Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 5. 2018,
9.40

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

SP v hokeju 2018

Petek, 18. 5. 2018, 9.40

5 let, 11 mesecev

Slovenci po elito v Kazahstan

Od Tivolija do Stožic in umika kandidature. Po elito k tekmecu.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09
Slovenija Francija hokej | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Svetovno hokejsko prvenstvo drugega razreda (divizije I, skupine A) prihodnje leto bo gostil Kazahstan (Astana). Kandidaturo za gostiteljstvo s Stožicami je napovedala tudi Hokejska zveza Slovenije (HZS), a jo, ko je na kongresu Mednarodne hokejske zveze na Danskem vse kazalo v smeri precejšnje naklonjenosti Kazahstanu, umaknila. Prvenstvo v Astani bo potekalo teden pozneje kot do zdaj, in sicer med 29. aprilom in 5. majem.

Potem ko slovenski hokejisti aprila na svetovnem prvenstvu niso izpolnili cilja (prvo ali drugo mesto) in so končali na petem mestu, so na krovni domači organizaciji takoj napovedali kandidaturo za prireditev prihodnjega SP.

Na HZS so sprva kot glavnega kandidata omenjali Tivoli, a ker prenove dotrajane ljubljanske dvorane ne bo, so izbrali Stožice, ki za hokejske tekme niso primerne, saj se ponekod ne vidi celotnega igrišča. Sekretar HZS Dejan Kontrec je ob najavi kandidature izrazil dvom glede Stožic, ki so sicer SP drugega razreda gostile leta 2012, ko je bilo to zadnjič v Sloveniji, in dejal, da Mednarodna hokejska zveza najverjetneje ne bo še enkrat zamižala na obe očesi.

Kazahstan bo prvič v zgodovini gostil svetovno hokejsko prvenstvo tega ranga. Hokejisti se bodo za elito borili med 29. aprilom in 5. majem v Astani. Napredovali bosta prvo- in drugouvrščena reprezentanca. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Kazahstan bo prvič v zgodovini gostil svetovno hokejsko prvenstvo tega ranga. Hokejisti se bodo za elito borili med 29. aprilom in 5. majem v Astani. Napredovali bosta prvo- in drugouvrščena reprezentanca. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Po veliki naklonjenosti Kazahstanu umaknili kandidaturo

Kljub temu je predesednik HZS Matjaž Rakovec pred tednom dejal, da gredo na Dansko z adutom Stožic v rokavu, pa čeprav se je ob najavi kandidature Kazahstana z novo dvorano tehtnica prevesila na kazahstansko stran, ki še nikoli ni gostil prvenstva te ravni. 

Z željo po gostiteljstvu se je sredi tedna oglasila celo Litva, ki pa prav veliko možnosti ni imela, saj pravila velevajo, da država lahko kandidira, če je v istem razredu vsaj dve leti (Litva se je v drugi razred prebila letos). Izjema bi lahko bila le, če drugih kandidatov ne bi bilo.

Na koncu se je izkazalo, da je kandidat le en, in sicer Kazahstan. Ko se je na kongresu IIHF namreč pokazalo, da je večina članov t. i. Councila naklonjena Kazahstanu, je Slovenija kandidaturo umaknila.

Astana čaka na hokejiste, prvenstvo pozneje kot ponavadi

Kazahstanci bodo tako sploh prvič gostil prvenstvo te ravni, in sicer v dvorani Barys Arena, ki je bila zgrajena leta 2015 in na hokejski tekmah sprejme dobrih 11.500 gledalcev.

Slovenski nasprotniki:

slovenska hokejska reprezentanca Gašper Krošelj
Sportal Od tistih, pri katerih veliko "ne štima", do tistih, ki so pisali zgodovino

Začelo se bo teden pozneje, kot smo bili vajeni prvenstev drugega razreda, in sicer med 29. aprilom in 5. majem (v izogib veliki noči), kar je dobra informacija za tiste hokejiste, ki bodo imeli dolge klubske obveznosti vse do konca aprila, manj za tiste, ki bodo sezone končali že februarja.

Ob Slovencih in gostitelju Kazahstanu bodo sodelovali še Madžarska (vsi so letos igrali v tem razredu), Belorusija, Južna Koreja (letos sta izpadli iz elite) in Litva (letos je napredovala iz tretjega razreda). Najboljši dve reprezentanci SP si bosta priigrali vstopnico za elito.

SP divizije I, skupine A, 2019 (Astana, 29. april–5. maj)*
 

Sodelujoče reprezentance: Kazahstan, Slovenija, Belorusija, Madžarska, Južn Koreja in Litva.

*med elito napredujeta prvo in drugouvrščena, v divizijo I, skupino B, pa zadnji

 

Elita najprej na Slovaško, Kitajci brez kvalifikacij premierno na OI

Že dlje časa je znano, da bo SP elitne divizije gostila Slovaška (10.-26. maj), leta 2020 bo v Švici, 2021 bosta moči združili Belorusija in Latvija, 2022 pa bodo gostitelji Finci. Za 2023 si prizadevajo Rusiji.

Že v četrtek so na kongresu sprejeli nekaj odločitev, in sicer bodo na prihodnjih zimskih olimpijskih igrah gostitelji Kitajci na hokejskem turnirju v obeh konkurencah sodelovali s posebnim povabilom, kar pomeni, da jim ne bo treba v kvalifikacije. Moški turnir bo še naprej štel 12 udeležencev, ženskega pa naj bi z osmih razširili na deset udeleženk.

Risinje v Veliko Britanijo

Slovenska ženska reprezentanca bo po letošnjem nastopu na domačem svetovnem prvenstvu Divizije II-A v Mariboru v omenjeni kakovostni skupini od 24. do 30. marca 2019 v Dumfriesu (Velika Britanija) merila moči z Avstralijo, Mehiko, Španijo, Severno Korejo in Veliko Britanijo.

Risinje bodo prihodnje leto igrale na SP v Veliki Britaniji. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Risinje bodo prihodnje leto igrale na SP v Veliki Britaniji. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Mladi risi na Poljsko in Madžarsko

Reprezentanca mladih risov do 20 let, ki je v letošnji sezoni na domačem prvenstvu decembra lani osvojila tretje mesto, bo v prihodnji sezoni nastopila na svetovnem prvenstvu Divizije I-B, ki bo od 8. do 14. decembra 2018 v Torunu (Poljska). Na prvenstvu bodo poleg Slovenije nastopile še izbrane vrste Italije, Japonske, Madžarske, Poljske in Ukrajine.

Slovenska moška reprezentanca do 18 let bo od 14. do 20. aprila 2019 v Szekesfehervarju (Madžarska) nastopila na svetovnem prvenstvu Divizije I-B, kjer bodo nastopili še hokejisti Avstrije, Italije, Japonske, Madžarske in Velike Britanije.

Udeleženci kongresa, ki se je v danski prestolnici začel včeraj in se bo jutri tudi končal, so so z minuto molka počastili spomin na dve slovenski hokejski legendi - Antona Galeta in Bogomira Jana -, ki sta nas zapustili v preteklih tednih.

Preberite še:

Finska Švica hokej
Sportal Finci stopili na švicarsko mino, Kanadčani razžalostili olimpijske prvake
Jan Muršak
Sportal Muršaka čakajo švedski, Pintariča pa finski prvaki
Sportal Znova temni oblaki, trepet pred črnim scenarijem in ugibanja do zadnjega
Švica Švedska finale SP
Sportal Spored in rezultati svetovnega prvenstva
Ne spreglejte