Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2019,
11.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Jure Vnuk Alpska liga HK Olimpija Luka Vidmar

Petek, 1. 2. 2019, 11.30

5 let, 2 meseca

Luka Vidmar

Nikoli ni pomislil na konec kariere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
Luka Vidmar | Luka Vidmar se je v četrtek po devetih mesecih vrnil v tekmovalni ritem in z Olimpijo vknjižil zmago nad Cortino (4:1). Po 14 letih spet igra doma, tam, kjer je naredil prve hokejske korake. | Foto HK SŽ Olimpija

Luka Vidmar se je v četrtek po devetih mesecih vrnil v tekmovalni ritem in z Olimpijo vknjižil zmago nad Cortino (4:1). Po 14 letih spet igra doma, tam, kjer je naredil prve hokejske korake.

Foto: HK SŽ Olimpija

Gledalci so v četrtek v Tivoliju videli novo zmago drugega moštva Alpske lige, HK SŽ Olimpija je s 4:1 premagal Cortino, ob tem pa prvič po dolgem času na domačem ledu pozdravil branilca Luko Vidmarja, ki se je po 13 sezonah vrnil domov in odigral sploh prvo tekmo po večmesečnem klubskem postu. 
 

Miha Zajc Aleš Mušič HK SŽ Olimpija HDD Jesenice
Sportal Okrepljena Olimpija ugnala Italijane, Jeseničani zadevali na Koroškem

Hokejisti HK SŽ Olimpija so v četrtek pred domačimi gledalci nadaljevali zmagoviti niz. V Tivoliju so na kolena spravili deseti kolektiv Alpske lige, Cortino. Tudi tokrat začetek Ljubljančanov ni bil prepričljiv. Gostje so v četrti minuti izigrali obrambo in povedli, od druge polovice uvodne tretjine pa se je tehtnica začela prevešati na stran zeleno-belega tabora, ki je nadaljeval bolje, nadziral potek srečanja in slavil s 4:1.

"Začeli smo v krču. Ne najdem pravega razloga, zakaj se to dogaja, saj smo želeli napasti od prve minute. Je pa res, da ne more iti vedno, kot si želimo. Vendarle pridejo nasprotniki k nam po zmago. Cortina je bila zelo dober nasprotnik," je po srečanju dejal trener Jure Vnuk in dodal, da bo treba popraviti uvode tekem, saj bi boljši nasprotniki zaspane začetke lahko kaznovali.

Jure Vnuk o začetnem krču proti Cortini:

Luka Vidmar
Sportal Luka Vidmar se vrača tja, kjer je naredil prve hokejske korake

Po začetni "zarjavelosti" iz menjave v menjavo bolje

Vnuk je ob 25. alpski zmagi na 32. tekmi sezone dočakal okrepitev v obrambi. Zmajem je pomagal novinec v ekipi, branilec Luka Vidmar. Za otroka Olimpije je bila to sploh prva tekma v novi sezoni, prva po neuspešnem aprilskem svetovnem prvenstvu risov na Madžarskem.

"Glede na to, da je res kar nekaj časa minilo od zadnje tekme, je bilo morda na začetku občutiti malce zarjavelosti, a mislim, da je bilo iz menjave v menjavo bolje," je dejal 32-letni branilec o prvi tekmi po dolgem času. | Foto: Vid Ponikvar "Glede na to, da je res kar nekaj časa minilo od zadnje tekme, je bilo morda na začetku občutiti malce zarjavelosti, a mislim, da je bilo iz menjave v menjavo bolje," je dejal 32-letni branilec o prvi tekmi po dolgem času. Foto: Vid Ponikvar

"Lepo se je vrniti. Trening je trening, tekma pa je nekaj povsem drugega. Težko je simulirati določene situacije, ki se zgodijo med tekmo. Glede na to, da je res kar nekaj časa minilo od zadnje tekme, je bilo morda na začetku občutiti malce zarjavelosti, a mislim, da je bilo iz menjave v menjavo bolje. Pričakujem, da se bo moja raven igre stopnjevala iz tekme v tekmo," je po vrnitvi v tekmovalni ritem razmišljal 32-letnik, ki je v domovini zadnjič igral v sezoni 2004/05.

Dolgo čakal na tujino, a se je vselej zataknilo

Želel je v tujino, a se mu želja ni uresničila. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Želel je v tujino, a se mu želja ni uresničila. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Od tedaj je večino časa preživel onkraj Atlantika, spoznal pa tudi hokej na Češkem, Norveškem, Danskem in Madžarskem. Tudi letos je čakal na pravo priložnost v tujini, a je ni dočakal. 

