Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 4. 2022,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

3

Natisni članek

Jumbo-Visma Jonas Vingegaard Primož Roglič Primož Roglič

Torek, 12. 4. 2022, 4.00

1 leto, 10 mesecev

Jumbo-Visma

Dilema Roglič - Vingegaard: bo vajenec prehitel učitelja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

3

Primož Roglič, Jonas Vingegaard | Dilema moštva Jumbo-Visma: Primož Roglič ali Jonas Vingegaard. | Foto Guliverimage

Dilema moštva Jumbo-Visma: Primož Roglič ali Jonas Vingegaard.

Foto: Guliverimage

Vodilno vlogo Primoža Rogliča v nizozemskem moštvu Jumbo-Visma vse bolj ogroža Danec Jonas Vingegaard. Vodilni možje tega kolesarskega kluba so se že odločili, da si bosta ta kolesarja na letošnji Dirki po Franciji delila vlogo kapetana, znašli so se namreč v dilemi, kako zadovoljiti ambicije vzhajajoče zvezde Vingegaarda in pri tem ne ovirati liderja ekipe Rogliča.

Jonas Vingegaard, 25-letni as iz Hillersleva na Danskem, je šele četrto leto med kolesarskimi profesionalci, a je lani njegova kariera poletela. Zmagal je na Mednarodnem tednu Coppija in Bartalija, pa na Dirki po Združenih arabskih Emiratih na eni etapi premagal Tadeja Pogačarja, navdušil je tudi na največji dirki med vsemi, Dirki po Franciji, na kateri je zaostal le za zmagovalcem Pogačarjem.

Primož Roglič
Sportal Rogliča v Baskiji ovirala "boleča poškodba"

Ni pričakoval, da se bo zgodilo tako kmalu 

Tudi letos Vingegaard nadaljuje z odličnimi predstavami in ogroža status Primoža Rogliča kot prvega moža moštva Jumbo-Visma. "Ko sem postal profesionalec, si niti približno nisem misli, da se bom tako hitro znašel v takšnem položaju. Niti približno," je med nedavno Dirko po Baskiji, na kateri je zasedel končno šesto mesto (poškodovani Roglič je bil osmi), za CyclingWeekly povedal Danec.

Tudi športni direktor moštva Jumbo-Visma Marc Reef je priznal, da so se v ekipi znašli v manjši dilemi: "Veliko razmišljamo o Jonasovih ambicijah in se pogovarjamo o tem. Ne le z Jonasom, ampak tudi s Primožem. Zdaj nimamo več enega vodje, ampak bo tudi Jonas ob Primožu dobival priložnosti in če se izkaže, da je močnejši, bo morda dobil tudi možnost zmagovati na dirkah."

Primož Roglič, Baskija 22
Sportal Roglič "zažgal" dirko, to pa je najbolje izkoristil Kolumbijec Martinez

Vloga bo odvisna od dogodkov

Roglič je v Baskiji že pokazal, da mu ni pod častjo prevzeti vloge pomočnika, na zadnji, šesti kraljevski etapi, ko je v skupnem seštevku že zasedal slabše mesto od sedem let mlajšega klubskega kolega, je Vingegaardu pripravil imeniten napad, ki ga mu naposled v močni konkurenci ni uspelo popolnoma izkoristiti, a kolesarja sta pokazala novo dimenzijo že tako močne ekipe.

"Dobro sodelujeva in se dopolnjujeva." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Dobro sodelujeva in se dopolnjujeva." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Vingegaard noče prehitevati dogodkov. "Pravijo, da sva enakovredna kot vodji. Seveda imam tudi sam ambicije, a če se izkaže, da bo Primož v položaju, da zmaga na dirki, mu bom brez strahu pomagal. Primož je res dober fant in moj dober prijatelj. Odlično sodelujeva na dirkah, dobro se dopolnjujeva," pravi Vingegaard. 

Tudi Roglič je polaskal kolegu: "Ni mu treba dokazovati, kako močan je. To vsi že vemo. Lahko zmaga na tej dirki, enaka sva," je 32-letni Kisovčan povedal pred petkovo peto etapo Baskije, na kateri je nato zamudil odločilni skok in v skupnem seštevku s prvega mesta zdrsnil na osmo ter s tem izpadel iz boja za skupno zmago. 

Oprijema se ga sloves

A če je Roglič priljubljen tudi med tekmeci, si je Vingegaard z agresivnim dirkanjem po Baskiji, ko se je v petek zaletel v Aleksandra Vlasova, v soboto pa trčil še s Špancem Ionom Izagirrejem, pridobil nekoliko manj simpatičen sloves. A to ga ne gane, v drami uživa: "Moj način dirkanja me razveseljuje." Edina šibka točka Vingegaardovega dirkanja trenutno je kronometer, ugotavljajo strokovnjaki, sam pa dodaja, da mora napredovati prav na vseh področjih.

Letošnji Tour se bo začel v Kobenhavnu, torej v Vingegaardovi domovini, zato utegne biti vsaj v prvih etapah dirke vseh dirk še posebej motiviran.      

Preberite še:

Milan vader
Sportal Vader po operaciji v umetni komi
Roglič, Baskija, 7.4.
Sportal Veliko razočaranje za Rogliča in njegovo ekipo
Ne spreglejte