Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 8. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Olimpijske kvalifikacije Nik Zupančič slovenska hokejska reprezentanca Anže Kopitar Anže Kopitar hokej

Torek, 23. 8. 2016, 13.00

6 let, 7 mesecev

Klubski položaj kandidatov za nastop na olimpijskih kvalifikacijah

Po OI z edinim NHL-ovcem, največ klubskih vprašajev med vratarji in branilci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Slovenska hokejska reprezentanca se bo med 1. in 4. septembrom v Minsku potegovala za nastop na OI v Pjongčangu leta 2018. Med risi, ki jim bo pomagal tudi Anže Kopitar, je največ igralcev iz lige EBEL, peterica povabljenih še nima kluba.

Med kandidati za olimpijske kvalifikacije je 28 hokejistov, ki bodo priprave začeli v sredo. Selektor Nik Zupančič bo potnike za Minsk določil po ponedeljkovi pripravljalni tekmi z Italijani. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Med kandidati za olimpijske kvalifikacije je 28 hokejistov, ki bodo priprave začeli v sredo. Selektor Nik Zupančič bo potnike za Minsk določil po ponedeljkovi pripravljalni tekmi z Italijani. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Selektor slovenske izbrane vrste Nik Zupančič je na seznam kandidatov za nastop na septembrskih olimpijskih kvalifikacijah vpisal 28 hokejistov. V Minsk, kjer se bodo njegovi varovanci v družbi Belorusov, Dancev in Poljakov bojevali za eno olimpijsko vstopnico, jih bo odpotovalo manj. Nekateri bodo tako okusili le pripravljalni del, na katerem bodo stratega lahko prepričali, da jim reprezentančno tekmovalno priložnost ponudi kdaj v prihodnosti.

Pred začetkom sredinih priprav smo se sprehodili čez klube in lige, v katerih bodo v tej sezoni igrali risi.

Liga NHL - 1

Pred novim kapetanom LA Kings Anžetom Kopitarjem so naporni tedni. | Foto: Guliverimage/Getty Images Pred novim kapetanom LA Kings Anžetom Kopitarjem so naporni tedni. Foto: Guliverimage/Getty Images

Začnimo pri najkakovostnejši hokejski ligi na svetu, v kateri imamo zgolj enega predstavnika.

Novi kapetan dvakratnih prvakov lige NHL Los Angeles Kings Anže Kopitar bo zaradi prestavitve kvalifikacij na zgodnejši termin (z zime na poletje) tokrat lahko pomagal Sloveniji - da ji bo, je potrdil že konec maja - v boju za ponovitev leta 2013, ko se je ta sploh prvič uvrstila na OI.

Pred našim NHL-ovcem so izjemno naporni tedni, saj bo po kvalifikacijah takoj odletel v Kanado, kjer bo kot član reprezentance Evrope med izbranci nastopil na svetovnem pokalu.

Liga EBEL - 9

Jan Urbas se je vrnil v ligo EBEL in na Koroško, a namesto dresa Celovca bo nosil beljaškega. | Foto: Sportida Jan Urbas se je vrnil v ligo EBEL in na Koroško, a namesto dresa Celovca bo nosil beljaškega. Foto: Sportida

Največ reprezentantov, kot vselej, prihaja iz razširjenega avstrijskega prvenstva. Edini povabljeni vratar, ki ima klub, je član aktualnega prvaka Salzburga Luka Gračnar.

V ligi EBEL bo igral tudi povratnik, branilec Mitja Robar, ki je po novem član Celovca.

Zupančič je povabil tudi sedem napadalcev tega tekmovanja: Jan Urbas in Miha Verlič bosta igrala za Beljak, Ken Ograjenšek za Gradec, Žiga Pance za Celovec, pri Alešu Mušiču, Niku Pemu in Žigi Pešutu je kot delodajalec izpisana Olimpija.

Brez kluba - 5

Eden od najzaslužnejših za slovenski uspeh na zadnjem SP, vratar Gašper Krošelj, je uradno še brez kluba. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Eden od najzaslužnejših za slovenski uspeh na zadnjem SP, vratar Gašper Krošelj, je uradno še brez kluba. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Čeprav se je avgust že prevesil v zadnjo tretjino in bi si tako selektor kot igralci želeli, da bi bila njihova klubska prihodnost že razjasnjena, ni povsem tako. Peterica povabljenih uradno še nima kluba. Med temi najdemo dva vratarja, ki sta bila v zadnjih časih številka ena in dve med čuvaji mreže. To sta dolgoletni reprezentant Robert Kristan in eden od najzaslužnejših za uspeh na zadnjem SP Gašper Krošelj.

