Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 7. 2023,
17.55

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,56

Natisni članek

Mads Pedersen Matej Mohorič Matej Mohorič Dylan Groenewegen Luka Mezgec Jasper Philipsen Jonas Vingegaard Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Četrtek, 20. 7. 2023, 17.55

9 mesecev, 1 teden

Dirka po Franciji, 18. etapa (Moutiers–Bourg-en-Brasse, 184,9 km)

Asgreen po dnevu v begu do velike etapne zmage, sprinterske ekipe praznih rok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,56
Kasper Asgreen | Kasper Asgreen je nekoliko presenetljivi zmagovalec 18. etape. | Foto Reuters

Kasper Asgreen je nekoliko presenetljivi zmagovalec 18. etape.

Foto: Reuters

28-letni Danec Kasper Asgreen (Soudal - Quick Step) je veliki zmagovalec 18. etape Toura od Moutiersa do Bourg-en-Bressa, ki jo je preživel v ubežni skupini. Sredina kraljevska etapa je dodobra zdelala karavano, zato je današnja etapa z le dvema kategoriziranima vzponoma 4. kategorije potekala dokaj umirjeno. Večino etape so zaznamovali ubežniki Asgreen, Jonas Abrahamsen (Uno-X) in moštvena tovariša Victor Campenaerts in Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny), ki so presenetili sprinterske ekipe, ki so ostale praznih rok. Na vrhu skupne razvrstitve nič novega, vodi Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki ima pred Tadejem Pogačarjem (UAE) sedem minut in 35 sekund prednosti.

Danec Kasper Asgreen (Soudal-Quick Step) je zmagovalec 18. etape kolesarske Dirke po Franciji. Na trasi od Moutiersa do Bourg-en-Bressa (184,9 km) je 28-letnik slavil iz štiričlanske ubežne skupine, ki je za sabo zadržala po zahtevnih dneh v Alpah načeto glavnino. Za Asgreena je bila to 12. zmaga v karieri in prva na tritedenskih dirkah. 

Kasper Asgreen | Foto: Reuters Foto: Reuters

18. etapa je po zahtevnih dneh v Alpah minila dokaj mirno in brez preglavic. Glavnina je po startu hitro "zaprla" cesto in nadzirala tri, kasneje pa štiri ubežnike pred njo. Toda moči v sprinterskih ekipah je bilo po zahtevnih etapah v gorah vse manj, ubežniki pa so dobro sodelovali v ospredju.

Na koncu so celo ohranili prednost pred sprinterji in kakšno sekundo prej prečkali ciljno črto. Največ moči je imel Asgreen, ki je za sabo zadržal Nizozemca Pascala Eenkhoorna (Lotto Dstny) in Norvežana Jonasa Abrahamsena (Uno-X Pro). Najboljši od sprinterjev je bil Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) na četrtem mestu.

Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta ciljno črto prečkala na 26. oz. 28. mestu. | Foto: Reuters Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta ciljno črto prečkala na 26. oz. 28. mestu. Foto: Reuters

Od Slovencev je bil najvišje Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki pa ob pomoči preostalih pomočnikov drugih ekip ni mogel preprečiti zmage ubežnikom. Končal je na 25. mestu. Takoj za njim je etapo končal Tadej Pogačar, Matej Mohorič (Bahrain Victorious) pa je bil 89. z zaostankom 48 sekund. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb.

Results powered by FirstCycling.com

Podrobneje: 18. etapa (Moutiers–Bourg-en-Brasse, 184,9 km):

Cilj! Glavnina ni uspela uloviti ubežne četverice, ki se je na koncu pomerila za etapno zmago. Prvi je ciljno črto prečkal Kasper Asgreen (Soudal - Quick Step), ki je bil hitrejši od Pascala Eenkhoorna (Lotto Dstny). Tadej Pogačar (UAE Emirates) je ciljno črto prečkal kot 26., Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) pa dve mesti za njim. Varno sta v cilj pripeljala tudi Luka Mezgec (25. mesto) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious).

