Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 9. 2020,
17.09

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

1

Natisni članek

Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Polanc Luka Mezgec Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Petek, 4. 9. 2020, 17.09

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 7. etapa (Milauu – Lavaur, 168 km)

Še ena zmaga Rogličevega kolega, Pogačar med poraženci dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

1

Wout Van Aert | Wout Van Aert iz Rogličeve Jumbo_Visme je zmagovalec sedme etape letošnjega Toura. | Foto Reuters

Wout Van Aert iz Rogličeve Jumbo_Visme je zmagovalec sedme etape letošnjega Toura.

Foto: Reuters

Sedma etapa Dirke po Franciji, 168-kilometrska trasa od Millaua do Lavaurja, je glede na profil obetala spopad šprinterjev, a so imeli v moštvu slovaškega zvezdnika Petra Sagana drugačen načrt. Bora-hansgrohe je s taktiko že v prvem delu onemogočila večino klasičnih šprinterskih asov, peščica pa jih je ostala v ospredju, med njimi tudi Belgijec Wout Van Aert (Jumbo-Visma), ki je etapo tudi dobil. Tadej Pogačar je izgubil belo majico, Sam Bennet zeleno.

Poročilo 7. etape:

Wout Van Aert
Sportal Nova zmaga Rogličevega kolega, Pogačar nepričakovano zaostal

 

Dirka po Franciji, potek 7. etape:

Cilj: Še druga etapna zmaga za Wouta Van Aerta! Belgijec je v ciljnem šprintu ugnal Norvežana Edvalda Boassona Hagna (NTT) in Francoza Bryana Coquarda (B&B Hotels). Adam Yates (Mitchelton Scott) je zadržal rumeno majico, Primož Roglič (Jumbo-Visma) proti Britancu ni izgubil časa in ostaja drugi, osmoljenec dneva pa je Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je zaostal minuto in 21 sekund in izgubil belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki. Pogačar je zdaj skupno 16.

Yates ostaja v skupnem vodstvu, tri sekunde pred Rogličem, tretji je zdaj Francoz Guillaume Martin (Cofidis), Pogačar pa je zdrsnil na 16. mesto v skupnem seštevku (+ 1:28). 

10 km do cilja: zaostanek Pogačarja raste, zdaj znaša že minuto in 15 sekund. Gorenjec bo zdrsnil po razpredelnici in izgubil belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki. Roglič je na varnem med kolegi iz moštva Jumbo-Visma v vodilni skupini. 

20 km do cilja: Roglič je edini od Slovencev v vodilni skupini, Pogačar, Mezgec in Polanc so v drugi skupini, 53 sekund za čelom dirke, Mohorič ob kapetanu Landi tudi, medtem je ima skupina z zeleno majico že 9:20 zaostanka, šprinterji pa 11:22. Zmagovalec lanskega Gira Richard Carapaz (Ineos) je imel defekt in zdaj vozi med prvo in drugo skupino, 36 sekund za čelom dirke. 

30 km do cilja: glavnina je pogoltnila De Gendta, nato je ekipa Ineos Grenadiers s hudim tempom raztrgala vodilno skupino, ta je razpadla na tri dele, kratko je potegnil tudi naš Pogačar, ki je ostal v tretji, Roglič je spredaj. Ogroćena je tudi Pogačarjeva bela majica, saj ima zdaj Egan Bernal prednost dobrih 40 sekund pred mladim Slovencem.

40 km do cilja: zapletli so se trije kolesarji Bahrain McLarna, na tleh sta se znašla Matej Mohorič in kapetan ekipe Mikel Landa, tekmovalci brez posledic nadaljujejo z dirko, veliko časa niso izgubili. Vodilnega De Gendta ima glavnina ves čas na očeh, Belgijcu ostaja še 15 sekund prednosti, a ta naglo pada, Sam Bennett, ki se kot kaže danes poslavlja od zelene majice in njegovih 37 sotrpinov zaostaja 6:40, skupina 40-ih šprinterjev že 9:35.  

50 km do cilja: De Gendt vodi s slabimi 30 sekundami pred glavnino, v kateri se mirno vozi tudi peterica Slovencev, Primož Roglič, Tadej Pogačar, Jan Polanc, Matej Mohorič in Luka Mezgec, skupina z zeleno majico zaostaja 5:30, skupina onemoglih šprinterjev pa 9:40. Mezgec tako ostaja v položaju za dober ciljni šprint. Že v peti etapi se je izkazal z odličnim šestim mestom. Pogačar je imel spet težave s predrto zračnico, mehanik moštva UAE Emiates mu je hitro priskočil na pomoč in nosilec bele majice je tudi kmalu ujel vodilno skupino. Pogačar je imel težave z opremo v vseh etapah letošnjega Toura.

