Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2022,
17.27

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

6

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Baskiji Dirka po Baskiji

Petek, 8. 4. 2022, 17.27

2 leti

Dirka po Baskiji, 5. etapa, Zamudio–Mallabia(163,8 km)

Veliko razočaranje za Rogliča in njegovo ekipo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

6

Roglič, Baskija, 7.4. | Primož Roglič je danes izgubil rumeno majico vodilnega. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je danes izgubil rumeno majico vodilnega.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec pete etap Dirke po Basikiji je Španec Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers), nov vodilni v skupnem seštevku pa je Belgijec Remco Evenepoel (Quick Step Alpha Vinyl). Primož Roglič (Jumbo-Visma) je zamudil odločilen napad v etapi in zdrsnil na osmo mesto v skupnem seštevku, za Evenepoelom zdaj zaostaja minuto in 5 sekund. 

Primož Roglič je v predzadnji etapi 61. Dirke po Baskiji, na keteri brani zmago, izgubil skupno vodstvo. Zamudil je odločilen napad Remca Evenepoela kakšnih 16 kilometrov pred ciljem in zdaj zdrsnil na osmo mesto v skupnem seštevku. Za Evenepoelom ima pred kraljevsko zadnjo etapo več kot minuto zaostanka in bo moral jutri napasti na vse ali nič.

"Dobro smo dirkali s celotno ekipo, Jonas je bil v ospredju, tako da se je izšlo, kot smo si želeli," je za Eurosport najprej povedal Roglič. "Počutim se utrujeno. Danes je bilo zelo zahtevno, komaj sem prišel do cilja," je zadnjih nekaj 100 metrov z brutalnimi nakloni do cilja ocenil Kisovčan, za konec pa o možnostih za ubranitev lanske zmage dejal: "Bomo videli, kaj bo prinesel jutrišnji dan."

Remco Evenepoel je prvi Belgijec po 33 letih v vodstvu na Dirki po Baskiji. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Remco Evenepoel je prvi Belgijec po 33 letih v vodstvu na Dirki po Baskiji. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prve profesionalne zmage v karieri se je danes veselil 21-letni Carlos Rodriguez, zmagovalec zahtevne in razgibane 163,8-kilometrske etape od Zamudie do Mallabie. Bil je eden od prvotnih ubežnikov, v zadnjih 58 kilometrih pa je vozil ob Marcu Solerju (UAE Emirates), a mu ni pomagal pri begu.

Rodriguez je v cilj, na vrhu izjemno strmega klanca, na katerem so nekateri kolesarji, predvsem zaradi spolzke podlage – tik ob kuncu etape je začelo deževati –, celo sestopali s koles, ohranil sedem sekund prednosti pred moštvenim kolegom, Kolumbijcem Danielom Martinezom, tretji pa je bil Evenepoel, ki je zaostal devet sekund. 22-letni Evenepoel je prvi Belgijec po 33 letih, ki vodi na Dirki po Baskiji.

Carlos Rodriguez se je veselil prve zmage med profesionalci. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Carlos Rodriguez se je veselil prve zmage med profesionalci. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V soboto bo na sporedu kraljevska zadnja etapa od Eibarja do Arrateja (135,7 km) s kar osmimi vzponi, tudi z zaključnim tik pred nekoliko bolj položnim zadnjim kilometrom do cilja.

Izidi 5. etape:

1. Carlos Rodriguez (Špa) Ineos Grenadiers  4;07:09
2. Daniel Martinez (Kol) Ineos Grenadiers + 0:07
3. Remco Evenepoel (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl Team 0:09
4. Ion Izagirre Insausti (Špa) Cofidis 0:11
5. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team isti čas
6. Pello Bilbao (Špa) Bahrain Victorious 0:13
7. Aleksandr Vlasov (Rus) Bora-Hansgrohe 0:18
8. Jonas Vingegaard (Dan) Jumbo-Visma 0:20
9. Marc Soler (Špa) UAE Team Emirates 0:38
10. Fernando Barceló (Špa) Caja Rural-Seguros RGA 1:07
...
19. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 1:15
20. Jan Polanc (Slo) UAE Emirates isti čas
28. Domen Novak (Slo) Bahrain Victorious 1:27

Skupni vrstni red:

1. Remco Evenepoel (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl Team 18;12:29
2. Daniel Martinez (Kol) Ineos Grenadiers 0:02
3. Ion Izagirre (Špa) Cofidis 0:21
4. Aleksandr Vlasov (Rus) Bora-Hansgrohe 0:22
5. Pello Bilbao (Špa) Bahrain Victorious isti čas
6. Jonas Vingegaard (Dan) Jumbo-Visma 0:29
7. Enric Mas (Špa) Movistar Team 0:37
8. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 1:05
9. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers 1:15
10. Marc Soler (Špa) UAE Team Emirates 1:30
...
39. Jan Polanc (Slo) UAE Emirates 13:01
54. Domen Novak (Slo) Bahrain Victorious 22:15

Dirka po Baskiji, potek 5. etape:

Cilj: Carlos Rodriguez je zmagovalec pete etape, Remco Evenepoel pa je nov vodilni na dirki.