"Bil je čuden položaj. Imel sem določene ponudbe na mizi iz lig, v katerih sem želel igrati, a se je na koncu ob pogajanjih na zadnji stopnički vselej zataknilo. Res je, da sem dolgo čakal na tujino. Na koncu sem se odločil, da bom ostal doma, pomagal tej ekipi, za katero menim, da ima velik potencial, da doseže zastavljene cilje. S športnim direktorjem Tomažem Vnukom in predsednikom kluba sem bil v stiku vso sezono, spremljal sem ekipo, videl velik potencial, so super klapa v slačilnici. To me je tudi pritegnilo, da sem se jim pridružil."

Ni še čas za konec

"Nikoli v tem času nisem razmišljal, da bi končal kariero." | Foto: HK SŽ Olimpija "Nikoli v tem času nisem razmišljal, da bi končal kariero." Foto: HK SŽ Olimpija

Je v vseh teh mesecih brez kluba kdaj pomislil na konec kariere? "Ne, nikoli. V pogonu treninga sem bil dejansko vsak dan, tako kar zadeva fizično pripravo kot treninge na ledu v Tivoliju z mlajšimi selekcijami," odločno zavrača misli o upokojitvi in dodaja, da se glede pripravljenosti in zagnanosti počuti kot pri 25 letih. Ob tem ne skriva želje, da bi v prihodnosti spet stopil raven višje.

Z Olimpijo pogleduje proti vrhu v obeh tekmovanjih (Alpska liga, državno prvenstvo). Če cilji ne bi bili visoki, ne bi oblekel zelenega dresa. Za njim je zgolj ena tekma mednarodnega tekmovanja, trdnih stališč do tekmovanja razumljivo še ni, a kako je občutil alpsko premiero?

"Težko je govoriti po zgolj enem nasprotniku o kakovosti ali načinu igre. Mislim, da je raven hokeja kar dobra, ni pa to seveda na ravni vrhunskih lig v Evropi. Razlika je predvsem v malenkostih, v detajlih, ki se na koncu poznajo in združujejo v celoto. V top ligah je poudarek na detajlih na res visoki ravni."

Športniki po koncu kariere. Ivo Jan, Špela Pretnar in Jernej Damjan.
Sportal Po letu dni spet z Žigo Jegličem

Želja po reprezentančnem udejstvovanju še tli, a s selektorjem Ivom Janom v zadnjem času ni bil v stiku. | Foto: Vid Ponikvar Želja po reprezentančnem udejstvovanju še tli, a s selektorjem Ivom Janom v zadnjem času ni bil v stiku. Foto: Vid Ponikvar

Reprezentanca? Vedno sem se in se bi odzval.

Slovensko izbrano vrsto februarja čaka domač pripravljalni turnir. Na seznamu selektorja Iva Jana, ki poskuša pomladiti reprezentanco, Vidmarja pričakovano ni. Je želja po dresu z risom na prsih še vedno prisotna?

"Seveda. Mislim, da je igranje za reprezentanco za vsakega športnika izredna čast. Jaz sem se vedno z veseljem odzval povabilu vsakega selektorja in s ponosom igral za reprezentanco. Če bom v prihodnosti dobil vabilo, se bom zbora z veseljem udeležil," pravi Ljubljančan, na vprašanje, ali je Jan v teh mesecih stopil v stik z njim, pa odgovarja: "Bom rekel, da ne. V zadnjem času ne."

Več o okrepitvah, ko bo potrjeno

Ni še čas za prave ocene, a prvi vtis Vnuka o Vidmarjevi predstavi je bil dober. O novih prihodih glavni trener še noče govoriti. | Foto: HK SŽ Olimpija Ni še čas za prave ocene, a prvi vtis Vnuka o Vidmarjevi predstavi je bil dober. O novih prihodih glavni trener še noče govoriti. Foto: HK SŽ Olimpija

"Mislim, da se je odlično vključil v naš sistem, brez dvoma je zelo izkušen igralec. Kot sem opazil, je tudi fizično dovolj dobro pripravljen, tako da sem z videnim zelo zadovoljen," je o Vidmarjevi prvi tekmi dejal Jure Vnuk.

Na vprašanje, ali prihaja še kakšna okrepitev, nič kaj po tiho se namreč govori o prihodu napadalca Nika Simšiča in branilca Marka Čepona iz Medveščaka, glavni trener odgovarja: "Bomo videli. Kakšne vrzeli bomo morali še zapolniti. Vemo, da imamo še vedno precej kratko klop. Morda bomo pripeljali kakšnega izkušenega ali pa mladega igralca. Nekaj se govori, ni še povsem potrjeno, tako da bom o tem več povedal, ko bo to potrjeno."

Preberite še: 

Jesenice : Olimpija
Sportal Prepričljiva zmaga Jeseničanov
Ne spreglejte