnikov pred glavnino je narasla že na dobrih osem minut. V vodilni skupini je še vedno 23 kolesarjev. Wout van Aert, ki je prišel prvi na prvi vzpon dneva, je prišel tudi vodstvo v gorski razvrstitvi. Zdaj ima tri točke pred Adamom Yatesom.


141 km do cilja: Ubežniki so že opravili s prvim vzponom. Njihova prednost pred glavnino se še veča. Ta znaša že več kot štiri minute. Na prvi vzpon Alto Campo de Arbre so najhitreje prišli Wout van Aert (Visma-Lease a Bike), Jay Vine (UAE Team Emirates) in Sylvain Moniquet (Lotto Dstny).

143 km do cilja: Kolesarji so že na prvem vzponu. V ospredju je 24 kolesarjev, ki imajo dobro minuto in pol prednosti pred glavnino. Xabier Isasa (Euskaltel-Euskadi) je kmalu za tem izpadel iz vodilne skupine.


163 km do cilja: Ustvarila se je skupina 18 kolesarjev, ki si je pred glavnino ustvarila minuto prednosti.
Začetek 13. etape:
Kosarji so se podali na zanimivo 13. etapo Dirke po Španiji. Že takoj na začetku je napadlo sedem kolesarjev.

Napoved pred etapo

Veliko scenarijev je v igri za današnjo izjemno zahtevno 13. etapo. Vuelta je namreč letos zelo nepredvidljiva. Veliko smo že videli in veliko zagotovo še bomo. Morda že v današnji etapi od Luga do Puerta de Ancaresa, ki bo dolga 176 kilometrov in ima predznak gorska.

Naporen dan se bo začel malce pred 13. uro, kmalu pa bo prišel na vrsto prvi kategorizirani gorski cilj. Alto Campo de Arbre je gorski cilj III. kategorije v dolžini pet kilometrov in s povprečnim 5,8-odstotnim naklonom. Naslednji bo prišel na vrsto vzpon na Alto o Portel, ki ima predznak II. kategorije. Dolg bo 7,7 kilometra, povprečni naklon pa bo znašal 5,4 odstotka.

Največje dogajanje lahko pričakujemo od 125. kilometra naprej, ko bo najprej sledil nekategoriziran vzpon v dolžini 3,5 kilometra in 4,8-odstotnim povprečnim naklonom. Puerto de Llumeras bo predzadnji vzpon dneva in ima predznak II. kategorije. Dolg bo 6,6 kilometra (5,9 odstotka). Na njem se bodo delile še bonifikacijske sekunde. Od tega trenutka bodo imeli kolesarji pred seboj še 20 kilometrov trase.

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič se ni odločil za skok, zablestel mladi Španec

Sledil bo spust in brutalni ciljni vzpon na Puerto de Ancares, ki bo dolg 7,5 kilometra in bo imel povprečni 9,3-odstotni naklon. A ta številka nekoliko zamegli dejansko sliko težavnosti. V prvih dveh kilometrih veliko težav kolesarji ne bodo imeli, saj se cesta ne bo korenito dvignila.

Zaključni pekel petkovega dne, kjer se bodo med favoriti premešale karte

Zato pa bo zgodba povsem drugačna v zadnjih sedmih kilometrih dneva. Kar trikrat bo naklon 15-odstoten. Zadnjih pet kilometrov vožnje bo potekal na cesti z 11-odstotnim povprečnim naklonom in bo imel nekaj serpentin. Zadnja dva kilometra bosta še težja.

In danes lahko pričakujemo novo mešanje kart med vodilnimi v skupnem seštevku, saj se bodo na ciljnem vzponu lahko naredile velike razlike. Vendarle se utrujenost iz dneva v dan povečuje, zato takšni vzponi predstavljajo posebno težko oviro.

V skupnem seštevku je še vedno vodilni Ben O'Connor, ki ima pred Primožem Rogličem prednost 3:16. Tretji je Španec Enric Mas, s katerim sta dobro sodelovala v sredini etapi, v kateri sta trenutno vodilnemu odščipnila več kot 30 sekund. Španec je na letošnji izvedbi Vuelte v dobri formi in zna se zgoditi, da bi prav danes na težkem delu skušal napasti tudi našega prvaka.

Obeta se zelo zanimiv dan na Dirki po Španiji in lepa uvertura v naporen konec tedna, ki se bo zaključil v nedeljo z vzponom ekstra kategorije Cuitu Negru – kolesarji se bodo povsem ob koncu dvignili za več kot 1.600 višinskih metrov, ciljni vzpon pa bo dolg 18,9 kilometra s povprečnim 7,4-odstotnim naklonom (približno tri kilometre pred ciljem bo naklon celo 24-odstoten).

Tadej Pogačar Jonas Vingegaard
Sportal Agent Tadeja Pogačarja razkril, kdaj bo Slovenec napadel zadnji Grand Tour

Skupni vrstni red pred 13. etapo

 1. Ben O'Connor (Avs/Decathlon AG2R)               47:37:35
 2. Primož Roglič (Slo/Red Bull - BORA - hansgrohe)       + 3:16
 3. Enric Mas (Špa/Movistar)                            3:58
 4. Richard Carapaz (Ekv/EF Education - EasyPost)         4:10
 5. Mikel Landa (Špa/Soudal Quick-Step)                 4:40
 6. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             5:23
 7. Florian Lipowitz (Nem/Red Bull - BORA - hansgrohe)      5:29
 8. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates)                  5:30
 9. Felix Gall (Avt/Decathlon AG2R)                 isti čas
10. George Bennett (Avs/Israel-Premier Tech)            5:46

Ne spreglejte