Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 9. 2020,
12.45

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,57

2

Natisni članek

Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Polanc Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Nedelja, 6. 9. 2020, 12.45

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 9. etapa (Pau - Laruns, 153 km)

Zgodovinski dan na Touru: Roglič v rumeni majici, Pogačar do etapne zmage!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,57

2

Primož Roglič | Primož Roglič je tik pred tem, da obleče rumeno majico. | Foto Reuters

Primož Roglič je tik pred tem, da obleče rumeno majico.

Foto: Reuters

Slovenski kolesar Primož Roglič je spisal zgodovino. Kot prvi Slovenec je oblekel rumeno majico vodilnega na sloviti Dirki po Franciji. Izjemen dan je zaokrožil fenomenalni Tadej Pogačar, ki je v ciljnem šprintu skupaj z Rogličem prišel do velike etapne zmage. K sreči se je njuno bližnje srečanje na vrhu zadnjega gorskega cilja končalo brez padca.

V živo, Dirka po Franciji, 9. etapa (Pau - Laruns, 153 km)

Cilj

1. Tadej Pogačar (UAE Emirates)
2. Primož Roglič (Jumbo Visma)

3. Marc Hirschi (Team Sunweb)
4. Egan Bernal (Ineos Grenadiers)
5. Mikel Landa (Bahrain McLaren)

Skupni vrstni red po 9. etapi

1. Primož Roglič (Jumbo Visma) 38;40:01
2. Egan Bernal (Ineos Grenadiers) +0:21
3. Guillame Martin (Cofidis) 0:28
4. Romain Bardet (Ag2R La Mondiale) 0:30
5. Nairo Quintana (Arkea - Samsic) 0:32
6. Rigoberto Uran (EF Pro Cycling) 0:32
7. Tadej Pogačar (UAE Emirates) 0:44

"Ne vem, noro je po težkem dnevu zmagati dirko. Hvala moštvenim kolegom, ki so dobro opravili delo. Vesel sem, da sem zmagal. Skušal sem pridobiti čas v generalni razvrstitvi. 300 metrov pred ciljem sem se odločil. V igri je bilo še nekaj sekund in etapna zmaga. Ne vem, kaj se je zgodilo. Šel sem na polno," je po največjem uspehu kariere dejal vsega 21-letni Tadej Pogačar, ki je trem zmagam na Vuelti zdaj dodal še etapni uspeh na dirki vseh dirk.

1,5 km do cilja - Marc Hirchi ujet. Primož Roglič in Tadej Pogačar v lovu celo za etapno zmago.

3,5 km do cilja - Marc Hirschi ima le še 14 sekund prednosti pred četverico Primož Roglič, Tadej Pogačar, Mikel Landa in Egan Bernal

12 km do cilja - Primož Roglič, Tadej Pogačar, Mikel Landa in Egan Bernal je četverica, ki lovi Marca Hirschija. TA ima

18 km do cilja - Gorski cilj I. kategorije Col de Marie Blanque, na katerem so se delile bonifikacijske sekunde.

1. Marc Hirschi 8 sekund
2. Primož Roglič 5 sekund
3. Tadej Pogačar 2 sekundi

Zaradi 5 bonifikacijskih sekund je Primož Roglič v skupnem seštevku prehitel Adam Yatesa v boju za rumeno majico.

18 km do cilja - Drama na vrhu prelaz Col de Marie Blanque. Primož Roglič in Tadej Pogačar sta skočila v lovu za bonifikacijske sekunde, na vrhu pa skoraj padla, potem ko je mladi Pogačar pogledoval nazaj in se zapletel v rojaka. K sreči sta oba ostala na kolesu.

18,8 km do cilja - Romain Bardet je priključil peterici, v kateri sta Primož Roglič in Tadej Pogačar. Marc Hirschi ima le še 1:12 prednosti.

19,5 km do cilja - Tadej Pogačar je še tretjič skočil. Primož Roglič mu pri strmem vzponu drži, kakor tudi Mikel Landa in Egan Bernal in Richie Porte.

20 km do cilja - Tadeju Pogačarju lahko sledijo le Primož Roglič, Mikel Landa in Egan Bernal. Adam Yates ne drži tempa in je virtualno že izgubil rumeno majico. Včeraj mu jo je na koncu uspelo zadržati. četverici se je pridružil še 

20,4 km do cilja - Tadej Pogačar tako kot včeraj misli resno. Skočil je. V ozadju ga lovi Jumbo-Visma. Tempo ditkira Tom Dumoulin.

21 km do cilja - Marc Hirschi (Team Sunweb) ima do vrha vzpona še 3 kilometre, njegova prednost znaša 2:15. Rogličeva Jumbo-Visma še naprej v ospredju glavnine.

23 km do cilja - Marc Hirschi ima še 2:51 prednost, v glavnini z rumeno majico pa neizprosen tempo diktirajo člani ekipe Jumbo Visme.

