Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2022,
17.21

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

2

Natisni članek

Quick-Step Alpha Vinyl Remco Evenepoel UAE Emirates Jan Polanc Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Četrtek, 1. 9. 2022, 17.21

1 leto, 7 mesecev

Dirka po Španiji, 12. etapa (Salobreña−Peñas Blancas, 192,7 km)

Carapaz zmagal, Polanc četrti, Roglič ob Evenepoelu in Masu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

2

Jan Polanc, Vuelta 22 | Jan Polanc se je danes izkazal s četrtim mestom v etapi, v skupnem seštevku je napredoval na odlično deveto mesto. | Foto Guliverimage

Jan Polanc se je danes izkazal s četrtim mestom v etapi, v skupnem seštevku je napredoval na odlično deveto mesto.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec 12. etape 77. Dirke po Španiji je Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Jan Polanc (UAE Emirates) je bil četrti. Primož Roglič (Jumbo-Visma) je v cilj prišel skupaj z Belgijcem Remcom Evenepoelom (Quick-Step Alpha Vinyl) in Špancem Enricom Masom (Movistar) 7:39 za zmagovalcem. Roglič v skupnem seštevku ostaja drugi, 2:41 za Evenepoelom, med deseterico pa se je zdaj prebil Polanc, z osmimi minutami zaostanka je deveti.

"Ja, kar dolg klanec je bil, kajne? Ampak je v redu, bil sem zraven, gremo naprej. Počutim se bolje, danes so bili občutki dobri, upam, da se bom še popravil. Definitivno bomo nekaj morali poskusiti, saj zaostajamo v skupnem seštevku. Moramo se priključiti, čaka pa nas še dolga pot," je po etapi dejal Primož Roglič, ki v skupnem seštevku Vuelte ostaja na drugem mestu, 2:41 za Evenepoelom.

Mladi Belgijec je imel danes pred zaključnim vzpnom nekaj težav, tudi padel je.  Zdrsnil je na na spolzkem cestišču, a z nekaj odrgninami hitro spet ujel glavnino, ki ga je športno počakala. "Videl sem, kako so pred mano padli," je dogodek opisal 32-letni Kisovčan in dodal: "Nekaj podobnega se mi je zgodilo lani in nikoli ni dobro, ko padeš. Te ceste so zelo spolzke, prav vidiš, kako se bleščijo."

Jutri je na sporedu ravninska 13. etapa od Ronde do Montille (168,4 km), v kateri bodo najbrž med sabo obračunali najboljši sprinterji. Konec tedna pa prinaša nove zahtevne gorske preizkušnje.

Primož Roglič: Definitivno bomo nekaj morali poskusiti, saj zaostajamo v skupnem seštevku. Moramo se priključiti, čaka pa nas še dolga pot. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Primož Roglič: Definitivno bomo nekaj morali poskusiti, saj zaostajamo v skupnem seštevku. Moramo se priključiti, čaka pa nas še dolga pot. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Dirka po Španiji, potek 12. etape: 

Cilj: Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) je zmagovalec 12. etape 77. Vuelte! Nizozemec Wilco Kelderman (Bora-Hansgrohe) je bil drugi, tretji Španec Marc Soler, četrti pa Slovenec Jan Polanc (oba UAE Emirates)! Primož Roglič je z Remcom Evenepoelom in Enricom Masom prišel v cilj 7:39 za zmagovalcem, pri vrhu skupnega seštevka tako ni sprememb.

Izidi 12. etape:
1. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers) 4;38:26
2. Wilco Kelderman (Niz/Bora-Hansgrohe) + 0:009
3. Marc Soler (Špa/UAE Team Emirates) 0:24
4. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates) 0:26
5. Marco Brenner (Nem/Team DSM) 0:34
6. Elie Gesbert (Fra/Team Arkea Samsic) 0:56
7. Jay Vine (Avs/Alpecin - Deceuninck) 1:12
8. Carl Fredrik Hagen (Nor/Israel - Premier Tech) 1:23
9. James Shaw (VBr/EF Education - Easy Post) 3:04
10. Matteo Fabbro (Ita/Bora - Hansgrohe) 3:17
...
17. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 7:39
...

Skupni vrstni red (12/21):
1. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step) 44;25:09
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                 + 2:41
3. Enric Mas (Špa/Movistar)                          3:03
4. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)   4:06
5. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                4:53
6. Wilco Kelderman (Niz/Bora - Hansgrohe) 6:28
7. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                   6:56
8. Joao Almeida (Por/UEA Team Emirates)              7:18
9. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 8:00
10. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)        8:05
...

1,5 km do cilja - Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) napada etapno zmago! Osem minut za Ekvadorcem se vozi rdeči Remco Evenepoel, drži se ga še nekaj favoritov, tudi Primož Roglič in Enric Mas.

