Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 7. 2018,
11.01

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

2

Natisni članek

LottoNl-Jumbo Sky Geraint Thomas Chris Froome Lance Armstrong Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 29. 7. 2018, 11.01

1 leto, 2 meseca

Roglič velikega Frooma prisilil, da se je trdo bojeval za stopničke

Armstrong: Roglič je imel slab dan, morda je v petek pokuril kakšno vžigalico preveč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

2

Primož roglič | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Kolesarski fenomen Primož Roglič bo danes, ko popoldne na Elizejskih poljanah v Parizu prikolesari skozi cilj 21. etape dirke po Franciji, tudi uradno zabeležil najboljšo uvrstitev slovenskega kolesarja na najslavnejši kolesarski dirki na svetu. Roglič se je bojeval celo za stopničke, a mu tokrat ni uspelo. Tudi zaradi predstav 27-letnega Zasavca je bila 105. izvedba francoske pentlje nadvse razburljiva in zato bomo že danes začeli nestrpno odštevati dneve do 106. Toura. Tudi Lance Armstrong in George Hincapie sta prepričana, da bo Roglič v prihodnje mešal štrene najboljšim.

Včerajšnji kronometer je bržčas postavil končni vrstni red letošnjega Toura. Valižan Geraint Thomas je s tretjim mestom v etapi ubranil rumeno majico, ki jo mora zdaj le še varno pripeljati do Pariza. Nizozemski as Tom Dumoulin je z zmago v vožnji na čas potrdil drugo mesto v skupnem seštevku, na tretje pa se je z odlično vožnjo spet prebil Chris Froome, ki je zadnjih nekaj dni za mesto na stopničkah bil hud boj s slovenskim šampionom Rogličem.

Primož Roglič
Sportal Froome vendarle skočil pred Rogliča

"Roglič je imel slab dan, morda je v petek pokuril kakšno vžigalico preveč"

"Večjih presenečenj ni bilo, če izvzamemo Rogliča, ki je imel slab dan," je 20. etapo letošnjega Toura v svojem podcastu ocenil nekdanji šampion Lance Armstrong: "Chris Froome je bil junak dneva, čeprav je za pičlo sekundo izgubil zmago. Mislili bi si, da takemu kolesarju tretje mesto v skupnem seštevku ne pomeni veliko, a očitno mu. Letel je, pokazal, kakšen šampion je in se uvrstil nazaj na stopničke. Roglič je imel slab dan, morda je v petek pokuril kakšno vžigalico preveč."

Boj za rumeno majico se je letos končal že v drugem tednu v Alpah, ko jo je oblekel Valižan Geraint Thomas, njegova ekipa Sky pa je prevzela vajeti in suvereno nadzorovala in izničevala vse poskuse napadov na skupno vodstvo. Zato pa se je močno razvnel boj za mesta na stopničkah, pri tem je eno glavnih vlog odigral slovenski junak Roglič, ki se je v zadnjem tednu neusmiljeno lotil tudi štirikratnega zmagovalca Toura Chrisa Frooma in ga prisilil, da se je moral močno potruditi, da je zadržal stopničke.

Radoje Milić
Sportal Mož, ki je "odkril" Primoža Rogliča

"Razmerja moči na letošnji dirki napovedujejo imeniten naslednji Tour"

"Kolesarstvo je dobilo tisto, kar je potrebovalo. Fanta, kot je Roglič, ki napada do konca," je po petkovi epski Rogličevi zmagi povedal nekdanji direktor moštva US Postal Johan Bruyneel, ki je bil po razkritju dopinškega programa, s katerim je Armstrongu pomagal do sedmih zmag na dirki po Franciji, iz kolesarstva izgnan. Skupaj s teksaškim kolesarjem, seveda. A z njim se lahko strinjamo, da je Roglič letos na Tour vnesel energijo, zaradi katere smo lahko gledali res odlično in napeto dirkanje.

"Razmerja moči na letošnji dirki in izredno majhne razlike med Thomasom, Dumoulinom, Froomom in Rogličem, napovedujejo imeniten naslednji Tour," se je v studiu pri Armstrongu veselil še en nekdanji z dopingom zaznamovani ameriški kolesarski as George Hincapie, vsi skupaj pa so se strinjali, da bo nadvse težko premagati moštveni stroj z imenom Sky.

