Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 9. 2020,
17.45

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,26

4

Natisni članek

Luka Mezgec Jan Polanc Matej Mohorič Matej Mohorič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Sobota, 5. 9. 2020, 17.45

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 8. etapa (Cazeres sur Garonne–Loudenvielle, 141 km)

Še ena izjemna predstava Pogačarja, Britanec rešil rumeno majico pred Rogličem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,26

4

Primož Roglič - tdf20 | Primož Roglič je tudi v osmi etapi obdržal odličen položaj v skupnem seštevku, rumene majice Adama Yatesa ni resno napadel, za Britancem ima še vedno tri sekunde zaostanka. | Foto Reuters

Primož Roglič je tudi v osmi etapi obdržal odličen položaj v skupnem seštevku, rumene majice Adama Yatesa ni resno napadel, za Britancem ima še vedno tri sekunde zaostanka.

Foto: Reuters

Osma etapa letošnje Dirke po Franciji je postregla s tremi zastrašujočimi vzponi, s katerimi se je najbolje spopadel Francoz Nans Peters (AG2R La Mondiale), zmagovalec 141-kilometrske preizkušnje od Cazeresa di Garonne do Loudenviella. Pestro je bilo v boju za skupno razvrstitev, v katerem je Adamu Yatesu grozilo, da bo moral rumeno majico predati Primožu Rogliču, a jo je Britancu vendarle uspelo rešiti. Tadeju Pogačarju pa je z izjemnim napadom uspelo dobiti nazaj nekaj časa, ki ga je izgubil v petek, in je spet v deseterici najboljših na Touru.

Dirka po Franciji, potek 8. etape:

Cilj: etapne zmage se je veselil Francoz Nans Peters (AG2R La Mondiale), odlično je včerajšnjo nepričakovano izgubo časa nadomestil Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je v skupnem seštevku pridobil 40 sekund, Rogliču se je na vzponu na Peyresourde za kratek čas celo oblekel v virtualno rumeno majico, a je vodilni na Touru, Adam Yates, še zbral dovolj moči, da jo je rešil.

Izidi 8. etape:

1. Nans Peters (Fra) AG2R la Mondiale 4;02:12
2. Toms Skujinš (Lat) Trek-Segafredo    + 0:47
3. Carlos Verona Quintanilla (Špa) Movistar 0:47
4. Ilnur Zakarin (Rus) CCC Team                1:09
5. Neilson Powless (ZDA) EF Pro Cycling               1:41
6. Ben Hermans (Bel) Israel Start-Up Nation      3:42
7. Quentin Pacher (Fra) B&B Hotels-Vital Concept          3:42
8. Søren Kragh Andersen (Dan) Team Sunweb 4:04
9. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates          6:00
10. Romain Bardet (Fra) AG2R la Mondiale         6:38

16. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                     6:40
54. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                      22:56
144. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)                 32:39
159. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)             isti čas

Skupni vrstni red:

1. Adam Yates (VBr) Mitchelton-Scott   34;44:52
2. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma + 0:03
3. Guillaume Martin (Fra) Cofidis             0:09
4. Romain Bardet (Fra) AG2R la Mondiale            0:11
5. Egan Bernal  (Kol) Ineos Grenadiers  0:13
6. Nairo Quintana (Kol) Team Arkea-Samsic       0:13
7. Miguel Angel Lopez (Kol) Astana Pro Team    0:13
8. Rigoberto Uran (Kol) EF Pro Cycling   0:13
9. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates          0:48
10. Enric Mas  (Špa) Movistar Team        1:00

45. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                      32:03
96. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)              1:23:57
124. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott)                   1:42:50

3 km do cilja: Peters se vozi k etapni zmagi naproti, sedem minut za njim pa poteka drama, v lov za Pogačarjem se je pognal še Quintana, Roglič se mu je prilepil na kolo in skupaj sta prečkala Col de Peyresourde. Martin se je medtem upehal in se pridružil Yatesu, ki zaostaja.

6 km do cilja: Pogačar je pobegnil skupini z rumeno majico in Rogličem, privozil si je 40 sekund, v lov za njim se je podal Guillaume Martin, ki lahko danes Yatesu vzame rumeno majico. 

