Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
5. 10. 2018,
14.35

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

1

Natisni članek

Alenka Artnik prosto potapljanje potapljanje na vdih svetovno prvenstvo Turčija Kas

Petek, 5. 10. 2018, 14.35

5 let, 6 mesecev

Alenka Artnik po dveh srebrnih odličjih na svetovnem prvenstvu

Slovenska junakinja brez obžalovanja: Na to sem še posebej ponosna

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

1

Alenka Artnik | Alenka Artnik je svojo bogato zbirko z največjih tekmovanj še dopolnila.  | Foto Osebni arhiv Alenke Artnik

Alenka Artnik je svojo bogato zbirko z največjih tekmovanj še dopolnila.

Foto: Osebni arhiv Alenke Artnik

Najboljša slovenska potapljačica na vdih Alenka Artnik je svetovnem prvenstvu pod okriljem CMAS v Kasu v Turčiji spet navdušila. V disciplinah z enojno in dvojno plavutjo (konstantna obtežitev) osvojila dve srebni kolajni ter dopolnila svojo zbirko z največjih tekmovanj. Leta 2017 je na SP v Hondurasu z monofinko in potopom na 100 metrov osvojila zlato odličje. Ima tudi dva naslova evropske prvakinje (Turčija 2017) z enojno in dvojno plavutjo.

Alenka Artnik
Sportal Slovenska šampionka podrla svetovni rekord, a ostala brez zlatega odličja

Svetovno prvenstvo v prostem potapljanju se je začelo v torek, a so po zapletu pri varnosti, kjer jo je na srečo na koncu le lažje skupil španski tekmovalec Ramon Carreno Paz, tekmovanje prekinili za dva dni. V tem času so tekmovalci občutili živčno vojno, saj niso natančno vedeli, kdaj jih bo organizator poslal v ogenj.

''V teh dveh dneh sem doživljala pravi vrtiljak čustev. Po vsem, kar se je dogajalo v prvih dveh dneh, lahko rečem, da sem ponosna na to, kar mi je uspelo,'' je ob uvodu dejala Koprčanka in priznala, da ji ni bilo lahko ter da je bila tudi sama veliko bolj pod stresom kot sicer.

Alenka Artnik
Sportal Ugotovili so napako v sistemu varovanja: varnost je v tem športu na prvem mestu

V dveh dneh dva izjemno težka potopa

Nastop v monofinki je namesto v torek opravila v četrtek, kar ji je spremenilo načrte, ki jih je imela pred začetkom svetovnega prvenstva. | Foto: Alex St. Jean Nastop v monofinki je namesto v torek opravila v četrtek, kar ji je spremenilo načrte, ki jih je imela pred začetkom svetovnega prvenstva. Foto: Alex St. Jean V četrtek je nato tekmovanje vendarle steklo naprej. Alenka se je lotila potopa z monofinko (96 m), ki bi ga morala narediti že v torek. Potop je dovolj za načrtovano odličje, a ji je pustil posledice in otežil petkov napad na zlato odličje.

Glede na to, da je v dveh dneh opravila dva izjemno težka potopa, se je pri najavi tekme z dvojno plavutjo malce zadržala in izbrala varno različico.

Še vedno je ta pomenila izenačitev svetovnega rekorda (86 metrov), na žalost slovenskih navijačev pa je odlična Ukrajinka Natalija Žarkova opravila še tri metre globlji potop in osvojila zlato odličje.

''Težave, ki so jih imeli organizatorji, so močno spremenile tudi moje načrte. Po prvem scenariju bi imela med nastopoma dva dni počitka, zdaj pa sem tudi sama čutila, da noge niso take, kot bi morale biti. Čeprav sem na treningih z dvojno plavutjo delala potope na 90 metrov, sem izbrala varnejšo globino in potop vrhunsko opravila. Bil je res čist. Veseli me, da sem sezono končala s takim potopom,'' ničesar ne obžaluje slovenska potapljačica, ki ima v lasti skoraj 30 državnih rekordov.

Artnikova je ena od redkih, ki so v svojih potopih izredno suvereni. Ima le bele kartone, te dobiš, če svoj potop opraviš po vseh pravilih. | Foto: Osebni arhiv Alenke Artnik Artnikova je ena od redkih, ki so v svojih potopih izredno suvereni. Ima le bele kartone, te dobiš, če svoj potop opraviš po vseh pravilih. Foto: Osebni arhiv Alenke Artnik

Ne obžaluje, zelo vesela je

''Vem, da imam rezerve, in vem, česa sem sposobna, ne obžalujem ničesar. To ni bil moj zadnji potop. Na koncu sem zelo vesela sem, da sem se tako odločila, saj si želela sezono končati v slogu, s tako čistim in suverenim potopom. Sem ena od redkih v konkurenci, ki imajo same bele kartone, to je tisto, na kar sem še posebej ponosna,'' je še sklenila dvakratna svetovna podprvakinja.

Artnikova se že spogleduje z novo sezono, kjer bo glavni cilj svetovno prvenstvo pod okriljem Aide v Franciji  (Nica) . V prvi polovici sezone pa se bo udeleževala mednarodnih tekem in če bo le primeren trenutek, bo napadla tudi kakšen svetovni rekord.

Izidi SP 2018:

CWT BF - ženske:

1. Natalija Žarkova (Ukr) - 89 m (SR)
2. Alenka Artnik (Slo) - 86 m
   . 
Sofia Gomez Uribe (Kol) - 86 m

CWT BF - moški:

1. Aleksej Molčanov (Rus) - 107 m
2. Arnaud Jerald (Fra) - 101 m
3. Antonio Mogavero (Ita) - 91 m

Samo Jeranko je bil diskvalificiran

CWT - ženske:

1. Alessia Zecchini (Ita) - 105 m
2. Alenka Artnik (Slo) - 96 m
   . Sajuri Kinošita (Jan) - 96 m

CWT - moški:

1. Aleksej Molčanov (Rus) - 123 m (SR)
2. Andrej Matvejenko (Rus) - 108 m
3. Antonio Mogavero (Ita) - 106 m

CNF - moški:

1. Mateusz Malina (Pol) - 78 m
2. Michele Giurgola (Ita) - 76 m
3. Remy Dubern (Fra) - 75 m

CNF - ženske:

1. Natalija Žarkova (Ukr) - 70 m (SR)
  . Alessia Zecchini (Ita) - 70 m (SR)
3. Sajuri Kinošita (Jan) - 66 m

Discipline:
CWT (enojna plavut)
CWT BF (dvojna plavut)
CNF (brez plavutk)
FIM (vlečenje ob vrvi)

Preberite še:

Ramon
Sportal Po veliki blamaži v Turčiji ostaja prižgana rdeča luč #video
Alenka Artnik
Sportal Suvereno: Alenka Artnik ima novo odličje! #video

 

Ne spreglejte