Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 9. 2017,
20.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

HK Olimpija HDD Jesenice HD Mladi Jesenice HK Triglav Kranj HDK Maribor HKMK Bled HK ECE Celje HK Playboy Slavija pokal Slovenije

Nedelja, 10. 9. 2017, 20.01

6 let, 6 mesecev

Pokal Slovenije 2017/18

Prva lovorika v sezoni v roke Jeseničanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Olimpija Jesenice hokejski pokal 2017 | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Hokejisti HDD Sij Acroni Jesenice so v finalu Pokala Slovenije s 3:0 premagali HK SŽ Olimpija in v vitrine postavili prvo lovoriko sezone. "Uživajmo v zmagi, a pametno in kratko," je po osvojenem pokalu dejal trener železarjev Gaber Glavič, trener Olimpije Andrej Brodnik pa: "Do prvega zadetka smo še kolikor toliko dobro delovali, po prejetem zadetku pa smo nekoliko izgubili glave. Napad je premalo pomagal branilcem in vratarju."

Zadnjo pokalno lovoriko so leta 2016 osvojili Ljubljančani, a takrat še pod imenom HDD Olimpija, ki se je po vseh finančnih težavah izbrisala s tekmovalnega zemljevida. Članski hokej v Tivoliju tako vzdržuje HK SŽ Olimpija, za katerega je to premierna sezona v članski konkurenci.

Varovanci Andreja Brodnika so v pokalnem tekmovanju najprej izločili Maribor in Triglav, v finalu pa so jim nasproti stali državni prvaki, člani HDD Sij Acroni Jesenice, ki jih kot trener vodi Gaber Glavič. Železarji so na poti do finala visoko odpravili mlade Jeseničane (11:1), nato pa v polfinalu po preobratu izločili gostitelje Celjane.

Malo gledalcev, nič zadetkov

Prva tretjina se je končala brez zadetkov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Prva tretjina se je končala brez zadetkov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Maloštevilčni gledalci (zbralo se jih je okoli 400) v prvi tretjini v Celju niso videli zadetkov. Obe moštvi - na začetku je bila v manjši terenski premoči Olimpija - sta si priigrali nekaj priložnosti. Gorenjsko je imelo v deseti minuti prvič igralca več, a mu ni uspelo premagati povratnika na ledenih ploskvah Roberta Kristana. Ta je bil na preizkusu spet v 17. minuti, ko so Jeseničani imeli še drugo številčno prednost, in ohranil mrežo nedotaknjeno. Še najnevarnejša sta bila finska okrepitev Markus Piispanen, ki je uspešno prestal preizkušnjo, in pomočnik kapetana Miha Brus.

Ob koncu tretjine so z igralcem več zaigrali tudi Ljubljančani, a tudi njim ni uspelo spremeniti rezultata na semaforju. Zanimivo je bilo pol minute pred koncem, ko je Andrej Hebar močno streljal, plošček pa je nato v gol poskušal pospraviti Miha Pesjak, ki se je znašel pred jeseniškim vratarjem Clarkom Saundersom. Mnogi so menili, da je plošček prečkal golovo črto, a sodniki gola niso dosodili, tako da se rezultat do prvega odmora ni spremenil.

Finec izkoristil igralca več

Se je pa kaj hitro v drugem delu tekme. Zeleno-beli so morali še tretjič na kazensko klop, igralca več pa je z natančnim strelom v 23. minuti izkoristil Piispanen. 

Robert Kristan je bil na trenutke upravičeno jezen ob nekaterih neposrečenih potezah soigralcev. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Robert Kristan je bil na trenutke upravičeno jezen ob nekaterih neposrečenih potezah soigralcev. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Le dve minuti zatem so si Ljubljančani priigrali novo kazen, na dvominutno hlajenje je moral Gal Koren, Jeseničani, katerih igra je bila večino časa bolj povezana kot ljubljanska, pa so imeli novo priložnost za zvišanje vodstva, a jim to ni uspelo.

Do konca tretjine je tako ostalo pri minimalni prednosti državnih prvakov. Ti so pa bili iz minute v minuto boljši nasprotnik, medtem ko se je za zmaje, ki so si privoščili preveč napak v obrambi, zdelo, da jim pojenjajo moči.

Olimpija Jesenice | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Začetek in konec po jeseniških željah

Zadnji del se je rezultatsko začel povsem po jeseniških željah. Žiga Urukalo je streljal z razdalje, pred golom pa se je ploščka dotaknil Jaka Šturm in ga pospravil za Kristanov hrbet. Da je bilo upanja na sploh prvo lovoriko v zgodovini za ljubljanski klub še manj, je v 52. minuti po protinapadu poskrbel še lani član zmajevega gnezda David Planko. "Osameli" Celjan je ob igralcu več po levi lepo obdrsal Kristana, ki se je med tekmo večkrat jezil zaradi potez soigralcev, in zadel za 3:0.

Pokalni zmagovalci sezone 2017/18. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pokalni zmagovalci sezone 2017/18. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Rezultat se do konca srečanja, v katerem so, sploh v drugem delu, prevladovali Jeseničani, ni več spremenil. Železarji so tako z zmago s 3:0 prišli do prve lovorike v sezoni.

