Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
25. 7. 2018,
17.38

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Dirka po Franciji Primož Roglič Primož Roglič Tour de France Tour de France Tour

Sreda, 25. 7. 2018, 17.38

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 17. etapa (65 km)

Tour de France: Primož Roglič spisal izjemno predstavo, Froomu dal lekcijo!

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Primož Roglič Tour 2018 | Foto Twitter/LottoNL-Jumbo

Foto: Twitter/LottoNL-Jumbo

Slovenski kolesar Primož Roglič je na dirki po Franciji vnovič pokazal šampionsko predstavo in osvojil četrto mesto. Na kraljevski in izjemno peklenski 17. etapi se je otresel Chrisa Frooma in številnih velikanov. Froomu se je približal v boju za skupno tretje mesto na vsega 16 sekund. Geraint Thomas, lastnik rumene majice, je na koncu našemu asu malenkostno pobegnil. Zmagovalec etape je postal Nairo Quintana.

Kaj se je dogajalo v 17. etapi na dirki po Franciji - podrobneje

Cilj - Zmagovalec 65 kilometrov dolge kraljevske etape je postal Nairo Quintana. Drugi je bil Dan Martin, tretji Geraint Thomas, ki je lastnik rumene majice. V sklepnem boju se je otresel Primoža Rogliča, ki je bil izjemen četrti. Naš kolesarski junak je prikolesaril v družbi Toma Dumoulina. Chris Froome je odpadel v boju za najvišja mesta v 17. etapi. Roglič se mu je v boju za tretje mesto približal na vsega 16 sekund.

Vrstni red 17. etape

1. Nairo Quintana
2. Dan Martin 28 s
3. Geraint Thomas 48
4. Primoz Roglič 52
5. Tom Dumoulin isti čas

Skupni vrstni red na dirki po Franciji

  1. Geraint Thomas (Team Sky) 7;34:11
  2. Tom Dumouluin (Team Sunweb) 1:59
  3. Chris Froome (Team Sky) 2:31
  4. Primož Roglič (LottoNL Jumbo) 2:47
  5. Nairo Quintana (Movistar) 3:30
  6. Steven Kruijswijk (LottoNL Jumbo) 4:19
  7. Mikel Landa (Movistar) 4:34
  8. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) 5:13
  9. Daniel Martin (UAE Emirates) 6:33
  10. Jakob Fuglsang (Astana)  9:31

1,2 km do cilja - Primož Roglič je še tretjič skočil. Sledi mu le Geraint Thomas.

1,6 km do cilja - Tom Dumoulin je skočil.

2 km do cilja - Pobeg Primoža Rogliča ni bil uspešen. Ujeli so ga.

2,3 km do cilja - Primož Roglič se je odločil za drugi skok. Uspelo mu je, da je odpadel Chris Froome.

4,7 km do cilja - Steven Kruijswijk se je odločil, da pospeši tempo. Malce je odskočil, a so ga ujeli. Zato pa je odpadel spet en kolesar. Le še šest jih je v družbi rumene majice. Tudi Primož Roglič. Nairo Quintano ima še vedno 1:10 prednosti pred njimi.

5,5 km do cilja - Romain Bardet je izpadel iz skupine rumene majice.  Chris Froome je bil videti izmučen. A se še drži. Primož Roglič drži stik z najboljšimi v skupnem seštevku.

6,7 km do cilja - Nairo Quintana je sam v ospredju. Rafal Majka je odpadel. Pred skupino devetih kolesarjev, v kateri je rumena majica in tudi Primož Roglič, ima 1:10 naskoka. Roglič, ki je na zadnjem vzponu skočil skupaj s Chrisom Froomom, a je bil njun pobeg zatrt, še vedno drži skupno četrto mesto.

8,6 km do cilja - Tangel Kangert je ujet. Mimo njega sta švignila Nairo Quintana in Rafal Majka. Njuna prednost pred rumeno majico je 1:10.

9,6 km do cilja - Devet kolesarjev iz skupine rumene majice Thomas, Froome, Bernal, Poels (Sky), Roglič, Kruijswijk (Jumbo), Bardet (AG2R), Dumoulin (Sunweb) in Landa (Movistar) za Kangertom zaostajajo 1:35.