Izidi 18. etape Dirke po Franciji:
1. Kasper Asgreen
2. Pascal Eenkhoorn
3. Jonas Abrahamsen
4. Jasper Philipsen
5. Mads Pedersen
...
25. Luka Mezgec (Jayco AlUla)
26. Tadej Pogačar (UAE Emirates)
89. Matej Mohorič (Bahrain Victorious)

Še 5 km do cilja: Victor Campenaerts, ki je že ves dan v begu, je bil izbran za najbolj borbenega kolesarja 18. etape. Ubežniki imajo samo še 11 sekund prednosti pred glavnino, ki je močno pospešila.

10 km do cilja: Ubežniki se ne predajajo, složno sodelujejo, Victor Campenaerts vztraja v kronometrski drži. Še 20 sekund imajo naskoka pred glavnino.

15 km do cilja: Samo še 25 sekund loči glavnino od ubežne skupine z Victorjem Campenaertsom, Pacscalom Eenkhoornom (Lotto-Dstny), Kasperjem Asgreenom (Soudal - Quick Step) in Jonasom Abrahamsenom (Uno-X).

20 km do konca: Glavnina še vedno lovi ubežni četverec, ki ima 20 kilometrov pred ciljno črto samo še okoli 38 sekund prednosti. 

33 km do cilja: Na čelu glavnine, ki za ubežnim kvartetom zaostaja minuto, so zdaj vajeti prevzeli kolesarji ekipe Bora-Hansgrohe in Lidl-Trek, za njimi se vozijo kolesarji ekipe Alpecin, Jayco in DSM, ki računajo, da bomo zmagovalca etape dobili s skupinskim sprintom. 

Miren dan v ekipah, ki se danes ne nameravajo vpletati v skupinski sprint. | Foto: Reuters Miren dan v ekipah, ki se danes ne nameravajo vpletati v skupinski sprint. Foto: Reuters

53 km do cilja: Leteči cilj! Tudi na tej točki je ciljno črto prvi prečkal in zraven pobral 20 točk v razvrstitvi za zeleno majico Norvežan Jonas Abrahamsen (Uno-X), ki je danes pobral tudi obe točki na gorskih ciljih.

Izidi na letečem cilju, Saint-Rambert-en-Bugey:
1. Jonas Abrahamsen, 20 točk
2. Pascal Eenkhoorn 17
3. Victor Campenaerts 15
4. Kasper Asgreen 13
5. Jasper Philipsen 11
...

58 km do cilja: Ubežni trio se je spremenil v kvartet. Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) je počakal na moštvenega kolega Pacscala Eenkhoorna, in zdaj skupaj s Kasperjem Asgreenom (Soudal - Quick Step) in Jonasom Abrahamsenom (Uno-X) družno nadaljujejo vožnjo proti cilju. Prednost pred glavnino je spet narasla. Zdaj znaša 1:10 minute. 

66 km do cilja: Nov odstop! Iz ekipe Cofidis so sporočili, da njihov kolesar Simon Gesche zapušča dirko. 37-letni Nemec, ki se je že včeraj izjemno slabo počutil, na kraljevski etapi doživljal pravo kalvarijo in komaj ujel časovno zaporo, danes pa preprosto ni več zmogel naporov Toura. Medtem se ubežni trojici hitro približuje Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny), ki bo med ubežnike verjetno prinesel svežega vetra. Njegov moštveni kolega Victor Campenaerts, ki že ves dan vztraja v begu, bo vesel družbe in pomoči ekipnega kolega. Glavnina zaostaja manj kot pol minute, ubežni kvartet ima ves čas na očeh.

78 km do cilja: Prednost ubežnega tria postopoma kopni, zdaj znaša samo še 50 sekund. V ozadju so se iz glavnine odlepili Quentin Pacher (Groupama - FDJ), Fred Wright (Bahrain Victorious), nosilec pikčaste majice (in hlač) Giulio Ciccone (Lidl - Trek), Rasmus Tiller (Uno-X Pro Cycling Team) in Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies), ki očitno računajo, da je zaostanek tako majhen, da se lahko prebijejo na čelo dirke.