Izidi gorskega cilja na Peyresourdu:
1.      Nans Peters 10 točk
2.      Ilnur Zakarin 8
3.      Toms Skujinš 6
4.      Carlos Verona 4
5.      Neilson Powless 2
6.      Quentin Pacher 1

12 km do cilja: skupina favoritov je spet skupaj, Pogačar pa še ni končal napadov, z drugim si je privozil 15 sekund pred Rogličem, Yatesom, Quintano, Lando, Bernalom ... Peters se bliža vrhu Peyresourda, 37 sekund pred Zakarinom in 7:37 pred favoriti. 

15 km do cilja: Tadej Pogačar je napadel v skupini favoritov, sledi mu Roglič, priključil je še Nairo Quintana, Bernal poskuša slediti, medtem ko je rumeni Adam Yates v velikih težavah. 

20 km do cilja: Peters vodi s 37 sekundami pred Zakarinom in 51 pred Skijinšom ter Verono, skupina favoritov z Rogličem in Pogačarjem je 9:28 za vodilnim Francozom, ki je že začel vzpon na Col de Peyresourde (I. kat, 1.569 m.n.v., 9.7 km, 7.8%). Vse bolj kaže na etapno zmago enega izmed ubežnikov. 

30 km do cilja: Rogličeva ekipa, z izvrstnim in vsestranskim Belgijcem Woutom van Aertom na čelu, redči skupino favoritov, v kateri kolesarijo tudi Tadej Pogačar, pa rumeni Adam Yates in Egan Bernal. Zadnji je ostal brez pomembnega pomočnika Michala Kwiatkowskega, ki so mu pošle moči. Medtem je Francoz Nans Peters na spustu ušel Zakarinu, ima pa še 9:30 prednosti pred skupino, ki ji poveljuje Jumbo-Visma.

Izidi gorskega cilja na  Port de Balès:
1.      Nans Peters 20 točk
2.      Ilnur Zakarin 15
3.      Toms Skujinš 12
4.      Carlos Verona 8
5.      Neilson Powless 6
6.      Soren Kragh Andersen 4
7.      Quentin Pacher 2
8.      Ben Hermans 1

36 km do cilja: Peters je prvi prečkal Port de Bales in vzel 20 gorskih točk, Zakarin je bil drugi, dvojica pa 36 sekund pred zasledovalci in dobrih deset pred glavnino, v kateri tempo diktira Jumbo-Visma. Ta je sicer ostala brez Američana Seppa Kussa, ki so mu pošle moči in je popustil. Medtem je odstopil tudi Francoz Lilian Calmejane (Total Direct Energie).

40 km do cilja: Zakarin in Peters sta se otresla Pacherja in se vzpenjata 20 sekund pred peterico Powless, Skuijinš, Verona, Kragh Andersen in Pacher, še slabo minuto in pol za njimi je šest preostalih kolesarjev iz ubežne skupine, glavnina pa za vodilno dvojico zaostaja 10:45. Zaostal je francoski adut Thibaut Pinot, ki ima precejšnje težave, kapetan moštva Groupama-FDJ William Bonnet pa je odstopil. 

Takole je Powless zgrešil enega od ovinkov:

45 km do cilja: beg Cousina je na zahtevnem vzponu končan, ujela in prehitela ga je trojica Zakarin, Peters in Pacher, moči je že zmanjkalo Cosnefroyju, Morkovu in Rezi. Ubežna skupina se torej trga, v glavnini pa tempo raste, vodilna trojica ima zdaj 11:30 prednosti pred favoriti.

50 km do cilja: na čelu glavnine so zdaj kolesarji Jumbo-Visme s Primožem Rogličem, prednost ubežnikov je spet nekoliko padla, vodilni Cousin ima minuto in deset sekund prednosti pred dvanajstimi zasledovalci, ti pa še 11 minut in 37 sekund pred glavnino. Vsak čas se bo "cesta postavila pokonci", kot radi pravijo kolesarji.

Zadnjih 20 kilometrov etape bo peklenskih:

55 km do cilja: tempo v ubežni skupini je bil, kot kaže, prepočasen za Jeroma Cousina, ki je skočil in si privozil že dobrih 40 sekund prednosti pred preostalimi ubežniki.

Na spustu z Menteja je Danec Kasper Asgreen (Deceuninck QuickStep) poskrbel za hitrostni rekord na letošnjem Touru, dosegel je 97,1 km/h.

60 km do cilja: kolesarji se bližajo vzponu na Port de Bales (1.755 m.n.v, ekstra kategorija, 11,7 km in 7,7 % povprečnega naklona). Trinajsterica ubežnikov ima zdaj 12 minut in 20 sekund prednosti pred glavnino. 

65 km do cilja: glavnina počasi zmanjšuje zaostanek za ubežno skupino. Ta zdaj vozi 11 minut in 50 sekund pred glavnino, v kateri so za zdaj tudi vsi slovenski kolesarji. Francoz Romain Bardet (AG2R La Mondiale) je padel na vzponu na Mente, pa nato hitro ujel priključek z glavnino.

80 km do cilja: nosilec pikčaste majice najboljšega hribolazca na dirki Benoit Cosnefroy je v seštevek dodal še deset točk, ko je prvi prispel na prvi gorski cilj etape, ubežniki imajo na vrhu Menteja še dobrih 13 minut prednosti pred glavnino, med vzponom je ta sicer narasla že na 14:40.

Izidi gorskega cilja:
1.      Benoît Cosnefroy 10 točk
2.      Quentin Pacher 8
3.      Jérôme Cousin 6
4.      Fabien Grellier 4
5.      Ilnur Zakarin 2
6.      Nans Peters 1

Specialisti za šprinte so že v velikih težavah, zaostali so že Caleb Ewan, Elia Viviani, pa Andre Greipel in še nekateri, medtem ko je Italijan Giacomo Nizzoli odstopil. Uradno zaradi poškodbe kolena.

"Mogočih je kar nekaj scenarijev, kako se bodo danes stvari odvile, za nas pa je pomembno, da ostanemo skupaj in pokažemo maksimum," je za RTVSLO pred etapo povedal Primož Roglič.

90 km do cilja: 12 minut in 22 sekund za ubežniki sta preostale tri točke na letečem cilju pobrala še Sam Bennett (2) in Benoit Coquard (1). Ubežna skupina se že vzpenja na Col de Mente, ki je devetnajstič v programu Toura. Nazadnje, leta 2018, ga je prvi prečil Julian Alaphilippe, ki je takrat tudi dobil etapo.

97 km do cilja: na letečem cilju v Senegouganetu je 20 točk pobral Cousin, Mørkøv 17, Skujins 15, Reza 13,  Cosnefroy 11, Powless 10, Peters 9, Kragh Andersen 8, Hermans 7, Grellier 6, Pacher 5, Zakarin 4, Verona 3.

Zeleni Sagan je ostal brez novih točk, v razvrstitvi najboljšega po točkah se mu je Bennett približal na 7. 

Povprečna hitrost ubežne skupine v prvi uri etape znaša 43,3 km/h, trinajsterica ima že skoraj 12 minut prednosti pred glavnino.

100 km do cilja: trinajsterica ubežnikov še kar pridobiva prednost, ta zdaj znaša že deset minut in 40 sekund, se pa kolesarji naglo bližajo prvemu vzponu v etapi, Col de Mente (I. kat, 1.349 m.n.n., 6,9 km vzpona s povprečnim naklonom 8,1%). Še pred tem si bodo razdelili točke na letečem cilju v Sengouagnetu. Pričakuje se, da bodo glavni hribolazci na dirki mišice pokazali šele na zadnjem vzponu dneva.

110 km do cilja: prednost ubežnikov znaša že več kot osem minut. Po podatkih organizatorja je glavnina prvih 20 kilometrov etape odpeljala s povprečno hitrostjo 36,8 km/h, ubežniki pa s 47,8 km/h.

"Veliko ljudi me sprašuje, ali je danes napočil čas za maščevanje, a dejstvo je, da sem včeraj izgubil precej časa, danes pa se bomo s kolegi po najboljših močeh potrudili, da se kaj takšnega ne bo več ponovilo," je pred začetkom etape povedal Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je včeraj izgubil belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki. To danes nosi Kolumbijec Egan Bernal (Ineos).

