SiolNET. Sportal Drugi športi
2,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Svetovno prvenstvo v prostem potapljanju (CMAS) se bo najverjetneje nadaljevalo v četrtek

Po veliki blamaži v Turčiji ostaja prižgana rdeča luč #video

2,14

termometer

Ramon
Nihče ne ve, zakaj varnostni potapljač na "motorni pogon" ni pomagal španskemu tekmovalcu. Foto: zajem zaslona

Potem ko so organizatorji svetovnega prvenstva v prostem potapljanju po torkovem zapletu s španskim tekmovalcem Ramonom Carrenom Pazom v torek zaradi napake v sistemu varovanja nemudoma prekinili tekmo, se tekmovanje zaradi še prisotnih napak prestavlja še za en dan. Vse napake preprečujejo optimalno varovanje tekmovalcev, zato boja za odličja še ne morejo nadaljevati. Težave bodo poskušali odpraviti čez dan.

Alenka Artnik Sportal Ugotovili so napako v sistemu varovanja: varnost je v tem športu na prvem mestu

V življenju je pač tako, da se mora zgoditi nekaj hudega, da se človek strezni in začne razmišljati tako, kot bi moral že pred opozorilom, ki bi se lahko končal tudi tragično. K sreči šola za organizatorje v Turčiji ni bila tako draga, a vseeno zelo resno opozorilo, da se zdaj ne šalijo več in bodo po novi odpovedi tekmovanja naredili vse, da ne bo nič več prepuščeno naključju. 

Tekmovanje je odpovedano tudi za sredo:

Day 2 - CWT

Day 2 - CWT - CMAS Freediving World Championship

Objavil/a CMAS-World Underwater Federation dne Sreda, 03. oktober 2018

Še zdaj ni jasno, kako se je lahko to zgodilo

"Varnost je na prvem mestu," poudarjajo vsi, vseeno pa smo bili v torek priča neljubemu dogodku, ki se ne bi smel zgoditi nikjer, kaj šele na svetovnem prvenstvu. Španec Ramon Carreno Paz je ob potopu na 75 metrov pri vračanju na površje omedlel 35 metrov pod površjem. Kljub vidnim težavam in stiski Španca ga je varnostni potapljač na "motorni pogon" zapustil in sam odšel proti površju. Ne jasno, ali mu je zmanjkalo kisika ali se je le ustrašil.

Španec je nepremičen začel toniti v globino, prišel je na 60 metrov, ko so ga le potegnili na površje in k sreči spravili k sebi, zdaj pa se v bolnišnici že smeji. Imel je lažji stisk pljuč, a kmalu bo spet tak, kot je bil.

Ramon se počuti vse bolje:

News from Ramon!

Ramon is doing great and in full recovery!

Objavil/a CMAS-World Underwater Federation dne Sreda, 03. oktober 2018

Menjava varnostnih potapljačev

Organizatorji so po šoku nemudoma odpovedali tekmo in na pobudo tekmovalcev zamenjali celotno ekipo varnostnih potapljačev. Tem bo zdaj poveljeval izkušeni tehnični strokovnjak potapljanja in trener Jonathan Sunnex, ki je bil v Kasu na začetku le spremljevalec kolumbijske tekmovalke Sofie Gomez Uribe.

Očitno pa menjava varnostnih potapljačev ni dovolj. Organizatorji imajo še vedno nekaj težav, zato so odpovedali tudi sredin tekmovalni dan. Če ne bo novih zapletov, se bodo boji za odličja na SP nadaljevali v četrtek.

Alenka Artnik in Samo Jeranko bosta v monofinki napadala stopničke. Alenka Artnik in Samo Jeranko bosta v monofinki napadala stopničke. Foto: Osebni arhiv Sama Jeranka

Artnikovi se nasmiha vsaj drugo mesto, Jeranko blizu najboljših

Slovenske barve v Turčiji zastopata Alenka Artnik in Samo Jeranko. Prva je v tekmi z monofinko napovedala globino 96 metrov, Jeranko 107 metrov. Če bodo vse tekmovalke uresničile svoje napovedi, bo zasedla drugo mesto, Jeranko ima peto najglobljo napoved.

Daleč največ sta napovedala prva favorita v tej disciplini. Italijanka Alessia Zecchini je napovedal 105 metrov, Rus Aleksej Molčanov pa kar 123 metrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin