SiolNET. Sportal Kolesarstvo
5,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger
RADOJE MILIĆ

Mož, ki je "odkril" Primoža Rogliča

5,34

termometer

Radoje Milić
Foto: Vid Ponikvar

Kako Primoža Rogliča, ki bo slovito dirko Po Franciji končal na četrtem mestu in s tem krepko popravil najboljšo slovensko uvrstitev ter spisal prav posebno poglavje v slovenski kolesarski zgodovini, spremlja Radoje Milić? To je mož, ki je že leta 2012 namignil, da se v telesu nekdanjega skakalca skriva potencial za vrhunskega kolesarja.

Na zaključno nedeljsko etapo Houilles-Pariz (štat ob 16.15), ki že po tradiciji ne premeša kart v skupni razvrstitvi dirke Po Franciji, se bo Primož Roglič podal kot četrti. Pred njim bodo dirko vseh dirk končali le Geraint Thomas, Tom Dumoulin in Chris Froome. Zasavski olimpijec je navdušil z vztrajnostjo in napadalnostjo v gorah, kar je kronal z veličastno petkovo zmago. S slednjo se je sicer povzpel celo na tretje mesto, ki pa mu ga je nato v sobotnem kronometru prevzel Froome.

Med tistimi, ki so v zadnjem obdobju med etapami dirke Po Franciji prikovani pred male zaslone, je tudi Radoje Milić, specialist športne medicine in fiziologije, predavatelj na fakulteti za šport in predvsem vodja tamkajšnjega laboratorija. Prav tistega laboratorija, v katerem se je pred šestimi leti še kot rekreativni kolesar znašel Primož Roglič. Zaradi izjemnih rezultatov je Milić že tedaj opozoril, da ima nekdanji smučarski skakalec telo vrhunskega kolesarja, ki bi se lahko nekega dne boril za najvišja mesta na največjih dirkah. Prav zato velja za moža, ki je po svoje odkril potencial najboljšega slovenskega kolesarja.

Primož Roglič Sportal Froome vendarle skočil pred Rogliča

"Ugleden in urejen fant, predvsem pa neizmerno motiviran. V nasprotnem primeru si kot rekreativni kolesar ne bi privoščil 22 tisoč kilometrov v enem letu. To je več, kot povprečni Slovenec v letu prevozi z avtomobilom," se prvega srečanja z Rogličem spominja Milić in dodaja: "Že na prvem testiranju je pokazal izjemno moč, zato sem tedaj izjavil, da so to rezultati, ki ga uvrščajo v prvo skupino v Pro toura."

Primož Roglič Foto: Getty Images

Ko skakalec skoči med kolesarje

Danes Roglič potrjuje napovedi Milića, ki si sicer nikakor ne želi lastiti zaslug za neverjetni vzpon priljubljenega športnika iz Kisovca. "Pri nas se je zvrstila kopica vrhunskih športnikov. Je pa res, da je 'Rogla' pustil vtis," pravi med spremljanjem tekem, ki si jih zaradi analitične žilice pogosto ogleda v posnetku. Pri tem ne skriva navdušenja nad nekdaj obetavnim "orlom".

Čeprav gre pri kolesarstvu in smučarskih skokih za zelo različna športa, pa Milić zagotavlja, da Roglič na kolesu modro črpa tudi iz zakladnice svoje prve kariere. Relativna moč ob nizki telesni teži, hitrost odriva in iskanje "tajminga" so po njegovem mnenju odlike, ki jih je pilil kot skakalec in nato prenesel v kolesarstvo. "Aktivacijski trening je v smučarskih skokih pač alfa in omega," pojasnjuje.

Primož Roglič Foto: Vid Ponikvar "Vzemite ga, sicer ga bom jaz!"

In kaj ga je pri testiranju Rogliča najbolj zanimalo? "Opravili smo klasični stopnjevalni test, jemali podatke iz krvi, večinoma laktate … Tako ocenijo, kako se vse skupaj obnese pri strukturi porabljene energije znotraj testiranja. Po tem je mogoče oceniti perspektivo učinkovitosti. Kdor bolje uporablja maščobo, je sposobnejši za dolgotrajnejše napore. Če pa ima ob tem še visok izvedbeni indeks, kar pomeni visoko obremenitev, je kazalec sposobnosti za večdnevne dogodke," odgovarja med športniki priljubljeni doktor. "Že običajen test je pokazal, da gre za treniranega športnika, a z velikim kolesarskim potencialom," se spominja Milić, ki je bil pozoren predvsem na to, koliko vatov na kilogram lahko obrne športnik.

Ko je videl še izkoristek pljuč pri dihanju, ni skoparil s priporočili. Vlogo posrednika je odigral Milan Eržen, ko pa se je v pogovor vključil direktor Adrie Mobila Bogdan Fink, je bil Milić s svojim značilnim ščepcem humorja zelo neposreden. "Takrat sem dejal: 'Če ne boste vi podpisali pogodbe z njim, ga bomo vzeli pri nas na inštitutu.' To je bilo resda v šali, a dejstvo je, da je vredno poskusiti. Danes kolege na fakulteti večkrat sprašujem, ali imajo še kakšnega kandidata, da zamenja šport in vstopi v kolesarstvo," pravi predavatelj fiziologije športa.

Radoje Milić Foto: Vid Ponikvar

Ni še rekel zadnje besede

"Pred kratkim so ga testirali s podobno baterijo kot skakalce. Test je pokazal, da je zgolj malenkostno izgubil lastnosti, ki jih potrebuje kot skakalec. Njegova vsesplošna pripravljenost je nadstandardna. Predvsem pa navdušuje z gibljivostjo in varčevanjem z mišično maso," se je razgovoril Milić, navdušen tudi nad Rogličevo športno inteligenco. Novo potrditev te je dobil pred časom, ko mu je Primož zaupal, da posluša dihanje tekmecev in tudi po tem zazna, kdaj je pravi čas za napad. "Kot boksar v ringu, ki ve, kdaj je nasprotnik ranljiv."

Naš sogovornik je tudi prepričan, da "Rogla" še zdaleč ni rekel zadnje besede. "Poglejte, Froome se je zaletel v policista, Martin je sedel, nekdo tretji je bruhal … Roglič? Po dirki povsem običajno opravlja obveznosti do novinarjev. To je zame znak, da še ni prebil skrajne meje. No, seveda pa je v kolesarstvu tako, da potrebuješ pomoč ekipe. Rogličeva ekipa tukaj tekmuje proti stroju. To je Sky," je pogovor sklenil Radoje Milić.

Lora Klinc Sportal Kdo je dekle, ki zvesto stoji ob strani Primožu Rogliču?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 743
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin