Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2024,
18.03

Osveženo pred

1 ura, 31 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,28
Primož Roglič Primož Roglič Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 18.03

1 ura, 31 minut

Dirka po Španiji, 12. etapa (Ourense–Manzaneda, 137,4 km)

Primož Roglič se ni odločil za skok, zablestel mladi Španec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,28
Primož Roglič | Primož Roglič in preostali favoriti za skupno zmago so si ogrevali noge pred težkim koncem tedna. | Foto Guliverimage

Primož Roglič in preostali favoriti za skupno zmago so si ogrevali noge pred težkim koncem tedna.

Foto: Guliverimage

V 12. etapi Dirke po Španiji je zasijal 23-letni Španec Pablo Castrillo (Kern Pharma), ki je na zaključnem vzponu skočil iz skupine ubežnikov in se veselil velike zmage. V boju za skupno zmago na Vuelti se ni zgodilo nič. Lahko pa pričakujemo, da se bo veliko dogajalo v naslednjih treh dneh, saj so na sporedu izjemno težke etape – zlasti nedeljska. Primož Roglič za vodilnim Benom O'Connorjem tako še vedno zaostaja s 3:16.

Podrobneje 12. etapa Vuelte:

Cilj - 23-letni Pablo Castrillo (Kern Pharma) je zmagovalec 12. etape. V glavnini je bilo danes mirno. V zaključku se ni nihče odločil za skok. Očitno kolesarji pogledujejo proti napornemu koncu tedna, ki sledi. V petek in nedeljo sta namreč zelo zahtevni etapi. Zlasti nedeljska, ki se bo končala z izjemno zaključnim vzponom ekstra kategorije v dolžini 18,9 kilometra s povprečno 7,4-odstotno naklonino. Tri kilometre pred ciljem bo naklon celo 24-odstoten. 

Primož Roglič za vodilnim Benom O'Connorjem na drugem mestu tako še vedno zaostaja 3:16.

Results powered by FirstCycling.com

1,3 km do cilja - Španec Pablo Castrillo (Kern Pharma) je pred veliko zmago.

3,7 km do cilja - Za zdaj je še vedno sam v ospredju Pablo Castrillo (Kern Pharma). Četverica ima za njim 27 sekund zaostanka. V glavnini se nič ne dogaja. Na čelu so kolesarji Decathlon AG2R rdečega Bena O'Connorja.

Dirka po Španiji 12. etapa | Foto: 6,1 km do cilja Pablo Castrillo (Kern Pharma) ima 30 sekund prednosti pred najbližjimi zasledovalci. V glavnini z rdečo majico je še mirno.

Ciljni vzpon na gorsko postajo Manzenada. | Foto: Ciljni vzpon na gorsko postajo Manzenada. 10 km do cilja - Pablo Castrillo (Kern Pharma) je odskočil iz skupine ubežnikov, ki so se začeli gledati med seboj.

11,5 km do cilja - Glavnina je zmanjšala zaostanek na 7:10.

15 km do cilja - Ubežniki so začeli z zadnjim vzponom, ki je tudi edini kategoriziran. Na čelu glavnine so kolesarji ekip Red Bull - BORA - hansgrohe in Decathlon AG2R. Slednji imajo v svojih vrstah rdečega Bena O'Connorja, prvi najbližjega zasledovalca Primoža Rogliča. Zaostanek se je zmanjšal na 8:05.

20 km do cilja - Kolesarji v glavnini so začeli hitreje vrteti pedale. Zaostanek za ubežniki se je posledično zmanjšal na 8:27. Še malo in začel se bo zaključni vzpon v dolžini 15,9 km (4,7-odstotni povprečni naklon). V zaključku bi lahko prišlo do napada v glavnini, saj je naklon ceste tudi 12-odstoten.

37 km do cilja - Prednost ubežnikov se je povzpela na več kot deset minut. Trenutno znaša 10:02.

53 km do cilja - Nič novega na trasi. Prednost ubežnikov narašča in zdaj znaša 9:40. Harold Tejada (Astana) je pred današnjo etapo za rdečo majico zaostajal 17:32.

60 km do cilja - Zmagovalca današnje etape bomo dobili iz ubežne deseterice, ki ima 8:46 prednosti. Zanimivo bo videti, kako se bodo zaključnega klanca lotili favoriti za skupno zmago na Vuelti.

70 km do cilja - Glavnina za ubežniki zaostaja 7:44.

82 km do cilja - Deseterica ubežnikov ima pred glavnino že 6:24 prednosti. Dva zasledovalca medtem zaostaja dve minuti, a je videti, da sta odnehala z lovom za ubežniki. Povprečna hitrost je do zdaj znašala 42,4 km/h.

86 km do cilja - Glavnina je spustila beg, da se je odpeljal. Za ubežniki zaostaja 4:15. Harold Tejada (Astana) je v skupnem seštevku najboljši med ubežniki in je za rdečo majico pred današnjim dnem zaostajal 17 minut in 32 sekund.