29 km do cilja - Pred kolesarji je še zadnji težji del dneva, gorski cilj I. kategorije, ki sliši na ime Col de Marie Blanque (7,7 km - 8,6%). Zaključne tri kilometre je res strm.Vrstni red pred zadnjim gorskim ciljem v današnji v boju za pikčasto majico (najboljši na gorskih ciljih) je sledeč.

1. Benoît Cosnefroy (Ag2r La Mondiale), 36 točk
2. Nans Peters (Ag2r La Mondiale), 31
3. Ilnur Zakarin (CCC Team), 25
4. Toms Skujins (Trek-Segafredo), 24
5. Quentin Pacher (B&B Hotels-Vital Concept), 20
6. Marc Hirschi (Team Sunweb), 16

klanca deveta etapa | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

38 km do cilja - Gorski cilj III. kategorije Col d'Ichère

1. Marc Hirschi (Team Sunweb)

Švicar je zdaj edini ubežnik, saj je glavnina ujela preostale kolesarje, ki so skušali bežati. Prednost Hirschija znaša 4:16.

Matej Mohorič (Bahrain McLaren): "Zadnji klanec je zelo strm. Zna se narediti razlika, če bodo favoriti brez pomočnikov. Danes lahko pričakujemo kakšen napad."

48 km do cilja - V glavnini diktira tempo ekipa Jumbo-Visme Primoža Rogliča, ki za ubežnikom Marcom Hirschijem zaostaja 4:30. Zato pa je vse bližja ubežna skupina, ki je med Hirschijem in glavnino z rumeni majico. Le še 20 sekund jih loči.

59 km do cilja - Marc Hirschi (Team Sunweb) ima že 4:10 prednosti.

68 km do cilja - Kaj pravi Primož Roglič o današnji etapi?

"Bomo videli, kaj bodo pripravili ostali. Akcija na zadnji klanec," je dal Primož Roglič (Jumbo-Visma) za nacionalno televizijo vedeti, kdaj bo postalo napeto v deveti etapi in na vprašanje, če je rumena majica aktualna, dodal: "Bomo videli. To so sladke skrbi. Od štarta osredotočen in imeti vse pod nadzorom."

Marc Hirschi je sam v ospredju. | Foto: Reuters Marc Hirschi je sam v ospredju. Foto: Reuters

75 km do cilja - Gorski cilj III. kategorije Col de Soudet

1. Marc Hirschi (Team Sunweb)
2. David Gaudu (Groupama-FDJ)

Švicar Hirschi ima prednost 3:!2

78 km do cilja - Povprečna hitrost Marca Hirschija na vzponu je bila 19,8 km/h, zasledovalci so jo imeli 19,3 km/h, skupina z rumeno majico pa 19 km/h.

83 km do cilja - Moštveni kolega Tadeja Pogačarja pri UAE Emirates Fabio Aru je odstopil.

84 km do cilja - Gorski cilj I. kategorije Col de la Hourcere

1. Marc Hirschi (Team Sunweb)
2. Omar Fraile (Astana)
3. David Gaudu (Groupama-FDJ)
4. Warren Barguil (Arkéa-Samsic)
5. Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers)
6. Daniel Martínez (EF Pro Cycling)

Prednost Hirschija pred glavnino je 1:40, najbližji zasledovalci (Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Davide Formolo (UAE Team Emirates), Sébastien Reichenbach (Groupama-FDJ), David Gaudu (Groupama-FDJ), Daniel Martínez (EF Pro Cycling), Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), Omar Fraile (Astana)) pa zaostajajo 1:23. Thibaut Pinot ima spet težave. Za skupino z rumeno majico zaostaja minuto. Cesta pri spustu je mokra, saj je nedolgo nazaj padal dež.

89 km do cilja - Na prvi gorski cilj je pobegnil Marc Hirschi (Team Sunweb), ki je imel na začetku Toura belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Zdaj jo nosi naš Tadej Pogačar (UAE Emirates). Hirschiju je sprva sledil Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), vendar je bil zanj tempo Avstrijca prehud. Njegova prednost znaša 42 sekund.

91 km do cilja - Mickäel Chérel (Ag2r La Mondiale), Marc Hirschi (Team Sunweb), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), David de la Cruz (UAE Team Emirates), Thibaut Pinot, David Gaudu, Sébastian Reichenbach (Groupama-FDJ), Carlos Verona (Movistar Team), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Wout van Aert (Jumbo-Visma),Dylan Van Baarle (Ineos Grenadiers), Pierre Rolland (B&B Hotels-Vital Concept), Bauke Mollema (Trek) so del ubežne skupine na Col de la Hourcère.

97 km do cilja - Na začetku vzpona so bili številni kolesarji aktivni. Med njimi tudi Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), ki je včeraj izgubil veliko časa.

99 km do cilja - Madouas, Erviti, Benoot, Hirschi, Andersen, Barthe so ujeli Cavagno. Kolesarji so začeli z vzponom na Col de la Hourcère (I. kategorija, povprečni naklon 8,8 %).

