Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2018,
17.44

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Primož Roglič Primož Roglič Chris Froome Tom Dumolin Geraint Thomas

Petek, 27. 7. 2018, 17.44

1 leto, 9 mesecev

DIRKA PO FRANCIJI, 19. ETAPA

Sanjska zmaga in vratolomna vožnja izjemnega Rogliča: Vesel sem, neverjetno!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Primož Roglič | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Slovenski kolesar Primož Roglič (LottoNL Jumbo) je spisal izjemno predstavo in v karieri prišel do druge etapne zmage na dirki vseh dirk. Vse tekmece je pokoril v zadnji gorski etapi na dirki po Franciji. V skupnem seštevku je napredoval na tretje mesto in prehitel Chrisa Frooma. Za rumeno majico Gerainta Thomasa zaostaja 2:24, za drugim Tomom Dumoulinom pa le še 19 sekund.

 

19. etapa na dirki po Franciji podrobneje

Cilj - Primož Roglič je prišel do veličastne zmage na dirki po Franciji! "Vesel sem, neverjetno," je takoj po prihodu na cilj dejal slovenski šampion. To je zanj druga etapna zmaga na dirki vseh dirk. Lani je na Touru slavil v 17. etapi. Današnja ima večjo veljavo, saj se Primož bori za najvišja mesta v skupnem seštevku. Pred sobotnim kronometrom je na izvrstnem tretjem mestu. 19 sekund zaostaja za drugim Tomom Dumoulinom, pred četrtim Chrisom Froomom pa ima 10 sekund naskoka. Vodilni Geraint Thomas je pred njim 2:24.

Rezultati 19. etape na dirki po Franciji

  1. Primož Roglič (LottoNL Jumbo) 5;28:17
  2. Geraint Thomas (Team Sky) +0:19
  3. Romain Bardet (AG2R La Mondiale)
  4. Daniel Martin (UAE Emirates)
  5. Rafal Majka (Bora - Hansgrohe)
  6. Tom Dumolun (Team Sunweb)
  7. Mikel Landa (Movistar)
  8. Chris Froome (Team Sky)  vsi isti čas
  9. Steven Kruijswijk (Lotto NL Jumbo) 0:31
  10. Ilnur Zakarin (Katjuša) isti čas

Skupni vrstni red

  1. Geraint Thomas (Team Sky) 79;49:31
  2. Tom Dumoulin (Team Sunweb) + 2:05
  3. Primož Roglič (LottoNL Jumbo) 2:24
  4. Chris Froome (Team Sky) 2:34
  5. Steven Kruijswijk (Lotto NL Jumbo) 4:37
  6. Mikel Landa (Movistar) 4:40

2,5 km do cilja - Prednost Primoža Rogliča je že 20 sekund.

3,5 km do cilja - Primož Roglič je z vratolomno vožnjo pri spustu prišel do lepe prednosti pred zasledovalci. Ima 18 sekund naskoka.

5 km do cilja - Primož Roglič se približuje drugi etapni zmagi na Touru.

7 km do cilja - Primož Roglič pridobiva. Ima približno 100 metrov prednosti.

9 km do cilja - Primož Roglič je pri spustu izjemen. Pred zasledovalci ima približno 15 metrov prednosti.

16 km do cilja - Primož Roglič z vratolomno vožnjo po klancu navzdol diktira tempo. Napada etapno zmago.

18 km do cilja - Rafal Majka je ujet. Primož Roglič je v igri za etapno zmago.

20 km do cilja - Primoža Rogliča so tudi tokrat ujeli. Chris Froome je spet zaostal. Pričakujemo lahko vratolomno vožnjo pri spustu do Laurunsa.

20,5 km do cilja - Romain Bardet je skočil, Primož Roglič je šel za njim, nato pa se ga je kmalu otresel. Zdaj lovi vodilnega Rafala Majko.

21 km do cilja - 1,4 kilometra pred koncem zadnjega vzpona na Touru je spet skočil Primož Roglič. A so ga po nekaj deset metrih spet vsi ujeli.

22 km do cilja - Le še Rafal Majka je sam v ospredju, vsi preostali ubežniki so ujeti. Prednosti ima približno 15 sekund. Pred kolesarji je še 2 km vzpona, nato pa spust proti cilju (Laruns). Primož Roglič je v igri za etapno zmago. 

25 km do cilja - Primož Roglič, Tom Domoulin in Geraint Thomas (rumena majica) so le še 15 sekund za ubežniki. Chris Froome se je z ogromno pomočjo moštvenega kolega na nekoliko manj zahtevnem delu našel stik z Rogličem. Zdaj je Roglič v skupnem seštevku spet četrti.