Belgijski sprinter Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), največji favorit za zmago v današnji etapi, je kar sam želel preprečiti skok Pascala Eenkhoorna, kar bo zagotovo imelo posledice, če ne drugače, pa vsaj s kritiko na družbenih omrežjih:

80 km do cilja: Ubežna trojka je že dosegla drugi kategoriziran cilj današnje etape Côte de Boissieu (IV. kat.) Tudi tokrat je točko (da, zgolj ena je bila na voljo) za pikčasto majico ulovil Norvežan Jonas Abrahamsen. V ozadju se dogajajo hitri premiki. 

85 km do cilja: Ubežna trojka, ki ima pred glavnino še vedno minuto naskoka, se približuje vznožju naslednjega gorskega cilja. Od Côte de Boissieu (2,6 km, 4,8 odstotka) jih ločijo še trije kilometri.

100 km do cilja: Na čelu dirke nič novega, ubežna trojica Kasper Asgreen (Soudal - Quick Step), Jonas Abrahamsen (Uno-X) in Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) ima še vedno zgolj minuto prednosti pred glavnino. Ekipe Jayco-AlUla, DSM in Alpecin računajo, da bodo danes na svoj račun prišli njihovi sprinterski zvezdniki, zato ubežnikom ne želijo dati preveč manevrskega časovnega prostora.

117 km do cilja: Norvežan Jonas Abrahamsen (Uno-X), ki je že vse od začetka današnje etape del ubežne trojice, je prvi prečkal prvi gorski cilj 18. etape in dosegel edino točko, ki je bila na voljo. Na Côte de Chambéry-le-Haut vodi kratek, 1,6 kilometra dolg klanec četrte kategorije s 4,1-odstotnim povprečnim naklonom.

Pogačar: Bilo je, kot bi vozil v peklu

Tadej Pogačar je danes pred startom še enkrat slikovito povzel, kako se je počutil med kraljevsko etapo, po kateri je močno zaostal za Jonasom Vingegaardom. "Kot bi vozil v peklu," je dejal in še enkrat odgovoril na vprašanje, kaj meni o Vingegaardu. "Zame je on eden najboljših kolesarjev na svetu, na letošnjem Touru pa je razred zase," je športno priznal Pogačar. "Zelo ga spoštujem," je dejal. Tudi Danec je bil pred etapo v pogovoru z mediji poln pohval na račun Pogačarja. "Tadej je trenutno najboljši kolesar na svetu in odlična oseba."

141 km do cilja: 27-letni Norvežan Jonas Abrahamsen (Uno-X), ki je že od začetka 18. etape del ubežne trojice, je leta 2017 že zmagal v etapi Toura, so izbrskali organizatorji. Seveda ni šlo za pravi Tour, so dodali, ampak za rekreativno dirko L'Etape, ki vsako leto poteka na trasi ene od etap pravega Toura. Abrahamsen je leta 2017 kot prvi dosegel cilj na prelazu Izoard, kjer je pozneje na pravem Touru zmagal Warren Barguil. "Takrat sem bil lažji," se je spominjal pred startom Toura v Bilbau v Španiji. "Imel sem približno 60 kilogramov, zdaj jih imam 80 in se ne vzpenjam več tako dobro. Lepi spomini," je dejal Abrahamsen, ki je letos prvič dočakal priložnost na Dirki po Franciji.

148 km do cilja: Glavnina, v kateri tempo narekujejo kolesarji ekipe Jayco AlUla, ubežno trojico Kasper Asgreen (Soudal - Quick Step), Jonas Abrahamsen (Uno-X) in Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) drži na varni razdalji minute prednosti. Večje prednosti jim ne dovolijo.