Chris Froome | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Sovražni gledalci so povezali ekipo Skyja

Eden glavnih favoritov za letošnjo zmago, Froome, se je v tej sezoni preveč izčrpal na dirki po Italiji, načela pa ga je zagotovo tudi afera s salbutamolom, s katero se je bojeval domala vse do starta letošnje dirke po Franciji. Na francoskih cestah ga je čakal sovražen sprejem, navijači so ga zmerjali in pljuvali. Pa ne le njega, pač pa celotno ekipo Skya, kar je kolesarje še bolj povezalo, je razlagal Froome.

"Občutek sem imel, kot da je ves svet proti nam, ampak to nas je povezalo. Neverjetno je, kako se je ekipa odzvala na vse težave," je po včerajšnjem kronometru, s katerim je zabetoniral tretje mesto v skupnem seštevku, razlagal 33-letni v Keniji rojeni Britanec. Po tem, ko je v Alpah ugotovil, da je Thomas močnejši, se je Froome prelevil v odličnega pomagača in je delal za svojega moštvenega kolega. A naslednje leto bo najverjetneje tudi Froome v Francijo prišel spočit. Želi si namreč pete zmage.

Primož Roglič
Sportal Zaradi Rogliča je Froomov Sky zamenjal proizvajalca pnevmatik

"Sky je v tem trenutku najbolj izurjena in najbolje vodena ekipa v kolesarstvu"

Bobby Julich | Foto: Reuters Foto: Reuters O moči moštva Sky je zanimiv vpogled ponudil nekdanji ameriški šampion Bobby Julich, ki je v britanskem moštvu nekaj let delal kot trener: "Sky je v tem trenutku najbolj izurjena in najbolje vodena ekipa v kolesarstvu. Ves čas proizvaja neverjetne kolesarje, to je zdaj že šesti Tour od zadnjih sedmih, ki ga je dobil njihov kolesar."

In nič ne kaže, da bo v prihodnje kaj lažje premagovati dominantno ekipo Skya. Froome ima pogodbo do leta 2020, Thomas naj bi pred Tourom z vodstvom sklenil ustni dogovor za podaljšanje, "ne smemo pa pozabiti Bernala (Egana Bernala, 21-letnega kolumbijskega kolesarja prihodnosti), ki naj bi se tudi dogovarjal za petletno podaljšanje. V ekipi za naslednja leta bosta tako dva preverjena zmagovalca Toura in morda bodoči šampion. To je strašna ekipa. Prav Sky pa je bržčas edino moštvo, ki je sposobno takšne tri zvezdnike tudi primerno voditi," je povedal Julich.

Lora Klinc
Sportal Kdo je dekle, ki zvesto stoji ob strani Primožu Rogliču?

Posvečajo se najmanjšim podrobnostim

Sky je do te ravni prišel s sistematičnim dolgoletnim delom in udejanjanjem idej, za katere v preteklosti ni bilo denarja. Danes se v Skyu posvečajo najmanjšim podrobnostim. "Danes videvam stvari, o katerih smo pred leti razmišljali, a zanje nismo imeli dovolj sredstev in ljudi. Ena od teh so 3D-tiskana krmila, ki se zlijejo s podlahtjo vsakega kolesarja, prav na kronometru je bilo opaziti, da so veliko ur pretrenirali v vetrovniku, tu je še tovornjak s kuhinjo in to, da imajo za vsakega tekmovalca pralni stroj in sušilnik, popolnoma naštudirani so tudi režimi prehranjevanja in hidracije. Premišljena je res vsaka malenkost. Zato jih morda marsikdo tudi ne mara, a vse imajo najboljše, od tekmovalcev do osebja."

Team Sky | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Tudi LottoNL-Jumbo se mora okrepiti

Tudi proračun Skya je ekstra, po ocenah se giblje okoli 35 milijonov evrov, medtem ko naj bi bila druga najbogatejša ekipa, Katjuša, vredna kakšne tri milijone evrov manj. Rogličev LottoNL-Jumbo je v tem pogledu daleč, proračun nizozemske ekipe je ocenjen na okoli 15 milijonov evrov.

Roglič je šele na svojem drugem Touru s četrtim mestom močno izboljšal dosežka Tadeja Valjavca in Janija Brajkoviča, ki sta svoja Toura končala na devetem mestu. Zgodovinski dosežek bo zagotovo poskušal preseči naslednje leto, pričakujemo pa lahko, da bo takrat močnejši tako Roglič kot tudi njegovo moštvo LottoNL-Jumbo.

Primož roglič
Sportal Roglič dekle z razlogom pustil 30 km pred ciljem, nato šel na glavo
Primož Roglič
Sportal Sanjska zmaga in vratolomna vožnja izjemnega Rogliča: Vesel sem, neverjetno!
Ne spreglejte