102 km do ciljaRémi Cavagna (Deceuninck–Quick-Step) se je uspel odlepiti od vseh tekmecev in si je prikolesaril nekaj prednosti.

110 km do cilja - V začetnih kilometrih je glavnina z rumeno majico zajezila vse poizkuse bega. Očitno se obeta izjemno razburljiva etapa. Zlasti na zadnjem gorskem cilju, na katerem se bodo delile bonifikacijske sekunde, bi lahko prišlo do napetih trenutkov. Tempo pa je prehud za Fabia Aruja, ki že dodobra zaostaja. Povprečna hitrost do tega trenutka je 48,5 km/h.

120 km do cilja - Julian Alaphilippe je bil eden istih, ki je hotel pobegniti. Razvil je hitrost 73 km/h, a glavnina nadzira.

125 km do cilja - Prvi gorski cilj I. kategorije Col de la Hourcere je bil na trasi Toura leta 1995, vendar je bila takrat dirka nevtralizirana, ker je dan pred tem umrl Fabio Casartelli in so kolesarji vozili počasen tempo.

klanca deveta etapa | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O. 140 km do cilja - Štirje kolesarji so včeraj odstopili s Toura, potem ko so se poškodovali. Diego Rosa (Arkéa-Samsic) ima zlomljeno ključnico, Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling) težave s kolenom, William Bonnet (Groupama-FDJ) je še trpel za poškodbo po padcu v prvi etapi, Lilian Calmejane (Total Direct Energie) pa si še ni opomogel po padcu pred Tourom.

149 km do cilja - "Koronavirus je še vedno tukaj. Radi bi prišli do Pariza. Prosim, nosite maske in držite razdaljo. To je zelo pomembno," je rekel moštveni kolega Primoža Rogliča pri Jumbo Vismi Tom Dumoulin o navijačih. Na sobotni etapi smo lahko namreč videli, kako so se navijači v velikem številu zbrali na prelazu, nekateri pa niso nosili mask. Vsi kolesarji bodo v ponedeljek testirani, ali so pozitivni na covid-19 ali ne.

12.30 štart – Dirka po Franciji, 9. etapa (Pau - Laruns, 153 km)

Kolesarji so se podali na 153 kilometrov dolgo poti, ki bo šla čez pet kategoriziranih klancev, enega četrte, dveh tretje in dveh prve kategorije.

Pred etapo

Letošnji Tour po tej etapi zapušča jug Francije in Pireneje, naslednja priložnost za hribolazce bo šele v drugi polovici prihodnjega tedna, ko se karavana približa Alpam, dotlej pa bodo na svoj račun prišli šprinterji, ki ta konec tedna močno trpijo.

Še en pester dan

Danes bo v zadnji Pirenejski etapi nadvse pestro, najprej, že na devetem kilometru etape, čaka ogrevalni vzpon četrte kategorije na Cote d'Artguelouve (273 m.n.v., 2,3 kilometra klanca s povprečnim naklonom 4,5 %), na 69. kilometru etape pa bo že vrh prelaza Hourcere, ki spada v prvo kategorijo (1.440 m.n.v., 11,1 km, 8,8%). Po krajšem spustu sledi še vzpon na Col de Soudet (III. Kat, 1.540 m.n.v., 3,8 km, 8,5 %), pa nato dolga pot v dolino, preden se na 112. kilometru cesta spet dvigne proti prelazu d'Ichere (III. Kat, 674 m.n.v., 54,2 km, 7 %), pa spet spust in nato "plezanje" na Col de Marie Blanque prve kategorije (1.035 m.n.v., 7,7 km, 8,6 %). Sledi spust do cilja.

TDF - profil devete etape | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

Etapa se bo začela ob 12:35, kot vselej jo bomo pospremili v živo.

Skupni vrstni red po 8. etapi:

1. Adam Yates (VBr) Mitchelton-Scott   34;44:52
2. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma + 0:03
3. Guillaume Martin (Fra) Cofidis             0:09
4. Romain Bardet (Fra) AG2R la Mondiale            0:11
5. Egan Bernal  (Kol) Ineos Grenadiers  0:13
6. Nairo Quintana (Kol) Team Arkea-Samsic       0:13
7. Miguel Angel Lopez (Kol) Astana Pro Team    0:13
8. Rigoberto Uran (Kol) EF Pro Cycling   0:13
9. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates          0:48
10. Enric Mas  (Špa) Movistar Team        1:00

45. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                      32:03 
96. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)              1:23:57
124. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott)                   1:42:50

Preberite še:

Sportal Rekorden vzpon Pogačarja, zamujena priložnost Rogliča?
Primož Roglič - tdf20
Sportal Še ena izjemna predstava Pogačarja, Britanec rešil rumeno majico pred Rogličem
Urška Žigart
Sportal Urška Žigart je zaradi svojega Tadeja Pogačarja nervozna
Primož Roglič
Sportal Kakšen je skrivnostni Roglič? "Nikoli nisem slišal, da bi se pritoževal." #video
Ne spreglejte