2 km do cilja - Polanc je izgubil stik z Gesbertem, Keldermanom in Brennerjer, Carapaz je napadel. 

3 km do cilja - Gesbert je napadel še enkrat in se odpeljal v vodstvo, nekaj metrov za njim vozijo Kelderman, Carapaz, Brenner in Polanc, nosilec pikčaste majice Jay Vine je izgubil stik. V skupini favoritov se Roglič kot klop drži Evenepoela, temu pa je preostal le še en pomočnik.

4 km do cilja - Gesbert je s skokom še bolj razredčil vodilno skupino, z njim so se odpeljali Kelderman, Vine in Carapaz, Polanc, Brenner in Hagen sledijo, Marc Soler pa je odpadel. Favoriti so več kot devet minut za omenjenimi.

5 km do cilja - Polanc se v osredju še drži moštvenega kolega Marca Solerja, medtem je iz skupine favoritov skočil domačin Dani Navarro.

6 km do cilja - Harper se je iztrošil, Roglič je ostal sam, Evenepoel ima ob sebi še dva moštvena kolega. Slabih devet minut pred favoriti se bori skupina ubežnikov s Polancem.

8 km do cilja - V vodstvu vztrajajo še Polanc, Kelderman, Carapaz, Vine, Soler, Hagen, Fabbro, Gesbert, Brenner in Shaw, pred prav tako vse redkejšo skupino favoritov okoli rdeče majice imajo spet nekaj večjo prednosti, 8:54. Rogličev kolega Chris Harper zdaj diktira tempo na čelu skupine favoritov. 

9 km do cilja - Rohan Dennis je opravil svoje, na čelu glavnine je zdaj Movistar (Carlos Verona), Evenepoel s tempom, ki ga narekujejo njegovi tekmeci, nima nobenih težav, tudi Roglič se za zdaj mirno vozi za rdečo majico. Vodilna skupina s Polancem je 8:45 pred favoriti. 

10 km do cilja - Dennis še narekuje oster tempo na čelu glavnine, prednost vodilnih je padla na 8:50.

13 km do cilja - Na prvem strmejšem delu zaključnega vzpona se je na čelo glavnine postavil Avstralec Rohan Dennis (Jumbo-Visma), Remco Evenepoel in njegovi kolegi se vozijo takoj za njim. 9:14 pred glavnino se ubežna skupina še naprej redči. Jan Polanc še drži priključek.

15 km do cilja - Glavnina se je vzpona lotila 9:50 za ubežniki, na njenem čelu so razvrščeni kolesarji Evenepoelove ekipe Quick-Step, blizu prežijo Primož Roglič in "Jumbovci". Bo danes prišlo do spopada med Belgijcem in Slovencem?

17 km do cilja - Vodilna skupina na klancu že razpada, Jan Polanc se za zdaj drži odlično.

19 km do cilja - Začel se je zaključni vzpon na Penas Blancas, kolesarji se bodo povzpeli na 1.270 m. n. v. Najstrmejši del klanca ima kar 15-odstotni naklon. Vodilna skupina s Polancem ima 10:40 prednosti pred glavnino.

21 km do cilja - Kolesarji so prispeli v Estepono, ubežniki vzdržujejo 10:50 pred glavnino. Vsak čas se bodo zapodili v klanec. Remco Evenepoel je bil po padcu precej razburjen, zdaj je varno v glavnini. 

Je danes dan Richarda Carapaza?

30 km do cilja - Kolesarji so prispeli v Marbello, kmalu jih čaka začetek zaključnega vzpona 12. etape, 19-kilometrski Penas Blancas (I. kategorija, 6,7-odstotni povprečni naklon). Prednost ubežnikov je medtem padla na 10:36. Belgijec Louis Vervaeke (Quick-Step Alpha Vinyl Team) je počakal na glavnino, v vodstvu tako ostaja še 31 kolesarjev. 

37 km do cilja - Ubežniki − vseh 32 je spet skupaj − zdaj vozijo že 11:25 pred glavnino, v tej sta spet tudi Evenepoel in Van Wilder.

52 km do cilja - Na nekategoriziranem klancu je iz ubežne skupine pobegnil Italijan Samuele Battistella (Astana-Qazaqstan), ki zdaj vozi 47 sekund pred zasledovalci in že skoraj 9:30 pred glavnino. Po treh urah etape je povprečna hitrost karavane še vedno velika, 44,5 km/h.

Remco Evenepoel je padel, s kolegom iz moštva Quick-Step Alpha Vinyl) Ilanom Van Wilderjem zdaj lovi glavnino.

71 km do cilja - Vodilna dvaintrideseterica z Janom Polancem zdaj vozi že več kot sedem minut (7:11) pred glavnino, pobeg danes vsekakor lahko uspe. 