30 km do cilja - Primožu Rogliču sledita Tom Dumoulin in Geraint Thomas - rumena majica. Froome zaostaja približno 60 sekund. Ubežniki le še 40 sekund pred njimi.

31 km do cilja - Primož Roglič je skočil. Spet je zlomil Chrisa Frooma.

33 km do cilja - Tom Dumoulin je skočil, Primož Roglič mu je sledil, prav tako Geraint Thomas. Chris Froomu moči pešajo.

34 km do cilja - v ubežni skupini sta pobegnila Mikel Landa in Romain Bardet. Priključil se jima je Rafal Majka. Njihova prednost pred rumeno majico je 1:31. Steven Kruijswijk za njimi zaostaja 1:11.

35 km do cilja - Steven Kruijswijk, moštveni kolega Primoža Rogliča, je skočil iz skupine rumene majice.

36 km do cilja - Ubežniki, med katerimi je tudi Mikel Landa, imajo 1:50 prednosti pred glavnino. Primož Roglič je virtualno spet izgubil mesto v skupnem seštevku in je trenutno peti.

38 km do cilja - Ubežniki so prišli na predzadnji gorski cilj Col des Borderes. Prednost pred rumeno majico je 1:38. Kolesarje čaka še en gorski cilj najtežje kategorije na Col d'Aubisque.

42 km do cilja - Prednost ubežnikov je le še 1:37. Robert Gesink - moštveni kolega Primoža Rogliča pri LottoNL Jumbo - je za približno dve minuti zmanjšal zaostanek skupine z rumene majice. Roglič je virtualno spet četrti v skupnem seštevku. Zadnji vzpon na dirki bo sestavljen iz dveh delov. Na polovici se bodo nekoliko celo spustili, nato pa sledi še zanimiv zaključek.

45 km do cilja - Robert Gesink opravlja izvrstno delo. Moštveni kolega Primoža Rogliča je zbil zaostanek za ubežniki na vsega 1:56, potem ko je ta znašala že okoli 3:20. Roglič je virtualno v skupnem seštevku spet zelo blizu četrtemu mestu.

47 km do cilja: Kolesarji vozijo na gorski cilj Col des Borderes. Vodilna skupina, v kateri je Mikel Landa, ki je virtualno še vedno drugi v skupnem seštevku, ima prednost 2:39. Robert Gesink moštveni kolega Primoža Rogliča pri LottoNL Jumbo je z navijanjem tempa rumene skupine poskrbel, da ubežnikov prednost kopni.

52 km do cilja: Na čelu skupine z rumeno majico je prišel moštveni kolega Primoža RogličaRobert Gesink je začel narekovati tempo, saj je Roglič virtualno izgubil tretje mesto. Mikel Landa je namreč pobegnil in ima 3:22 prednosti.

56 km do cilja: Mikel Landa ima že 3:17 prednosti pred rumeno majico, kar pomeni, da je virutalno za rumeno majico le še 1:17. Primoža Rogliča, Chrisa Frooma in Toma Dumoulina je že prehitel.

63 km do cilja: Pred kolesarji sta še dva gorska cilja: Col des Borderss (II. kategorija) in Col d'Aubisque (najvišje kategorije - HC). Mikel Landa in peterica kolesarjev je ujela vodilne in je zdaj 11 kolesarjev povsem v ospredju. Skupina z rumeno majico zaostaja 3:15, kar pomeni, da Landa v skupnem seštevku za rumeno majico zaostaja še 1:19.

66 km do cilja: Španec Mikel Landa ima že tri minute naskoka pred skupino z rumeno majico. Virutalno je že drugi v skupnem seštevku. Za vodilnim Geraintom Thomasom v skupnem seštevku zaostaja zdaj še 1:34. Chrisa Frooma in Primoža Rogliča je prehitel. 

83 km do cilja: Mikel Landa si je prikolesaril že 2:23 prednosti. Če bo tako nadaljeval, bo lahko drugem mestu ogrožal tudi Toma Dumoulina. Za njim virtualno zaostaja le še enajst sekund, za rumenim Geraint Thomasom pa 2:14.

Gorski cilj Col du TourmaletJulian Alaphilippe je nesporni junak letošnjega Toura na gorskih ciljih. Tudi tega na Col du Tourmalet je dobil in mora prikolesariti le še do Pariza in bo na Elizejskih Poljanah pred številnimi ljudmi poziral v pikčasti majici.

93 km do cilja: Mikel Landa je virtualno prehitel Primoža Rogliča in Chrisa Frooma in je trenutno tretji v skupnem seštevku. Pred skupino z rumeno majico si je prikolesaril 2:18 prednosti. Pred etapo je za Rogličem zaostajal 1:43, za Froomom pa 1:59.

