Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 7. 2018,
10.00

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

1

Natisni članek

Tom Dumoulin Lance Armstrong Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Primož Roglič Primož Roglič

Sobota, 28. 7. 2018, 10.00

1 leto, 9 mesecev

Roglič navdušuje, jezi in straši

Veliki Lance Armstrong: Kronometer bo dobil Primož Roglič!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

1

Primož Roglič | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zmaga Primoža Rogliča na petkovi kraljevski 19. etapi dirke po Franciji je osupnila kolesarski svet. Nad vratolomnim spustom 28-letnega Zasavca, ki mu je prinesel drugo etapno zmago na najslavnejši kolesarski dirki na svetu, sta bila navdušena tudi zloglasna Lance Armstrong in Johan Bruyneel, Nizozemec Tom Dumoulin pa je bil v cilju v Larunsu jezen kot ris.

"Primož je bil danes najmočnejši in njegova zmaga si zasluži vse spoštovanje. Na spustu je letel. Ampak meni je ušel na ravnem delu spusta, ko je vozil v zavetrju motorista. Šprintal sem na vso moč, pa se mu mi uspelo približati. To je smešno," je bil v cilju včerajšnje etape jezen Tom Dumoulin, ki je sicer rešil drugo mesto v skupnem seštevku, a ima pred Rogličem le še 19 sekund prednosti.

Primož Roglič
Sportal Sanjska zmaga in vratolomna vožnja izjemnega Rogliča: Vesel sem, neverjetno!

"Pri Primoževem napadu nisem več mogel pomagati. Bil sem na meji."

"Prekleto razočaran sem," je bil iskren zmagovalec dirke po Italiji iz leta 2017, obenem pa je poudaril, da za dogajanje ob koncu 19. etape Toura ne krivi našega šampiona: "On pri tem ni mogel storiti nič. Bil je najmočnejši in dosegel je lepo zmago." Dumoulin je na vzponu na Col du Soulor poskušal napad, da bi vodilnemu Geraintu Thomasu morda še odščipnil kakšno sekundo, a njegov trud ni obrodil sadov. Odločnejši so bili Rogličevi poskusi, a tudi Zasavcu v klanec ni uspelo pobegniti neposrednim tekmecem za stopničke.

Tom Dumolin: Mislim, da me bo Roglič na kronometru premagal. | Foto: Reuters Tom Dumolin: Mislim, da me bo Roglič na kronometru premagal. Foto: Reuters

"Etapa je bila težka, pri Primoževem napadu nisem več mogel pomagati. Bil sem na meji," je Nizozemec povedal o pestrem dogajanju na zadnjem od treh klancev zadnje gorske etape letošnjega Toura, nemočen pa je bil tudi na spustu, je priznal: "Čisto sam sem poskušal lov, saj sem bil jaz kriv za zaostanek. Malo mi je pomagal Froome, a to je bilo vse."

Primož Roglič
Sportal Zaradi Rogliča je Froomov Sky zamenjal proizvajalca pnevmatik

Dumoulin: Mislim, da me bo Roglič premagal

Svetovni prvak v vožnji na čas z lanskega svetovnega prvenstva na Norveškem je kot kaže na koncu z močmi, saj tudi za današnji 31-kilometrski kronometer, na katerem velja za prvega favorita, ni samozavestno napovedal zmag. Še več, Rogličeva poskočnost na včerajšnji težki pirenejski preizkušnji ga je celo prestrašila. "Mislim, da me bo premagal. Bomo videli," pravi Dumoulin.

Primož Roglič
Sportal Lance Armstrong videl Rogličev padec v Planici: O moj bog … Nerealno. #video

Navdušena tudi nesveta trojica

Lance Armstrong: Ne vem, kakšne hitrosti dosegajo smučarski skakalci na skakalnicah, predvidevam pa, da so visoke.  | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Lance Armstrong: Ne vem, kakšne hitrosti dosegajo smučarski skakalci na skakalnicah, predvidevam pa, da so visoke. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Roglič je bil nesporni junak 19. tekmovalnega dne, so si bili enotni tudi nekdanji kolesarski zvezdniki Lance Armstrong, George Hincapie in njun športni direktor v obdobju največjih uspehov ekipe US Postal Johan Bruyneel. Trojica, vpletena v največji dopinški škandal v kolesarstvu, Tour danes spremlja od daleč. Armstrong in Hincapie vsako etapo letošnje francoske pentlje pokomentirata v podcastu, občasno pa se jima prek Skypa pridruži tudi Buyneel.

"Očitno je v tem eden od najboljših"

Nad Rogličem so se navduševali že ped nekaj dnevi, ko so si prvič ogledali video njegovega padca v Planici, danes pa jih je osupnil podatek, da se naš šampion s kolesarstvom resno ukvarja šele dobrih pet let. "To je izjemen podatek," je bil presenečen Armstrong in dodal, da je do zdaj veljalo, da so takšne mojstrske spuste sposobni prikazovati kolesarji, ki imajo v nogah leta in leta treninga, tekem in obilico izkušenj. "Ne gre le za trud, ki je potreben za kaj takega, temveč je navdušil tudi s tehničnim znanjem, z obvladovanjem kolesa. Očitno je v tem eden od najboljših," je svojega nekdanjega kapetana dopolnil Hincapie.

Primož roglič
Sportal Roglič dekle z razlogom pustil 30 km pred ciljem, nato šel na glavo

Morda je kolesarstvo preprosto za smučarske skakalce

George Hincapie: Roglič je navdušil tudi s tehničnim znanjem, z obvladovanjem kolesa. Očitno je v tem eden najboljših. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort George Hincapie: Roglič je navdušil tudi s tehničnim znanjem, z obvladovanjem kolesa. Očitno je v tem eden najboljših. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort "Ne vem, kakšne hitrosti dosegajo smučarski skakalci na skakalnicah, predvidevam pa, da so visoke. A če ste videli, kaj je Roglič naredil na spustu z d'Aubisqua, ko se je zajedel v čas Dumoulina in pobegnil Froomu, bi si lahko mislili, da je kolesarstvo v primerjavi s skoki lahko," je še dodal Armstrong, ki je v poračunu dopinške afere ostal brez sedmih zmag na Touru.

"V teoriji je Dumoulin sicer boljši kronometrist, a ..."

"Bila je zelo razburljiva etapa, kolesarstvo je dobilo tisto, kar je potrebovalo. Fanta, kot je Roglič, ki napada do konca. Neverjeten je, če vprašate mene, bo Tour končal na drugem mestu," pa je povedal Bruyneel in pojasnil: "Videti je, da je v naletu, je tudi odličen kronometrist, deluje sveže, ponesla pa ga bo tudi današnja zmaga. Dumoulinu se je približal na, mislim, da 16 sekund (v resnici 19, op. p.), in mislim, da ga bo premagal tudi v kronometru. V teoriji je Dumoulin sicer boljši kronometrist, saj je vendarle svetovni prvak, a ne pozabimo, da je bil Roglič na svetovnem prvenstvu drugi. Bitka za stopničke na Touru bo huda, zanje se bojujejo prvi, drugi in tretji s kronometra na svetovnem prvenstvu, Dumoulin, Roglič in Froome. Kar pa zadeva končno zmago, pa mislim, da je ta varno v žepu Gerainta Thomasa."

Sportal Bo zaradi Rogliča skakal v kolesarskem dresu?

Pohvale ekipi LottoNL-Jumbo in trudu Roberta Gesinka

Opazili so tudi, da se je Froome zagrizeno boril, da bi zadržal tretje mesto v skupnem seštevku in da je tudi Dumoulin osredotočeno pazil, da mu Roglič ne bi vzel drugega, posebno pohvalo pa so namenili celotni ekipi LottoNL-Jumbo, ki se je na zadnjih težkih pirenejskih etapah edina kolikor toliko enakovredno kosala s strah zbujajočim Skyjem.

Včeraj smo ob izjemnem Rogličevem koncu etape morda nekoliko spregledali izjemen doprinos njegovega moštvenega kolega Roberta Gesinka, ki je na vzponu na Tourmalet z izjemnim tempom sam prepolovil zaostanek skupine z rumeno majico za vodilno skupino z Mikaelom Lando, španskim kolesarjem ekipe Movistar, ki je bil z begom nekaj časa virtualno celo na stopničkah.

32-letni nizozemski as Gesink je bil po zanj odlični etapi izjemno vesel, na Twitterju je zapisal: "Kakšen dan, da si član te ekipe. Super trdo delo vseh se je obrestovalo. In Primož, ti si žival!" Dodal je, da je z moštvom LottoNL-Jumbo podaljšal pogodbo še za tri leta.

Današnji kronometer bo zahteven in tehničen, bil naj bi po meri našega asa Rogliča, v kronometrih v tretjem tednu velikih dirk pa je najbolj odločilna svežina, je še povedal Bruyneel: "Jutri bo Roglič prevzel drugo mesto v skupnem seštevku."

David Walsh
Sportal David Walsh: Bil sem stoodstotno prepričan, da je Lance Armstrong slepar. O tem nikoli nisem dvomil. #intervju
Sportal Lance Armstrong – padli junak največje kolesarske dirke na svetu
Ne spreglejte