Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 5. 2018,
17.18

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

HK Triglav Kranj HKMK Bled HDK Maribor HK ECE Celje HK Playboy Slavija HDD Jesenice HK Olimpija Alpska liga liga IHL Dejan Kontrec Matjaž Rakovec Hokejska Zveza Slovenije

Petek, 25. 5. 2018, 17.18

5 let, 11 mesecev

Propozicije tekmovanj HZS v sezoni 2018/19

Podobnih manevrov v končnici IHL ne bodo več dopuščali. Junija spremembe v HZS?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57
Olimpija Jesenice | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Na Hokejski zvezi Slovenije (HZS) so za prihodnjo sezono razpisali propozicije tekmovanj v šestih starostnih kategorijah. Od tega štiri v članskih: lani ustanovljeno Mednarodno ligo IHL, državno prvenstvo v moški in ženski selekciji ter Pokal Slovenije za člane. Pravila v ligi IHL so dočakala pomembno dopolnilo. Predsedniške volitve HZS bodo 5. junija.

Podobno kot v zadnji sezoni so pri HZS v članski kategoriji razpisali štiri tekmovanja. Članice bodo še naprej lahko tekmovale v državnem prvenstvu, člani pa v lani ustanovljeni Mednarodni hokejski ligi IHL, državnem prvenstvu in Pokalu Slovenije.

Zmagovalci prve (IHL) so postali hokejisti druge ekipe zagrebškega Medveščaka, državna zvezdica in pokalna lovorika pa sta suvereno pripadli HDD Sij Acroni Jesenice, pri katerem se te dni ukvarjajo z iskanjem (novega/starega?) predsednika.

Celjani so v finalu lige IHL priznali premoč (drugi ekipi) Medveščaka, ki se je za končnico okrepila z igralci iz lige EBEL. V prihodnje takšne krepitve kolektivov, ki bodo nastopali kot "farm-team", ne bodo več mogoče. | Foto: Facebook HK ECE Celje Celjani so v finalu lige IHL priznali premoč (drugi ekipi) Medveščaka, ki se je za končnico okrepila z igralci iz lige EBEL. V prihodnje takšne krepitve kolektivov, ki bodo nastopali kot "farm-team", ne bodo več mogoče. Foto: Facebook HK ECE Celje

Pri pravilih lige IHL je prišlo do pomembnega dodatka v pravilih, do katerega je privedla krstna sezona, ki je dala pomembno lekcijo. Druga ekipa Medveščaka je redni del končala na četrtem mestu, s 24 oziroma sedmimi točkami zaostanka za prvim HK Triglav Kranj oziroma tretjim HK ECE Celje.

Zagrebčani so se nato za končnico okrepili s hokejisti prve ekipe, ki so sicer večino sezone igrali v ligi EBEL. Okrepljeni Medveščak II je tako v polfinalu najprej izločil Kranjčane, nato pa še Celjane.

HK ECE Celje
Sportal Medveščak premierni prvak lige IHL, Celjani podprvaki

Če nastopa druga ekipa, v končnici le tisti, ki so odigrali tretjino tekem rednega dela

V prihodnje podobni manevri krepitve ekipe ne bodo več tako preprosti. Pri HZS, kjer pravijo, da so se naučili iz napak, so namreč v pravilnik dodali naslednje. "V primeru, da klub v tekmovanju IHL nastopa z 2. moštvom ("Farm Team"), imajo pravico nastopa v končnici le igralci kluba, ki so v rednem delu tekmovanja odigrali 1/3 tekem IHL." Če bi pravilo veljalo na primer že lani, potem za Medveščak II na odločilnih tekmah končnice IHL ne bi smel braniti vratar prve ekipe Vilim Rosandić, ki je v rednem delu IHL odigral le eno tekmo. Prav tako zanj v končnici IHL ne bi igrala Slovenca Mark Čepon, Nik Simšič …

Vsa končnica v IHL (četrtfinale, polfinale, finale) predvideva sistem na dve zmagi.

Državno prvenstvo: štejejo točke iz Alpske lige in IHL 

Glede na propozicije, bo v rednem delu državnega prvenstva še naprej veljal dvokrožni sistem. Pri HZS upajo, da bosta HK SŽ Olimpija in HDD Sij Acroni Jesenice še naprej igrala v Alpski ligi (AHL), kamor sta prijavljena, preostalih pet (HK Triglav Kranj, HK ECE Celje, HK Playboy Slavija, HK MK Bled, HDK Maribor) pa v IHL.

Jeseničani so aprila ubranili naslov državnih prvakov. Bodo v prihodnji sezoni še sodelovali v Alpski ligi in bitkah za domače lovorike? | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jeseničani so aprila ubranili naslov državnih prvakov. Bodo v prihodnji sezoni še sodelovali v Alpski ligi in bitkah za domače lovorike? Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pravila za skupinski del DP namreč predvidevajo. "Slovenskim klubom, ki nastopajo v IHL, tekme prvega in drugega kroga štejejo za DP Slovenije. Slovenskima kluboma, ki nastopata v AHL, tekme prvega in drugega kroga štejejo za DP Slovenije Slovenska kluba iz AHL proti slovenskim klubom iz MHL odigrata po dvokrožnem sistemu (tekma doma in na tujem)."

Četrtfinale DP je predviden na dve zmagi, polfinale prav tako na dve (v januarju 2019), finale pa na tri zmage (v aprilu 2019).

Pokal v prvem tednu septembra

Pokalno tekmovanje bo izvedeno na podoben turnirski način kot lani, in sicer v prvem tedni septembra. Tekmovanje je predvideno po sistemu izpadanja poraženega moštva na 1 tekmi (četrtfinale: 1-8, 2-7, 3-6, 4-5; polfinale: zmagovalec 1/8 - zmagovalec 4/5, zmagovalec 2/7 – zmagovalec 3/6). Če bo prijavljenih več, bodo izvedli predkrog/e tekmovanja.

Železarjem je pripadla tudi pokalna lovorika, ko so septembra v finalu zanesljivo premagali zmaje. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Železarjem je pripadla tudi pokalna lovorika, ko so septembra v finalu zanesljivo premagali zmaje. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Olimpija Jesenice hokejski pokal 2017
Sportal Prva lovorika v sezoni v roke Jeseničanov

Mlajše selekcije

V kategorijah mladincev (U18), kadetov (U16), dečkov (U14) in mlajših dečkov (U12) lahko klubi prijavijo svoje ekipe v tekmovanje Mednarodne hokejske lige (IHL), ki obenem šteje tudi za državno prvenstvo Slovenije v posamezni starostni kategoriji. V kategoriji malčkov (U10) pa bo HZS v sodelovanju s posameznimi klubi v sezoni 2018/19 organizirala mednarodne turnirje.

Kaj bodo prinesle junijske volitve?

Čeprav so v vodstvu HZS predsedniške volitve predvidevali za jesen, bodo te na vrsti 5. junija, ko bo 43. redna in volilna skupščina HZS. Zdajšnjemu vodstvu se namreč izteče drugi štiriletni mandat.

Predsedniku HZS Matjažu Rakovcu se izteka drugi mandat na čelu HZS. Predsedniške volitve bodo 5. junija. | Foto: Vid Ponikvar Predsedniku HZS Matjažu Rakovcu se izteka drugi mandat na čelu HZS. Predsedniške volitve bodo 5. junija. Foto: Vid Ponikvar

Na to, koliko sprememb bodo prinesle, bo treba počakati. Tako predsednik Matjaž Rakovec kot sekretar Dejan Kontrec sta po aprilskem svetovnem prvenstvu dejala, da imata željo vstopiti v nov mandat. Že takrat pa so pri HZS napovedali spremembe, ki da so v organizaciji nujno potrebne. Tudi v trenerskih štabih posameznih reprezentančnih selekcij.

Preberite še:

Kanada, hokej
Sportal Bo hokejska velesila za SP izsilila spremembo? Slovaki niso navdušeni.
Robert Kristan
Sportal Robert Kristan končal kariero: Če nisi stoodstotno pri stvari, nima smisla
Robert Kristan
Sportal Samosvoj Gorenjec, ki je rekel zadnjo, obžaluje eno stvar
Miha Štebih
Sportal Največji osmoljenec zadnjih reprezentančnih akcij se vrača tja, kjer je zelo domač
Slovenija Francija hokej
Sportal Od Tivolija do Stožic in umika kandidature. Po elito k tekmecu.
Sportal Znova temni oblaki, trepet pred črnim scenarijem in ugibanja do zadnjega
slovenska hokejska reprezentanca Gašper Krošelj
Sportal Od tistih, pri katerih veliko "ne štima", do tistih, ki so pisali zgodovino
Ne spreglejte