70 km do cilja: De Gendt je pobral edino točko na zadnjem kategoriziranem klancu dneva, Cote de Paulhe (IV. kat) je Belgijec prečkal 34 sekund pred glavnino, 4:23 pred skupino z zeleno majico ter 8:15 pred skupino šprinterjev. 

80 km do cilja: De Gendt si je privozil nekaj sekund prednosti pred glavnino, Bennettova skupina zaostaja že 4 minute in 20 sekund, trpeči šprinterji že kar 8 minut in 10 sekund. Prišlo je tudi do prvega padca dneva, v trenutku nepazljivosti sta se na tleh znašla Marc Soler (Movistar) in Hugo Hofstetter (Israel StartUp Nation), Primož Roglič je moral zapeljati na travo ob cesti, da se je izognil padcu.

90 km do cilja: Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) je prvi prikolesaril na Col de Peyronnenc, eno točko je vknjižil še  Quentin Pacher (B&B Hotels-Vital Concept). Vodilna skupina ima 4:20 prednosti pred Bennettovo in 7:14 pred zaostalimi šprinterji.

100 km do cilja: taktika Saganove Bore-Hansgrohe se lepo obrestuje, čelo dirke ima že skoraj tri minute prednosti pred skupino s Samom Bennettom (Deceuninck QuickStep) in skoraj šest pred upehanimi šprinterji. Kolesarji se vzpenjajo na Col de Peyronnenc (III. Kat, 14,5 km s povprečnim naklonom 3,9 %).

109 km do cilja: na letečem cilju v Saint Serninu Sur Rancu je 20 točk za zmago pobral Matteo Trentin (CCC), drugi je bil Peter Sagan, nato Bryan Coquard (B&B Hotels - Vital Concept) in Julian Alaphilippe (Deceuninck QuickStep)… Slovaški zvezdnik je že oblekel virtualno zeleno majico.

Izidi letečega cilja:
1. Matteo Trentin, 20 točk
2. Peter Sagan, 17
3. Bryan Coquard, 15
4. Julian Alaphilippe, 13
5. Maximilian Schachmann, 11
6. Felix Grossschartner, 10
7. Daniel Oss, 9
8. Greg Van Avermaet, 8
9. Gregor Mülhberger, 7
10. Wout van Aert, 6
11. Nelson Oliveira, 5
12. Lennard Kämna, 4
13. Primož Roglič, 3
14. Jasper Stuyven, 2
15. Dries Devenyns, 1

120 km do cilja: kolesarji se danes spopadajo tudi z vetrom, Sagan je odločen, da si spet pribori zeleno majico, njegovi kolegi na čelu glavnine vztrajajo s hudim tempom, ki mu pet Slovencev zlahka sledi, medtem ko Bennettova skupina zdaj zaostaja že minuto in 48 sekund, skupina z Ewano, Nizzolom, Vivianijem, Bolom in Kristoffom pa že štiri minute in 14 sekund.

140 km do cilja: kolesarji moštva Bora-hansgrohe s Petrom Saganom na čelu glavnine navijajo dovolj oster tempo, da so skupino raztrgali na tri dele. Vseh pet Slovencev se vozi v glavnini, dobrih 40 sekund zaostaja skupina s Samom Bennettom, nosilcem zelene majice, še več, dobri dve minuti pa nekateri šprinterski favoriti Caleb Ewan, Elia Viviani, Giacomo Nizzolo, Cees Bol …  Ti na vso moč lovijo priključek, a pred njimi je še kar nekaj klancev.

150 km do cilja: prvi gorski cilj je za karavano, dve točki na Cote de Luzencon je pobral Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale), nosilec pikčaste majice, ki je edini poskušal s pobegom, a ga je glavnina ujela tik pred prvim gorskim ciljem dneva. Z zadnjimi močmi se je še potrudil, da je črto prečkal prvi, nato pa tudi on popustil. Zaradi hudega tempa v precej nedolžen klanec so za glavnino zaostali domala vsi šprinterji, ki danes spadajo med favorite za etapno zmago.

Štart: kolesarji so v Milauu začeli sedmo etapo letošnjega Toura, ta je v začetku "nadvse grudičasta", kot pravijo poznavalci, v prvem delu se bodo morali tekmovalci spopasti z nekaj manjšimi vzponi, trije od teh so kategorizirani, dva tretje in en četrte kategorije, zaključek pa je bolj ravninski, zato se danes pričakuje spopad šprinterjev.