Lastnika je včeraj menjala tudi zelena majica za najboljšega po točkah, Samu Bennettu (Deceuninck QuickStep) jo je slekel Peter Sagan (Bora-hansgrohe).

120 km do cilja: v ubežni skupini so poleg Zakarina še Benoît Cosnefroy in Nans Peters (AG2R-La Mondiale), Kevin Reza in Quentin Pacher (B&B Hotels-Vital Concept), Michael Morkov (Deceuninck-Quick Step), Neilson Powless (EF), Fabien Grellier in Jérôme Cousin (Total Direct Energie), Carlos Verona (Movistar), Toms Skujins (Trek-Segrafredo), Soren Kragh Andersen (Sunweb) in Ben Hermans (Israel Start-Up Nation).

Glavnina je po tem, ko se je sprijaznila s pobegom, povsem spustila ritem, ubežniki imajo že štiri minute in pol prednosti.

130 km do cilja: po nekaj poskusih se je izoblikovala skupina 13 kolesarjev, ki jim je glavnina dovolila pobegniti. Najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku med ubežniki je Rus Ilnur Zakarin (CCC), ki s 16:39 zaostanka za rumenim Adamom Yatesom (Mitchelton-Scott) zaseda 44. mesto.

Čeprav rumeno majico tudi danes brani Britanec Yates, bo danes glavna tarča favoritov za končno zmago najbrž Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki v skupnem seštevku zaseda drugo mesto s tremi sekundami zaostanka za vodilnim, a velja za prvega favorita za zmago na letošnjem Touru.

Štart: Direktor Toura Christian Prudhomme je še osmič letos zamahnil z zastavico in kolesarji so začeli 8. etapo, ki jih bo popeljala prek treh zahtevnih vzponov, dveh prve in enega ekstra kategorije. Etapo je začelo 172 kolesarjev, je sporočil prireditelj dirke.

Pred etapo

Karavana letošnjega Toura je prispela v Pireneje, 141-kilometrska osma etapa pa jo bo popeljala čez tri orjaške klance. Prvi, na 60. kilometru etape, bo 1.349 metrov visoki Col de Mante (6,9 kilometra vzpona s povprečnim naklonom 8,1 %), ki spada v prvo kategorijo, na 105. kilometru sledi vrhunec dneva, vzpon ekstra kategorije na 1.755 metrov visoki Port de Bales (11,7 kilometra, 7,7 %), na 130. kilometru pa še en vzpon prve kategorije na 1.569 metrov visoki Col de Peyresourde (9,7 kilometra, 7,8 %). Priložnost za etapno zmago bodo imeli tudi dobri "spustaši", saj po Peyresourdu sledi deset kilometrov spusta do cilja.

TDF - profil osme etape | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

Na očeh bodo od 13.35 predvsem najboljši hribolazci na letošnjem Touru, med njimi seveda tudi slovenska asa Roglič in Pogačar, a je tudi za njune najresnejše konkurente v začetku drugega tedna Toura napočil čas, da pokažejo, česa so sposobni. Rumeno majico bo branil Britanec Adam Yates (Mitchelton Scott).

Skupni vrstni red po 7. etapi:

1. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)                30;36:00
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)              +   0:03
3. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                   0:09
4. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)               0:13
5. Tom Dumoulin (Niz/Jumbo-Visma)
6. Nairo Quintana (Kol/Arkea-Samsic)
7. Romain Bardet (Fra/AG2R la Mondiale)
8. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)
9. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)
10. Rigoberto Uran (Kol/EF Pro Cycling)          isti čas
...
16. Tadej Pogačar (UAE Emirates)                     1:28
43. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                   15:47
92. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)             57:58
120. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott)                1:16:51  

Preberite še:

Wout Van Aert
Sportal Še ena zmaga Rogličevega kolega, Pogačar med poraženci dneva
Wout Van Aert
Sportal Nova zmaga Rogličevega kolega, Pogačar nepričakovano zaostal
Primož Roglič
Sportal Kakšen je skrivnostni Roglič? "Nikoli nisem slišal, da bi se pritoževal." #video

 

Ne spreglejte