80 km do cilja - Prednost ubežnikov še kar raste, presegla je že šest minut (6:14).

To so favoriti za zmago v današnji etapi po oceni algoritma NTTpredictor:

"Že pogrešamo Juliana"
Italijanski kolesar moštva Quick-Step Alpha Vinyl Fausto Masnada se je pred današnjo etapo razgovoril o včerajšnjem šoku, ko je padel in se poškodoval njihov as Julian Alaphilippe. "Ga že pogrešamo. Doživel je grd padec, po radiu smo slišali, da je odstopil. To je bila res neprijetna novica za ekipo. Ampak danes je nov dan. Poskusili bomo dirkati kar najbolje. Sam se bom trudil pomagati Remcu, vse dokler imam v telesu vsaj atom moči. Šest nas je ostalo, da branimo rdečo majico. Ne bo lahko, ampak smo zelo motivirani."  

Tukaj je še zanimiv povzetek včerajšnje etape:

95 km do cilja - Ubežniki še povečujejo prednost, ta je že presegla pet minut (5:07), hitrost pa je ves čas izjemna, v prvih dveh urah etape povprečno kar 47,4 km/h.

99 km do cilja - Kolesarji so prispeli v Malago, ubežniki so prednost pred glavnino povečali na 3:42. Tekmovalci še vedno drvijo, povprečna hitrost karavane je v tem trenutku nekaj čez 46 km/h.

120 km do cilja - Prednost dvaintrideseterice ubežnikov se je ustalila pri dobrih treh minutah (3:19), v prvi uri etape pa je bila povprečna hitrost karavane kar 47,3 km/h.

Jan Polanc je drugi najvišje uvrščen ubežnik v skupnem seštevku, Kelderman je prvi:
 - Wilco Kelderman (Niz/Bora-Hansgrohe), 21. mesto, + 14:04
- Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates), 23., 15:13
- Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers), 24., 19:26  

Ubežna skupina 32 kolesarjev:
Jumbo-Visma: TeunissenAG2R
Citroën: Champoussin
Astana-Qazaqstan: Battistella, Lutsenko
Bahrain Victorious: Zambanini
Bora-Hansgrohe: Fabbro, Kelderman
EF Education-EasyPost: Caicedo, Shaw
Ineos Grenadiers: Carapaz
Intermarché-Wanty-Gobert: Bakelants
Israel Premier Tech: Bevin, Goldstein, Hagen
Movistar: Oliveira, Rojas
Quick-Step Alpha Vinyl: Vervaeke
BikeExchange-Jayco: Craddock
Team DSM: Brenner, Hvideberg
Trek-Segafredo: Tiberi
UAE Team Emirates: Soler, Oliveira, Polanc
Alpecin-Deceuninck: Taminiaux, Vermeersch, Vine
Burgos-BH: Diaz Gallego
Euskaltel-Euskadi: Canal, Iturria
Arkea-Samsic: Gesbert, Owsian

133 km do cilja - Velika ubežna skupina 32 kolesarjev, med katerimi je tudi slovenski kolesar Jan Polanc, ima že tri minute prednosti pred glavnino. 

156 km do cilja - V ospredju se je vzpostavila večja skupina 32 kolesarjev, v kateri so zastopane skoraj vse ekipe na letošnji Vuelti. Manjkajo samo kolesarji iz ekip Groupama - FDJ, Kern Pharma, Cofidis in Lotto Soudal. Med večjimi imeni med ubežniki so tudi Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe) in Marc Soler (UAE Emirates) ter njegov moštveni kolega Jan Polanc.

12.34 - V Salobreni na jugu Španije se je s kilometrom nič ob 12.34 začela 12. etapa Dirke po Španiji. Kolesarje na cilju na vzponu Penas Blancas pričakujemo med 17.16 in 17.46. Do cilja je "samo" še 193 kilometrov.

Na startni listi je samo še 148 kolesarjev, dva, Santiago Buitrago Sanchez iz ekipe Bahrain-Victorious in Boy van Poppel (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux), sta se zaradi okužbe z novim koronavirusom poslovila pred začetkom današnje etape. 

Kmalu po zamahu startne zastavice so se začeli napadi, a so za zdaj še neuspešni. 

Kaj prinaša 12. etape Dirke po Španiji? 

Drugi teden Vuelte bo danes pokazal zobe s ciljnim klancem prve kategorije Penas Blancas (1.270 m. n. v, 19 km vzpona s 6,7-odstotnim povprečnim naklonom), a to bo bolj ali manj ogrevanje pred izjemno zahtevnim koncem tedna, ki prinaša dve epski gorski etapi.

Športni direktor pri Jumbo-Vismi: Priložnosti bo treba izkoristiti

Addy Engels
, eden od športnih direktorjev v ekipi Jumbo-Visma, v zaključku današnje etape pričakuje oster boj med favoriti za skupno razvrstitev. "Zadnji vzpon je dolg (19 km) in izjemno naporen. Etapa bo dolga (192,7 km) in spet bo vroče," je Engels komentiral za klubsko spletno stran.

