Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sobota,
6. 10. 2018,
15.25

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Natisni članek

Kas Turčija svetovno prvenstvo potapljanje na vdih prosto potapljanje Samo Jeranko

Sobota, 6. 10. 2018, 15.25

5 let, 6 mesecev

Svetovno prvenstvu v prostem potapljanju (CMAS), Turčija 2018, 4. dan

Slovenska zbirka medalj še dopolnjena: na oder za zmagovalce tudi Samo Jeranko

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78
Samo Jeranko | Foto Osebni arhiv Sama Jeranka

Foto: Osebni arhiv Sama Jeranka

Svetovno prvenstvo (CMAS) v prostem potapljanju v Turčiji je uspešno pod streho. Alenka Artnik je osvojila dve srebrni medalji, Samo Jeranko, ki je imel v zadnjih dneh nekaj težav z zdravjem, pa je zadnji dan osvojil bronasto odličje v disciplini FIM (prosti potop ob vrvi brez plavutk) in dopolnil slovensko zbirko na tem velikem tekmovanju.

Alenka Artnik
Sportal Slovenska junakinja brez obžalovanja: Na to sem še posebej ponosna
Alenka Artnik
Sportal Slovenska šampionka podrla svetovni rekord, a ostala brez zlatega odličja

Jeranko je na svetovnem prvenstvu leta 2015 že stal na stopničkah (2. mesto), ko je v monofinki s potopom 108 metrov osvojil srebrno medaljo, isto leto je osvojil odličje tudi v statiki (3. mesto), zadnji dan prvenstva v Kašu pa je v zelo izenačeni konkurenci prišel do tretjega mesta. ''Vse medalje mi veliko pomenijo, vsaka ima svojo zgodbo, zato težko kakšno izpostavim. Je pa res, da je bila tista s Cipra 2015 žlahtnejša,'' uvodoma pove najboljši slovenski prosti potapljač Samo Jeranko.

Čeprav je imel možnost, da zadnji dan nastopi tudi v disciplini z enojno plavutjo, kjer bi njegovih 107 metrov zadostovalo za bronasto odličje, se je raje odločil, da bo stopničke napadel na disciplini brez plavutk in vlečenjem ob vrvi. Ni se zmotil in s svojimi 95 metri osvojil bronasto odličje.

Več, kot bi si lahko želel

Veselil se je brona v prostem potopu ob vrvi brez plavutk. Zaostal je le za Rusoma. Aleksej Molčanov je zdrušil nov svetovni rekord (116 m) in osvojil še tretjo zlato odličje na tem prvenstvu. | Foto: Kristin Kuba Veselil se je brona v prostem potopu ob vrvi brez plavutk. Zaostal je le za Rusoma. Aleksej Molčanov je zdrušil nov svetovni rekord (116 m) in osvojil še tretjo zlato odličje na tem prvenstvu. Foto: Kristin Kuba ''Odločil sem se za FIM, ker sem vedel, da imam z rezervirano napovedjo tu večje možnosti za odličje. Na koncu se je izkazalo, da sem se prav odločil. Potop je bil mentalno zelo zahteven, tudi zaradi viroze in celotnega dogajanja na tekmi. Rezultata sem izredno vesel, več kot bi si lahko želel na začetku sezone,'' se je smejalo Jeranku, ki je znan tudi kot izkušen inštruktor trener prostega potapljanja in strokovnjak na področju adaptacije telesa na velike globine.

Zjutraj ni bil prepričan, ali mu bo uspelo

Tako kot Alenka Artnik je priznal, da je bilo zelo težko več dni čakati in ostati v optimalni pripravljenosti.

''Zaradi dogodka na začetku tekmovanja se je vsem tekmovalcem podrl ritem. Ni bilo lahko, kar se je videlo tudi na rezultatih. Lahko rečem, da je na koncu meni to celo malce koristilo, saj je bilo vsak dan manj konkurence. Čeprav je 95 metrov kar 11 metrov manj od mojega osebnega rekorda v tej disciplini, zjutraj nisem bil prepričan, ali mi bo uspelo. Bil sem sem nekje 50-50, a na koncu se je izkazalo, da sem bil do sebe malce preveč kritičen,'' je nasmejano dejal Jeranko.

Slovenija postaja velesila v tem športu

Za Slovenijo je izjemno leto v prostem potapljanju. Že tista julijska tekma na Bahamih je bila izjemna. Slovenijo so zastopali trije tekmovalci (ob Artnikovi in Jeranku še Neža Čeč). Artnikova je nekaj časa držala svetovni rekord v monofinki (105 m), Samo pa je popravil nekaj osebnih in državnih rekordov.

Potopil se je na 95 metrov in osvojil bronasto odličje. Bravo. | Foto: Johnatan Sunnex Potopil se je na 95 metrov in osvojil bronasto odličje. Bravo. Foto: Johnatan Sunnex

V bazenskih disciplinah se je v disciplini dinamika s plavutjo na svetovnem prvenstvu v Italiji drugega mesta veselil tudi Andrej Ropret, kar le govori o tem, da Slovenija v tem športu res meri v sam svetovni vrh.

Zadnji dan sta z novim svetovnim rekordom do še tretjega zlatega odličja prišla Rus Aleksej Molčanov in Italijanka Alessia Zecchini, ki sta postala nesporna prva junaka svetovnega prvenstva v Turčiji.

FIM – moški:

1. Aleksej Molčanov (Rus) – 116 m (SR)
2. Andrej Matvejenko (Rus) – 100 m
3. Samo Jeranko (Slo) – 95 m
  . Daniel Koval (ZDA) – 95 m

FIM – ženske:

1. Alessia Zecchini (Ita) – 94 m (SR)
2. Sajuri Kinošita (Jap) – 90 m
3. Sofia Gomez Uribe (Kol) – 86 m
  . Hanako Hirose (Jap) - 86 m

Discipline:

CWT (enojna plavut)
CWT BF (dvojna plavut)
CNF (brez plavutk)
FIM (brez plavutk - vlečenje ob vrvi)

Preberite še:

 
Alenka Artnik
Sportal Suvereno: Alenka Artnik ima novo odličje! #video
Ramon
Sportal Po veliki blamaži v Turčiji ostaja prižgana rdeča luč #video
Alenka Artnik
Sportal Ugotovili so napako v sistemu varovanja: varnost je v tem športu na prvem mestu

 

Ne spreglejte