Kje bodo nadaljevali kariero, prav tako uradno še ni znano za branilce Sabahudina Kovačevića, Luko Vidmarja in Žigo Pavlina.

Liga KHL - 4

Zaradi poškodbe je moral izpustiti SP, za kvalifikacije pa bo kapetan Jan Muršak pripravljen. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zaradi poškodbe je moral izpustiti SP, za kvalifikacije pa bo kapetan Jan Muršak pripravljen. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Brez Slovencev iz Kontinentalne hokejske lige si težko predstavljamo kakšno od reprezentančnih akcij.

Iz omenjenega tekmovanja prihajajo štirje napadalci, in sicer se v reprezentanco po poškodbi vrača kapetan Jan Muršak (CSKA Moskva), sodeloval pa bo tudi gorenjski trio: Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava) in Robert Sabolič (Admiral Vladivostok).

Češka - 3

Češka je že lep čas hokejska domovina treh povabljenih branilcev. Blaž Gregorc se je iz Pardubic preselil nedaleč do kluba Hradec Kralove, Miha Štebih je Duklo Jihlavo zamenjal za praško Slavijo, Jurij Repe pa vztraja pri Kladnu.

Jesenice - 2

Pripravam se bo priključil tudi Eric Pance, na katerega bo Zupančič v prihodnosti zagotovo še računal. | Foto: HDD Jesenice, Drago Cvetanovič Pripravam se bo priključil tudi Eric Pance, na katerega bo Zupančič v prihodnosti zagotovo še računal. Foto: HDD Jesenice, Drago Cvetanovič

Selektor je na zbor poklical tudi dva igralca Jesenic, ki jim poveljuje to sezono. 35-letni Aleš Kranjc je eden od najizkušenejših reprezentantov, desetletje mlajši napadalec Eric Pance pa je zadnjič na pomembnejši reprezentančni akciji sodeloval v sezoni 2011/12.

Predlansko sezono je obupal nad hokejem, končal kariero, a se nato vrnil v svoj najljubši šport. Zupančič je z vpoklicem mlajšega od bratov Pance dal vedeti, da bo nanj v prihodnosti zagotovo računal.

Nemčija, Francija, Belorusija, Madžarska - 1

Izkušeni Marcel Rodman je zaradi poškodbe izpustil vso lansko sezono.  | Foto: Vid Ponikvar Izkušeni Marcel Rodman je zaradi poškodbe izpustil vso lansko sezono. Foto: Vid Ponikvar

Potem ko je moral zaradi poškodbe izpustiti vso lansko sezono, je v reprezentanci spet izkušeni napadalec Marcel Rodman, ki bo tudi v prihodnji sezoni član Dresdner Eislowen. Zupančič pa bo pogrešal mlajšega iz bratske naveze Rodman, saj junak olimpijskih kvalifikacij 2013 David še ni pripravljen za Minsk.

Pridih Francije prinaša član Grenobla Anže Kuralt, ki ga trenira pomočnik selektorja Edo Terglav (kvalifikacije bo izpustil), tudi tokrat pa bo manjkal še en "Francoz" – Boštjan Goličič okreva po poškodbi.

Na zbor sta vabljena tudi branilec Klemen Pretnar, ki igra za Junost iz Minska, in napadalec Andrej Hebar, po novem član madžarskega kluba UT Ujpest.

Kdo bo potoval v Minsk, bo znano po zadnji pripravljalni tekmi z Italijani, ki jo bodo v ponedeljek ob 18. uri odigrali na Bledu.

 

Kvalifikacije za OI, Minsk*:

Četrtek, 1. september:
14.00 Slovenija – Poljska
18.00 Danska – Belorusija

Petek, 2. september:
14.00 Slovenija – Danska
18.00 Belorusija – Poljska

Nedelja, 4. september:
12.00 Poljska – Danska
16.00 Belorusija – Slovenija

*Vstopnico za OI si zagotovi le zmagovalec kvalifikacijskega turnirja.

Ne spreglejte