Vodilni kolesarji so v zadnji uri kolesarili s povprečno hitrostjo 35 km/h.

95 km do cilja: Mikel Landa je skočil in pustil za seboj Romaina Bardeta. V primerjavi s Primožem Rogličem je pridobil 1:54. Virtualno je Slovenca prehitel. Z Lando kolesari Poljak Rafal Majka. Za ubežniki na čelu s pikčasto majico Julianom Alaphilippejem zaostaja le še 50 sekund.

97 km do cilja: Mikel Landa in Romain Bardet imata pred rumenim Geraintom Thomasom in Primožem Rogličem minuto naskoka.

99 km do cilja: Romain Bardet in je iz skupine rumene majice skočil 9,5 km pred vrhom znamenitega vzpona na Col du Tourmalet. Za njima je šel Jakob Fuglsang. Ujela sta Španca Mikela Lando. Bardet v skupnem seštevku zaostaja 5:13, za Primožem Rogličem pa 2:26. Landa še bolj ogroža našega kolesarja. V skupnem seštevku je za rumeno majico 4:34, za Rogličem pa le 1:43.

Še 100 km do cilja: Kolesarji so ob vzponu na Col du Tourmalet vstopili v drugo polovico 19. etape. V vodstvu je deseterica, v kateri je tudi letošnji kralj gora Julian Alaphilippe. Glavnina z vsemi najboljšimi zaostaja slabe tri minute.

120 km do cilja: Julian Alaphilippe se je prvi povzpel na Col d'Aspin in si s tem tudi dokončno zagotovil. Dogajanje postaja vse bolj živahno. Vodilna ubežna skupina se je razbila. Tudi glavnina, ki za vodilnim zaostaja štiri minute, se redči. Med drugimi je odpadel Peter Sagan.

Tour: 19 etapa | Foto: Reuters Foto: Reuters

135 km do cilja: Ubežniki so zdaj združeni. Gre za 18 kolesarjev, ki imajo 3,26 prednosti pred glavnino. Kolesarji se vzpenjajo na Col d'Aspin.

155 km do cilja: Damien Gaudin je bil prvi na vzponu Capvern. Z njim je še pet kolesarjev. Dvanajsterica s pikčasto majico zaostaja minuto, glavnina z vsemi najboljšimi pa slabih pet minut.

160 km do cilja: Na čelu dirke šest kolesarjev. Imajo minuto prednosti pred dvanajsterico. V glavnini, ki zaostaja štiri minute, je še vse mirno.

175 km do cilja: Ubežniki se trudijo. Najboljši - pričakovano - ostajajo v glavnini. Tako bo zanesljivo še nekaj časa.

180 km do cilja: Iz glavnine so pobegnili Adam Yates, Bob Jungels in Tanel Kangert. 

190 km do cilja: Damien Gaudin  Lukas Pöstlberger  in Silvan Dillier so združili moči in se odlepili od glavnine.

200 km do cilja:  Kmalu po štartu je z napadom poskusil Kristijan Koren, a neuspešno.

Štart: 146 kolesarjev je še v karavani.

 

Primož Roglič
Sportal Rogličeve oči na preži

Primož Roglič
Sportal "Če se ne bo vmešala višja sila, bo zagotovo na stopničkah"

Kakšna je trasa?

Današnja etapa vključuje dva gorska cilja najtežje kategorije. Legendarni vzpon na Col du Tourmalet bo dolg 17,1 km in bo imel naklon 7,3 odstotka, drugi vzpon pa bo kolesarje vodil na Col d'Aubisque (16,6 km). Sicer pa etapa vključuje še po en vzpon prve, en druge, dva pa četrte kategorije. Trasa se bo končala po spustu s Col d'Aubisqueja. Vsega skupaj bo dobrih 60 kilometrov vzponov.

Primož Roglič
Sportal "Bodoči zmagovalec v akciji!"

Skupni vrstni red pred 19. etapo

1. Geraint Thomas (VBr/Sky)                 70;34:11 
2. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb)                  + 1:59 
3. Chris Froome (VBr/Sky)                       2:31 
4. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo)            2:47
 
5. Nairo Quintana (Kol/Movistar)                3:30 
6. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo)        4:19
 7. Mikel Landa (Špa/Movistar)                   4:34 
8. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale)         5:13 
9. Daniel Martin (Irs/UAE Emirates)             6:33
10. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)                  9:31
...
97. Kristijan Koren (Slo/Bahrain-Merrida) 2;32:50

Primož Roglič
Sportal Roglič v zatišju pred neurjem, etapna zmaga domačemu šprinterju
Ne spreglejte