Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 14.00

6 let, 6 mesecev

Kakšne poletne načrte ima slovenski NHL-ovec?

Anže Kopitar bo pomagal risom v boju za OI: Minsk je z moje strani potrjen (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Čeprav bi te dni raje drsal po ledenih ploskvah lige NHL, je Anže Kopitar že v domovini, kjer je potrdil, da bo jeseni znova na voljo tudi državni reprezentanci.

Anžeta Kopitarja čakajo pestri poletni dnevi … | Foto: Anžeta Kopitarja čakajo pestri poletni dnevi …

Za najboljšim slovenskim hokejistom je že deseta sezona v najkakovostnejši hokejski ligi, v kateri je bil še devetič zapored najučinkovitejši član Los Angeles Kings.

Svojo vrnitev v Slovenijo – vrnil se je v začetku preteklega tedna – bi prestavil še za kakšen mesec, a s Kralji so še drugič v dveh letih zgodaj končali nastope. Lani so ostali brez končnice, letos so si jo sicer priigrali, a jih je že v prvem krogu izločil kalifornijski nasprotnik San Jose Sharks, ki prav danes začenja veliki finale proti klubu Pittsburgh Penguins.

Najpomembnejše točke jim ni uspelo uresničiti

"Če sem iskren, se je zdaj vse skupaj že malo umirilo. Je pa seveda bilo veliko razočaranje, zato ker smo lani imeli dovolj časa, da bi se dobro pripravili na sezono, glede na to, da se nismo uvrstili v končnico. Vsekakor je bil prvi cilj to, da dobro začnemo, se uvrstimo v končnico in nato naskakujemo naslov prvaka. Dve od treh točk smo uresničili, najpomembnejše pa žal ne, saj smo izpadli v prvem krogu. V tistem trenutku preprosto nismo igrali dovolj dobro, San Jose je bil boljši," je Kopitar iskreno priznal premoč Morskim psom.

 

Z risi po OI, z Evropo na svetovni pokal

Poletje bo za 28-letnega hokejskega asa precej naporno, a zanimivo. Priprave na novo sezono, ki jih je centralni napadalec opravljal pod budnim očesom očeta Matjaža Kopitarja, bodo letos nekoliko drugačne, saj se bo moral nekdanji slovenski selektor poleti posvetiti tudi svojim novim varovancem. V prihodnji sezoni bo namreč vodil švicarskega drugoligaša Red Ice iz Martignyja. "Oče gre konec julija v Švico, tako da ga ne bo zraven, a saj sem dovolj star in izkušen, da bomo lahko uspešno izpeljali treninge tudi brez njega (smeh, op. a.)."

Na intenzivnost priprav pa bo vplivalo tudi dejstvo, da bo moral biti Kopitar na tekmovalne izzive pripravljen nekoliko prej kot običajno. Pripadla mu je namreč čast, da bo z ekipo Evrope od 17. septembra tekmoval na svetovnem hokejskem pokalu v Torontu. Že pred tem  (1.–4. september) pa bo, kot je povedal na novinarski konferenci, pomagal risom na olimpijskih kvalifikacijah v Minsku: "Minsk je z moje strani potrjen. Upam, da se bo vse odvilo, kot se mora. Vedno sem rekel, da zelo rad pridem igrat za reprezentanco. Zelo lepo bo spet biti del ekipe, ki se bo poskušala uvrstiti na nove olimpijske igre. Svetovni pokal bo pa nekaj posebnega. To bo zelo močan turnir, mislim, da boljši kot olimpijske igre, saj bo okoli 95 odstotkov igralcev NHL-ovcev."

Anže Kopitar o sodelovanju na olimpijskih kvalifikacijah v Minsku in na svetovnem pokalu v Torontu:

 

Z Razingarjem na hokejsko akademijo ..., ki jih bo preživel tudi v družbi najmlajših. | Foto: STA , ..., ki jih bo preživel tudi v družbi najmlajših. Foto: STA ,

Ob pripravah na novo tekmovalno obdobje v ligi NHL bo julija obujal spomine na otroške "drsalne korake".

Potem ko je lani izpeljal prvi hokejski kamp Anžeta Kopitarja, bo letos vse skupaj še nadgradil. Z dolgoletnim kapetanom slovenske reprezentance Tomažem Razingarjem bosta med 4. in 16. julijem na Bledu vodila hokejsko akademijo za nadobudne mlade oklepnike, konec avgusta pa bo priredil zdaj že tradicionalni dobrodelni turnir v golfu.

"Akademija je dovolj zgodaj, tako da treningi ne bodo preveč trpeli. Moram se pa še dobro pripraviti na Tomaževo poslovilno tekmo (Tomaž Razingar se bo 16. julija v blejski dvorani s prijatelji hokeja še na ledu poslovil od aktivne hokejske kariere, op. a.). Dolgčas mi med poletjem zagotovo ne bo," še pravi Gorenjec, ki bo proste dni izkoristil za skok na morje.

Nominiran za dve nagradi, bo nosil tudi črko C pri Kraljih?

Čeprav naš edini NHL-ovec vselej postavlja ekipo pred individualne dosežke, pa ne moremo mimo dejstva, da tudi letos kandidira za dve nagradi lige NHL. Tretjič zapored je nominiran za Selke Trophy, ki pripade najboljšemu obrambnemu napadalcu lige NHL po mnenju članov poklicnih hokejskih novinarjev. Znašel pa se je tudi med tremi nominiranci za Lady Byng Memorial Thropy. Gre za lovoriko, s katero nagradijo "vzorno športno vedenje in uglajenost, v kombinaciji z visokim standardom igralskih sposobnosti".

Morda pa mu bo v prihodnji sezoni pripadla prav posebna nagrada v svojem klubu. Čez lužo namreč namigujejo, da bi lahko prevzel kapetansko vlogo pri LA Kings. "Ne vem, bomo morali počakati do sezone," visokorasli hokejist ni bil preveč zgovoren o črki C pri Kralji, pri katerih je bil letos izbran (glasovali so mediji in igralci franšize) za najkoristnejšega igralca sezone (MVP).

Ne spreglejte