93 km do cilja - Deveterici se je priključil Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers). Prednost ubežnikov znaša 44 sekund. Michael Woods (Israel Premier) in Laurens Huys (Arkéa-B&B Hotels) sta tik za petami ubežnikom.

100 km do cilja - Zaostanek glavnine za devetimi ubežniki znaša 24 sekund.

109 km do cilja Marc Soler (UAE Team Emirates), Oscar Rodriguez (Ineos Grenadiers), Mauri Vansevenant (T-Rex Quick-Step), Carlos Verona (Lidl-Trek), Mauro Schmid (Jayco AlUla), Louis Meintjes (Intermarché-Wanty), Max Poole (DSM-Firmenich-PostNL), Harold Tejada (Astana Qazaqstan) in Pablo Castrillo (Kern Pharma) so prišli v beg. Prednost pred glavnino znaša 15 sekund. Iz ozadja se skušajo ubežnikom priključiti še drugi kolesarji.

110 km do cilja - "Ekipa je naredila odlično delo. Fantje so bili močni. Nismo povsem načrtovali takšnega scenarija. Skupaj smo sestavili nekaj lepega in dobro se je razpletlo," se je Primož Roglič pred etapo dotaknil včerajšnjega dne in pogledal proti naslednjim štirim, ki so zelo zahtevni: "Dali bomo vse od sebe in bomo videli, kako bo šlo."

116 km do cilja - Glavnina je spet skupaj. Povprečna hitrost znaša 44,6 km/h.

120 km do cilja - Naslednji so poizkusili Edoardo Affini (Visma-Lease a Bike), Mathis Le Berre (Arkéa-B&B Hotels) in Reuben Thompson (Groupama-FDJ).

14.35 - Tudi poizkus Wouta van Aerta je bil hitro končan.

14.30 - Wout van Aert je napadel po desetih kilometrih. Že pred tem so bili poizkusi bega, a so bili v kali zatrti.

14.10 - Z zaprto vožnjo se je začela današnja nekoliko krajša 137,4 km dolga etapa. A to ne pomeni, da bo lahka, četudi vsebuje le en kategoriziran klanec, ki bo prišel na vrsto povsem za konec. Vseskozi bo šla namreč trasa gor in dol - višinskih metrov bo prek 3000. Zadnji klanec bo dolg 15,9 km in bo imel povprečni 4,7-odstotni naklon, a bodo vmesni deli z večjimi nakloni, kjer bi se lahko zgodili tudi napadi med vodilnimi.

14.00 – Pozdravljeni ljubitelji in ljubiteljice kolesarstva. Danes je na Vuelti nov dan, v katerem bodo morali veliko moči pokazati tisti kolesarji, ki jih zanima skupna zmaga. Med njimi tudi Primož Roglič. Povsem za konec dneva bodo imeli kolesarji pred seboj vzpon I. kategorije v dolžini 15,9 km s povprečnim naklonom 4,7 odstotka vse do ciljne črte na 1491 m nadmorske višine. Nevtralizirana vožnja se bo začela ob 14.10.

Napoved pred etapo

Kolesarji bodo morali opraviti z nekaj manjšimi vzponi, najtežji del pa jih čaka prav pred koncem, saj se bodo na cilj povzpeli na gorsko postajo Manzaneda. Zadnji kategoriziran vzpon je dolg 15,9 km s povprečnim naklonom 4,7 odstotka vse do ciljne črte na 1491 m nadmorske višine.

Primož Roglič se v 12. etapo podaja kot drugi v skupni razvrstitvi španske pentlje, a je v boju za rdečo majico v torek Benu O'Connorju (Decathlon AG2R) odščipnil 37 sekund. Ker bo danes na sporedu etapa podobnega sloga, bo to nova priložnost za 34-letnega Kisovčana, da zmanjša zaostanek.

O'Connor zaenkrat še ima 3:16 minute naskoka pred Rogličem, tretji pa je po torkovi etapi Španec Enric Mas (Movistar), ki zaostaja 3:58 minute.

Etapa se bo začela ob 14.19, organizatorji pa najboljše v cilju na vrhu Manzanede pričakujejo okoli 18. ure.

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič je proti vodilnemu Benu O'Connorju zmanjšal zaostanek
Isaac del Toro
Sportal Tudi obetavni Mehičan iz Pogačarjeve ekipe pozitiven na covid-19
padec
Sportal Nesrečni Italijan zaradi divjih jelenov moral predčasno končati Vuelto
Vuelta Wout van Aert
Sportal Ubežniku van Aertu še tretja etapna zmaga, težak, a miren dan za Rogliča
Primož Roglič
Sportal Rogličev trener: Primož dirka z bolečinami in te ne bodo izginile kar tako

 

Ne spreglejte