Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2024,
12.14

Osveženo pred

3 ure, 2 minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,54
Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji COVID-19 Isaac Del Toro

Natisni članek

Sreda, 28. 8. 2024, 12.14

3 ure, 2 minuti

Zakaj je covid-19 stalnica na tritedenskih kolesarskih dirkah?

Tudi obetavni Mehičan iz Pogačarjeve ekipe pozitiven na covid-19

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,54
Isaac del Toro | V ekipi UAE Emirates se z okužbo s covidom-19 spopada mladi Mehičan Isaac del Toro, a za zdaj ostaja na dirki. | Foto Guliverimage

V ekipi UAE Emirates se z okužbo s covidom-19 spopada mladi Mehičan Isaac del Toro, a za zdaj ostaja na dirki.

Foto: Guliverimage

Virus covid-19 se še vedno vztrajno širi v karavani Dirke po Španiji. Potem ko se je včeraj zaradi simptomov poslovil Laurens de Plus (Ineos Grenadiers), dan prej Harold Martín López iz ekipe Astana, pred nedeljsko etapo Joao Almedia, eden glavnih favoritov za zmago na Vuelti, in danes še Patrick Konrad (Lidl-Trek) in Thymen Arensman (Ineos), se je na listi okuženih znašel tudi njegov moštveni kolega pri ekipi UAE Emirates Isaac del Toro.

Primož Roglič
Sportal V živo: padec Carapaza, Primož Roglič na svojem terenu, oči so uprte vanj

Mladi Mehičan Isaac del Toro, ki naj bi na Dirki po Španiji, njegovi prvi tritedenski dirki, nabiral predvsem izkušnje, se je po poročanju ESPN prav tako okužil s covid-19, a ostaja na dirki.

20-letni kolesar je bil po osmi etapi visoko v skupni razvrstitvi, nakar je v 9. etapi, na dan, ko je dirko zapustil Joao Almeida, njun moštveni kolega Adam Yates pa je dobil etapo, povsem popustil, v cilj pripeljal več kot pol ure za Yatesom in močno zdrsnil na lestvici. Trenutno je z zaostankom 38:46 minute na 36. mestu.

Da je razlog za slabšo predstavo okužba s covid-19, je Tomás Gil, eden od vodij ekipe, potrdil v pogovoru za ESPN. Ker ima zelo blage simptome, so se v ekipi odločili, da kolesar dirko nadaljuje. Del Toro se je očitno že včeraj bolje počutil, saj je v cilj pripeljal s favoriti. 

Da je strah prisoten, je pokazal tudi Primož Roglič, ki se je na start 9. etape pripeljal z zaščitno masko in priznal, da je v karavani kar precej okužb.

Covid je bi prisoten tudi na letošnjem Touru, kjer so organizatorji zaradi večjega števila okužb celo zaostrili varnostne protokole in zapovedali nošenje zaščitnih mask v mešanih conah, na podelitvah in pred avtobusi ekip. V Pogačarjevi ekipi UAE Emirates so zaradi koronavirusa na Touru izgubili Španca Juana Ayusa, v Astani je brez pomembnega pomočnika Michaela Morkova ostal britanski sprinterski as Mark Cavendish. Zbolel je tudi Tom Pidcock in zapustil dirko, medtem ko je njegov izkušenejši moštveni kolega Geraint Thomas kljub pozitivnemu testu ostal v boju za rumeno majico. Zaradi posledic covida je Sepp Kuss, pomembni pomočnik ekipe Visma v gorskih etapah, ostal brez mesta v ekipi za Tour in še bi lahko naštevali.

Ali so torej kolesarji na tritedenskih dirkah še posebej na udaru, kar zadeva okužbe s covidom, ali pa se nam tako le zdi? Vprašanje smo naslovili na UKC Ljubljana, kjer nam je doc. dr. Mateja Logar, dr. med. iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, v odgovoru zapisala, da je glede na naravo kolesarjenja, ker na etapah pogosto kolesarijo v skupini, verjetnost prenosa večja kot pri individualnih športih. "Sam napor pa nima posebnega vpliva na obolevnost," poudarja Logarjeva.

Preberite še:

padec
Sportal Nesrečni Italijan zaradi divjih jelenov moral predčasno končati Vuelto
Vuelta Wout van Aert
Sportal Ubežniku van Aertu še tretja etapna zmaga, težak, a miren dan za Rogliča
Primož Roglič
Sportal Rogličev trener: Primož dirka z bolečinami in te ne bodo izginile kar tako
Wout Van Aert Primož Roglič
Sportal Kdo so največji zaslužkarji po prvem tednu Dirke po Španiji? Vodilni Avstralec šele četrti na lestvici.
Ne spreglejte