Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 10. 2022,
21.00

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Grega Bole Kristijan Koren Domen Novak Jan Polanc Jan Tratnik Matevž Govekar Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Četrtek, 13. 10. 2022, 21.00

1 leto, 6 mesecev

Zmage slovenskih profesionalnih kolesarjev v sezoni 2022

30 slovenskih zmag, 18 v svetovni seriji, kralj pa, kdo drug kot Pogačar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je letos zbral 16 profesionalnih zmag,12 na dirkah najvišje kategorije. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je letos zbral 16 profesionalnih zmag,12 na dirkah najvišje kategorije.

Foto: Guliverimage

V minuli kolesarski sezoni so slovenski profesionalci nanizali 30 posamičnih zmag, 18 od teh na dirkah svetovne serije, največji delež teh pa je padel na najboljšega kolesarja sveta − Tadeja Pogačarja. Ta je na najvišji ravni zmagal dvanajstkrat, tudi na enodnevnih klasikah Strade Bianche in nazadnje na Dirki po Lombardiji.

Tadej Pogačar Lombardija
Sportal Pogačar bo kraljeval tudi pozimi

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je sicer izgubil bitko z Dancem Jonasom Vingegaardom na najpomembnejši dirki sezone − francoskem Touru, a je vseeno slavil skupne zmage na dirki po Združenih arabskih emiratih (dobil tudi dve etapi), nato na Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja (dve etapi), ob tem pa vso konkurenco pokoril še na enodnevnih klasikah Strade Bianche, VN Montreala in nazadnje na spomeniku Il Lombardia. 

Ob treh etapnih zmagah na Dirki po Franciji se je ustavil pri 12 slavjih na dirkah najvišje ravni svetovnega kolesarstva. A ni dirkal samo na preizkušnjah svetovne serije, ob tem je osvojil še dirko Po Sloveniji (dve etapi) in dirko Tre Valli Varesine, ki spadata v razred UCI Pro. Skupno je torej zbral 16 profesionalnih zmag in zasluženo ubranil vodilno mesto na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI).

Tadej Pogačar Lombardija
Sportal Tadeju Pogačarju se z razlogom smeji
Joxean Matxin Fernandez
Sportal Legendarni strokovnjak o superlativih na račun Tadeja Pogačarja

Kljub težavam do šestih zmag

Drugi najuspešnejši slovenski kolesarski as sezone 2022 je bil kljub težavam s padci in poškodbami pričakovano Primož Roglič (Jumbo-Visma). Kisovčan je po padcu spet odstopil na letošnjem Touru, izgubil pa je tudi boj za zmago na Dirki po Španiji, ki jo je dobil v letih 2019, 2020 in 2021, a je na njej s slavjem v prvi in četrti etapi vendarle prišel do dveh od svojih šestih zmag na dirkah svetovne serije.

Primožu Rogliču je kljub težavam uspelo zmagati šestkrat. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Primožu Rogliču je kljub težavam uspelo zmagati šestkrat. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Letos je 33-letni Zasavec osvojil dirko Pariz−Nica, dobil je tudi sedmo etapo na tej preizkušnji svetovne serije. Eno etapno zmago je vknjižil na Dirki po Baskiji, nato pa brez etapne zmage dobil Kriterij po Dofineji. Na Dirki po Franciji spet ni imel sreče, zaradi posledic padca v peti etapi je preizkušnjo končal po 14. etapi, nato pa se komaj sestavil za Dirko po Španiji. To je začel z zmago na ekipnem kronometru, dobil pa je tudi četrto etapo. 

Roglič je po težavni sezoni, po kateri je odšel tudi na operacijo rame, močno zdrsnil na lestvici UCI, saj je zdaj na 24. mestu.

Zlati krog s Primožem Rogličem 2022, Maribor
Sportal Primož Roglič prestal operacijo rame in poslal jasno sporočilo
Primož Roglič
Sportal Posebno priznanje za Rogliča #video
Zlati krog s Primožem Rogličem 2022, Maribor
Sportal Primož Roglič navijače popeljal od Maribora do Ptuja. In nazaj. #video

Mohorič osvojil spomenik, debi Govekarja

Tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious) si je v sezoni verjetno želel doseči več, a je vendarle osvojil slovito italijansko klasiko Milano− Sanremo. To je bila njegova edina zmaga na dirkah svetovne serije, se je pa nato ob zaključku sezone izkazal še na Dirki po Hrvaški, ki spada v tretji razred, in sicer pod UCI Pro. Na tej je slavil skupno zmago, ne da bi dobil tudi kakšno etapo. 

Matej Mohorič je osvojil prestižni kolesarski spomenik Milano - Sanremo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Matej Mohorič je osvojil prestižni kolesarski spomenik Milano - Sanremo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Mohoričev 22-letni moštveni kolega Matevž Govekar je marca letos zmagal na dirki Istrska pomlad na Hrvaškem. Tudi ta dirka sodi pod kategorijo UCI Pro. Govekar je bil član avstrijske ekipe Tirol KTM, nato pa je junija prestopil v Bahrain in kmalu tudi v dresu te ekipe prišel do zmage. Tokrat je na Dirki po Burgosu, ki sodi v kategorijo UCI Pro, osvojil četrto etapo.