11,8 km do cilja - Primož Roglič in Chris Froome sta ujeta. Vodilni je Tanel Kangert, ki ima pred skupino z Nairom Quintano minuto prednosti. Rumena majica ima zaostanek 1:42.

12,4 km do cilja - Primož Roglič in Chris Froome imata pred rumeno majico 5 sekund prednosti.

13,3 km do cilja - Primož Roglič skočil. Chris Froome je šel edini za njim.

14 km do cilja - Nairo Quintana, ki imel težave s pnevmatiko, ima 30 sekund prednosti pred rumeno majico. Vodilni je še vedno Tanel Kanger, ki ima pred Quintano dobri dve minuti prednosti, rumena majica pa zaostaja 2:53.

14,5 km do cilja - Dan Martin in Nairo Quintana - 8. v skupnem seštevku in z zaostankom 4:23 za rumeno majico - sta pobegnila skupini z rumeno majico. Quintana se je kmalu otresel tudi Martina.

16 km do cilja - Kolesarji so že začeli z zadnjim vzponom. Vodilni Julian Alaphilippe je odpadel. V ospredju je le še Tanel Kanger. Pričakujemo skoke v skupini rumene majice, v kateri je tudi Primož Roglič.

19,5 km do cilja - Pred kolesarji je zaključni vzpon na Col du Portet. Dolg je 16 km s povprečnim naklonom 8,7%. V skupini rumene majice lahko pričakujemo številne skoke.

Padec Petra Sagana - Vodilni v razvrstitvi za zeleno majico - najboljši po točkah - Peter Sagan je padel pri spustu. Če bo hotel zadržati zeleno majico, mora prikolesariti do Pariza.

24 km do cilja - pri spustu sta Julian Alaphilippe in Tanel Kangert pobegnila Kristijanu Đurasku, ki zaostaja 20 sekund.

Gorski cilj I. kategorije (Col de Val Louron-Azet) - Julian Alaphilippe, lastnik pikčaste majice za najboljšega na gorskih ciljih, je bil najhitrejši na Col de Val Louron-Azet. Sledi spust in še zaključni 16 kilometrski vzpon na Sain-Lary-Soulan, ki je dolg kar 16 km in ima povprečni naklon 8,7%. Glavnina za vodilno trojico zaostaja le še dve minuti.

29 km do cilja - povprečna hitrost je 28,5 km/h

30 km do ciljaPierre Latour skupaj z Romain Bardetom (AG2R-La Mondiale) diktirata tempo v skupini rumene majice. Ekipa Team Sky, ki ima vodilnega (AG2R-La Mondiale), vse skupaj nadzoruje.(AG2R-La Mondiale)za zdaj odlično drži tempo.

34 km do cilja - v skupini z rumeno majico so pospešili tempo. Skupina je razpadla, Primož Roglič je še vedno zraven. Zaostanek za ubežno trojico so zmanjšali na tri minute. Še približno 20 jih je v tej skupini.

Lastnik zelene majice - Peter Sagan je že končni dobitnik zelene majice, saj ima pred zasledovalci ogromno prednosti. Njegova naloga je le, da prispe do cilja.

36,5 km do cilja - Ubežna trojica je začela z drugim vzponom na Col de Val Louron-Azet, ki je dolg 7,4 km. Najhuje pride na koncu, ko sledi še vzpon na Sain-Lary-Soulan - 16 km dolg vzpon.

24 km Julian Alaphilippe, junak 10. in včerajšnje 16. etape, je spet z drzno vožnjo pri spustu ujel Tanela Kangerta. Priključil se jima je tudi Kristijan Đurasek. Pred skupino z rumeno majico imajo 3:28 prednosti. Primož Roglič je v družbi Gerainta Thomasas, Chrisa Frooma in Toma Dumoulina, ki so v skupnem seštevku pred njim.

1. gorski cilj I. kategorije - Najhitrejši na prvi gorski cilj Montee de Peyragudes je bil Tanel Kangert. Še vedno mu sledijo Julian Alaphilippe, Kristjian Đurasek in Jesus Herrada, ki imajo 15 sekund zaostanka. Povprečna hitrost Kangerta pri vzponu je bila 22,1 km/h.

14 km - Nairu Quintani - 8. v skupnem seštevku - je počila zračnica. Moštveni kolega mu je nemudoma skočil na pomoč in mu odstopil svoj prednji obroč. Quintana je kmalu zatem še enkrat zamenjal obroč in dobil takšnega, ki ga uporablja sam.

13 km - V ospredju je spet le še Tanel Kangert, ki ima pred trojico Alaphilippe, Herrada Lopez in Đurasek 22 sekund prednosti. Pred skupino z rumeno majico ima tri minute prednosti.

Gledalci gredo lahko v zapor, če bodo uporabljali dimne rakete - Organizator dirke po Franciji opozarja gledalce ob progi, da jih bo kaznoval, če bodo uporabljali dimne rakete. V najslabšem primeru jih lahko doleti enoletna zaporna kazen.

Po 8 km - Kangert in Edet sta še vedno v ospredju in imata 1:45 naskoka pred rumeno majico. Zato pa jima sledijo pikčasta majica Alaphilippe, Herrada Lopez, Durasek in Sicar, ki za vodilnima zaostajajo 17 sekund.

Po 4 km - Nicolas Edet je ujele Tanela Kangerta. Pred rumeno majico, v družbi katere kolesari tudi Primož Roglič. imata minuto prednosti, za njima pa je še skupina 19 kolesarjev. Kolesarji se vzpenjajo na prvi gorski cilj  Montee de Peyragudes (14,9 kilometra dolg klanec s povprečnim naklonom 6,7%).

Po 2 kmTanel Kangert, Thomas De Gendt in Pierre Rolland so bili prvi akterji, ki so začeli aktivneje kolesariti na dirki. Trenutno je sam v ospredju Kangert in ima 39 sekund prednosti.

Štart - Že takoj po štartu so kolesarji raztegnili glavnino. Sicer pa so kolesarji štartali s štartnih blokov, kot smo vajeni pri motorjih. Primož Roglič je v skupnem seštevku na četrtem mestu in za vodilnim Geraintom Thomasom zaostaja 2:38. Chris Froome kot drugi zaostaja 1:39, Tom Dumoulin pa 1:50.

5 minut pred začetkom etape - Celotna etapa v prerezu

10 minut pred začetkom etape - Zadnji kilometer 65-kilometrske gorske etape

Napoved pred etapo

Primož Roglič
Sportal Roglič se ne da, etapo zaznamovali incident kmetov in dva padca #video

Trasa 17. etape se takoj začne vzpenjati. Po 14,9 kilometra (6,7-odstotni naklon) sledi prvi gorski cilj na Montee de Peyragudes.

Kmalu zatem pride na vrsto 7,4-kilometrska vožnja navkreber na Col de Val Louron-Azet. Po spustu čaka kolesarje najtežji del etape: najtežje kategoriziran vzpon do cilja na Sain-Lary-Soulan.

Prekolesariti bodo morali kar 16 kilometrov dolg vzpon s povprečnim naklonom 8,7 odstotka. Z 880 metrov nadmorske višine se bodo povzpeli na 2.215 metrov. Najstrmejši del bodo začetni štirje kilometri in konec, saj bo v tem delu naklon več kot desetodstoten. Po približno dobrih dveh urah bodo številni navijači pričakali kolesarje na cilju.

Sportal Gilbert po grdem padcu končal dirko po Franciji

 

Skupno po 16. etapi na dirki po Franciji

1. Geraint Thomas (VBr/Sky) 68;12:01
2. Chris Froome (VBr/Sky) + 1:39
3. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb) 1:50
4. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 2:38
5. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 3:21
6. Mikel Landa (Špa/Movistar) 3:42
7. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo) 3:57
8. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 4:23
9. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) 6:14
10. Daniel Martin (Irs/UAE Emirates) 6:54...

casartelli kolaž
Sportal Casartelli - Tragedija, ki je pred 23 leti pretresla Tour; sreča v nesreči za Belgijca
Ne spreglejte