"Čaka nas precej drugačen zaključni klanec, kot smo jih do zdaj videli na letošnji Vuelti. Pričakujem, da se bo za etapno zmago udarila skupina ubežnikov. Nadzorovanje dirke postaja vse bolj zapleteno, več ekip je izgubilo že kar nekaj svojih kolesarjev. Pričakujem, da se bo nekaj zgodilo med kolesarji v skupni razvrstitvi. Priložnosti, ki se bodo ponudile, bo treba izkoristiti," je odločen Engels. "Tudi konec tedna bo zelo težak, ne bom pa rekel že vnaprej, da je to tisto, na kar čakamo."

Julian Alaphilippe
Sportal Sveže novice o stanju nesrečnega Francoza Alaphilippa

Danes bodo v ospredju spet favoriti za skupno zmago. Čeprav bo dobrih 170 kilometrov 12. etape pretežno ravninskih in bo kolesarje le tu in tam malce prebudil kakšen nekategoriziran klanec, bo konec zahteven. Penas Blancas ima povprečni naklon 6,7 odstotka, a tudi dele, kjer naklonina presega deset odstotkov.

Vuelta22, trasa 12. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Včeraj je vodilni na dirki, Belgijec Remco Evenepoel, izgubil enega najmočnejših pomočnikov na zahtevnih klancih, Francoza Juliana Alaphilippa, ki je padel in letošnjo Vuelto končal v bolnišnici. Nosilec rdeče majice že od devete etape pogreša tudi Pietra Serryja, tako mu bo danes v pomoč le še pet moštvenih kolegov pri Quick-Step Alpha Vinylu. 

Tudi Primož Roglič, zmagovalec zadnjih treh Vuelt, je ostal brez dveh pomembnih članov Jumbo-Visme. Še posebej boleča je zanj izguba Američana Seppa Kussa, ki se je v zadnjih letih izkazal za nepogrešljivega pomočnika v gorah. Kuss je letošnjo špansko pentljo končal pred deveto etapo, tedaj se je počutil slabo in ni prišel na start.  

Covid ne miruje

Kot smo zdaj že dodobra navajeni, tudi danes pred začetkom etape iz ekip prihajajo informacije o novih okužbah z novim koronavirusom. Tokrat je spet na vrsti ekipa Bahrain-Victorious, ki je zaradi pozitivnega covid testa ostala brez Santiaga Buitraga Sancheza, ki ima blažje simptome covida. Vsi ostali testi v ekipi so bili negativni. Ekipa BV bo danes startala s šestimi kolesarji.

Covid je udaril tudi po ekipi Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux, kjer so ostali brez Boya van Poppela, ki je bil v skupni razvrstitvi dirke povsem zadnji. To je že 23. odstop zaradi covida.

Tretja žrtev novega koronavirusa danes je bil Avstralec Callum Scotson (Team BikeExchange - Jayco).

Primož Roglič, Vuelta22
Sportal Primož Roglič: Remco je trenutno na drugi ravni

Roglič za Evenepoelom v skupnem seštevku zaostaja dve minuti in 41 sekund, če bo imel Belgijec slab dan, lahko Zasavec to razliko hitro stopi. Če se bo sam počutil dobro, seveda. Morda poskusi že danes. "Nismo se še predali. Primož se bo boril do konca, na Vuelto ni prišel po drugo mesto," je včeraj povedal športni direktor Jumbo-Visme Grischa Niermann.

Penas Blancas

Vuelta22, trasa 12. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

V petek bo za kolesarje spet manj naporen dan s 168,4 kilometra dolgo ravninsko etapo, sobota in nedelja pa prinašata spektakel v gorah. Sobotna 14. etapa bo imela cilj na Sierra de la Pandera (I. kategorija), nedeljska 15 pa na Alto Hoya de la Mora, ki bo z 2.512 metri nadmorske višine najvišja točka letošnje Vuelte. 

Kaden Groves, Vuelta22
Sportal Avstralcu sprinterski spopad, udarec za Evenepoela, izgubil je pomočnika

Skupni vrstni red (11/21):

1. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step)              39:39:04
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                 + 2:41
3. Enric Mas (Špa/Movistar)                          3:03
4. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)           3:55
5. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                4:53
6. Joao Almeida (Por/UEA Team Emirates)              6:45
7. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)                   6:50 
8. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)         7:37
9. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroën) 7:46
10. Thymen Arensman (Niz/DSM) 8:44
...
23. Jan Polanc (Slo/UEA Team Emirates)               15:13
...

Vuelta22, trasa 12. etape | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

 

Ne spreglejte