Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

liga NHL

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 7.00

6 let, 7 mesecev

PRED FINALOM LIGE NHL

Smo v letu morskega psa ali pingvina?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
San Jose Sharks liga NHL | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Ne, ne govorimo o kitajskem horoskopu, pač pa o hokeju. Za letošnji naslov prvaka ameriške hokejske lige NHL se bosta namreč udarili "živalski" moštvi, Sharks (morski psi) iz San Joseja in Penguins (pingvini) iz Pittsburgha. Morski psi, ki so v prvem krogu končnice izločili LA Kings našega Anžeta Kopitarja, bodo sploh prvič zaigrali v velikem finalu lige NHL.

Izvrstna ekipa San Joseja letos piše zgodovino kluba, ki obstaja 25 let. Potem ko so v prvem krogu končnice s 4:1 v zmagah izločili Anžeta Kopitarja in njegove soigralce iz Los Angelesa, so v drugem krogu s 4:3 porazili še klub Nashville Predators in se sploh prvič v zgodovini uvrstili v konferenčni finale. A to Joeu Thorntonu in druščini ni bilo dovolj, v šestih tekmah so izločili še klub St. Louis Blues (4:2) in se bodo s prvaki vzhoda spopadli za svoj prvi Stanleyjev pokal.

Lahko letos odplavajo do konca?

"Uživamo v vsem, kar se nam dogaja," je pred finalnim spopadom s Pittsburghom, ki se bo s prvo tekmo začel v noči na ponedeljek, zadovoljen 36-letni kanadski veteran Patrick Marleau, s štirimi goli in osmimi podajami peti najučinkovitejši strelec San Joseja v letošnji končnici, ki dres Morskih psov nosi skozi celotno kariero v ligi NHL, od sezone 1997/98 dalje in dodaja: "Skozi leta smo imeli nekaj zelo dobrih ekip, ampak zdajšnja je vendarle nekoliko drugačna."

Trener kalifornijske zasedbe Peter DeBoer lahko računa na izvrstno mešanico mladosti in izkušenj, posebej pa ga lahko veseli odlična strelska forma najpomembnejših mož ekipe, Logana Coutura, Joeja Pavelskega, Brenta Burnsa in Joeja Thorntona, ki so obdržali odločno formo iz rednega dela tekmovanja, a pred najpomembnejšimi tekmami sezone opozarja: "Vsi vemo, kako težak tekmec nas čaka. S Crosbyjem in Malkinom imajo dva izmed najboljših hokejistov sveta, pa tudi globino. To bo za nas velikanski izziv."

Pingvini lovijo četrtega, Crosby in Malkin drugega

Pittsburgh napada svoj četrti Stanleyjev pokal, drugega z zasedbo, v kateri blestita superzvezdnika iz Kanade in Rusije, Sidney Crosby in Jevgenij Malkin. Omenjena asa sta se naslova prvaka veselila že v sezoni 2008/09, dvakrat pa so bili Pingvini najboljši v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je moštvo vodil legendarni Kanadčan Mario Lemieux. V dvoboju s San Josejem Pittsburgh nosi vlogo favorita.

Pittsburgh Penguins in njihov kapetan Sidney Crosby so favoriti. Lovijo četrti naslov prvakov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Pittsburgh Penguins in njihov kapetan Sidney Crosby so favoriti. Lovijo četrti naslov prvakov. Foto: Guliverimage/Getty Images

Crosby in druščina so v letošnji končnici izločili moštva New York Rangers (4:1), Washington Capitals (4:2) in v konferenčnem finalu še Tampa Bay Lightning (4:3). Oba finalista v golu stavita na mlade moči, v vratih San Joseja blesti 26-letni Martin Jones (18 tekem, 91,9 % obramb), v vratih Pittsburgha pa 22-letni Matt Murray (15 tekem, 92,4 odstotka obramb).

Najučinkovitejši strelec Pingvinov v letošnji končnici pa je ameriški ostrostrelec Phil Kessel, ki se je moštvu pridružil v tej sezoni, pred tem pa je igral za Boston in Toronto. "Ti trenutki so dragoceni. Ne zgodi se pogosto, da se znajdeš v takšnem položaju, težko je priti do te stopnje in upam, da nam bo uspelo izkoristiti priložnost," pred svojim prvim finalom v ligi NHL pravi 28-letni Kessel.

Po pet najučinkovitejših v letošnji končnici:

San Jose Sharks:

1. Logan Couture 18 tekem - 24 točk (8 golov/16 podaj)

2. Joe Pavelski 18 – 22 (13/9)

3. Brent Burns 18 – 20 (6/14)

4. Joe Thornton 18 – 18 (3/15)

5. Patrick Marleau  18 – 12 (4/8)

 

Pittsburgh Penguins:

1. Phill Kessel 18 tekem – 18 točk (9 golov/9 podaj)

2. Sidney Crosby 18 – 15 (6/9)

3. Jevgenij Malkin 17 – 15 (4/11)

4. Nick Bonino 18 – 15 (3/12)

5. Carl Hagelin 18 – 12 (5/7)

 

 

Spored tekem finala lige NHL:

1. tekma, torek, 31. maj (po slovenskem času):

Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks

 

2. tekma, četrtek, 2. junij:

Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks

 

3. tekma, nedelja, 5. junij:

San Jose Sharks – Pittsburgh Penguins

 

4. tekma, torek, 7. junij:

San Jose Sharks – Pittsburgh Penguins

 

Morebitna 5. tekma, petek, 10. junij:

Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks

 

Morebitna 6. tekma, ponedeljek, 13. junij:

San Jose Sharks – Pittsburgh Penguins

 

Morebitna 7. tekma, petek, 16. junij:

Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks

Ne spreglejte