Matej Mohorič Jonas Vingegaard
Sportal Leteči Podbličan s hrvaškim vetrom v jadrih optimistično v Lombardijo #video

Tratniku naslov državnega prvaka, Novak blizu zmagi na Giru

Še en slovenski član Bahraina je Jan Tratnik, ki se zdaj sicer seli k Rogličevi ekipi Jumbo-Vismi in spet odlično opravljal vlogo pomočnika v ekipi, s tem pa je kot vselej žrtvoval svoje posamične ambicije za skupno dobro. Vseeno je konec junija v Novem mestu osvojil naslov državnega prvaka v vožnji na čas. Še en Slovenec, ki po tej sezoni zapušča Bahrain in se seli v Pogačarjev klub UAE Emirates, je Domen Novak, ki v tej sezoni ni dosegel zmage, ji je bil pa blizu na Dirki po Italiji, ko je v 20. etapi zasedel odlično drugo mesto. Tudi na slovenski pentlji je stopil na oder za zmagovalce, bil je tretji v skupnem seštevku.

Luka Mezgec se je letos povsem podredil ekipnim ciljem. | Foto: Ana Kovač Luka Mezgec se je letos povsem podredil ekipnim ciljem. Foto: Ana Kovač

In še ...

Jan Polanc, ki mu s koncem leta 2022 poteče pogodba pri UAE Emirates pa je tudi prispeval eno zmago v slovenski seštevek sezone. Najboljši je bil na enodnevni dirki Trofeo Laigueglia v Liguriji v začetku marca. Povratnik Kristjan Koren, sicer član prokontinentalne ekipe AdriaMobil, je osvojil naslov državnega prvaka na cestni dirki slovenskega prvenstva in upa, da se bo spet prebil v kakšno ekipo svetovne serije, v tej pa ostaja Luka Mezgec, član avstralskega moštva BikeExchange - Jayco, a je letos osebne ambicije povsem podredil ekipi in tako leto končuje brez zmage.

Zanimivo pa je, da je do dveh zmag prišel kolesarski upokojenec Grega Bole. 37-letni Gorenjec je v začetku leta nastopil na dirki po emiratu Šarjah v Združenih arabskih emiratih, in sicer v dresu tamkajšnjega kluba Al Shafar Jumeirah Cycling Team. Zmagal je v tretji etapi, slavil pa je tudi končno zmago na dirki tretje kategorije ter v slovenski seštevek prispeval 34 točk Mednarodne kolesarske zveze.

Zmage Datum Dirka Kategorija Kolesar
30. 8. oktober Il Lombardia 1.UWT Tadej Pogačar
29. 4. oktober Tre Valli Varesine 1.Pro Tadej Pogačar
28. 2. oktober Dirka po Hrvaški 2.1 Matej Mohorič
27. 11. september VN Montréala 1.UWT Tadej Pogačar
26. 23. avgust Dirka po Španiji - 4. etapa 2.UWT Primož Roglič
25. 5. avgust Dirka po Burgosu - 4. etapa 2.Pro Matevž Govekar
24. 20. julij Dirka po Franciji - 17. etapa  2.UWT Tadej Pogačar
23. 8. julij Dirka po Franciji - 7. etapa  2.UWT Tadej Pogačar
22. 7. julij Dirka po Franciji - 6. etapa  2.UWT Tadej Pogačar
21. 26. junij      Slovensko DP - cestna dirka NC Kristijan Koren
20. 23. junij        Slovensko DP - posamični kronometer NC Jan Tratnik
19. 19. junij     Dirka Po Sloveniji - 5. etapa 2.Pro Tadej Pogačar
18. 19. junij     Dirka Po Sloveniji 2.Pro Tadej Pogačar
17. 17. junij     Dirka Po Sloveniji - 3. etapa 2.Pro Tadej Pogačar
16. 12. junij     Dirka po Dofineji 2.UWT Primož Roglič
15. 4. april Dirka po Baskiji - 1. etapa (ITT) 2.UWT Primož Roglič
14. 19. marec Milano-Sanremo 1.UWT Matej Mohorič
13. 13. marec Pariz - Nica 2.UWT Primož Roglič
12. 13. marec Tirreno-Adriatico 2.UWT Tadej Pogačar
11. 12. marec Pariz - Nica - 7. etapa 2.UWT Primož Roglič
10. 12. marec Tirreno-Adriatico - 6. etapa 2.UWT Tadej Pogačar
9. 10. marec Tirreno-Adriatico - 4. etapa 2.UWT Tadej Pogačar
8. 10. marec Istrska pomlad - prolog     2.2 Matevž Govekar
7. 5. marec Strade Bianche 1.UWT Tadej Pogačar
6. 2. marec Trofeo Laigueglia 1.Pro Jan Polanc
5. 26. februar UAE Tour 2.UWT Tadej Pogačar
4. 26. februar UAE Tour - 7. etapa 2.UWT Tadej Pogačar
3. 23. februar UAE Tour - 4. etapa 2.UWT Tadej Pogačar
2. 1. februar Dirka po Sharjahu 2.2 Grega Bole
1. 30. januar Dirka po Sharjahu - 3. etapa 2.2 Grega Bole

Vir: ProCyclinStats

Ne spreglejte