Beseda trenerjev Gaber Glavič je varovance popeljal do pokalnega naslova. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Gaber Glavič je varovance popeljal do pokalnega naslova. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Gaber Glavič, trener Jesenic: Več kot tretjina ekipe, skoraj polovica, je igrala prvi članski derbi, ki je štel tudi za lovoriko. Morda se nam je na začetku to malo poznalo. A minute so tekle in iz minute v minuto se je tekma prevešala v našo smer. Ta turnir in lovorika je dobra popotnica pred začetkom Alpske lige. Treba je uživati to zmago, a pametno in kratek čas, saj nas kmalu čakajo nove tekme. Že jutri zjutraj bomo imeli suhi trening, v torek pa zadnjo pripravo na sredino tekmo proti Asiagu.

Andrej Brodnik, trener Olimpije: Do prvega zadetka smo še kolikor toliko dobro delovali, po prejetem zadetku pa smo nekoliko izgubili glave. Predvsem smo pozabili na obrambo, napadalni del moštva je premalo pomagal našim branilcem in Robertu (Kristanu, op. a.), tako da smo imeli tukaj ves čas težave. Iz tega se nikakor nismo zmogli izkopati. Nato smo prejeli še en zadetek in spet na silo poskušali loviti rezultat, a ni šlo. Treba je biti 60 minut potrpežljiv, po domače rečeno ne smeš "zbezljati". Mi žal nismo bili dovolj potrpežljivi. Imamo kar nekaj mladih igralcev, za katere je bila to sploh prva pomembna članska preizkušnja. In pozitivno je, da so fantje dobili to izkušnjo.

Jesenice v sredo nad podprvake, Olimpija nad prvake

Za obe moštvi je celjski turnir dobra pripravljalna popotnica na novo sezono, v kateri bosta obe igrali v Alpski ligi. Jeseničani bodo prvo tekmo odigrali v sredo doma proti podprvaku Asiagu, Ljubljančani pa bodo takrat gostili prvaka Ritten.

Savolainen spremljal slovenske klube in ligo EBEL

Večerno četrtkovo tekmo med Celjem in Slavijo si je ogledal tudi novi slovenski selektor Kari Savolainen. Finec je pred tem v četrtek obiskal jutranji trening Olimpije, v petek pa še jutranji trening Jesenic.

V petek zvečer si je ogledal še dvoboj lige EBEL med Beljakom in Medveščakom, ki ga je zaznamovala pestra slovenska udeležba. Finski strateg se je že vrnil v domovino, reprezentante pa bo prvič zbral novembra, ko bodo na turnirju v Parizu palice prekrižali s Francozi, Belorusi in Latvijci.

 

Pokal Slovenije

Finale

Nedelja, 10. septembra
HK SŽ Olimpija : HDD Sij Acroni Jesenice 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
Piispanen 23. (Tavželj, Brus, PP1), Šturm (Urukalo, Tomaževič, 45.), Planko 52. (PP1)

PP1-zadetek z igralcem več

Postava HK SŽ Olimpija: Kristan, Spreitzer; Batič, Čepon, Chvatal, Groznik, Hebar, Koren, Kralj, Kuhar, Pesjak, Petek, Selan, Sever, Sitar, Snoj, Tišlar, Uduč, Ulamec, Zajc, Zibelnik, Zorko.

Postava HDD Sij Acroni Jesenice: Saunders, Vlahovič; Bašič, Brus, Čimžar, Glavič, Jezovšek, Kalan, Korošec, Logar, Magovac, Piispanen, Planko, Seršen, J. Sodja, U. Sodja, Stojan, Svetina, Šturm, Tavželj, Tomaževič, Urukalo.

Sodniki: Luka Kamšek, Tilen Pahor; Grega Markizeti, Boštjan Turk


Polfinale

Sobota, 9. septembra
HK SŽ Olimpija : HK Triglav 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
Hebar 3. (KS), 30. (PP1), Batič 23., Pesjak 41.; Grošelj 57.

HK ECE Celje : HDD Sij Acroni Jesenice 3:6 (1:1, 2:3, 0:2)
Mercina 8., Ribič 31., Kastelic 32.; Kalan 13., 41., Šturm 33., Urukalo 36., Tomaževič 40., Svetina 55.
 


Četrtfinale:

Petek, 8. septembra
HDK Maribor : HK Olimpija 0:7 (0:3, 0:2, 0:2)
Hebar 10., 25., Petek 12., Uduč 18., Koren 30., Zibelnik 47. (PP1), Pesjak 50.

HDD SIJ Acroni Jesenice : HD Mladi Jesenice 11:1 (1:1, 3:0, 7:0)
Brus 10., 35., 41., Šturm 29., Sodja 30., Svetina 42.,Tavželj 44., Jezovšek 50. (KS), 60., Kalan 51. (SH1), 56.; Kastel 14. (PP1)


Četrtek, 7. septembra
HK Triglav : HK MK Bled 7:3 (1:1, 3:2, 3:0)
Škrjanec 14. (PP1), Terlikar 25., 40. (SH1), 49., 58., Ahačič 39., Vilfan 59. (PP2); Mašič 3., Burazin 28., Pazlar 35.

HK ECE Celje : Playboy Slavija 5:3 (0:0, 3:2, 2:1)
Grahut 21., Leber 23., 31. (PP1), Ogrizek 44., Kolar 51.; Čampa 34. (PP1), Gorše 41., Bohinc 57.

Vstopnice za ves igralni dan po enotni ceni pet evrov bo mogoče kupiti na blagajni Ledene dvorane v Celju. Za mlajše od 18 let je vstop prost.

 

Dozdajšnji pokalni zmagovalci:

2015/16 – HDD Telemach Olimpija
2016/17 – finalna tekma med HDD Olimpija in HDD SIJ Acroni Jesenice ni bila odigrana
2017/18 - HDD Sij Acroni Jesenice

Ne spreglejte