3 km do cilja – Vse kaže, da bo Roglič danes izgubil rumeno majico vodilnega na dirki, zamudil je odločilen skok Remca Evenepoela in zdaj za skupno z mladim Belgijcem zaostaja že skoraj minuto. Etapna zmaga se nasmiha 22-letnemu španskemu kolesarju moštva Ineos Grenadiers Carlosu Rodriguezu, ki ohranja pol minute prednosti pred zasledovalci. Etapa se končuje v dežju.

7 km do ciljaCarlos Rodriguez (Ineos Grenadiers) ima 35 sekund prednosti pred skupino z Remcom Evenepoelom in 1:07 pred glavnino z Rogličem. Zaključek etape je v strm klanec.

16 km do ciljaRemco Evenepol (Quick Step alpha Vinly) je skočil iz skupine favoritov, z njim so še Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Enric Mas (Movistar), Ion Izaggirre (Cofidis), Aleksander Vlasov (Bora - hansgrohe), tam pa je tudi Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). Pred skupino z Rogličem imajo pol minute prednosti. V ospredju je Marcu Solerju zmanjkalo moči, Carlos Rodriguez pa se je odpeljal v vodstvo.

19 km do cilja – Kolesarji začenjajo zadnji klanec dneva, vodilna Španca imata že dve minuti prednosti pred glavnino.

25 km do cilja – Kolesarji se približujejo zadnjemu kategoriziranemu klancu dneva Karabieti (II. kategorija), vodilna Španca izgubljata prednost, ta zdaj znaša le še dobre tri minute. 

34 km do cilja – Na čelu glavnine so se pojavili tudi kolesarji Bahrain Victoriousa in Bore-hansgrohe, Samitier in Elissonde sta bila ujeta, Soler in Rodriguez pa še vztrajata s 3:37 prednosti. A ta se počasi in vztrajno topi. 

39 km do cilja Marc Soler (UAE Emirates) bolj ali manj sam gara v vodstvu, Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers) se ga drži, dvojica pa ima na predzadnjem, nekategoriziranem vzponu etape 2:33 prednosti pred Samitierjem in Elissondejem ter 3:40 pred glavnino. Na čelu te so še vedno kolesarji Jumbo-Visme in Quick Stepa.

49 km do cilja – Kolesarji se vzpenjajo na Mallabio, vodilna Soler in Rodriguez 1:40 pred Elissondejem in Samitierjem ter 3:50 pred glavnino.

58 km do cilja – Do vrha vzpona Trabakua sta se Soler in Rodriguez otresla še Kennyja Elissonda, Kussa je ujela glavnina, ki zdaj vozi 3:12 za vodilnima Špancema. Na čelu glavnine se izmenjujejo kolesarji Jumbo-Visme in Quick Step Alpha Vinyla.

60 km do cilja – po odstopu Hamiltona zdaj vodi trojica Soler, Rodriguez, Elissonde, ima kakšne pol minute prednosti pred Kussom in Samitierjem ter dobre tri minute pred glavnino z Rogličem. V virtualnem skupnem seštevku dirke je v rumenem Soler z 1:44 prednosti pred Rogličem. Jumbo-Visma diktira tempo v glavnini.

68 km do cilja – Avstralec Lucas Hamilton (BikeExchange Jayco) je naredil napako na enem od ovinkov, vanj pripeljal prehitro in poletel prek zaščitne ograde v globel ob cesti. Ni videti, da bi se poškodoval, je pa potreboval kar nekaj časa in pomoči, da je splezal nazaj na cesto. Dirke ne more nadaljevati.

70 km do cilja – Na vzponu na Gontzagaraigana so se Soler, Samitier, Hamilton in Elissonde nekoliko odlepili Kussu in Rodriguezu, medtem je Bilbao povsem obupal in ga je glavnina že ujela. V virtualni rumeni majici je zdaj Marc Soler (UAE Emirates). Vodilni imajo 2:25 prednosti pred glavnino. V tej tempo narekujeta moštvi Jumbo-Visma in Quick Step Alpha Vinyl.

73 km do cilja – Grdo je padel Rogličev moštveni kolega pri Jumbo-Vismi, mladi Nizozemec Milan Vader. Nekaj kolesarjev se je znašlo na tleh, najhuje jo je skupil prav Vader, ki je odstopil z dirke.

79 km do cilja – Pello Bilbao (Bahrain - Victorious) popušča in je izgubil stik z ubežniki, ki pa je kljub zaostanku 22 sekund še vedno virtualno vodilni. Marc Soler (UAE Team Emirates) je drugi, Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki za ubežniki zaostaja 1:23, tretji.

98 km do cilja –V begu sedmerica kolesarjev – Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Pello Bilbao (Bahrain - Victorious), Marc Soler (UAE Team Emirates), Sergio Samitier (Movistar Team), Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers), Lucas Hamilton (Team BikeExchange - Jayco) in Kenny Elissonde (Trek - Segafredo). Pred glavnino imajo 1:25 prednosti, kar pomeni, da je Primož Roglič virtualno izgubil rumeno majico vodilnega. Ta je v lasti sredinega junaka Bilbaa, ki je pred današnjim dnem v skupnem seštevku zaostajal 19 sekund. Virtualno je zdaj drugi Soler, Roglič je tretji.

114 km do cilja – Ubežnika sta ujeta.

119 km do ciljaTao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) in Dries Devenysns (Quick-Step Alpha Vinyl Team) sta odskočila in imata 38 sekund prednosti pred glavnino. V ozadju so štirje kolesarji, ki želijo ujeti priključek z njima.

134 km do cilja Jan Polanc (UAE Emirates) je bil najhitrejši na prvem gorskem cilju v današnji etapi. Na Paresi, ki je imel predznak II. kategorije, je prikolesaril pred Cristianom Rodriguezom. V skupnem seštevku v boju za majico za najboljšega hribolazca je zdaj Jan na drugem mestu in za Rodriguezom zaostaja 14 točk.

13.24 – V peti etapi Dirke po Baskiji lahko pričakujemo zanimivo dogajanje, zlasti v zaključku, ko se bodo kolesarji približevali cilju v Mallabii. Trasa se bo namreč takrat vzpenjala in verjeten je spopad kandidatov za skupno zmago. V majici vodilnega je še naprej Primož Roglič (Jumbo-Visma).

Dirka po Baskiji, 5. etapa | Foto:

Pred etapo

Dirka bo Baskiji, ki velja za najtežjo etapno kolesarsko dirko na svetu, bo tudi danes upravičila svoj sloves.

Pred kolesarji je prva etapa, ki se konča na vrhu klanca, zato bo dan še kako pomemben za kolesarje, ki imajo ambicije v skupni razvrstitvi. Tudi po štirih dneh v rumeni majici vodilnega ostaja slovenski šampion Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki se za zdaj uspešno otepa napadov tekmecev.

Njegov najbližji zasledovalec, mladi Belgijec Remco Evenepoel, ki je v 2. in 3. etapi porabljal moči kot pomočnik moštvenega kolega, svetovnega prvaka Juliana Alaphilippa (oba Quick-Step Alpha Vinyl Team), ima pet sekund zaostanka. Razlika med Rogličem in Evenepoelom, ki izhaja iz uvodne kronometrske etape, je že vse dni enaka.

Primož Roglič | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Edina večja razlika v skupni razvrstitvi je skok Kolumbijca Daniela Martineza (Ineos Grenadiers), zmagovalca 4. etape, ki je zaradi bonifikacij z 8. mesta z 11 sekundami zaostanka napredoval na tretje. Tudi ruski kolesar Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe) s 14 sekundami zaostanka ni daleč od zmagovalnega odra. Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers) je z 18 sekundami zaostanka peti.

Kaj prinaša peta etapa Dirke po Baskiji, prva s ciljem na vrhu vzpona?

Peta etapa Dirke po Baskiji se bo ob 13.24 začela v kraju Zamudio in okoli 17.30 končala na vrhu vzpona Mallabia.
 

5. etapa Dirke po Baskiji | Foto: 163,8 kilometra dolga trasa s 3.485 višinskimi metri bo zapletena vse od začetka. Kolesarje čaka pet kategoriziranih klancev, in čeprav nobeden ni ocenjen s težavnostjo 1. kategorije, bodo težko našli trenutek za predah. Tudi danes bo ključno vlogo odigrala taktika ekip, na zaključnem vzponu na Mallabio, kjer bo zadnji kilometer naklon terena kar 16-odstoten, pa bo odločala zgolj surova moč kolesarskih gladiatorjev.

Prvi kategorizirani vzpon dneva kolesarje čaka kmalu po 20. kilometru. Klanec II. kategorije Paresi je dolg devet kilometrov in ima 3,4-odstotni povprečni naklon.

Naslednji kategoriziran klanec karavano čaka na 65. kilometru. Vrh Bedanore bodo dosegli po dobrih dveh kilometrih vožnje po cesti s 7,1-odstotnim povprečnim naklonom.

Naslednja dva klanca III. kategorija sta na 94. in 104. kilometru. Prvi Gontzagariaga je dolg 2,6 kilometra (6,5-odstotni povprečni naklon), drug pa je daljši in bolj strm. Vzpon na Trabakup je dolg 3,3 kilometra in ima 7,1-odstotni naklon.

Zaključni vzpon na Mallabio
 | Foto: Zaključni vzpon na Mallabio Še dva klanca kolesarje čakata na 150. kilometru (Karabieta, 6,7 km, 5,6-odstotni povprečni naklon, zadnjih 1,6 km je naklonina 5,6-odstotna) in na samem zaključku etape, pet kilometrov pred ciljem.

Zadnjih 600 metrov na Mallabio se bo cesta postavila pokonci (10,5-odstotni naklon). Bo Roglič zdržal tudi tokrat? Tudi sobotna, zadnja etapa se konča navkreber. 

 

Ne spreglejte