Prvi mož ekipe UAE: Pogačar ni bolan, o odstopu ne razmišljamo

Iz ekipe UAE Emirates so sporočili, da se prvi zvezdnik ekipe Tadej Pogačar po težavah na kraljevski etapi danes počuti bolje. Direktor ekipe UAE Mauro Gianetti je zatrdil, da je Pogačar predvsem utrujen, saj ni imel optimalnih priprav. Po poročanju STA je zavrnil ugibanja, da bi bil slovenski as bolan, in odločno zavrnil ugibanja o tem, da bi v ekipi razmišljali o odstopu dvakratnega zmagovalca Toura v letih 2020 in 2021. To ne bi bilo v Tadejevem slogu, je bil jasen.

Gianetti je medtem dejal, da v ekipi po razpletu sredine etape iščejo pozitivne plati za naprej. "Da je Tadeju včeraj uspelo omejiti izgube tako, da je ostal na drugem mestu, je izjemno. On je trpel na Col de la Loze. To je najslabša točka, da doživiš krizo. Gre za izjemno težak vzpon z velikim naklonom. Ohraniti drugo mesto glede na vse, kar se je dogajalo, ko ni mogel jesti in nadomestiti energije, to je velik dosežek."

V taboru UAE Emirates zanikajo, da bi bil Tadej Pogačar bolan.  | Foto: Guliverimage V taboru UAE Emirates zanikajo, da bi bil Tadej Pogačar bolan. Foto: Guliverimage

Pri oceni vzrokov za takšen razplet pa je Gianetti s prstom pokazal na omejene priprave Pogačarja zaradi zloma zapestja konec aprila. "Dejstvo je, da Tadej ni imel optimalnih priprav," je opozoril na celjenje kosti, zaradi česar je moral slovenski as precej prilagoditi priprave na največjo dirko sezone.

"Kljub temu je dokazal, da je šampion. Vemo, da ni imel optimalnih priprav, a je zdaj na drugem mestu. Dejstvo je namreč, da je tudi Vingegaard izjemen šampion. On je v res izjemni formi, in da mu lahko slediš, moraš sam biti v najboljši formi in imeti optimalne priprave," je sklenil Gianetti.

Jonas Vingegaard je povsem osredotočen na nadaljevanje Toura. | Foto: Reuters Jonas Vingegaard je povsem osredotočen na nadaljevanje Toura. Foto: Reuters

13.41: Napadi so se začeli takoj po zamahu startne zastavice. Od glavnine se je odlepila trojica, ki si je hitro nabrala prednost. Kasper Asgreen (Soudal - Quick Step), Jonas Abrahamsen (Uno-X) in Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) imajo po nekaj kilometrih že več kot minuto prednosti. V glavnini tempo narekujejo kolesarji ekipe Jayco-AlUla, ki danes vse svoje karte stavijo na Dylana Groenewegna, ki na letošnjem Touru še neuspešno lovi etapno zmago.

13.40: Direktor Dirke po Franciji Christian Prudhomme je zamahnil z zastavico, zdaj gre zares. V današnji etapi bo pedale obračalo samo še 152 kolesarjev, 24 jih je iz takih in drugačnih razlogov dirko že zapustilo. 

Pozdravljeni! Pred kolesarji na Dirki po Franciji  je 18. etapa, ki se je z zaprto vožnjo začela ob 13.05, do kilometra nič in uradnega starta dirke pa se bodo kolesarji vozili kar pol ure. V cilju jih pričakujejo med 17.30 in 18.00.

Tadej Pogačar, ki je včeraj močno trpel v kraljevski etapi, je tik pred startom še enkrat pohvalil svojo ekipo in se zahvalil moštvenemu kolegu Marcu Solerju. "Po njegovi zaslugi sem še vedno na zmagovalnem odru," je dejal.

Karavano je še pred začetkom etape zapustil Wout van Aert, ki se je odločil, da zaradi skorajšnjega rojstva drugega otroka, ki ga pričakujeta z ženo Sarah, predčasno zapusti dirko. Iz osebnih razlogov se je poslovil tudi Anthony Perez (Cofidis).

