Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 7. 2018,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

3

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Tadej Valjavec Boštjan Mervar

Četrtek, 26. 7. 2018, 4.00

1 leto, 9 mesecev

Tadej Valjavec in Boštjan Mervar o Primožu Rogliču

"Če se ne bo vmešala višja sila, bo zagotovo na stopničkah"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

3

Primož Roglič | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenski kolesarski as Primož Roglič na letošnji dirki po Franciji navdušuje, v 17. etapi je z napadi skrbel za spektakel, na koncu pa se britanskemu zvezdniku in štirikratnemu zmagovalcu Toura Christopherju Froomu približal na vsega 16 sekund zaostanka v skupnem seštevku. Za Zasavca so na dirki vseh dirk dosegljive tudi stopničke.

"Če se ne bo vmešala višja sila, bo zagotovo na stopničkah. Z višjo silo pa mislim kakšen padec ali kakšno drugo nevšečnost na kronometru," nam je na vprašanje, kakšne možnosti ima Primož Roglič, da letošnjo dirko po Franciji v nedeljo na Elizejskih poljanah konča na stopničkah, odgovoril Boštjan Mervar, Rogličev trener, ko je ta še dirkal za novomeško moštvo Adria Mobil.

Jasno je, da je morebitnih faktorjev več, nam je še povedal dolenjski strokovnjak, saj govorimo o največji in najprestižnejši kolesarski dirki, na kateri resnično nastopajo največji svetovni asi. "Kdo zna imeti še kakšno krizo. Dumoulin verjetno ne, presenetil pa me je denimo Geraint Thomas, ki je še ni imel. No, tudi Primožu se lahko zgodi. Ampak držimo pesti," razmišlja Mervar.

Primož Roglič
Sportal Roglič uničil Frooma in mu diha za ovratnik: Želim višje, to je dejstvo

Kdo bo Rogliču prepustil mesto na odru za zmagovalce?

Boštjan Mervar: Mislim, da je najboljša taktika za Primoža, da zdaj igra samo še na kronometer, na preostalih etapah pa se le drži vrha.  | Foto: Vid Ponikvar Boštjan Mervar: Mislim, da je najboljša taktika za Primoža, da zdaj igra samo še na kronometer, na preostalih etapah pa se le drži vrha. Foto: Vid Ponikvar Pred Rogličem so v skupnem seštevku vodilni Geraint Thomas, Nizozemec Tom Dumoulin in Thomasov moštveni kolega Christopher Froome. Dumoulin velja za pravi stroj, prav tako štirikratni zmagovalec Toura Froome, Thomas pa je med poznavalci znan po tem, da ima na vsakem velikem Touru dan krize, ki ga oddalji od vrha. Na letošnji francoski pentlji ga še ni imel.

In kdo bo Primožu prepustil mesto na odru za zmagovalce? "Mislim, da bo to Froome. Upam in držim pesti, da Primožu uspe. Froome morda občuti nekaj utrujenosti zaradi Gira. Lotiti se Gira in Toura v istem letu je v modernem kolesarstvu izjemno pogumna odločitev. A če se spomnimo Gira, ko je Froome zaostajal že dve minuti, pa to nadoknadil na eni gorski etapi, lahko pričakujemo, da bo nekaj poskušal narediti tudi v petek v Pirenejih. Ampak mu ne bodo pustili. Dumoulin in Roglič mu ne bosta pustila zbežati."

"Najboljša taktika za Primoža je, da zdaj igra samo še na kronometer"

"Roglič je na letošnji dirki izstrelil kar nekaj nabojev," še meni Mervar, a dodaja, da si s tem ni naredil večje škode, saj so "morali na vsak njegov napad odgovoriti tudi drugi favoriti. To ni ravnina, kjer bi se lahko skrivali v zavetrju v glavnini, tukaj so vsi porabili veliko moči."

Mervar meni, da bo o končnem vrstnem redu odločal sobotni kronometer: "Mislim, da je najboljša taktika za Primoža, da zdaj igra samo še na kronometer, na preostalih etapah pa se le drži vrha. Mislim, da je zaostanek sposoben nadoknaditi. Po moči v kronometru ocenjujem, da je na vrhu Dumoulin, nato Roglič, tretji pa Froome. Thomas in ostali so po mojem mnenju nekoliko slabši."

Ne glede na to, ali bo Roglič v nedeljo na stopničkah, ali bo zadržal četrto mesto, ki bo najboljši slovenski rezultat na dirki vseh dirk, Mervar pravi: "Povem vam pa tole, Roglič bo na Touru "haral" še naslednjih pet let."

Primož Roglič Tour 2018
Sportal Tour de France: Primož Roglič spisal izjemno predstavo, Froomu dal lekcijo!

"Le pika na i dozdajšnjim njegovim predstavam na letošnjem Touru"

''To, kar je Primož pokazal v zadnji etapi, je le pika na i dozdajšnjim njegovim predstavam na letošnjem Touru. Verjel sem, da se lahko kosa z najboljšimi, saj je to na tej dirki že večkrat pokazal. Tudi tokrat sem ga pričakoval pri vrhu in Primož je to le potrdil,'' nam je povedal nekdanji slovenski kolesarski as Tadej Valjavec, ki tudi sam vneto spremlja največjo kolesarsko dirko na svetu, na kateri je leta 2008 zasedel deveto mesto v skupni razvrstitvi.

''Bolj kot Roglič me je presenetil Britanec Froome, ki je odpadel. Sam sem pričakoval Frooma tam, kot je zdaj Thomas, a očitno je njegov rojak močnejši. A ni še konec. Že v petek bo šlo na nož in po tem se bo veliko več vedelo. Pričakujem, da bo Froome eksplodiral. Ali bo navdušil ali pa povsem popustil,'' Froomeyja tudi po slabšem dnevu še ne odpisuje Valjavec. V nadaljevanju pogovora se je vrnil k slovenskemu šampionu, ki ga vidi vsaj na odru za zmagovalce.

Če bo preživel petek, bo sam izbiral mesto na zmagovalnem odru

Tadej Valjavec: Primožu se je res vse sešlo, res je, da še nismo na koncu, a nekateri favoriti so nesrečno odpadli že prej.  | Foto: Vid Ponikvar Tadej Valjavec: Primožu se je res vse sešlo, res je, da še nismo na koncu, a nekateri favoriti so nesrečno odpadli že prej. Foto: Vid Ponikvar ''Kot sem rekel, ne sme se čakati le na kronometer, za katerega vemo, da je Primožev teren. Treba bo preživeti tudi petek. Če bo zraven, mislim, da bo lahko v soboto sam odločal, katero mesto bo zasedel na zmagovalnem odru. Tako kot vsi ga pričakujem med prvimi tremi, kar bi bil res fantastičen uspeh za slovenske kolesarstvo. Tisti, ki so zafrknili idejo o slovenski profesionalni ekipi, del tega projekta bi bil tudi Primož, se lahko zdaj fajn tolčejo po glavi,'' dodaja zdaj 41-letni upokojeni kolesar, ki je blestel predvsem na vožnji na klanec.

''Vedno se najde nekdo, ki je boljši od tebe''

Do letošnjega Toura si je z Janijem Brajkovičem delil najboljšo slovensko uvrstitev. Deset let nazaj je bil skupni razvrstitvi deveti: ''Takrat sem pokazal, da lahko tudi Slovenec pride med deset. Tudi sam sem hotel priti med tri najboljše, a mi ni uspelo. Vedno se najde nekdo, ki je boljši od tebe, tako da to zdaj niti ni tema pogovora. Pričakoval sem, da me bo kakšen Slovenec kdaj prehitel, ni izključeno, da bo čez čas kdo izboljšal tudi dosežek Rogliča. V to sem prepričan, vprašanje je le, kdaj. Spomnim se, ko sem sam skočil na Touru, je bilo ta Slovence nekaj posebnega. Pomembno je, da se pokaže, da se da. Potem je lažje tudi za druge, ki še prihajajo.''

''Ima velik potencial, a vsako leto bo težje''

Mnogi menijo, da bo Roglič v nekaj letih osvojil Tour: ''Mislim, da tako razmišljanje ni napačno. Ima velik potencial. A lažje je tak rezultat naredit prvič, kot pa ga kasneje ponovit ali še popravit. Primožu se je res vse sešlo, res je, da še nismo na koncu, a nekateri favoriti so nesrečno odpadli že prej. A vedno je tako, vedno so padci, bolezni, … ob konce se za zamgo bori le peščica najboljših. Letos je zelo dobro prišel skozi, lahko se zgodi, da nikoli več ne bo tako. To se nikoli ne ve, saj odločajo malenkosti. 'Nabašeš' en kamen in je hitro konec dirke. Ima pa velik potencial, to ni dvoma.''

''Glede na to, kdaj je začel, kako je začel, kje je zdaj. Res se odlično razvija, a vsako leto bo težje. Več bo pritiska, tako javnosti kot vas novinarjev in sponzorjev. Tega pritiska do zdaj ni imel.''

Primož Roglič
Sportal "Bodoči zmagovalec v akciji!"
Ne spreglejte