 

 

Izidi 7. etape:

  1. Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                 03:32:03
  2. Edvald Boasson Hagen (Nor/NTT)
  3. Bryan Coquard (Fra/B&B Hotels-Vital Concept)
  4. Christophe Laporte (Fra/Cofidis)
  5. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)
  6. Clement Venturini (Fra/AG2R la Mondiale    )
  7. Hugo Hofstetter (Fra/Israel Start-Up Nation)
  8. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)
  9. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)
 10. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)
...
 27. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)              isti čas
 43. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)               + 1:21
 57. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)
 69. Jan Polanc (Slo/Uae Emirates)                isti čas
 85. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)              2:26

 

Skupni vrstni red:

  1. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)            30:36:00
  2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)              +   0:03
  3. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                   0:09
  4. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)               0:13
  5. Tom Dumoulin (Niz/Jumbo-Visma)
  6. Nairo Quintana (Kol/Arkea-Samsic)
  7. Romain Bardet (Fra/AG2R la Mondiale)
  8. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)
  9. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ)
 10. Rigoberto Uran (Kol/EF Pro Cycling)          isti čas
...
 16. Tadej Pogačar (UAE Emirates)                     1:28
 43. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                   15:47
 92. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)             57:58
120. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott)                1:16:51

Pred etapo

Čeprav je Primož Roglič po šesti etapi dejal, da gre dan za dnem in bo o dveh težjih pirenejskih etapah razmišljal pozneje, mu bodo misli verjetno že danes kdaj odplavale proti soboti in nedelji, ko sta na sporedu novi preizkušnji za tiste, ki se borijo za skupno zmago.

Med njimi je tudi nosilec bele majice za najboljšega mladega kolesarja Tadej Pogačar, ki je v skupnem seštevku na tretjem mestu, tik za Rogličem, medtem ko bo rumeno majico še dva dneva zagotovo nosil Adam Yates.

Kaj pripravlja Luka Mezgec? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kaj pripravlja Luka Mezgec? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Prav moštveni kolega britanskega kolesarja pri Mitchelton Scott Luka Mezgec pa bo danes iskal novo priložnost za odmevnejši rezultat. Čeprav je moral v četrtek pomagati vleči voz glavnine za kapetana Yatesa, bo stisnil zobe in v zaključku šprinta poskušal najti pravo pot. V zadnji šprinterski etapi je bil šesti, njegova želja pa je zagotovo priti med najboljše tri, medtem ko tista skrita želja cilja celo na najvišjo stopničko odra za zmagovalce. A se zaveda, da je konkurenca na francoski kolesarski pentlji izjemno močna.

"Če bo Adam dober, bomo delali zanj. Danes je spet šprint," je dal Mezgec za nacionalno televizijo vedeti, da bodo stali ob strani Yatesu, če bo še naprej v igri za skupno zmago, pa čeprav je na Tour prišel po etapne dosežke.

Dirka po Franciji 7 etapa | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

Celotno petkovo dogajanje se bo začelo ob 13.35 v Millauu, razgibana trasa bo šla prek treh gorskih ciljev. Prva dva bosta III. kategorije (Cote de Luzencon – 3,1 km/6% naklon - in Col de Peyronnenc – 14,5 km/3,9% naklon), zadnji pa bo celo IV. kategorije, ki ga predstavlja Cote de Paulhe (1,1 km/7% naklon).

Nato se bo vse skupaj preselilo v ravninske vode, cilj pa bo po 168 kilometrih, ko se pričakuje ciljni šprint, v Lavaurju.

Do zdaj smo videli tri etape s šprintom, junaki pa so bili Alexander Kristoff (UAE Emirates), Caleb Ewan (Lotto Soudal) in Wout van Aert (Jumbo Visma). Zanimivo je tudi v boju za zeleno majico, ki pripada tistemu z največ točkami. Sam Bennett (Deceuninck Quick-Step) je trenutno vodilni, za ovratnik pa mu diha  Sagan (Bora Hanshroge), ki bi rad na Touru še osmič v karieri osvojil to majico.

Vrstni red pred 7. etapo

1. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)         27:03:53 
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)            +  0:03
 
3. Tadej Pogacar (Slo/UAE Emirates)              0:07
 
4. Martin Guillaume (Fra/Cofidis)                0:09 
5. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                   0:13 
6. Tom Dumoulin (Niz/Jumbo-Visma) 
7. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott) 
8. Nairo Quintana (Kol/Arkea-Samsic) 
9. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 
10. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)            isti čas
... 
44. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                14:26 
99. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)          55:32
136. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)         1:15:30

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Kakšen je skrivnostni Roglič? "Nikoli nisem slišal, da bi se pritoževal." #video
Adam Yates in Sam Bennett
Sportal Irec užival v zeleni majici: Ljudje so mislili, da sem Peter Sagan
 
Ne spreglejte