 

TDF 23, trasa 18. etape | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

Nova kazen na Touru

Thomasa Voecklerja, nekdanjega kolesarja in zdaj komentatorja za France Télévisions, je kaznovala tekmovalna žirija Tour de France. Voeckler je na strmih odsekih pod vrhom prelaza torkove kraljevske etape na Col de la Loze obstal z motorjem, kar je ob ogromni množici ljudi povzročilo zastoj. Posledično se je zaustavil tudi avtomobil za njim, zato sta morala prvi mož Toura Jonas Vingegaard in njegov moštveni kolega Wilco Kelderman celo stopiti s kolesa. Oviran je bil tudi francoski kolesar Thibaut Pinot.

Zaradi tega dejanja je Voecklerja doletela kazen in danes ne bo smel biti v etapi. Podoben incident se je letos na Touru že zgodil. Na vzponu na Col de Joux Plane je motorist zaustavil skok Tadeja Pogačarja. Tudi Voeckler in njegov motociklistični spremljevalec sta prejela enako kazen. Poleg suspenza ju čaka tudi plačilo kazni v višini 500 švicarskih frankov, kot je navedeno v poročilu žirije Tour de France.

Kaj čaka karavano v 18. etapi Toura?

Na slabih 185 kilometrih trase bodo morali kolesarji premagati le 1.216 višinskih metrov, kar je proti garanju v zadnjih dneh pravo olajšanje. Vseeno čisto brez klancev ne bo šlo. Dva kategorizirana jih čakata na poti, najprej Cote de Chambery-le-Haut, kratek, 1,6 kilometra dolg klanec četrte kategorije s 4,1-odstotnim povprečnim naklonom. Prvi gorski cilj bo na 62. kilometru etape. Drugi, Code de Boisseieu, na 105. kilometru etape bo po 2,4 kilometra dolgem klancu s 4,7-odstotnim naklonom.

Na delu bodo danes sprinterske ekipe, ki bodo lovile morebitne ubežnike. Alpecin – Deceuninck bo delal za svojega aduta, Belgijca Jasperja Philipsena, ki je na letošnjem Touru že dobil štiri etape in nosi tudi zeleno majico najboljšega po točkah na dirki. V tem seštevku ima Philipsen 323 točk, 137 več od drugouvrščenega Danca Madsa Pedersena (Lidl – Trek), zmagovalca osme etape.

Philipsen je prvi favorit tudi danes, novo zmagoslavje mu bodo poskušali preprečiti tudi kolesarji, kot so Eritrejec Biniam Gormay, Francoz Bryan Coquard, Norvežan Alexander Kristoff … Seveda med drugim tudi slovensko-nizozemska naveza avstralskega moštva Jayco AlUla Luka Mezgec in Dylan Groenewegen. Moštvo Bahrain Victorious našega Mateja Mohoriča je v sredo ostalo brez svojega sprinterskega aduta Phila Bauhausa. Nemec je namreč zaradi slabega počutja odstopil z dirke.

Etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 13.05, do kilometra nič in uradnega starta dirke pa se bodo kolesarji vozili kar pol ure. V cilju jih pričakujejo med 17.30 in 18.00.

Skupni vrstni red po 17 etapah Toura:

1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)               67;57:51
2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)          + 7:35
3. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates)                  10:45
4. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)             12:01
5. Simon Yates (VBr/Jayco-AlUla)                              12:19
6. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)                     12:50
7. Jai Hindley (Avs/Bora-hansgrohe)                          13:50
8. Felix Gall (Avt/A2GR Citroen)                                 16:11
9. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                             16:49
10. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                      17:57
...
74. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)            3;32:41
124. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                       4;38:07

...

Preberite še:

Allan Peiper
Sportal Allan Peiper zaskrbljen že po kronometru: To ni Tadej, kot ga poznamo
Tadej Pogačar, TDF 23
Sportal Pogačar po zlomu na brutalnem klancu: Konec je, mrtev sem
Tadej Pogačar, TDF 23
Sportal Pogačarjevih sanj je konec, Vingegaard mu je zadal odločilen udarec, Avstrijec do uspeha kariere
Jonas Vingegaard doping kontrola
Sportal Tik pred startom kraljevske etape dodatne preiskave krvi pri Jumbo-Vismi in UAE
Ne spreglejte